Pornind de la ceea ce declara Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în urma cu ceva ani, prin faptul că un credit de consum acordat pe o perioada mai mare de cinci – șapte ani „nu își are rostul” și "este un nonsens", astăzi, vom puncta câteva idei care s-ar putea să îţi fie de folos în această direcţie.
Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este maturitatea unui credit și la ce ar trebui să fii atent pentru a eficientiza ratele lunare.
Maturitatea unui credit sau scadența finală reprezintă data la care trebuie să rambursezi în mod oficial suma aferentă unui contract de credit. Acesta este un factor decisiv în calcularea sumei totale pe care vă trebui să o returnezi băncii, ținând cont de costul total al împrumutului care urmează să fie contractat.
Încă din faza embrionară a creditării, este importantă obținerea unui echilibru între durata acestuia și valoarea lunară a ratelor. Un debitor are obligația de a se încadra într-o limită a ratei lunare care influențează direct durata de desfășurare a împrumutului.
Altfel, oricât de ispititoare ar fi obținerea unei maturități pe termen minim, aceasta poate veni cu dificultatea achitării creditului în eventualitatea diminuării veniturilor.
Alegerea unei maturități a creditului mai mare, prin accesarea acestuia pe o perioada de timp cât mai lungă cu putință, te poate ajuta în privința scăderilor valorii... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 10:50
Ai planuri de foarte multă vreme să-ți cumperi o casă. Poate chiar să iți construiești una sau să o renovezi și ai nevoie de o sumă de bani destul de măricică. Creditul ipotecar iți pare cea mai bună soluție.
Nu ai foarte multe detalii despre creditul ipotecar, dar vrei să te documentezi și vrei să iei în considerare toate opțiunile, cu atenție, și să știi exact despre ce este vorba când apelezi la un credit ipotecar.
Ziare.com iţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce anume să analizezi la un credit ipotecar, în afară de dobândă.
Creditul ipotecar este un împrumut care se întinde pe o perioadă lungă de timp. În cele mai multe dintre cazuri durează între 20-30 de ani. Este foarte important să reţii faptul că dobânda nu este singurul factor pe care trebuie să îl iei în calcul când cauţi să iţi finanţezi viitoarea locuință.
Pe lângă dobândă, există și alte costuri, o parte fiind indicate în fișa de informații generale pe care o obții împreună cu ipoteca. În plus, există taxe notariale și impozite care trebuie luate în considerare la planificarea cheltuielilor, acestea fiind plătite doar o dată când contractul de vânzare-cumpărare al casei este semnat.
Pe lângă acestea, trebuie atenție atât la pachetul de asigurări asociat unui credit, cât și la condițiile ofertei în situația în care decizi să nu îți mai virezi salariul la banca respectivă.
Un alt criteriu de luat... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 09:36
In cazul in care ai unul sau mai multe credite si nu le mai poti plati din cauza ca a aparut o cheltuiala mare imprevizibila, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu mai amani discutia cu banca. Cu cat vorbesti cu creditorul mai repede, cu atat este mai bine pentru tine.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce trebuie sa faci inainte de a discuta cu banca despre o posibila reesalonare sau intrarea intr-o perioada de gratie.
Dar, nu suna imediat la banca. Mai intai aduna-ti toate actele necesare, de la contractele cu banca pana la facturi pentru a avea o idee de ansamblu asupra problemei. Apoi fa-ti un calcul legat de cat ai putea sa platesti bancii in lunile urmatoare.
Pentru a face acest lucru va trebui sa iti calculezi noile cheltuieli. Nu incerca sa scapi cat mai repede de marile cheltuieli care au aparut imprevizibil pentru ca te-ar putea ingropa in datorii si mai mari, mai ales daca iti neglijezi cheltuielile necesare lunare.
De abia dupa ce ai aceste lucruri puse in regula poti suna la banca pentru a-ti expune problema si a discuta o posibila reesalonare sau chiar pasuire, daca ai in contract aceasta optiune de "perioada de gratie".
