Compania de turism spatial Virgin Galactic a semnat un acord cu Rolls-Royce pentru dezvoltarea unui avion pentru calatorii supersonice, iar luni a prezentat pentru prima oara designul noului vehicul, relateaza CNBC.
Calatoriile supersonice sunt un obiectiv pe termen lung al Virgin Galactic, care in ultimii 10 ani a locrat la dezvoltare de nave spatiale reutilizabile, capabile sa trimita oameni in calatorii scurte la marginea spatiului.
Virgin Galactic a anuntat ca a finalizat impreuna cu NASA o evaluare a conceptului sau de misiune pentru un model de vehicul supersonic, urmand sa colaboreze cu Administratia Federala pentru Aviatie in vederea crearii unui cadru de certificare a avionului pentru zbor.
Anterior, divizia de investitii a Boeing a investit 20 de milioane de dolari in Virgin Galactic pentru a ajuta compania sa construiasca un avion supersonic.
"Pana acum am facut progrese extraordinare si suntem nerabdatori sa deschidem o noua frontiera in calatoriile de mare viteza", a afirmat directorul pentru spatiu al Virgin Galactic, George Whitesides, intr-un comunicat.
Compania aerospatiala britanica Rolls-Royce are o experienta notabila in fabricarea de motoare pentru avioane, inclusiv constructia de motoare pentru avioanul supersonic Concorde.
Pentru inceput, designul supersonic vizeaza o viteza Mach 3, care este de trei ori mai mare decat viteza sunetului, utilizand un avion cu aripi in forma de triunghi.
Potrivit Virgin Galactic, avionul va fi... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 08:23
Unul din patru sau cinci zboruri din Europa inregistreaza intarzieri, 80% dintre ele ca urmare a lipsei de capacitate, iar una dintre solutii este implementarea unui spatiu aerian unic, a declarat, vineri, Henrik Hololei, director general pentru Mobilitate si Transport in cadrul Comisiei Europene, prezent la Bucuresti la conferinta Ziua Aviatiei.
"Ideea unui spatiu aerian unic nu este noua, s-a discutat despre asta timp de 15 ani, problema este ca nu am reusit pana acum s-o implementam. Este foarte important sa facem pasi pentru a avea un spatiu unic european. In primul rand, statele membre trebuie sa renunte la fragmentarea spatiului aerian, care acum urmeaza granitele tarilor, iar fiecare zbor este cu circa 24 de kilometri mai lung decat ar trebui sa fie. Cum este posibil sa ai granite in spatiul aerian, invizibile, si sa nu ai frontiere la sol, iar un camion, de exemplu, poate calatori dintr-o tara in alta?", s-a intrebat oficialul european.
Potrivit acestuia, in Europa, fiecare al patrulea sau al cincilea zbor are intarzieri.
"Este nevoie de noi capacitati. In primul trimestru, traficul a crescut cu 2,5%, iar intarzierile totale sunt mai mari cu 28%. Din cauza vremii sunt doar 2% din intarzieri, iar 80% din lipsa capacitatii. Dumnezeu a fost foarte generos cu noi in acest an, dar daca se razgandeste, vom avea si mai mari probleme. 80% din intarzierile din ziua de azi sunt cauzate de lipsa de capacitate, adica lipsa controlorilor de trafic aerian si poate lipsa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 11:26
Pasagerii companiilor aeriene care aveau in plan calatorii in si catre Europa se pot astepta la haos, odata cu decizia Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatiei de a inchide spatiul aerian pentru aeronavele de tip Boeing 737-8 MAX.
"Vedem deja impactul supra-turismului in industria aeriana si ne asteptam ca numarul de pasageri sa creasca in fiecare an. Tinand cont de aceste lucruri, foarte multe companii aeriene nu au capacitatea de a utiliza alte aeronave pentru surplusul de pasageri. In mod normal, companiile aeriene nu au o aeronava de rezerva pentru fiecare zbor operat. Daca companiile aeriene actioneaza rapid si privesc in viitor, ar putea evita problemele prin redistribuirea zborurilor. Oricum, fara o atitudine proactiva, aceasta situatie poate duce la anularea sau supra-rezervarea curselor si, in ultima instanta, la refuzul imbarcarii pasagerilor", se arata in comunicatul AirHelp, liderul mondial in obtinerea de compensatii pentru pasageri.
