Directorul general al companiei Enel, Francesco Starace, a declarat ca preturile energiei vor reveni la nivelurile de dinaintea razboiului din Ucraina in mai multi ani, relateaza BBC.
Francesco Starace a spus ca scaderea preturilor depinde de noile surse de energie, precum sursele regenerabile si pompele de caldura.
Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde de euro pentru a ajuta companiile si gospodariile sa faca fata cresterii preturilor la energie, si, in plus, se lupta pentru a-si asigura noi provizii.
Cu toate acestea, directorul Enel considera ca "vor trece ani" pana la o revenire la situatia cunoscuta inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.
Starace a mai spus ca Enel, care produce si distribuie electricitate si gaz, a incercat sa-si protejeze cei 20 de milioane de clienti europeni fata de volatilitatea pietei energetice in acest an si a facut tot posibilul sa respecte contractele cu pret fix pe care le convenise.
Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case si intreprinderi din peste 30 de tari, dar intentioneaza sa paraseasca multe dintre aceste tari, pentru ca vrea sa se concentreze pe energia regenerabila. De asemenea, vrea sa-si reduca datoriile uriase de aproximativ 63 de miliarde de dolari (52 de miliarde de lire sterline).
Enel investeste masiv in fabricarea de panouri solare, prin extinderea unei fabrici din Sicilia si construirea uneia in SUA.
Cresterea preturilor la energie a fost cel mai mare contributor la... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 17:17
Preturile petrolului si-au extins miercuri scaderea, din cauza temerilor investitorilor ca economia globala va incetini si mai mult din cauza restrictiilor reinnoite din China pentru a combate Covid-19, transmite Reuters.
Contractele futures pentru titeiul Brent, cu livrare in octombrie, care urmeaza sa expire miercuri, au scazut cu 2,51 dolari, la 96,80 dolari pe baril, dupa pierderea de 5,78 de dolari de marti. Contractul mai activ pentru noiembrie a scazut cu 62 de centi, pana la 97,22 dolari pe baril.
Contractele futures pentru titeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scazut cu 44 de centi, sau 0,5%, pana la 91,20 dolari pe baril, dupa ce a scazut cu 5,37 dolari in sesiunea anterioara, din cauza temerilor legate de recesiune.
Ambele contracte au scazut cu mai mult de 3% in tranzactiile anterioare.
"Slabiciunea care vine din China a jucat un rol semnificativ. Exista temeri de distrugere a cererii in Occident, deoarece ratele dobanzilor cresc si preocuparile legate de inflatie stapanesc economiile occidentale", a declarat Harry Altham, analist energetic pentru EMEA si Asia la StoneX Group din Londra.
Comitetul Tehnic Comun al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si aliatii sai, denumiti impreuna OPEC+, au declarat ca anticipeaza pentru acest an un excedent de petrol de 900.000 de barili pe zi (bpd), in crestere cu 100.000 de barili pe zi fata de prognoza din luna precedenta.
Unii membri ai OPEC+ au cerut reduceri ale productiei.... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2022, ora 07:10
Vremea s-a răcit destul de mult, ceea ce ne duce cu gândul că la iarnă este posibil ca temperaturile să scadă semnificativ. De asemenea, în mass media au apărut tot felul de informații cum că facturile la energia electrică și la gaze vor fi unele greu de suportat, așa că te gândești la ce soluții să apelezi pentru a mai reduce puțin cheltuielile. Avem și noi o sugestie pentru tine: folosirea unui termostat centrala, pentru costuri mai mici.
Termostat centrala - Un mic accesoriu în sprijinul tău
Da, se pare că iarna aceasta va fi una care ne va aduce mulți fiori reci, la propriu, dar și la figurat, atunci când vom primi facturile la principalele utilități. Autoritățile au anunțat că încearcă să găsească și ele unele soluții, dar este nevoie de ceva mai mult. Un termostat centrala poate reprezenta soluția problemelor tale, deoarece în acest fel ai siguranța unui consum rezonabil, dar mai ales al unui cost care să nu te lase fără toate economiile din casă.