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce trebuie sa stie copiii pentru o mai buna educatie financiara
Cum sa platesti folosind telefonul
Cum stii ca ai contul bancar protejat ...citeste mai departe despre "Cum te pregatesti pentru negocierea cu... mai mult
Marti, 29 Iunie 2021, ora 08:30
Daca esti in cautarea unui credit de nevoi personale si ai un salariul relativ mic, adica intre cel minim si cel mediu pe economie, atunci fa o simulare inainte sa ajungi la banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi creditul maxim pe care-l poti accesa.
Sa spunem ca ai un salariu de 2.500 de lei net si nu mai ai alte angajamente lunare, dar intretii 3 persoane, inclusiv pe tine, asta inseamna ca ai cheltuieli de subzistenta de 1.000 de lei.
Banca va tine cont de acest lucru si ti-ar putea scadea gradul maxim de indatorare de la 40% la 35%.
In cazul acesta, pentru un credit cu dobanda de 7% pe o perioada de 5 ani, vei putea lua, in cel mai bun caz 25.000 de lei, iar rata ta va fi de 500 de lei pe luna.
Dar aceasta suma este una maximala, iar ea se poate modifica in functie de restul paramentrilor, avand in vedere ca banca iti ia in calcul numai o suma disponibila de 1.500 de lei din cei 2.500 de lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cu ce avantaje si dezavantaje vin cardurile de credit in 24 de rate fara dobanda
Cu cati bani contribui la stat, intr-o viata, muncind pentru tine
Dilema celor 10% care fac diferenta dintre saraci si bogati ...citeste mai departe despre "Ce credit maxim iti permiti la un salariu de 2.500 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Iunie 2021, ora 08:30
De cele mai multe ori cand mergem la banca pentru un credit, stim de cati bani avem nevoie si speram sa-i putem accesa. In general, aceasta metoda nu este cea mai buna, mai ales ca din nevoia de bani incepem sa facem compromisuri.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi suma maxima pe care o poti imprumuta.
Astfel ca, daca nu sunteti familiarizati cu calculatoarele online pentru credite, atunci va trebui sa urmati o regula simpla pentru a va da seama cam cati bani puteti accesa printr-un credit de nevoi personale.
Spre exemplu, sa spunem ca veniturile voastre sunt de 3.000 de lei, net. Inmultiti aceasta suma cu 20, si veti obtine o suma maximala, bruta, daca-i putem spune asa, pe care ati putea sa o accesati. Deci in cazul nostru, ar fi vorba de 3.000 lei x 20, adica undeva la vreo 60.000 de lei.
Dar, din acesti bani va trebui sa mai scadeti undeva la circa 25-30% pentru ca banca ia in calcul si cheltuielile de subzistenta si alte cheltuieli pe care le aveti, si bineinteles mai conteaza si la ce dobanda accesati creditul.
Astfel, sa spunem ca, pentru un credit de nevoi personale cu o dobanda de 7%, suma pe care ati putea sa o accesati, la venituri de 3.000 de lei, ar fi undeva la cel mult 40.000 de lei, pe o perioada de 5 ani.
Asta inseamna ca, veti avea un grad de indatorare de 40%, adica maximumul admis pe BNR.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cardurile de criptomonede,... mai mult
Marti, 30 Martie 2021, ora 08:30
Nu orice venit pe care-l incasezi este acceptat de banca atunci cand vrei sa accesezi un credit. Asa ca, daca iti faci calcul ca banca va accepta ca tu sa ai o rata de maximum 40% din venituri, s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, la ce venituri se uita banca atunci cand vrei credit.
Daca ai un salariu din mediul privat, ai sanse pentru a merge pe o rata de 35-40% din acesta, desi nu iti recomand sa te indatorezi atat de mult, mai ales pe termen lung.
In schimb, daca ai un salariu care iti cuprinde si anumite sporuri, bonusuri sau prime, ore suplimentare, norma de hrana si altele, atunci acestea iti vor fi luate si ele in calcul (depinzand de banca) dar numai in anumite procente.