"Companiile aeriene trebuie sa aiba grija de pasageri. Oricum, pentru ca Uniunea Europeana a fost cea care a decis inchiderea temporara a spatiului aerian pentru Boeing 737 MAX, urmatoarele anulari de curse, din cauza avionului programat sa opereze rutele, sunt considerate cazuri de exceptie, prin urmare, pasagerii nu beneficiaza de compensatii potrivit Directivei EC261/2004. Ne pare tare rau pentru familiile pasagerilor care au murit in tragicul accident al Ethiopian Air, si salutam decizia EASA de a interzice operarea... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 17:30
Dintre companiile care s-au inscris in cursa pentru a transforma turismul spatial in realitate, Blue Origin, fondata de Jeff Bezos, pare cel mai aproape de acest deziderat. Cel mai bogat om din lume intentioneaza sa lanseze primul vehicul spatial cu pasageri la bord in 2019.
Conform unor surse implicate in proiect, citate de agentia Reuters, pretul unui bilet va fi cuprins intre 200.000 de dolari si 300.000 de dolari.
Potrivit expertilor, un asemenea tarif nu este suficient de ridicat pentru a face turismul spatial profitabil, ba chiar fiecare lansare ar putea costa compania milioane de dolari.
Oricum, zvonurile sunt in linie cu preturile practicate de compania rivala Virgin Galactic a lui Richard Branson, care a vandut deja 650 de bilete a cate 250.000 de dolari bucata, desi nu a anuntat inca o data pentru lansarea excursiilor sale spatiale.
Clientii Blue Origin vor zbura in vehiculul spatial New Shepard, conceput astfel incat sa poata fi utilizat pentru mai multe calatorii. New Shepard va putea transporta autonom pana la sase oameni la o altitudine de peste 100 de kilometri, de unde pasagerii vor putea experimenta cateva minute de imponderabilitate si vor putea vedea curbura Pamantului, dupa care capsula va reveni la sol cu ajutorul parasutelor.
Vehicului este prevazut cu sase ferestre, dintre care trei sunt mai mari decat cele ale avioanelor de pasageri obisnuite.
Reprezentantii companiei au dezvaluit la o conferinta oganizata luna trecuta ca... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 08:46
Transmisiile radio cu frecventa foarte joasa (VLF) pot proteja Pamantul de particulele prezente in spatiu.
Chiar daca VLF sunt folosite numai in anumite scopuri, cum ar fi comunicarea intre submarine, acestea pot calatori in spatiu. Odata ce se intampla acest lucru, semnalul interactioneaza cu particulele din spatiu. Undele create se adauga magnetosferei deja existenta, noteaza Science Recorder.
Cercetatorii care lucreaza cu NASA au facut aceasta descoperire utilizand doua nave lansate in 2012 pentru a monitoririza particulele care se deplaseaza in jurul Pamantului.
Datele au aratat ca transmisiile radio cu frecventa foarte joasa au tinut departe de Pamant si descarcari solare.
Oamenii de stiinta vor continua sa studieze transmisiile radio cu frecventa foarte joasa pentru a vedea cum pot proteja mai bine Pamantul in timpul furtunilor solare.
A.G. ...citeste mai departe despre "Undele radio protejeaza Pamantul de radiatiile din spatiu" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 21:41
Trei astronauti de pe Statia spatiala internationala (ISS), printre care americanul Scott Kelly si rusul Mihail Kornienko care au petrecut aproape un an pe orbita realizand experiente in vederea unor viitoare calatorii spre Marte, au revenit miercuri pe Pamant.
Cei doi, alaturi de rusul Serghei Volkov, au aterizat, conform programului, in campiile din Kazahstan, la 04:27, au anuntat Centrul de control rus si NASA, transmite AFP. "Aterizarea a avut loc", a informat Centrul de control rus la cateva minute dupa ce modulul Soyuz TMA-18M a ajuns la sol, in zona Jezkagan din centrul Kazahstanului.
Frumusetea ireala a Pamantului vazut din spatiu (Foto)
Mihail Kornienko si Scott Kelly au fost la bordul ISS aproape un an. Scott Kelly, care s-a aflat de patru ori pe ISS, a petrecut in total 540 de zile in spatiu. Recordul mondial de timp petrecut in spatiu fara intrerupere ii apartine rusului Valery Polyakov, care a ramas peste 14 luni (437 de zile) la bordul fostei statii spatiale Mir, ...citeste mai departe despre "Sfarsitul unei misiuni istorice a NASA: Primele clipe pe Pamant, dupa 340 de zile in spatiu (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 09:43
Un veritabil montgolfier spatial pus la punct de compania World View este pe punctul de a-i permite 'oricui' - sau aproape oricui - sa calatoreasca in spatiu din 2016, semnaleaza The Huffington Post, potrivit caruia cucerirea spatiala se mai democratizeaza un pic dupa ce numai staruri ca Ashton Kutcher sau Tom Hanks isi puteau lua un bilet pentru a calatori cu 'SpaceShipTwo', al companiei Virgin Galactic.