Cum funcționează un termostat centrala?
Potrivit specialiștilor, nu este deloc complicat să poți înțelege cum funcționează un termostat centrala. Pentru că ai optat pentru montarea lui, ai posibilitatea să îi setezi centralei termice un anumit interval de funcționare, ca să nu mai adăugăm de avantajul de a stabili temperatura dorită.
Mai exact, poți să programezi centrala ta termică să funcționeze într-un anumit interval orar la o... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2021, ora 18:31
Vremea neobisnuit de calda din timpul iernii a redus cererea pentru gaze naturale intr-un moment in care noi livrari de gaze lichefiate intra pe piata iar acest fenomen, cumulat cu cresterea costurilor pentru certificatele de poluare, ii determina pe producatorii de electricitate din Europa sa renunte la carbune in favoarea gazelor naturale, transmite Bloomberg.
Aceasta tranzitie este salutata de decidenti, in frunte cu cancelarul german Angela Merkel, care cauta modalitati prin care sa accelereze inchiderea de termocentrale.
Ambitia acestora este sa mentina productia de electricitate dar si sa isi atinga tintele ambitioase prevazute in acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Un pret mai mic la gaze naturale este un factor pozitiv in acest proces.
"Decidentii din Europa sunt fericiti acum cu un pret atat de scazut al gazelor naturale. Acesta face renuntarea la carbune mai usoara decat se preconiza", sustine Ewout Eijkelenboom, consultant la firma olandeza Kyos Energy Consulting.
Scaderea pretului la gaze naturale este un fenomen global. Productia de gaze naturale lichefiate a atins un nivel record, ceea ce duce la reducerea preturilor in SUA si Asia. La randul sau, acest fenomen a condus la scaderea preturilor la electricitate in Europa.
Pretul de referinta la gaze pe piata din Amsterdam a atins saptamana trecuta cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani din cauza supraofertei mondiale.
Preturile pentru vara care va veni sunt la cel mai scazut... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 15:07
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Vestul Europei este afectat de un front de aer rece supranumit "Bestia din Est", urmat de furtuna Emma, care a dus la cresterea semnificativa a preturilor la gazele naturale
Vineri, pe piata spot din Londra, pretul gazelor naturale a urcat joi la nivelul record de 275 de penny pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), in crestere cu 130% fata de februarie si cu 400% fata de sfarsitul lunii decembrie, transmite Reuters.
Importatorii europeni concureaza cu cei din Asia pentru cargourile cu LNG (gaz natural lichefiat) din Qatar si SUA, sustin traderii. Acestia se asteapta ca dificultatile legate de furnizarea gazelor sa se atenueze saptamana viitoare, in urma incalzirii vremii.
Datele Thomson Reuters Eikon arata ca in Europa Occidentala vor urma temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, de aproximativ 5 grade Celsius.
In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea acestora provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune. In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015, iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.
Piata nu este foarte... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:31
Premierul conservator Viktor Orban a declarat vineri pentru postul national de radio MR1 ca intentioneaza sa continue politica de scadere a preturilor la electricitate, gaz si caldura "cu forta", daca va fi necesar, referindu-se la protestele unor furnizori.
"Daca o cooperare nu este posibila intre Guvern si furnizori, Cabinetul va continua cu forta scaderea preturilor pentru serviciile publice, cu scopul de a le cobori sub nivelul mediu european", a declarat Orban.
Furnizorii din Ungaria sunt filiale ale grupurilor internationale RWE si EnBW (Germania) sau ENI (Italia).
Guvernul a decis sa reduca preturile la electricitate, gaz si caldura cu 10% pentru locuinte, incepand de la 1 ianuarie 2013, lovind astfel in furnizori.
