Un subiect mai putin dezbatut si prozaic prin natura lui este modul in care se va aplica acciza in anul 2016.
La inceputul lunii octombrie eram obisnuiti sa fim atenti la cursul de schimb valutar valabil in prima zi lucratoare din aceasta luna, curs valutar utilizat in tot anul urmator pentru calculul si plata accizei la produsele supuse acestei taxe.
Desigur, cu cat acest curs de schimb este mai ridicat, cu atat mai mare este suma de plata la buget.
In sfera produselor accizabile se regasesc elemente absolut indispensabile vietii cotidiene cum ar fi energia electrica, benzina, motorina, gazul natural, dar si o serie de produse consumate in mod frecvent, fie ca e vorba de vicii (alcoolul si tigarile) sau cele ce fac deliciul consumatorului, respectiv cafeaua, bijuteriile din aur si platina cu exceptia verighetelor, confectiile din blanuri naturale sau iahturile.
Raportandu-ne la cursul de schimb, aceste accize au fost calculate pentru anul 2014 si 2015 la o cotatie ...citeste mai departe despre "Surpriza din Codul fiscal: Fara acciza la cafea in 2016 - Ce se intampla cu alcoolul si benzina" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 07:06
Autoritatile au decis sa schimbe formula de calcul a accizelor pentru anul viitor, insa acest lucru incalca Constitutia si normele europene, avertizeaza specialistii in fiscalitate.
"Cursul la care ar fi trebuit sa se calculeze acciza pentru 2015, potrivit Codului Fiscal, ar fi fost mai mic decat cel folosit anul acesta. Asa ca autoritatile au 'inghetat' cursul pentru 2015 la nivelul folosit si in acest an, de 4,73 lei/euro, o valoare total artificiala si nejustificata.
Deci ceea ce a facut Guvernul este ilegal", au apreciat reprezentantii casei de avocatura Coltuc pentru Ziare.com.
Executivul a modificat din pix prevederile
2014
Pana anul trecut, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.
Citeste mai departe despre "Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:08
Accizele in 2015 vor fi calculate in lei, nu in euro, si vor fi mentinute la valoarea in lei din 2014, urmand ca din anul 2016 sa fie indexate cu inflatia, a declarat pentru Agerpres ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
'Acciza in 2015 va fi la aceeasi valoare nominala, in lei, cu cea de anul acesta. In termeni reali, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%. Din 2016 incolo aceasta valoare va fi indexata cu inflatia si, practic, aceasta va fi formula de calcul - valoarea in lei indexata cu inflatia', a precizat oficialul MFP, informeaza Agerpres.
Ministrul Finantelor a afirmat ca au fost analizate mai multe posibilitati si a mentionat ca s-a opus de la inceput unei formule complicate, care se modifica de la an la an.
'In trecutul apropiat, formula de calcul continea si o rata de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a facut acest lucru pentru ca, in fiecare an, Comisia Europeana trebuie sa verifice daca acciza este deasupra minimului in UE.
Ei trebuie sa transforme in euro acciza in fiecare stat, folosesc acest curs de schimb si compara sa vada daca acciza in euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie sa luam in calcul acest curs euro/leu (...) Am decis ca acciza sa ramana la acelasi nivel cu cea din 2014. Cineva care a platit 10 lei anul acesta va plati 10 lei si anul viitor.
Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 14:20
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat, sambata seara, la Suceava, ca nu a fost inca stabilit modul in care se va calcula acciza de anul viitor, dar ca se ia in calcul si varianta ca aceasta sa nu mai depinda de euro, ci de leu.
Valcov, care a participat la o intalnire cu oameni de afaceri suceveni, a fost intrebat la ce valoare a euro va fi calculata acciza pentru anul viitor, el spunand ca nu a fost stabilit inca modul de calcul, dar ca una dintre variante este sa se calculeze la nivelul monedei nationale, potrivit Mediafax.
"O varianta pe care o luam in calcul este sa nu calculam acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru ca asa este normal in orice stat", a spus Valcov, care a mentionat ca inca se fac analize tehnice.
El a spus ca modalitatea de calcul se va face publica odata cu prezentarea bugetului.
"Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza sa nu se mai refere la euro, ci sa se refere la leu, iar anual sa se modifice in functie de inflatie", a precizat Valcov.
Premierul Victor Ponta declara, in urma cu doua saptamani, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranta, mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.
"Se lucreaza la Ministerul de Finante impreuna cu partenerii nostri internationali, cu Comisia Europeana si o sa va anuntam. Cu siguranta vor fi accize mai mici. Atunci... mai mult
Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 13:26
Cursul de schimb leu/euro in functie de care se stabilesc accizele pentru anul viitor a fost anuntat de Banca Centrala Europeana la inceputul acestei luni. Totusi, modul de calcul al accizelor pentru 2015 este inca in analiza la Ministerul Finantelor. Conform legislatiei in vigoare, MFP are termen pana pe 20 octombrie pentru a anunta modul de determinare a valorii in lei a accizelor exprimate in euro.
Codul fiscal prevede la art. 218 ca valoarea in lei a accizelor, datorate bugetului de stat, stabilite in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Citeste mai multe despre Cat vom plati pentru accizele din 2015? MFP trebuie sa publice modul de calcul pana pe 20 octombrie pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 15:50
Accizele la benzina se vor majora cu 19,6%, iar cele pentru motorina vor fi mai mari cu 20,9% de la 1 ianuarie 2014, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2014 si perspectiva acesteia pe anii 2015 - 2017, publicat, miercuri, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
In acest moment, acciza reprezinta 30% din pretul final la benzina si 26% la motorina.
Astfel, acciza pentru benzina va creste de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 de litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar statul va incasa 810 milioane de lei din aceasta majorare.
Acciza la motorina se va majora si ea de la 391 de euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,395 euro/1.000 de litri la 400,395 euro/1.000 de litri, iar aceasta masura va aduce la buget 1,867 miliarde de lei.
La acestea, se va adauga o acciza suplimentara de 7 eurocenti pentru fiecare litru de carburant, pentru a strange bani care sa fie folositi in proiecte de infrastructura rutiera.
Totodata, de anul viitor, accizele in lei vor fi calculate diferit in situatia in care cursul de schimb din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent va fi mai mic decat in anul anterior. In acest caz, valoarea cursului de schimb din prima zi lucratoare din octombrie se va actualiza cu media anuala a indicelui preturilor de consum, calculata in luna septembrie din anul precedent si comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie.... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 15:42
Guvernul ia in calcul eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care exista "in scenariul de baza" pentru bugetul pe anul viitor intre venituri si cheltuieli, si o noua modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea.
"Scenariul de baza nu cuprinde in acest moment o crestere de taxe care afecteaza salariul de baza. Dar in scenariul de baza exista un gol intre venituri si cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate masuri, dar preferam masuri de natura eliminarii exceptiilor care sunt in codul fiscal. Sunt multi care sunt exceptati", a declarat Voinea la Gandul Live.
El a evitat sa precizeze masurile concrete avute in vedere.
Voinea a anuntat, totodata, ca Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fara a preciza insa care va fi noua modalitate de calcul.
Ministrul a fost intrebat daca sustine introducerea "taxei Fenechiu", fostul ministru al Transporturilor propunand suplimentarea cu 10 eurocenti la litru a accizei pentru combustibil, pentru finantarea constructiei de autostrazi.
"Ramane de vazut. Ce nu mi se pare mie in regula la accize este altceva: si anume aceasta determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie", a spus el.
Ministrul a evitat insa sa raspunda la intrebarea daca pretul benzinei... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:50