Noul tip de aparat este cel putin atipic. Construit in 2011, acest sistem compus dintr-un urias balon de heliu atasat unei capsule va putea transporta sase pasageri si se va putea ridica la o altitudine de aproape 32 de kilometri, in stratosfera, in circa doua ore. Aceasta distanta va fi mai mult decat suficienta pentru a admira frumoasele rotunjimi ale Terrei.
Balonul se umple cu heliu pe masura ce urca pana ce atinge altitudinea dorita, apoi se dezumfla pe masura ce coboara, iar la circa 15 kilometri distanta de sol, o panza de parapanta uriasa intra in actiune pentru a garanta o aterizare lina.
Oricat de incredibil ar parea, acest montgolfier a efectuat cu succes, recent, primul sau zbor de incercare, dupa ce a obtinut acordul Agentiei federale americane a aviatiei in octombrie 2013. Chiar daca sistemul pus la punct de World View nu transporta decat o placa de 204 kilograme in locul capsulei prevazute, acest prim zbor este de bun augur pentru proiectele companiei.
World View va trebui sa concureze totusi cu un 'peste mare', Virgin Galactic, companie de... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 15:40
O organizatie care reuneste pasiontati de astronomie a lansat un film numit "Overview", ce cuprinde interviuri ale unor astronauti despre experienta lor in spatiu.
O asemenea experienta schimba modul in care oamenii se raporteaza la planeta noastra. Astronautii incep sa aiba un puternic sentiment de veneratie si sa vada Pamantul ca un fel de "casa comuna", scrie Businessinsider.
Astronautul Jeff Hoffman
"Pentru prima data, poti vedea, din aceasta perspective, Pamantul ca o planeta. Daca in mod normal este obisnuit sa vezi soarele pe un cer albastru, acolo, vezi Soarele pe un cer negru. Iti schimba total perspectivele".
Nicole Stott
"In mod normal, exista o conexiunea intre noi si Pamant, este casa noastra. Nu stiu exact cum se intampla, dar dupa ce te intorci dintr-o astfel de experienta esti schimbat. Vezi lucrurile altfel. Cred ca fiecare dintre noi are inscriptionat in memoria lui modul in care arata Pamantul din spatiu."
Ron Garan
"Cand te uiti la planeta noastra din spatiu, ti se pare ca vezi un element care traieste si respira. Dar, in acelasi timp, pare destul de fragil si fara aparare. Oricine calatoreste in spatiu spune acelasi lucru: este foarte ciudat sa vezi aceasta planeta mica si sa te gandesti ca ea adaposte, in esenta, toate vietuitoarele". mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 13:55
Turismul spatial va deveni o industrie in valoare de un miliard de dolari peste zece ani, spun reprezentantii Federal Aviation Administration din Statele Unite ale Americii.
Exista mai multe companii care planuiesc sa ofere zboruri private in spatiu, iar printre acestea se distinge Virgin Galactic, din cadrul Virgin Group, fondata de miliardarul britanic Richard Branson. Miliardarul a anuntat ca prima calatorie de acest tip in spatiu va fi o afacere de familie, urmand sa fie insotit de cei doi copii ai sai, care au peste 18 ani, potrivit Yahoo!.
Cei trei vor efectua o calatorie spatiala la 100 de kilometri de suprafata Pamantului la bordul navei spatiale Two (SS2) anul viitor. Alte 529 de persoane au semnat pentru efectuarea unei astfel de calatorii, in schimbul sumei de 200.000 de dolari.
Decolarea se va face de pe un port spatial din New Mexico, care a fost proiectat de arhitectul britanic Lord Foster. Nava a fost proiectata pentru a transporta sase calatori si doi piloti.
Inainte de a pleca in calatorie, turistii vor trebuie sa urmeze timp de o saptamana un training la portul spatial.
Richard Branson vrea sa lanseze un nou vehicul - LauncherOne - care va transporta sateliti mici in spatiu la costuri mult mai mici decat in prezent. Oficialii Virgin Galactic spun ca mai multe companii sunt interesate sa foloseasca LauncherOne, a carui lansare este programata pentru anul 2016.
SCOT Aerospace, o companie din California, vinde deja locuri pentru calatorii... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 08:58