Platforma YouTube a companiei Alphabet Inc a anuntat vineri ca va reduce calitatea streaming-ului pe teritoriul Uniunii Europene pentru a evita suprasolicitarea internetului in contextul in care mii de europeni, izolati din cauza pandemiei de coronavirus, fac trecerea la telemunca si urmaresc inregistrari video acasa.
YouTube este a doua companie dupa Netflix care actioneaza dupa ce comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, a solicitat platformelor de streaming sa reduca din calitatea inregistrarilor video pentru a preveni blocarea retelei de internet, informeaza Reuters.
Inregistrarile video reprezinta o parte substantiala a traficului de date pe internet.
Demersul vine dupa ce Breton a discutat cu directorul executiv al Alphabet, Sundar Pichai, si cu Susan Wojcicki, CEO al YouTube. Pana in prezent, au fost observate doar cateva "varfuri" de utilizare, dar s-a luat decizia sa se actioneze pentru reducerea la minimum a presiunii exercitate asupra sistemului.
"Adoptam hotararea de a ne modifica temporar traficul in UE pana la nivel standard, in mod implicit", a anuntat compania intr-un comunicat.
Continutul video de calitate standard nu are la fel de multe detalii grafice si nu este la fel de clar prin comparatie cu inregistrarile video de inalta definitie.
Furnizorii de telecomunicatii din Europa, de la Vodafone la Deutsche Telekom, au raportat o crestere a traficului de date in ultimele zile, obligandu-l pe Breton sa faca acest apel pentru... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:47
Datele din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului ar putea fi coroborate cu informatiile oferite de retelele independente, dar trebuie sa vedem cum putem sa armonizam aceste caracteristici cu solicitarile Comisiei Europene in privinta standardizarii si amplasarii acestor puncte, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
"Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului va intra intr-un amplu proces de modernizare si de indesire fie ca vorbim despre finantarea prin POIM - fonduri europene, sau de la Administratia Fondului pentru Mediu. Pentru ca, in ultima perioada, in societatea civila a fost aceasta dezbatere privind veridicitatea datelor furnizate de aceasta retea independenta de senzori, am tinut sa ne vedem astazi (cu ONG-urile de mediu, n.r.) si am stabilit si cateva lucruri.
Vom face un Grup de lucru si ne vom vedea la inceput de luna martie sa putem, intr-o forma sau alta, sa coroboram datele din reteaua nationala si datele pe care le furnizeaza acest senzor. In momentul de fata, ne-am asumat ca vom avea un dialog deschis si constructiv, astfel incat sa venim in sprijinul tuturor acestor retele independente de masurare a calitatii aerului.
De asemenea, ei si-au aratat deschiderea sa sprijine ministerul si reteaua nationala cu date din aceste retele independente. In momentul de fata, la nivel de Bucuresti si judetul Ilfov, avem doar opt statii de masurare a calitatii aerului in... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 16:32
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in calitate de reclamant, cu sprijinul asociatiei 2Celsius si sustinut de ClientEarth, a pornit actiunea in justitie impotriva Primariei Generale a Municipiului Bucuresti privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetatenii Capitalei.
Conform legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.
Ecopolis ataca in justitie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primarie in scopul combaterii poluarii aerului, se arata intr-un comunicat postat pe platforma aerlive.ro, care afiseaza datele primite de la senzorii independenti din Bucuresti.
Ecopolis sustine ca aproape toate masurile propuse in PICA nu respecta cerintele legale de a fi cuantificabile si eficiente in solutionarea problemelor specifice.
Masurile sunt atat de evazive incat este imposibil de a le fi evaluat impactul, continutul Planului nu isi atinge obiectivul, iar Primaria trebuie sa imbunatateasca PICA pentru a indeplini cerintele legale prevazute in Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator - care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa.
Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanti. Limitele pentru PM10 si NO2 au intrat in vigoare in 2005 si 2010,... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 21:15
Bucurestenii au, incepand din 12 decembrie, inca un etalon pentru a intelege cat de poluat este aerul din orasul in care locuiesc, in urma investitiei realizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate.
