Primarul ales al Capitalei, NIcusor Dan, afirma ca toti bucurestenii vor avea apa calda si caldura in aceasta ierna, dar afirma ca vor exista "cateva sute de avarii", iar ceea ce poate promite este ca acestea vor di reparate transparent, in cel mai scurt timp posibil.
Nicusor Dan a abordat, marti seara, la Digi 24, problema sistemului de termoficare din Bucuresti si a precizat ca trebuie pregatit un management de avarie.
"Asta e tot ce putem face in aceasta iarna si este ce am spus si in campania electorala. Pentru asta e nevoie de echipamente, de exemplu de detectoare ca sa nu se duca oamenii sa vada de unde iese aburul, ci sa detecteze exact unde este avaria. E nevoie de echipe, nu sunt suficiente la nivelul municipalitatii si atunci trebuie sa faci niste licitatii de urgenta ca sa mai aduci niste privati care sa intervina. Trebuie sa ai deja materialele in stoc cu care intervine, adica acele bucati de conducta cu care sa inlocuiesti, a mai declarat primarul ales al Capitalei.
Acesta a promis ca se va raspunde la telefon bucurestenilor care suna la compania de termoficare.
"Asta este o promisiune, ca o sa imbunatatim semnificativ relatia cu bucurestenii pe aceasta chestiune. In primul rand o sa raspunda tot timpul cineva la telefon, in al doilea rand o sa spunem foarte onest care este termenul in care se va rezolva acea avarie", a mai precizat Dan.
Intrebat cat la suta dintre bucuresteni pot miza pe apa calda si caldura in calorifere, Dan a declarat:... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 23:05
Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti (CMTEB) anunta ca, in cursul zilei de miercuri, 21 octombrie, incep probele la cald in Capitala, avand in vedere temperaturile in scadere inregistrate zilele trecute.
Conform unui comunicat transmis de companie, furnizarea agentului termic pentru incalzire se realizeaza in momentul in care temperaturile medii se incadreaza in limitele prevazute de prevederile art. 117 din H.G. nr. 425/20.07.1994, modificat prin H.G. nr. 337/ 16.05.2018, respectiv dupa "inregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, intre orele 20,00- 06,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade C sau mai mici".
Termoenergetica a mentionat ca actiunea se deruleaza progresiv, avand in vedere dimensiunile sistemului de termoficare si numarul mare al consumatorilor.
"Probele la cald se vor desfasura astfel incat, pe masura ce temperatura exterioara scade, toti consumatorii sa beneficieze in conditii normale de furnizarea agentului termic pentru incalzire. Va reamintim ca institutia noastra a inceput furnizarea caldurii la cerere spitalelor, scolilor, gradinitelor, caminelor de batrani, precum si tuturor celorlalte institutii care au solicitat acest lucru", precizeaza sursa citata.
Asociatiile de proprietari care doresc amanarea furnizarii agentului termic pentru incalzire pot solicita in scris acest lucru, prin reprezentantii legali, la registratura CMTEB, din str. Cavafii Vechi, nr. 15, la sectiile de termoficare de... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 12:12
Abia iesiti din izolarea la domiciliu, numerosi europeni s-au confruntat marti cu un val de caldura care traverseaza "batranul continent" din Spania si pana in Suedia, cu temperaturi care oscileaza uneori in jurul pragului de 40 de grade Celsius, informeaza AFP.
Fantanile arteziene i-au racorit pe trecatori marti dimineata in Sevilla, un oras din sudul Spaniei, unde mercurul urma sa ajunga in cursul dupa-amiezii la 41 de grade Celsius, potrivit Agentiei Statale de Meteorologie (AEMET). Zonele umbrite si scaldatul erau deja la mare cautare in capitala Andaluziei, potrivit AFPTV.
Peninsula Iberica a marcat debutul verii astronomice cu "sosirea unei mase de aer foarte cald, de origine africana", care a ridicat temperaturile spre 40 de grade Celsius in mai multe regiuni din sudul Spaniei, iar aceste conditii se vor mentine pana joi, a transmis AEMET intr-un comunicat.
Franta cunoaste si ea un prim varf al unui val de caldura in aceasta saptamana, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius la nivelul tarii si care ating in anumite zone, pe plan local, valoarea de 35 de grade Celsius, a avertizat Meteo-France, precizand ca "miercuri, joi si vineri, vor fi cele mai calduroase trei zile" din aceasta perioada.
