Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a amenintat vineri statele membre ca va respinge cadrul financiar multianual pentru 2014-2020 daca vor fi introduse noi taieri bugetare, asa cum o cer tari precum Marea Britanie, transmite EFE.
La incheierea Consiliului European, la care nu s-a ajuns la niciun acord asupra bugetului intre liderii europeni, din cauza divergentelor intre cei 27 si indeosebi a insistentei britanicilor in vederea efectuarii de noi reduceri bugetare, Schulz a exprimat pozitia legislativului european care se opune reducerii fondurilor destinate Uniunii Europene.
"(...) Pozitia Parlamentului European este clara: cu cat (statele membre) se indeparteaza mai mult de cifrele propunerii Comisiei Europene, cu atat este mai putin probabil ca PE sa le aprobe", a precizat Schulz intr-un mesaj postat pe reteaua sociala Twitter.
"Avem nevoie de un cadru financiar multianual mai ambitios", a adaugat presedintele Parlamentului European. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 09:32
Cei 27 sefi de stat si de guvern din UE nu au reusit vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord in privinta cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 din cauza pozitiilor lor divergente cu privire la bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene.
Ei au decis insa sa-si dea o noua intalnire la inceputul lui 2013 pentru a incerca din nou sa ajunga la o intelegere, transmite EFE.
In acest scop, inca de saptamana viitoare, presedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, va trebui sa se puna in miscare si sa incerce sa armonizeze pozitiile tarilor in ceea ce priveste nivelul reducerilor ce urmeaza sa fie aplicate bugetului multianual.
"Acordul este posibil la inceputul anului viitor", a spus Van Rompuy, care a primit mandat din partea sefilor de stat si de guvern ai UE pentru a incerca sa ajunga la un consens, dar si critici voalate din partea unor delegatii pentru propunerea sa de buget.
Ultimul proiect al lui Van Rompuy stabileste bugetul UE pentru urmatorii ani la 973 de miliarde de euro, cu 80 de miliarde mai putin decat suma propusa initial de Comisia Europeana si pe care Van Rompuy va trebui s-o modifice din nou pentru a convinge deopotriva liderii care doresc reduceri bugetare severe si pe cei care nici nu vor sa auda ca aceste reduceri ar putea afecta capitolele sensibile ale agriculturii si coeziunii.
Toti liderii UE au fost totusi de acord cu un lucru: ca nu este cazul sa se faca o drama din acest nou esec - pe care multi il... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:27
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, a pledat joi seara pentru crearea unui buget al zonei euro, complementar bugetului european, in timp ce la Bruxelles urma sa inceapa un summit european dedicat bugetului Uniunii Europene.
"Am (...) convingerea ca este necesar sa cream un buget comun al zonei euro", a declarat Moscovici in fata unor studenti, la Scoala Superioara de de Comert din Paris (ESCP), unde a venit sa explice politica economica a Frantei.
"Eu cred ca trebuie sa construim alt buget, complementar, un buget al zonei euro, care sa joace un rol mai important in fata socurilor economice, care sa poata sa joace un rol contraciclic", a declarat el.
Acest buget "ar urma sa se sprijine pe resurse proprii" si " ar putea sa emita eurobonduri pentru finantarea unor cheltuieli de baza, prioritare pentru zona euro", a apreciat ministrul.
"Nu acum. Acest lucru va necesita timp, dar este o perspectiva pe care ar trebui sa o analizam", a subliniat el.
Moscovici a evocat totodata posibilitatea unei "integrari bugetare" a Uniunii Europene (UE).
"Franta, in prezent, este sustinatoarea unei integrari mai puternice: o integrare bancara, o integrare financiara, de ce nu, o integrara bugetara, o integrare sociala si in final o Uniune politica", a continuat ministrul francez al Economiei.
Franta si Germania continuau sa caute joi seara o pozitie comuna cu privire la negocierile referitoare la bugetul european pentru perioada 2014-2020, a declarat pentru... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 09:16
Desi, teoretic, liderii europeni pot sa ajunga la o decizie privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014 - 2020 pana in primavara lui 2013, dezacordul acestora poate avea consecinte serioase asupra derularii programelor europene din perioada 2014 - 2020.
Practic, sunt necesare intre 12 si 18 luni pentru a cadea de acord asupra temeiurilor juridice ce stau la baza tuturor programelor si proiectelor multianuale prevazute in CFM, in domenii precum cercetarea, educatia, coeziunea, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinatate etc.
Pentru ca aceste programe sa poata incepe in ianuarie 2014, trebuie sa se ajunga la un acord politic privind plafonul CFM cu cel tarziu un an si jumatate inainte de intrarea in vigoare a cadrului, se precizeaza pe site-ul Uniunii Europene, iar acest termen este deja depasit.
Summitul UE incepe joi. Luptele pentru bugetul UE incep in culise LIVE TEXT
Mai mult, acordul politic va trebui sa fie transpus intr-un regulament al Consiliului care necesita aprobarea Parlamentului European, iar in acest moment Parlamentul si Consiliul intampina probleme semnificative in a ajunge la un acord cu privire la stabilirea unui buget detaliat pentru 2013 si rectificarea bugetara pe 2012.
Aceste slabiciuni ale sistemului european vor fi remarcate, cel mai probabil, si de pietele financiare din regiune.
"Va fi mai degraba insa vorba doar de cateva zile de ingrijorare pe piete, deoarece pana la urma o solutie se va gasi, chiar daca mai... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:08
Cadrul financiar multianual din perioada 2014-2020 si contributia tarilor membre la acesta reprezinta principala miza a intalnirii Consiliului European, care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles.
Negocierile vor fi extrem de dificile, tinand cont de opiniile divergente transmise pana acum de guvernele tarilor membre.
Ce reprezinta cadrul financiar multianual
Cadrul financiar multianual (CFM) defineste principalele categorii de cheltuieli ale Uniunii Europene si cuantumurile anuale maxime (plafoanele) ale acestora, reflectand astfel prioritatile politice ale UE, se precizeaza pe site-ul oficial al uniunii.
Spre deosebire de CFM, bugetul anual al uniunii este mult mai detaliat.
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013.
Principalele directii de cheltuire ale acestei sume ar fi Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune.
Conform acestei propuneri, Politica Agricola Comuna ar primi 36,2% din totalul CFM, ditre care 281,8 miliarde euro pentru primul pilon al politicii agricole comune si 89,9 milioane euro pentru dezvoltarea rurala. Aceasta finantare va fi completata cu o suma suplimentara de 15,2 miliarde euro.
Comisia propune alocarea a 36,7 % din CFM pentru politica de coeziune, in comparatie cu 35 % pe parcursul exercitiului precedent, adica 376 de miliarde euro in favoarea instrumentelor... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 07:05