Deceniul trecut s-au inregistrat cele mai mari temperaturi din istorie, a anuntat miercuri Organizatia Natiunilor Unite, avertizand ca in anul 2020 trebuie sa ne asteptam la numeroase episoade de vreme extrema si nu numai.
Organizatia Meteorologica Mondiala, care si-a bazat constatarile pe analiza principalelor date internationale, a anuntat ca a confirmat si datele transmise saptamana trecuta de agentia de monitorizare climatica a Uniunii Europene, care arata ca anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai calduros an din istorie, dupa 2016.
"Anul 2020 a inceput de unde a plecat 2019 - cu conditii meteorologice cu impact ridicat si evenimente legate de clima", a declarat seful OMM, Petteri Taalas, intr-o declaratie, referindu-se in special la devastatoarele incendii din Australia.
"Din pacate, trebuie sa ne asteptam la conditii de vreme extrema pe tot parcursul anului 2020 si in deceniile urmatoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de sera care retin caldura in atmosfera", a precizat acesta.
Agentia ONU a anuntat, de asemenea, ca temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015-2019) si 10 ani (2010-2019) au fost cele mai mari inregistrate vreodata.
"Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decat precedentul", a transmis agentia ONU intr-un comunicat, avertizand ca "se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua".
Organizatia Natiunilor Unite a mai anuntat ca emisiile de gaze cu efect de sera create de om trebuie sa scada... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 20:03
Luna trecuta, marcata de un val de canicula exceptionala care a afectat cu precadere Europa de Vest, a fost cea mai calduroasa luna iunie din istoria inregistrarilor meteorologice, conform datelor publicate marti.
Potrivit datelor Serviciul Copernicus privind schimbarile climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecuta, in medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie (2016) afectand in special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale.
Mai multe recorduri au fost doborate saptamana trecuta in numeroase tari europene sufocate de caldura, in special din cauza unui front de aer cald de origine sahariana. Temperaturile au depasit valorile normale sezoniere cu 10 grade Celsius in Germania, in nordul Spaniei si in Italia, dar si in Franta, unde vineri a fost atins recordul absolut pentru luna iunie, 45,9 grade Celsius.
Expertii de la Copernicus au notat ca este greu de atribuit acest record "in mod direct" schimbarilor climatice, insa o echipa de oameni de stiinta care a analizat valul de canicula din Franta a concluzionat marti ca schimbarile climatice provocate de om au augmentat de cel putin cinci ori riscul producerii unor valurile de canicula.
Prin coroborarea datelor satelitare cu cele istorice, oamenii de stiinta de la serviciul european Copernicus au estimat ca temperatura din luna iunie din Europa a depasit cu 3 grade Celsius media din perioada 1850 - 1900.
"Datele noastre... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 23:08
Patru dintre cele mai cunoscute obiective turistice din capitala Frantei vor fi inconjurate in anii care vin de "paduri urbane", ca parte a eforturilor autoritatilor pariziene de a imbunatati calitatea aerului in oras si de a contracara efectele schimbarilor climatice.
Arbori si alte plante vor transforma radical zona Primariei Parisului (Hotel de Ville de Paris), a Garii Lyon, a Palatului Garnier si malurile Senei, a anuntat zilele trecute primarul Parisului, Anne Hidalgo.
In fata primariei vor fi plantati pini, in timp ce Palatului Garnier - cladire din secolul al XIX-lea care gazduieste Opera in Paris - se va intrezari primavara printr-o puzderie de flori de cires. Piata pavata de langa gara se va transforma intr-o gradina cu arbori, iar de-a lungul Senei vor fi plantati arbusti si iarba.
"Cred cu tarie ca Parisul trebuie sa se adapteze la schimbarile de temperatura. Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice prognozeaza valuri de caldura cu temperaturi de 50 de grade Celsius pana in 2050. Avem obligatia de a actiona acum", a declarat Hidalgo pentru Le Parisien.
Padurile urbane se inscriu intr-un plan mai ambitios prin care conducerea Parisului urmareste sa transforme 50% din suprafata orasului in spatiu verde si permeabil. In acelasi spirit, Parisul urmeaza sa devina oras neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050.