Potrivit lui Orban, furnizorii s-au "aliat impotriva familiilor ungare, de la care obtin profituri". El ii acuza ca au obtinut "profituri de sute de miliarde (de forinti), pe care le-au repatriat".
Companiile vizate, afectate deja de impozitele si taxele impuse de Guvern, au decis sa reactioneze. Mai multi furnizori de gaz isi cer drepturile in justitie. Furnizorul Tigaz, filiala ENI (50,36%) si RWE (44,17%), a avut deja castig de cauza.
Tribunalul din Budapesta a apreciat ca Guvernul nu a tinut cont de cresterea unor cheltuieli ale prestatorilor de servicii legate de multiple impozite suplimentare pe care acestia sunt nevoiti sa le achite.
Guvernul a initiat, in paralel, o campanie ce urmareste sa stranga semnaturi de la populatie in... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:37
Preturile imobilelor de lux din principalele orase din tara au coborat in acest an cu pana la 66%, topul celor mai abrupte scaderi fiind condus de o vila din zona Sisesti din Bucuresti, pentru care proprietarul cere acum un milion de euro, fata de 3 milioane euro la inceputul anului.
Portalul imobiliare.ro a realizat un clasament al celor mai spectaculoase reduceri de pret care au avut loc in cazul celor mai scumpe proprietati cu destinatie rezidentiala - vilele situate in "zonele bune" ale marilor orase.
Bucuresti
Astfel, in zona Capitalei, cea mai mare scadere de pret, in valoare de doua milioane de euro, a avut loc in cazul unei vile cu 20 de camere din Sisesti. Aceasta poate fi achizitionata in prezent cu un milion de euro, fata de trei milioane de euro la inceputul anului. Proprietatea are o suprafata utila de 2.200 de metri patrati, este amplasata pe un teren de 1.800 de metri patrati si dispune de un garaj pentru 11 masini.
Constructia a fost ridicata in anul 2010, iar in momentul de fata este complet finisata la exterior, insa necesita finisare la interior - aceste lucrari pot fi realizate de catre proprietar, in functie de cerintele clientului. Proprietatea poate fi folosita atat ca resedinta, cat si ca sediu de firma.
Pe locul al doilea in top se situeaza o vila cu sapte camere din zona Floreasca, al carei proprietar cere 2,2 milioane de euro. Diferenta fata de valoarea de listare de la inceputul acestui an - de 3,75 milioane de euro - se ridica la... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 13:13
Sorin Oprescu crede ca plata energiei termice in transe lunare egale va usura efortul financiar al bucurestenilor si ca persoanele cu venituri mari ar trebui sa plateasca gigacalora la pret de productie, de 320 lei, conform NewsIn."Am cerut ANAF lista celor care castiga peste 2.500 lei. Acum toti platesc la fel gigacaloria, indiferent cat castiga. Pentru cei care au peste 2.500 lei nu este un efort mare sa plateasca 320 lei gigacaloria" a spus Oprescu.
Bucurestenii ar putea plati, de la 1 august, 169,88 de lei pentru gigacalorie, fata de 124,5 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 36,5%, daca un proiect al CGMB, aflat in dezbatere publica, va fi adoptat.
Tot din august, plata energiei termice va fi facuta in transe lunare egale. Conform viceprimarului Mircea Raicu, calculul platii lunare se va face pe baza consumului statistic din iarna precedenta.
Astfel, se va face un total de plata pentru energia termica consumata iarna precedenta, care va fi impartit la 12 luni, pentru nu se crea varfuri de plata iarna.
"La sfarsitul unui an, putem face regularizare. Cel care consuma mai mult va plati mai mult si invers", spune Raicu.
In expunerea de motive a proiectului citat se spune ca acesta majorare este necesara pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale RADET, iar necesarul subventiei municipalitatii scade de la 770 de milioane lei pe an la 610 milioane lei.
Pretul de 169,88 lei este, conform documentului citat, sub cel mediu al gigacaloriei la nivel national,... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 15:13