Bucurestenii vor iesi in strada, vineri, 14 februarie, la un mars de protest fata de calitatea aerului din oras si felul in care autoritatile, de la Primaria Capitalei la Garda de Mediu si Ministerul Mediului, gestioneaza poluarea care pune vieti in pericol.
Mitingul intitulat "Aer curat, nu plaman intoxicat" trebuia initial sa se desfasoare chiar in fata Primariei Capitalei, pe bd. Regina Elisabeta, in timpul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de vineri, insa organizatorii nu au mai primit autorizatia, pe motiv ca un alt eveniment se va desfasura in acelasi timp si in acelasi loc.
Primaria nu a precizat si despre ce eveniment este vorba, iar organizatorii sustin ca mitingul le-a fost astfel sabotat de autoritati. Oamenii s-au repliat si au obtinut in schimb autorizatie pentru un mars de protest spre Ministerul Mediului.
"In urma intalnirii de ieri de la Primaria Municipiului Bucuresti, am primit protocol pentru urmatorul traseu: Bd Unirii (pietonala de la BCR) ➡ Bd Unirii ➡ Piata Constitutiei ➡ Ministerul Mediului", se arata pe pagina activistilor Fridays for Future Romania.
Protestatarii ies in strada din cauza cresterii alarmante a poluarii aerului, care in ultima perioada a fost depistata cu ajutorul unor senzori independenti.
"Bucurestiul se afla pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate in cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabila si calitatea aerului: https://www.greenpeace.org/romania.... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 18:00
Bucurestenii au, incepand din 12 decembrie, inca un etalon pentru a intelege cat de poluat este aerul din orasul in care locuiesc, in urma investitiei realizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate.
Acestea au lansat platforma www.aerlive.ro in varianta beta, si masoara calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte cheie ale orasului.
Platforma isi propune pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati si le va permite bucurestenilor sa gazduiasca in propriul camin senzori de masurare a calitatii aerului, daca isi doresc.
"Cele mai multe depasiri - 11 zile - au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, statia masurand o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)", se arata in comunicatul care anunta lansarea aerlive.ro.
"Datele obtinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarma cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat il are asupra sanatatii fiecarui bucurestean. Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 10:54
Bucuresti se claseaza pe locul 109 in topul "Quality of living city ranking", editia 2019, realizat de Mercier, in care primul loc este ocupat de Viena, pentru al zecelea an consecutiv. Capitala Romaniei a coborat in 2019 doua locuri fata de topul Mercier 2018, cand ocupa locul 107.
Sondajul anual realizat de Mercier, ajuns deja la cea de-a 21-a editie, evalueaza calitatea vietii, dar si nivelul de securitate in fiecare dintre marile orase din intreaga lume.
In urma evaluarii, se pare ca sunt inca o multime de orase atractive pentru mediul de afaceri, in ciuda faptului ca tensiunile comerciale si tendintele populiste continua sa domine climatul economic mondial, alaturi de restrangerea politicii monetare si volatilitatea pietelor.
Sondajul releva ca un factor important in atractia investitorilor o reprezinta componenta privind calitatea vietii.
Orase europene cu cea mai buna calitate a vietii
Orasele europene au in continuare cel mai inalt standard de viata din lume: Viena, Zurich si Munchen nu doar ca ocupa primele locuri pe continent, ci si la nivel global. De fapt, 13 dintre primele 20 de orase din lume se afla in Europa. Marile capitale europene precum Berlin (locul 13), Paris (locul 39) si Londra (locul 41) si-au pastrat pozitia in clasament anul acesta, in timp ce Madrid (locul 46) a urcat trei locuri si Roma (locul 56) a urcat un loc.
Minsk (locul 188), Tirana (locul 175) si St. Petersburg (locul 174) au ramas codasele clasamentului european in... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 10:49
Patru orase din Romania sunt incluse in clasamentul mondial privind calitatea vietii in 2019. Este vorba de Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Bucuresti.
Clujul ocupa primul loc in clasamentul national. Insa in topul mondial se claseaza pe pozitia 106 din 226. Timisoara ocupa locul 126, Iasi 143, iar Capitala se situeaza abia pe pozitia 168.
Topul a fost realizat de site-ul Numbeo.com pentru anul 2019.