Hidalgo a dat asigurari ca arborii vor fi plantati in asa fel incat sa nu blocheze privelistea. In cazul... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 00:00
Ultimii patru ani au fost cei mai caldurosi inregistrati de la debutul masuratorilor meteorologice, a anuntat miercuri o agentie din cadrul ONU, care considera ca aceasta constatare reprezinta o confirmare a procesului de incalzire a climei globale, cauzat de concentratiile record de gaze cu efect de sera din atmosfera terestra.
Intr-un comunicat de presa, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a precizat ca temperatura medie la suprafata Terrei a depasit in 2018 cu aproximativ 1 grad Celsius valoarea medie din epoca preindustriala (1850-1900), informeaza AFP.
"Acest an (2018) se claseaza pe locul al patrulea in topul celor mai caldurosi care au fost constatati", au relatat specialistii acestei agentii specializate din cadrul ONU.
"Cu 1,2 grade Celsius peste epoca preindustriala, anul 2016, marcat de influenta unui puternic episod El Nino, isi pastreaza statutul de cel mai calduros an.
In 2015 si 2017, ecartul temperaturii medii in raport cu valorile preindustriale a fost de 1,1 grade Celsius", se afirma in acelasi raport.
ONU a luat ca referinta anul 1850, in care au debutat masuratorile sistematice ale temperaturilor de pe Glob.
Insa "este mult mai important sa examinam evolutia pe termen lung a temperaturii (...) decat sa alcatuim un clasament intre ani diferiti", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, care a reamintit ca, din totalul ultimilor 22 de ani, 20 au fost cei mai caldurosi inregistrati de meteorologi.
"Fenomene... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 21:59
In acest moment se poate spune ca poti calatori cu avionul aproape in fiecare colt de pe aceasta planeta. Deja exista aeroporturi in cele mai salbatice locuri de pe glob, locuri cu teren foarte dificil si altfel inaccesibile.
Iata care sunt aeroporturile din locurile cele mai neasteptate de pe glob, conform CNN.
Cele mai nordice
Cel mai nordic aeroport din lume e unul militar, aflat la extremitatea nordica a insulei canadiene Ellesmere. Acesta nu este insa deschis publicului.
Cel mai nordic loc in care poate ajunge oricine (daca are bani de bilet) e Aeroportul Svalbard, in Longyear, in arhipelagul norvegian Svalbard, aflat la jumatatea drumului dintre Polul Nord si Europa continentala.
Cele mai sudice
Cel mai sudic loc unde poti ajunge in zbor e Jack F. Paulus Skiway. Acesta a fost folosit de US Air Force si se afla chiar langa Polul Sud.
Mai sunt cateva locuri de aterizare in Antarctica, folosite atat de cercetatorii aflati in misiuni, cat si de turisti. Totusi, nu sunt zboruri comerciale regulate in Antarctica, asa ca o informare temeinica in prealabil se impune.
Cel mai sudic aeroport unde exista curse comerciale este Guardiamarina Zanartu, in Puerto Williams, in extremitatea sudica din Chile. Initial un aeroport militar, acesta primeste in prezent turistii.
Un altul, mai mare, este in orasul argentinian Ushuaia, peste un canal fata de Puerto Williams.
La cea mai mare altitudine
Aeroportul aflat la cea mai mare inaltime este... mai mult
Sambata, 12 Mai 2018, ora 15:53
Numarul europenilor care isi vor pierde viata din cauza dezastrelor climatice va creste de 50 de ori pana la sfarsitul secolului. Vremea extrema va provoca moartea a peste 150.000 de oameni anual pana in 2100 daca nu se face nimic pentru combaterea schimbarii climatice, apreciaza oamenii de stiinta intr-un nou studiu dat publicitatii vineri.
Intr-un studiu publicat in revista The Lancet Planetary Health, oamenii de stiinta sustin ca cercetarile lor arata ca schimbarea climatica este o povara tot mai mare asupra societatii, existand probabilitatea ca doi din trei europeni sa fie afectati, daca emisiile de gaze cu efect de sera si evenimentele climatice severe nu sunt controlate.