Putin mai la nord, Regatul Unit al Marii Britanii se asteapta ca plajele sale sa devina din nou aglomerate, in urma unor temperaturi care vor trece de 30 de grade Celsius "cel putin pana vineri" si "cu un aer cald venit din zona Atlanticului", a precizat Dan Suri... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 18:47
In conditiile in care autoritatile le recomanda romanilor sa se izoleze la domiciliu si sa acorda mai multa atentie igienei personale, in contextul epidemiei de coronavirus, mii de bucuresteni au ramas fara apa calda si caldura.
La acest moment, per total - potrivit informarii Termoenergetica SA - peste 70 de blocuri din Sectorul 3 - situate in zona statiei de Metrou 1 Decembrie - au ramas fara apa calda si caldura, din cauza unei avarii.
In teorie, daca reparatiile merg conform planului, oamenii de acolo ar trebui sa aiba apa calda si caldura din nou incepand cu miezul noptii.
In plus, alte 370 de imobile au intreruperi pentru ca Termoenergetica executa lucrari programate la reteaua de termoficare din zona Bulevardelor Nicolae Grigorescu si Basarabia, pana pe Pantelimon si Colentina. In teorie, si la aceste blocuri ar trebui sa se reia furnizarea caldurii si apei calde tot in cursul zilei de marti.
Nu in ultimul rand, alte peste 500 de imobile (dintre care unele blocuri inalte - n.red.) primesc caldura si apa calda "sub parametri" - adica putin sau deloc.
Si acestor bucuresteni ar trebui sa li se rezolve problemele tot in cursul zilei de azi, potrivit Termoenergetica.
Intrebarea este: chiar daca au ramas acasa ca sa previna raspandirea coronavirusului, cum pot oamenii sa aiba grija de igiena proprie, doar cu apa rece? Lipsa caldurii din locuinte nu le va dauna unora dintre ei, riscand sa favorizeze imbolnaviri? Nu cumva parte dintre lucrarile la reteaua... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 13:35
In 2020, in Capitala, ligheanul se anunta a fi un obiect la mare cautare. Multi dintre cei peste 1,3 milioane de bucuresteni conectati la reteaua de termoficare ar putea ajunge sa se spele cu apa incalzita la aragaz, in conditiile in care lucrarile majore de refacere a conductelor, absolut vitale pentru functionarea sistemului, vor fi din nou amanate, arata o analiza Frames.
Primaria Capitalei si-a propus sa reabiliteze din fonduri proprii in acest an, potrivit datelor din buget, numai 137,5 kilometri din cei aproape 4000 kilometri de conducte cat masoara reteaua de termoficare a Bucurestiului.
Asta in conditiile in care peste 80% din retea, a doua ca marime din lume dupa cea din Moscova, dateaza din anii '60-'70 si necesita reparatii majore. Dincolo de gradul semnificativ de uzura si de pericolul de avarii, apa calda transmisa prin aceasta retea plina de rugina si petice tinde sa devina un pericol pentru sanatate.
"Riscul ca Bucurestiul sa ramana fara apa calda si caldura, in orice moment, este unul major, sistemul de termoficare aflandu-se in pragul colapsului. Avaria majora de zilele trecute, in urma careia zeci de mii de bucuresteni din Sectoarele 2 si 3 au ramas fara caldura sau apa calda, este doar un exemplu care demonstreaza cat de grava este situatia. Pe masura ce lucrarile de reabilitare intarzie, reteaua se degradeaza si mai mult, iar consecintele vor fi pe masura", afirma analistii de la Frames.
La reteaua de termoficare administrata de... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:16
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat sambata ca va depune o plangere penala fata de ELCEN pe care o acuza de sabotaj, dupa ce mare parte din sectoarele 2 si 3, in care traiesc in jur de un milion de bucuresteni, au ramas fara apa calda si caldura.
Intr-o postare pe care o incepe etichetele #Sabotaj #ReaCredinta
#Guvern Dusmanos Cu Oamenii, Gabriela Firea sustine ca ELCEN, institutie care se afla in subordinea Guvernului, ar fi livrat intentionat agent termic mai fierbinte cu 20 de grade, pentru a provoca o avarie grava.
"S-a 'gresit' cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii.
Nu credem in varianta unei erori tehnice. Diferenta de temperatura este mult prea mare iar tehnicienii care au facut manevrele stiau ca vor provoca o mare avarie.
Acest sabotaj vine la doua zile dupa ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucreaza la o lege prin care Primariei Capitalei sa i se interzica plata subventiei pentru agentul termic, cu exceptia unui numar mic de persoane. Asta inseamna facturi enorme pentru cetateni. Pe acest subiect voi reveni cu detalii zilele urmatoare", a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Primarul spune ca este vorba despre o avarie la reteaua primara de termoficare din Capitala din cauza unor manevre efectuate de... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2020, ora 17:10
Primaria Capitalei a oferit, marti dimineata, explicatii dupa ce spitalul de copii Marie Curie si Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robanescu au ramas fara apa calda si caldura, precizand ca reprezentantii institutiilor ar fi trebuit sa asigure o sursa suplimentara in caz de avarie.
