La jumatatea zilei, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a scazut cu 8,6%, piata de capital pierzand in cateva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul masurilor fiscale anuntate de Guvern.
Bursa de Valori Bucuresti anunta, intr-un comunicat, ca a luat nota de efectele negative reflectate in scaderi importante ale indicilor bursieri, ca urmare a proiectului de OUG anuntat recent de catre Guvern.
Piata de capital locala, in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei, a intrat intr-o zona care poate pune in pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici si o eventuala promovare a bursei la statutul de piata emergenta.
Investitorii urmaresc cu deosebita atentie actiunile decidentilor politici ce influenteaza mediul economic si evolutia companiilor listate, un aspect major in cadrul procesului investitional fiind dat de predictibilitatea si stabilitatea legislativa.
Analistii spun ca piata de capital a pierdut inttr-o singura zi tot ceea ce s-a acumulat in 2018, aceasta fiind cea mai importanta scadere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.
Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET inregistrau la ora 12:00 o valoare de piata de circa 65 miliarde de lei, in scadere cu 6 miliarde de lei fata de inchiderea de marti seara, ceea ce inseamna ca doar in cateva ore de tranzactionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6%... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 13:47
Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de miercuri in scadere puternica, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind ingrijorati de majorarea ratelor dobanzilor bondurilor americane si de incetinirea economiei mondiale, transmit Reuters si Kyodo.
Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungand la valoarea de 25.598,74 puncte, in timp ce indicele Standard and Poor's 500 a inregistrat un declin de 3,29%, la 2.785,68 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 4,08%, la 7.422,05 puncte.
Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3% iar Fondul Monetar International a inrautatit estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2018 si in 2019, citand sporirea riscurilor in urma escaladarii tensiunilor comerciale si a nivelului ridicat al datoriilor. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca valorile pietelor bursiere sunt "extrem de ridicate", ceea ce a provocat panica in randul investitorilor, care s-au grabit sa-si vanda actiunile.
Si pe pietele bursiere din Asia s-a inregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul sporirii aversiunii fata de risc a investitorilor si al scaderilor de pe Wall Street.
Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un declin de 3,38%, in timp ce Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de tranzactionare de joi in scadere cu 3,76%, iar pietele... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 11:03
Bursa din New York a inregistrat cel mai amplu declin saptamanal de dupa 2016, pe fondul unei evolutii negative generalizate a pietelor de capital, din cauza temerilor ca un razboi comercial si dobanzile mai mari pentru credite ar putea incetini cresterea economiei mondiale.
Indicele Dow Jones Industrial Average a coborat la cel mai redus nivel dupa luna noiembrie 2017, tras in jos de scaderile consemnate de actiunile unor diverse companii, de la 3M la Goldman Sachs Group. Indicele S&P 500 a scazut cel putin la nivelul de la inceputul lunii februarie, in timp ce cotatia aurului a crescut, iar randamentele titlurilor de Trezorerie au scazut, investitorii cautand plasamente sigure, relateaza Bloomberg.
Pietele globale evita plasamentele riscante, dupa anuntul Chinei referitor la masurile de reactie pe care le adopta dupa tarifele punitive anuntate, joi, de presedintele american Donald Trump impotriva importurilor de produse chinezesti.
A fost o saptamana dificila pentru activele de mare risc, pe fondul apropierii unui razboi comercial, in timp ce sectorul tehnologic este afectat de scandalul legat de confidentialitatea datelor utilizatorilor Facebook.
Citeste si Facebook a pierdut 75 de miliarde de dolari la bursa intr-o saptamana
Mai mult decat atat, datele macroeconomice au aratat o posibila incetinire a cresterii economice in Europa.
La New York, indicele Nasdaq 100 al companiilor tehnologice a scazut cu 7,3% in aceasta saptamana, cel mai mult din 2015.... mai mult
Sambata, 24 Martie 2018, ora 12:27
Atacurile recente ale premierului Mihai Tudose la sistemul bancar nu au ramas fara urmari. Actiunile unor banci au scazut imediat, iar bursa a fost trasa in jos in consecinta.
