Consiliul Naţional al Elevilor reclamă, marţi, 21 septembrie, imposibilitatea de a primi bursele şcolare aferente lunii septembrie din cauza unui vid legislativ. Elevii cer Guvernului adoptarea de urgenţă a a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor şcolare.
”Anual, Guvernul României este obligat să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, pentru anul şcolar în curs. Cu toate acestea, deşi cursurile au început, iar elevii vor trebui să îşi depună în scurt timp dosarele pentru acordarea burselor şi şcolile vor fi nevoite să demareze o serie de proceduri pentru acordarea acestora, Guvernul întârzie să adopte o hotărâre, blocând procedurile pentru asigurarea burselor. De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor trage un puternic semnal de alarmă cu privire la un posibil vid legislativ generat de inacţiunile Guvernului, care aduce sute de mii de elevi beneficiari în imposibilitatea de a primi bursele şcolare aferente lunii septembrie”, a transmis, marţi, Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă.
Potrivit elevilor, în lipsa unei hotărâri de aprobare a cuantumului minim al burselor, administraţiile publice locale şi unităţile de învăţământ preuniversitar nu vor avea cadrul legal să acorde burse, chiar dacă alocările bugetare cu această destinaţie există.
”În luna august, pe site-ul de... mai mult
Marti, 21 Septembrie 2021, ora 21:35
Numarul suspendarilor de firme din Romania cu capital strain a crescut cu 66,52%, in primele doua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, in timp ce numarul dizolvarilor s-a majorat cu 74,21%, potrivit datelor prezentate, luni, intr-o conferinta de presa, de Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Statistica CNIPMMR arata, totodata, ca, in primele trei luni ale anului, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 120 de modificari legislative la Codul fiscal, ce au afectat si afecteaza activitatea IMM-urilor.
La nivel general, datele oficiale arata ca, in primele trei luni din acest an, au fost adoptate 835 de acte normative, iar peste 45% dintre legile si ordonantele adoptate au afectat direct si semnificativ intreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislatia fiscala, declaratiile si contributiile obligatorii etc.).
"Volumul modificarilor Codului fiscal din primul trimestru al anului 2018 este cu 173% mai mare decat in primul trimestru al anului 2017, adica 120 de articole modificate sau completate in trimestrul I din 2018, in conditiile in care anul trecut s-a inregistrat un record de modificari legislative fiscale.
Cu acest volum imens de acte normative adoptate in primul trimestru al anului 2018, este previzibil ca Romania va continua sa se situeze si anul acesta pe nedoritul prim loc in topul regional al modificarilor legislative (din Europa Centrala si... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 11:30
Casa de Avocatura Stratula, Mocanu & Asociatii a intocmit calendarul legislativ al saptamanii 30 iunie - 20 iulie 2014, cu cele mai importante modificari legislative care vizeaza mediul de afaceri.
Astfel, avocatii subliniaza intrarea in vigoare, din 11 iulie, a Legii nr. 97/2014 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri
In extras
Art. I. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 9 februarie 2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 301/2011, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul ordonantei de urgenta se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" ORDONANTA DE URGENTA pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri"
2. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" (2) Prin program se acorda facilitati pentru microintreprinderile nou-infiintate, conduse de intreprinzatorii debutanti in afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata."
3. La articolul 2, partea introductiva si litera a) ale alineatului (1) se modifica si vor avea... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 13:02
Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 220, din 28 martie 2014.
Legea stabileste masurile necesare pentru protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea si gestionarea deseurilor si prin reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei folosirii acestora.
Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 338/219/2014 pentru prorogarea termenului prevazut la art. 1 din Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.538/1.014/2013 privind prelungirea aplicarii prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2013 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 222, din 28 martie 2014.
Citeste mai multe despre Sinteza legislativa: Termenul pana la care se aplica Contractul-cadru in sanatate s-a prelungit pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 12:16
Ciprul pregateste un cadru legislativ pentru dezvoltarea cazinourilor. Guvernul spera ca prin intermediul acestei industrii, sa atraga din nou banii milionarilor rusi, cei mai afectati de masurile draconice adoptate in sistemul bancar.
Nicosia a pregatit un proiect de lege care reglementeaza activitatea cazinourilor in Cipru si asteapta un studiu de impact privind viabilitatea initiativei, potrivit ministrului Comertului, Turismului si Industriei George Lakkotrypis, citat de Bloomberg.
"Ne vom misca foarte repede. Suntem interesati sa atragem investitii pentru o statiune care va cuprinde si cazinouri. Astfel ne vom imbunatati oferta turistica, iar Ciprul va deveni o destinatie turistica pentru orice perioada a anului", a spus oficialul.
Autoritatile incearca sa reduca impactul acordului de finantare externa convenit cu partenerii europeni, in urma caruia a doua mare banca din tara a fost inchisa, iar cea mai mare institutie de credit trece printr-un program dur de restructurare.
Estimarile arata ca economia se va contracta cu 13% in urmatorii doi ani, odata cu declinul industriei financiare, lovita de controale asupra circulatiei capitalului si o taxa asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Activele sectorului bancar cipriot depasesc de aproximativ 8 ori Produsul Intern Brut al tarii si se estimeaza ca jumatate din depozitele din banci sunt controlate de persoane sau companii din Rusia.
Ciprul, o noua Mallorca pentru rusi
Turismul reprezinta... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 15:15
Lipsa unui cadru legislativ coerent impiedica dezvoltarea investitiilor in energie, sustin membrii din cadrul firmei de avocatura Musat&Asociatii, care propun solutionarea aspectelor legate de modul in care sunt gestionate si atribuite certificatele verzi."Energia regenerabila este un domeniu vedeta pentru investitori si a luat avant odata cu introducerea Legii 220/2008, prin stabilirea cotelor obligatorii de certificate verzi pentru perioada 2008-2020, creand astfel posibilitatea planificarii investitiilor pe termen mediu si lung.
Din pacate, legea nu este deocamdata pe deplin functionala, neavand norme de aplicare si asteptand aprobarea Uniunii Europene referitoare la schemele de ajutor de stat, ceea ce afecteaza destul de serios potentialul acestui sector.
Un cadru legislativ coerent ar atrage o dublare a numarul investitorilor in energie eoliana, iar din experienta mea personala va pot spune ca sunt cel putin 10-15 investitori cu care am discutat in ultimele luni si care detin atat interes, cat si resurse de a investi in proiecte energetice din resurse regenerabile", precizeaza in acest context Miruna Suciu, Partener Musat & Asociatii si coordonatoarea departamentului de energie, precizeaza Mediafax.Comisia Europeana a solicitat informatii referitoare la Legea 220/2008 in urma cu circa un an, aspectele referitoare la normele de aplicare ale legii nefiind deocamdata clarificate.
"Solutionarea aspectelor legate de modul in care sunt gestionate si atribuite... mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 11:47