Primaria Capitalei a amintit, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca, in zona Progresul din Sectorul 4, RADET efectueaza o lucrare importanta de refacere a Magistralei CET Progresul, care alimenteaza jumatate din Sectorul 4 si care are o vechime de 34 de ani.
Reprezentantii institutiei au precizat ca, dupa oprirea furnizarii agentului termic de saptamana trecuta, au fost efectuate verificari suplimentare ale magistralei si s-a constatat ca sunt si alte tronsoane afectate.
Astfel, precizeaza Primaria, pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termica, s-a luat decizia de catre RADET de a intrerupe furnizarea de energie termica, incepand de luni, 18 noiembrie 2019, timp de 48 de ore, pentru a inlocui conducta afectata, operatiune absolut necesara pentru ca, in aceasta iarna, sa nu mai existe avarii in zona.
In comunicat, Primaria Capitalei precizeaza ca reprezentantii spitalelor ar fi trebuit sa asigure o sursa suplimentara de apa calda si caldura.
"In ceea ce priveste situatia unitatilor medicale din zona mentionata, subliniem faptul ca orice unitate spitaliceasca are obligatia de a asigura cate o sursa suplimentara pentru fiecare agent... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 12:22
Spitalul Marie Curie si Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robanescu raman din nou fara apa calda, din cauza unor lucrari de modernizare a conductelor de termoficare.
Cele doua unitati sanitare au mai ramas fara apa calda, vreme de 3 zile consecutiv si saptamana trecuta. Nici bine nu si-au revenit din soc bolnavii si cadrele medicale, ca RADET a si anuntat ca va opri din nou, incepand de luni, tot pentru 3 zile, furnizarea de caldura si apa calda in zona.
"In zona Progresul din Sectorul 4, RADET efectueaza o lucrare importanta de refacere a Magistralei CET Progresul, magistrala ce alimenteaza jumatate din Sectorul 4 si care are o vechime de 34 de ani", informeaza RADET.
"Dupa oprirea furnizarii agentului termic de saptamana trecuta, au fost efectuate verificari suplimentare ale magistralei si s-a constatat ca sunt si alte tronsoane afectate. Reprezentantii RADET au informat, inca din data de 15 noiembrie, conducerea Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii MS Curie Bucuresti, de lucrarile ce vor fi efectuate, astfel incat acesta sa poata lua masurile necesare, conform obligatiilor legale ce ii revin.
Pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termica, s-a luat decizia de catre RADET de a intrerupe furnizarea de energie termica, incepand de luni, 18 noiembrie 2019, timp de 48 de ore, pentru a inlocui conducta afectata, operatiune absolut necesara pentru ca, in aceasta iarna, sa nu mai existe avarii in zona.
In ceea ce... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 22:32
Avem parte de o vreme frumoasa si calda in acest sfarsit de toamna si inca nu ne-am preocupat foarte mult de vremea rece, incalzire sau recuperare de caldura. Cu siguranta ii vine si ei timpul, probabil in curand, asa ca si mobilizarea trebuie sa fie in concordanta.
Daca proverbul "Iarna car si vara sanie" nu a fost aplicat inca anul acesta, mai este timp pentru solutii practice si inteligente pentru iarna, dar la fel de folositoare si pe parcursul verii. Una dintre aceste solutii este montarea unui recuperator de caldura.
Un recuperator de caldura poate face parte dintr-un sistem HVAC sau poate fi montat separat doar cu scopul de indeplinire a functiilor proprii. Este la indemana si usor de procurat, chiar si prin comanda online. Daca te intrebi unde, raspunsul este pe site-ul all4ventilation.ro.
De ce este nevoie de un recuperator de caldura? Nevoia pentru instalarea unui recuperator de caldura se explica si justifica foarte usor prin cele 4 functii principale pe care acesta le indeplineste:
Introducerea aerului proaspat in interiorEvacuarea aerului viciat din incapereFiltrarea aerului proaspat introdusRecuperarea de caldura prin transferul de energie intre aerul viciat evacuat si aerul proaspat introdus
Exista 2 tipuri principale de ventilatie, naturala si mecanica. Atunci cand conditiile permit doar ventilatia mecanica, astfel incat sa fie asigurate fluxurile adecvate de ventilatie, recuperatorul de caldura este echipamentul de ventilatie recomandat.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 16:00