Astfel, Clujul depaseste orase precum Miami (108), Toronto (110), Bruxelles (111), Madrid (112) sau Los Angeles (113) . La randul sau, Timisoara (126) surclaseaza, printre altele, Barcelona (135) si New York-ul (140).
Orasul Iasi (143) intrece Milano (158), Atena (160), Londra (163) si Parisul, in timp ce Bucurestiul (168) depaseste, printre altele, Buenos Aires (178) sau Roma (185).
Iata clasamentul national si indicii:
Foto: Captura ecran Numbeo
Pe primul loc in topul mondial se afla Canberra, care e urmat de Eindhoven, Raleigh si Adelaide.
Iata cele 10 orase din lume cu cea mai buna calitate a vietii:
Canberra, AustraliaEindhoven, OlandaRaleigh, Statele Unite ale AmericiiAdelaide, AustraliaZurich, ElvetiaMadison, Statele Unite ale AmericiiBrisbane, AustraliaWellington, Noua ZeelandaColumbus, Statele Unite ale AmericiiCharlotte, SUA
La polul opus, orasul cu cea mai proasta calitate a vietii este Caracas, care se claseaza pe locul 226.
Iata si ultimele 10 orase din topul mondial:
226. Caracas, Venezuela
225. Lagos, Nigeria
224. Dhaka,... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:41
Aproape jumatate (48%) dintre locuitorii Bucurestiului sunt nemultumiti de scolile si de facilitatile de educatie din orasul lor, arata datele publicate de Eurostat pe baza unui sondaj care a cuprins 24 de capitale din Uniunea Europeana in 2015.
Europenii cei mai nemultumiti de scolile din orasul lor sunt cei din Bucuresti (48%) si Sofia (47%), iar cei multumiti in proportie de peste 75% se afla in Dublin (83%), Ljubljana, Nicosia si Helsinki (toate cu 79%) si Luxemburg (78%).
Rezultatele sunt parte a unei statistici mai ample pe baza unui sondaj referitor la calitatea vietii, la care au raspuns peste 40.000 de persoane din 79 orase europene si patru metropole in 2015. In 17 orase, cel putin 80% din respondenti sunt multumiti de facilitatile de educatie din orasul lor, cel mai ridicat nivel fiind in Groningen si Rennes (ambele cu 88%), Braga (87%), Antwerpen (86%) si Zurich (85%) . In randul oraselor cu cel mai scazut grad de satisfactie privind scolile se afla doua capitale ale UE: Bucuresti (48%) si Sofia (47%).
In privinta transportului public exista diferente semnificative intre orase. In aproximativ jumatate din orase cel putin trei sferturi dintre respondenti sunt multumiti de transportul public din orasul lor, cel mai inalt nivel de satisfactie fiind inregistrat in Zurich (97%), Viena (95%) si Helsinki (93%) . Pe de alta parte, in noua orase, mai putin de jumatate dintre respondenti sunt multumiti de transportul public din orasul lor: Bucuresti (48%), La... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 11:28
Capitala Austriei, Viena, este si in 2018, pentru al noualea an consecutiv, orasul cu cea mai ridicata calitate a vietii din lume, conform studiului anual 'Quality of Living 2018', realizat de biroul de consultanta Mercer (cu sediul la New York), in care Bucurestiul apare pe locul 107 din 231 de orase analizate.
Capitala Austriei este apreciata pentru siguranta oferita locuitorilor sai, pentru eficienta sistemului de transport in comun si diversitatea structurilor culturale si de petrecere a timpului liber, informeaza Reuters si AFP.
Viena este urmata de Zurich (Elvetia), Auckland (Noua Zeelanda) si Munchen (Germania) la egalitate pe locul al treilea.
Vancouver, oras clasat pe locul cinci, ofera cea mai buna calitate a vietii din America de Nord.
Singapore pe locul 25 si Montevideo pe locul 77 sunt cel mai bine clasate orase din Asia si America Latina. In cazul oraselor din Africa, cea mai buna calitate a vietii o ofera orasul Durban din Africa de Sud, care se afla pe locul 89 la nivel global.