La o zi dupa ce Tudose a comparat bancile cu banditul Terente, actiunile Bancii Transilvania si cele ale BRD Groupe Societe Generale au coborat cu 3-4%, arata Profit.ro.
Vestile nu sunt bune nici in privinta Bursei de Valori Bucuresti. Conditiile de crestere existau pentru bursa, dupa mai multe zile de deprecieri, dar acest lucru nu s-a intamplat in urma declaratiilor premierului.
Piata a coborat cu aproape 1%, fiind trasa in jos de cele mai lichide actiuni de miercuri, primele 2 titluri bancare insumand tranzactii de 28,96 milioane lei, reprezentand 62,67% din rulajul de 46,21 milioane lei (10,06 milioane euro) al pietei de actiuni.
Indicele reprezentativ BET a coborat cu 0,97%, pana la nivelul de 8.226,60 puncte, iar indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,91%.
Acesta reprezinta un nou semnal de alarma dupa episodul din iulie cand ministrul de Finante, Ionut Misa, a declarat ca Pilonul II de pensii va fi desfiintat, contribuabilii urmand sa aleaga intre celelalte doua piloane. Atunci, declaratia a starnit reactii negative in randurile specialistilor si a generat probleme pe Bursa. Dupa furtuna starnita in opinia publica, ministrul Misa a retractat si a cerut scuze.
Citeste si:
Protectia Consumatorului prezinta niste date, dupa ce Tudose a cerut raportul pe controalele la... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 10:28
Bursa de la Istanbul este in scadere puternica luni, cu peste 6%, dupa o saptamana de proteste in Turcia care s-au extins la nivel national si s-au transformat in weekend in confruntari violente intre manifestanti si fortele de securitate.
Indicele Istanbul National 30 afiseaza un declin de 6,58% in jurul pranzului, potrivit MarketWatch.
Fata de inceputul saptamanii trecute, indicele de referinta al bursei din Turcia a scazut cu aproximativ 13%.
Demonstratiile au inceput saptamana trecuta la Istanbul, cand fortele de ordine au intervenit cu tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru dispersarea unui protest pasnic impotriva unui proiect imobiliar care vizeaza demolarea unui parc pentru dezvoltarea unui centru comercial.
Protestele au evoluat intr-o miscare impotriva guvernului Erdogan, caruia i se cere demisia. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 14:08
Bursa de la Atena va pierde peste un sfert din valoarea sa, odata cu plecarea Coca-Cola din Grecia, ajungand de la nivelul de 39,2 miliarde de dolari, la aproximativ 31 de miliarde de dolari. Acest total este chiar mai mic decat cel al bursei vietnameze, care are o valoare de 35,2 miliarde de dolari.
Acesta ar fi un nou prag minim pentru bursa greceasca, dupa ce in noiembrie 2007 aceasta atinsese un maxim de 273 de miliarde de dolari.
Economia elena se afla in al cincilea an consecutiv de recesiune, iar analistii Bloomberg prevad ca aceasta va continua si in urmatorii doi ani. In acest climat economic, grecii au fost nevoiti sa acceseze doua planuri de salvare oferite de partenerii europeni, de 110 si 130 miliarde de euro.
"Faptul ca o foarte cunoscuta si reputata companie internationala pleaca de pe Bursa de la Atena reprezinta o situatie negativa. Desi Bursa de la Atena poate fi considerata o piata dezvoltata, se transforma mai degraba intr-o piata in curs de dezvoltare, atunci cand pierde o astfel de companie", a declarat Theodore Krintas, care administreaza fonduri de 80 de milioane de euro, in calitate de director la Attica Wealth Management.
Coca-Cola Hellenic Bottling este cel de-al doilea cel mai mare imbuteliator al Coca-Cola din lume si doreste sa paraseasca piata de capital greceasca pentru a fi listata ulterior la bursa londoneza si posibil la cea din New York.