Predictiile, bazate pe presupunerea ca nu vor exista reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de sera si nici ameliorari ale politicilor pentru reducerea impactului evenimentelor climatice extreme, arata ca numarul deceselor legate de vreme in Europa va creste de la 3.000 pe an in perioada dintre 1981 si 2010, la 152.000 pe an in perioada 2071-2100.
"Schimbarea climatica este una dintre cele mai mari amenintari globale pentru sanatatea umana in secolul al XXI-lea, iar pericolul pentru societate va fi tot mai legat de riscuri legate de vreme", a spus Giovanni Forzieri, din cadrul Centrului pentru cercetare comuna al Comisiei Europene din Italia, implicat si el in coordonarea studiului.
El a spus ca daca "incalzirea globala nu este redusa de urgenta", in jur de 350 de milioane de europeni... mai mult
Sambata, 05 August 2017, ora 13:55
In orasul iranian Bandar locuitorii sunt nevoiti sa suporte temperaturi extreme, pe fondul caniculei care afecteaza zilele acestea Orientul Mijlociu.
Cu o temperatura la umbra de 43 de grade Celsius, la care s-a adaugat factorul umiditatii, expertii au ajuns la concluzia ca locuitorii din orasul iranian trebuie sa faca fata unei ...citeste mai departe despre "Orasul in care oamenii suporta temperaturi de pana la 70 de grade Celsius" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 15:15
Noul crossover de la Jaguar este pregatit sa uluiasca asistenta prezenta la lansarea mondiala programata in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt. Masina de teren produsa de britanici se dovedeste a fi o campioana a testelor desfasurate in conditii extreme.
Producatorii au verificat pe indelete aptitudinile Jaguarului F-Pace din frigul polar intalnit in nordul Suediei pana la sufocanta atmosfera a desertului care inconjoara Dubaiul, a anuntat compania intr-un comunicat de presa.
Mai mult, F-Pace este si prima masina Jaguar care a fost supusa testelor pe drumuri pietruite de munte, arata distribuitorul Jaguar/Land Rover din Romania.
In desertul arab, Jaguar si-a arata performantele in mentinerea unui climat perfect in interiorul cabinei.
Temperaturile ating in timpul zilei si 50 de grade, iar o masina lasata in plin soare si fara sistemul de clima pornit poate inregistra si 70 de grade Celsius in interiorul cabinei.
Deloc surprinzator, crossoverul a trecut fara probleme testele vizand functionarea perfecta in conditii de caldura extrema si umiditate, atat sistemul de control al climei, cat si cel infotainment de pe F-Pace raspunzand ireprosabil la comenzi.
La polul opus al experientelor, intr-o cursa in zona arctica, in Arjeplog, unde temperaturile de -15 grade Celsius pot parea o adevarata binecuvantare pe timp de iarna, F-Pace a arata cu adevarat ce poate in medii ostile.
Evoluand la temperaturi care au coborat pana la -40 de grade Celsius, masina... mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 00:00
Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea a anuntat ca sediul RADET, furnizorul de apa calda si caldura in Bucuresti, a ramas chiar el fara cele doua elemente indispensabile.
"Am ajuns in situatia tragic-comica in care sediul central al RADET, furnizorul de apa calda si caldura al Capitalei, a ramas chiar fara apa calda si caldura deoarece regia are restante de milioane de lei la gaze. Acesta este doar inceputul. Momentul in care sute de mii de cetateni ai Capitalei nu vor mai beneficia de apa calda si caldura, desi au facturile platite la zi, este iminent", a informat Cornel Pieptea, duminica, intr-un comunicat de presa transmis Ziare.com.
Promisiunile lui Oprescu pentru al 6-lea mandat: Caldura gratuita pentru bucuresteni
Acest lucru s-a intamplat dupa ce, in urma cu trei saptamani, viceprimarul sustine ca a atras atentia public asupra situatiei extrem de grave in care se afla RADET, "ca urmare a neindeplinirii promisiunii facute in urma cu doi ani de Sorin Oprescu si Victor ...citeste mai departe despre "Situatie tragi-comica la RADET: A ramas fara apa calda si caldura. Urmeaza bucurestenii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Martie 2015, ora 17:37