Acestea au lansat platforma www.aerlive.ro in varianta beta, si masoara calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte cheie ale orasului.
Platforma isi propune pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati si le va permite bucurestenilor sa gazduiasca in propriul camin senzori de masurare a calitatii aerului, daca isi doresc.
"Cele mai multe depasiri - 11 zile - au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, statia masurand o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)", se arata in comunicatul care anunta lansarea aerlive.ro.
"Datele obtinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarma cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat il are asupra sanatatii fiecarui bucurestean. Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 10:54
Deficitul de personal de pe piata muncii si dificultatile intampinate de angajatori in a gasi angajati care sa corespunda nevoilor conduc de multe ori la compromisuri din partea companiilor.
Daca ar trebui sa aleaga cati angajati din companie sa pastreze pe criteriul eficientei si al rezultatelor muncii depuse, doar unul din zece angajatori ar pastra intreaga echipa in formula existenta, arata datele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs.
Doi din zece (21%) angajatori ar retine cel mult jumatate dintre angajati, unul din patru (25,7%) ar pastra intre 50% si 75% dintre angajati, iar patru din zece (42%) spun ca doar trei sferturi dintre angajatii lor actuali sunt cu adevarat eficienti si au rezultate satisfacatoare.
De asemenea, unul din patru angajatori considera ca in companie sunt cu adevarat implicati in realizarea sarcinilor de serviciu aproximativ trei sferturi dintre angajati.
Cea mai mare parte dintre respondenti (37%) cred ca procentul angajatilor implicati variaza intre 50% si 75% din total. Doi din zece angajatori considera ca nivelul e si mai scazut - intre un sfert si cel mult jumatate dintre angajatii actuali ai firmei, in timp ce 16% apreciaza ca cel mult un sfert dintre angajati sunt cu adevarat implicati.
Explicatiile pe care le gasesc angajatorii pentru acest lucru sunt, in ordinea relevantei raspunsurilor, lipsa de loialitate fata de angajator (27,4% dintre respondenti), lipsa unei culturi organizationale care sa motiveze angajatii... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 11:37
Romania ocupa locul 45 din 149 de tari, fiind depasita de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene in studiul Indicele de Progres Social 2019, privind calitatea vietii si bunastarea sociala, realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.
Romania coboara astfel o pozitie fata de anul trecut si se regaseste, conform scorului inregistrat, in randul tarilor din a treia categorie din clasament, dupa Argentina, Bulgaria si Mauritius.
Indicele de Progres Social (IPS) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 149 de tari, in baza analizei a trei dimensiuni principale.
Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele incadrate in categoria nevoilor de baza - si anume hrana si ingrijire medicala de baza, apa si salubritate, locuinta si siguranta personala -, pentru cele care tin de bunastare - accesul la educatie de baza, accesul la comunicatii si informatii, sanatatea si bunastarea, calitatea mediului - si pentru elementele care tin de oportunitati - drepturile personale, libertatea personala si de alegere, incluziunea, accesul la educatie avansata. In baza punctajului acordat, tarile din clasament sunt grupate in sase categorii, in mod descrescator.
"In ciuda unei cresteri economice stabile, printre cele mai mari din Europa, a cresterii puterii de cumparare si a scaderii somajului la un minim istoric, Romania a inregistrat, in ultimul an, o usoara scadere a indicelui privind calitatea... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:06
Romania este pe locul 128 in lume in privinta calitatii drumurilor, dupa Gabon si Zimbabwe, a declarat, miercuri, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, in cadrul audierii in comisiile reunite de specialitate din Camera Deputatilor si Senat.
"La infrastructura feroviara, avem 20.730 de kilometri de retea feroviara, a saptea retea ca marime din Uniunea Europeana, avem trei companii anchilozate - CFR SA, CFR Marfa, CFR Calatori - fiecare confruntandu-se astazi cu foarte mari probleme, in special CFR Marfa, cu pierderi uriase, cu restrictii de viteza - 1.522 de restrictii sunt astazi inregistrate pe calea ferata, ceea ce conduce la o viteza comerciala de 16,3 km/h la marfa si 44 km/h la calatori", a afirmat Bode.