In total, Europa are opt din primele zece orase cu cea mai buna calitate a vietii. Germania si Elvetia au fiecare trei orase in top zece, in timp ce Noua Zeelanda, Canada si Australia au fiecare cate un oras.
Studiul arata ca, in ultimii 20 de ani, standardele de viata au crescut cel mai mult in unele state din Europa de Est, precum Sarajevo, care acum este pe locul 159 si Bratislava, care a urcat pana pe locul 80.
"Ca urmare a imbunatatirii standardelor de... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 16:46
Un oras din Romania a reusit sa intreaca metropole precum Parisul, Atena, New York sau Roma intr-un top realizat in functie de calitatea vietii.
Cluj-Napoca se afla pe pozitia 53 in clasamentul publicat de site-ul Numbeo.com. Pe de alta parte, Bucurestiul ocupa locul 74.
Topul oraselor cu cea mai ieftina bere - Pe ce loc se afla Bucurestiul
Topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati - Pe ce loc se afla Bucurestiul
Centrul urban din regiunea de ...citeste mai departe despre "Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 22:40
Viena este orasul cu cel mai inalt nivel al calitatii vietii din lume pentru a sasea oara consecutiv, conform celui mai recent studiu al companiei de consultanta Mercer.
Bucurestiul se afla in prima jumatate a topului, ocupand locul 110, iar Sofia se claseaza pe locul 115.
In vederea intocmirii acestui clasament au fost analizate 230 de metropole, pe baza a 39 de criterii, explica oficialii Biroului de reprezentare al Municipalitatii Vienei intrun comunicat remis Business24.
Analistii Mercier au luat in considerare factori precum climatul politic, social si economic, factori de protectie a mediului inconjurator, sistemul de sanatate si de invatamant, transportul public, ofertele de petrecere a timpului liber etc.
De altfel primele cinci pozitii raman neschimbate in comparatie cu anul trecut: pe locul al doilea se afla Zurich, urmat de Auckland, Munchen si Vancouver.
Top 10 este si in acest an dominat de tarile europene: Dusseldorf (locul 6), Frankfurt (locul 7), Geneva (locul 8) si Copenhaga (locul 9). Pe locul al 10-lea se claseaza Sydney.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est cel mai bine clasat oras este Praga (locul 68).
Budapesta si Ljubljana se pozitioneaza la egalitate pe locul al 75-lea. Cele mai prost clasate orase din regiune sunt Kiev (locul 176), Tirana (locul 180) si Minsk (locul 189).
Kiev a inregistrat o coborare considerabila in clasament pe fondul instabilitatii politice si al violentelor din Ucraina.
Vancouver (locul 5)... mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 12:00
Bucurestenii considera ca orasul in care traiesc este un cosmar urban si singurul aspect care s-a imbunatatit este nivelul preturilor la locuinte. Poate ca ne-am obisnuit deja cu o astfel de perspectiva asupra vietii la oras, dar nu este la fel peste tot. Capitale europene, precum Copenhaga, Stockholm sau Viena reusesc sa satisfaca exigentele propriilor locuitori.
Bucurestenii nu-si iubesc deloc orasul, fiind depasiti la nemultumiri doar de Roma si Atena, potrivit unui studiu comandat de Uniunea Europeana, care analizeaza 79 de orase in punct de vedere al calitatii vietii.
Peste jumatate dintre locuitorii Capitalei Romaniei (51%) se plang de transportul public si de calitatea serviciilor administrative (62%). In plus, 82% dintre bucuresteni se plang de calitatea aerului si 72% de zgomot.
In plus, bucurestenii nu au incredere unii in altii si nu se simt in siguranta pe strada. De altfel, nici nu e de mirare, dat fiind ca, de exmplu, de zeci de ani sunt obligati sa traiasca printre haite de caini maidanezi.
Pe de alta parte, locuitorii Bucurestiului se afla in prima parte a clasamentului cand vine vorba de oportunitatile de angajare (41%), iar 51% considera ca pot gasi locuinte la preturi rezonabile.
Capitala nu este insa un exemplu si pentru provincie. In orasele romanesti de dimensiuni mai mici, se traieste mai bine, potrivit sondajului.
Locuitorii din Piatra Neamt sunt multumiti, in general, de orasul lor, dar reclama calitatea proasta a serviciilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:00