Spre exemplu, in cazul indemnizatiei de cresterea a copilului, poti accesa un credit numai pe durata cat inca mai incasezi acest venit.
Daca faci parte din categoria personalului navigant sau a soferilor de tir, atunci trebuie sa stii ca si diurna se ia in calcul, dar din nou, aici depinde de la o banca la alta.
Daca activezi intr-o profesie liberala, atunci trebuie sa stii ca PFA-urile din acest domeniu pot primi credit, dar in anumite conditii. Unele banci cer ca tu sa ai activitate de minim 2 ani incheiati, altele cer doar un an.
Contractele pe drepturi de autor sunt acceptate in proportie de 75-85% la bancile mai restrictive, dar sunt si intitutii financiare sau nefinanciare care tin cont de 100% din acestea.... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 08:30
FICO Score (Fair Isaac Corporation Score) este un numar format (300-850) rezultat in urma procesului statistic care prelucreaza informatiile referitoare la creditele inregistrate in Sistemul Biroului de Credit despre o persoana vizata (un solicitant sau un detinator de credit).
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum de ajuta acest instrument de masurare a "credibilitatii bancare".
In functie de FICO Score, o banca poate decide daca iti da un credit sau nu, astfel ca acesta va trebui sa fie cat mai mare pentru a avea sanse sa iei un credit sau sa iei un credit la o dobanda mai buna.
FICO Score al Biroului de Credit este furnizat bancilor ca parte a Raportului de Credit.
Cand li se solicita acordarea unui credit, unele banci pot folosi FICO Score de la Biroul de Credit pentru a evalua capacitatea de rambursare a creditului. Bancile care il folosesc informeaza persoanele vizate in acest sens.
Fiecare creditor care utilizeaza FICO Score stabileste, in functie de normele proprii de creditare, o limita valorica minima a FICO Score de la Biroul de Credit, in vederea acordarii creditului.
Daca raportul te vizeaza, ai posibilitatea de a solicita bancii, la momentul comunicarii deciziei de creditare, o copie a Raportului de Credit cu FICO Score de la Biroul de Credit, care a fost utilizat de acesta in analiza cererii de credit.
Acest Raport de Credit va contine pana la patru motive care au determinat scaderea Scorului respectiv, fata de... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 10:00
Inflatia a produs perturbari in viata publica, ceea ce a dus la iesirea ROBOR din joc si introducerea unui nou indice de referinta pentru credite, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are alt rol decat acela de matematician al sistemului, a declarat joi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Inflatia a dus la perturbari in viata publica ceea ce a dus pana la urma la iesirea ROBOR-ului din joc si introducerea unui indice care a fost public astazi pe site-ul Bancii Nationale, BNR ne avand alt rol decat acela de matematician al sistemului. Adica face calcule. Face calcule pe baza formulei cerute de lege", a afirmat Adrian Vasilescu.
El a precizat ca si acest indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va tine cont de inflatie.
"Nu are cum sa fie altfel. Orice indice care stabileste o dobanda tine cont de inflatie. De inflatie, cand e vorba de credite, nu poate fugi nimeni. Inflatia va stabili intotdeauna costul creditului, pentru ca apare o dorinta. Dorinta care spune asa: sa avem credite cu dobanzi ca afara. Ca sa avem credite cu dobanzi ca afara ar insemna sa avem inflatie ca afara si in acelasi timp conditii economice ca afara. In anii cu inflatie negativa am avut credite cu dobanzi mai bune decat in Cehia, Polonia si Ungaria pentru ca inflatia era sub zero. Cand a crescut inflatia peste zero a crescut si ROBOR-ul", a explicat Vasilescu.
Consultantul BNR a mentionat ca o parte din credite vor ramane legate de... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 18:09
Dobanda pentru creditele acordate in moneda nationala va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, se arata in proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, respectiv pentru modificarea OUG 114/2018.
Documentul - publicat marti seara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) - prevede modificari si pe alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 20 septembrie 2016.
"In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului;
b) pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:55