In ceea ce priveste infrastructura aeriana, ministrul desemnat a facut referire la compania TAROM, care se afla intr-o situatie dificila.
De asemenea, Bode a mentionat si problemele din sectorul naval, unde Romania a nu reusit sa exploateze suficient Dunarea si Portul Constanta. "La infrastructura navala, din pacate, nu reusim sa exploatam suficient Dunarea, cei 1.074 de km de pe teritoriul Romaniei, autostrada curata, sigura si nepoluanta, si nu reusim sa exploatam suficient Portul Constanta", a aratat el.
La capitolul fonduri europene, Lucian Bode a atras atentia asupra incapacitatii statului roman de a atrage fonduri.
"Inchei cu o placa turnanta: incapacitatea statului roman de a atrage fonduri europene.... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 17:25
Bucuresti se claseaza pe locul 109 in topul "Quality of living city ranking", editia 2019, realizat de Mercier, in care primul loc este ocupat de Viena, pentru al zecelea an consecutiv. Capitala Romaniei a coborat in 2019 doua locuri fata de topul Mercier 2018, cand ocupa locul 107.
Sondajul anual realizat de Mercier, ajuns deja la cea de-a 21-a editie, evalueaza calitatea vietii, dar si nivelul de securitate in fiecare dintre marile orase din intreaga lume.
In urma evaluarii, se pare ca sunt inca o multime de orase atractive pentru mediul de afaceri, in ciuda faptului ca tensiunile comerciale si tendintele populiste continua sa domine climatul economic mondial, alaturi de restrangerea politicii monetare si volatilitatea pietelor.
Sondajul releva ca un factor important in atractia investitorilor o reprezinta componenta privind calitatea vietii.
Orase europene cu cea mai buna calitate a vietii
Orasele europene au in continuare cel mai inalt standard de viata din lume: Viena, Zurich si Munchen nu doar ca ocupa primele locuri pe continent, ci si la nivel global. De fapt, 13 dintre primele 20 de orase din lume se afla in Europa. Marile capitale europene precum Berlin (locul 13), Paris (locul 39) si Londra (locul 41) si-au pastrat pozitia in clasament anul acesta, in timp ce Madrid (locul 46) a urcat trei locuri si Roma (locul 56) a urcat un loc.
Minsk (locul 188), Tirana (locul 175) si St. Petersburg (locul 174) au ramas codasele clasamentului european in... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 10:49
Producatorul italian de dulciuri Ferrero a anuntat joi ca a oprit, temporar, activitatea la cea mai mare fabrica unde produce crema de ciocolata Nutella, din cauza unor probleme de calitate care au fost descoperite marti seara.
Amplasata in regiunea Normandia din Franta, aceasta fabrica produce o treime din totalitatea borcanelor de Nutella vandute la nivel mondial, transmite Reuters.
Marti "dupa analizarea rezultatelor unor teste de calitate efectuate la fabrica de la Villers-Ecalles, am descoperit un defect de calitate la unul din produsele semifinisate care este utilizat in fabricarea produselor noastre Nutella si Kinder Bueno", a informat grupul italian Ferrero intr-un comunicat de presa.
Compania precizeaza ca oprirea temporara a productiei este o masura preventiva care permite efectuarea unor investigatii suplimentare.
"Pentru moment, putem spune ca niciunul din produsele noastre care se afla in prezent pe piata nu este afectat de aceasta situatie iar livrarile catre clientii nostri continua fara intrerupere", a precizat Ferrero.
Crema de ciocolata Nutella este foarte populara in Franta, iar reducerile de preturi organizate in luna ianuarie a anului trecut de un lant de supermarketuri au provocat busculade in randul cumparatorilor.
Grupul Ferrero, care pe langa crema de ciocolata Nutella mai produce si pralinele Ferrero Rocher si ouale de ciocolata Kinder, a raportat miercuri vanzari de 10,7 miliarde euro pentru exercitiul fiscal care s-a incheiat... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 16:57