Eutanasierea animalelor de companie este un subiect controversat: unii il considera un ultim gest de iubire fata de un animal prea bolnav pentru a mai putea fi ajutat, altii un act de cruzime. Veterinarii, insa, o recomanda atunci cand, din cauza bolii, patrupedul ajunge sa sufere enorm, iar tratamentele, chiar si cele pentru usurarea suferintei, nu mai sunt eficiente.
De ce este decizia de a eutanasia un caine un act de bunatate
Suferinta unui animal de companie este de cele mai multe ori mai greu de privit decat cea a unui om. Daca acesta din urma iti poate vorbi si iti poate indica felul in care l-ai putea ajuta, animalul poate doar sa te priveasca si sa planga. Stii ca il doare, stii ca ii e rau, insa nu ai nicio posibilitate sa il alini mai mult decat mangaindu-l si vorbindu-i. Numai cine nu a avut acasa un animal suferind cumplit nu poate intelege de ce, de la un moment dat incolo, decizia eutanasiei este singura umana pe care o mai poti lua pentru el.
Cand catelul care ti-a fost alaturi, credincios, toata viata lui ajunge in ultimele clipe ale vietii sale ai de ales intre a astepta sfarsitul sau a-i curma suferinta, ca un ultim act de bunatate reala si de recunostinta pentru loialitatea lui.
Decizia de a cere medicului sa puna capat suferintei unui catel este extrem de luat pentru oricine si vine, de obicei, la capatul unui intreg proces de constiinta, presarat cu furie, neputinta, dorinta de a gasi o alta solutie, tristete, teama de singuratate, vinovatie... mai mult
Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 12:29
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca va organiza un referendum in care cetatenii din Bucuresti si din judetul Ilfov sa isi exprime parerea referitor la eutanasierea cainilor comunitari.
Referendumul ar putea fi organizat in ultima saptamana din septembrie sau in prima din luna octombrie si va contine o singura intrebare : "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor comunitari", a precizat primarul Sorin Oprescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Consider necesara opinia populatiei despre eutanasiere. Voi face ce vrea populatia. Convoc o sedinta. Cf. art 13 si 16 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, care se poate organiza pentru orice problema deosebita si trebuie comunicat populatiei cu 20 de zile inainte", a mai spus Oprescu.
Primarul si-a exprimat regretul pentru "tragicul eveniment" si a adaugat ca timp de cinci ani de zile "a militat pentru infiintarea unui adapost. Am avut la dispozitie cateva cladiri, cumparate de fostul primar, acele cladiri au fost amenajate, si ajunsesem la o capacitae de 250 de caini, mult prea putin".
Oprescu a mai spus ca ultimul recensamant facut arata ca in Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini comunitari. "Am propus sa nu mai lasam libera adoptia, mi s-a raspuns ca incalca legile internationale. Am sterizilat in continuu, dar cu o rata mult mai mica".
Primarul a mai adaugat ca a schimbat conducerea ASPA in 2012, dar ca acest lucru nu este suficient, pentru ca "in fiecare zi rata de prindere... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 18:38
Un adapost de caini unde deocamdata vor putea fi aduse 500 de animale a fost inaugurat, marti, la Craiova, iar pana acum au fost investite aproximativ doua milioane de lei dintr-o investitie totala de aproape sase milioane de lei, capacitatea adapostului urmand sa fie de 5.000 de animale.
Adapostul pentru caini este amplasat la marginea orasului, in apropiere de localitatea Breasta, si are 500 de locuri, fiind format dintr-o sala de carantina, cabinet de consultatii, sala de operatii, sala postoperatorie si tarcuri externe.
La inaugurarea adapostului a participat primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, care a spus ca animalele aduse aici vor fi sterilizate, deparazitate si li se vor face controale medicale. Ulterior, cainii sanatosi, care s-au recuperat dupa sterilizare sau alte interventii, vor fo adapostiti in custi, iar cei bolnavi vor fi eutanasiati.
"Nu vom da foarte multi bani pe mancare, am vorbit cu mai multe magazine sa ne dea produse inainte de expirare si la cantine sa ne dea resturile de acolo", a mai spus Lia Olguta Vasilescu.
Lucrarile la acest adapost au inceput la inceputul anului, iar proiectul presupune si o a doua faza in care vor fi construite custi pentru inca 4.500 de caini.
"Vom mai construi spatii atat cat va fi necesar si in functie de banii pe care ii avem. Cred ca acest adapost este cel mai bun lucru care se putea intampla in acest oras", a spus Olguta Vasilescu.
Aceasta sustine ca valoarea totala a investitiei, care ar urma sa... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 09:14
Un caine dintr-o localitate din Belarus a mostenit circa 1 milion de dolari de la un cetatean american de origine belarusa.
Cainele in varsta de zece ani, pe nume Julik (Strengarul), a mostenit averea de la defunctul John Fyodorov, care s-a nascut in satul Budoska, dar care a emigrat in SUA dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza RIA Novosti, citand cotidianul local Respublika.
Potrivit stapanului lui Julik Vasili Potapov, Fyodorov a vizitat satuletul din Belarus in 2007 si a spus ca acest caine ii aminteste de cainele sau Valet care a murit in anii '50. Valet era bolnav in perioada respectiva, iar Fyodorov a avut de ales intre a-i asigura o operatie scumpa sau a cumpara un bilet catre Sacramento. Barbatul a ales cea de-a doua varianta, cainele a murit, iar el nu s-a putut ierta niciodata pentru acest lucru.
Maria Protasenia, o avocata din Minsk, a confirmat ca un cont bancar special a fost deschis pe numele cainelui si ca acesta contine la ora actuala 993.700 de dolari. In conformitate cu ultima dorinta a lui Fyodorov, cainele are cum propria lui camera cu un pat imens si o plasma, are o dieta echilibrata si se bucura de plimbari in aer liber si de imbaieri de doua ori pe zi.
De asemenea, are dreptul sa calatoreasca o data pe an in orice tara de pe Glob, pe care cainele o va alege indicand, cu nasul, o locatie pe o harta a lumii. Pentru anul acesta, stapanul sau spera ca prima destinatie va fi Paris. mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 10:24