Acest lucru va fi posibil dupa ce Coca-Cola Hellenic Bottling va fi preluata de o... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 12:43
Bursele europene au crescut anul acesta in speranta ca o contagiune a datoriilor din zona poate fi evitata, insa perspectivele economice din ce in ce mai rele anunta apropierea unei mari caderi.
Indicele Euronext 100, care urmareste actiunile europene "blue chip", a crescut cu 6,5% anul acesta. Indicele benchmark al Germaniei a avansat cu 15%, piata de capital din Marea Britanie cu 6%, iar CAC40 din Franta cu aproximativ 7%, relateaza mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:02
Ministrul de Finante spune ca scaderile de pe bursa nu necesita masuri suplimentare ale Guvernului fata de cele implementate deja, dar ca trebuie sa se ramana "cu arma la picior", conform NewsIn.Ialomitianu a apreciat ca nu este nevoie de ajustarea planurilor de masuri de consolidare fiscala ale Guvernului din cauza evolutiilor recente de pe piata materiala.
"Am ajuns la concluzia ca masurile din acordul cu FMI privind consolidarea fiscala, restructurarea companiilor de stat, restructurari in aparatul de stat si plata arieratelor sunt suficiente.
Noi trebuie sa continuam aceste masuri si nu mai este nevoie sa luam masuri suplimentare (...) In momentul de fata totul este sub control si, bineinteles, cu arma la picior", a spus ministrul de Finante.
Din perspectiva consolidarii fiscale, Ialomitianu s-a aratat retinut privind cresterea salariilor in sectorul public.
"Trebuie sa ne asiguram ca avem o crestere sustenabila adica sa ne asiguram ca avem o sustinere financiara privind cresterea acestor cheltuieli (...) Noi trebuie sa fim siguri ca masurile de prudenta sunt aplicate", a afirmat Gheorghe Ialomitianu.
Intrebat totusi cum ar mai putea avea loc recuperarea taierilor salariale operate in 2010, in conditiile in care strategia fiscal-bugetara pe anii 2012-2014 prevede scaderi continue ale cheltuielilor de personal, Ialomitianu a precizat ca se mizeaza pe o crestere a PIB-ului la 588 de miliarde de lei in 2012, fata de 542 miliarde.
Un PIB mai mare insemna ca si suma care... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 15:26
Presedintele Romaniei spune ca pietele internationale au cazut ca urmare a deciziilor "neconvingatoare" ale politicienilor din SUA si Europa, conform NewsIn."Nu cred ca putem vorbi inca despre o criza, ci despre o reactie. Probabil ca in zilele urmatoare se va confirma aprecierea pe care o fac printr-o revenire a burselor, atat in SUA, cat si in Europa", a spus Traian Basescu, sustinand ca, cel putin in momentul de fata, nu trebuie folosit cuvantul "criza".
Presedintele a continuat explicand ca neincrederea investitorilor este provocata de "decizii neconvingatoare" ale politicienilor, indiferent unde s-ar afla ei - si "bineinteles" si la Bucuresti -, subliniind ca acesta este doar un punct de vedere si nu doreste sa fie vazut ca o apreciere "rautacioasa".
"Pare a fi in primul rand o reactie la masuri neconvingatoare in acest moment luate de oamenii politici si nu sunt inca acele elemente ale crizei. Pe acest fond, Romania si oamenii politici din Romania nu au decat solutia prudentei", a aratat Traian Basescu.
Presedintele a criticat si formularile din presa legate de intalnirea de la Palatul Cotroceni, care a fost prezentata ca una "de criza". "Vreau sa stiti ca n-a fost nicio intalnire de criza.
Pur si simplu a fost o intalnire intre institutii cu responsabilitati pentru a face o analiza a evolutiilor situatiei de pe pietele internationale si pentru a incerca sa pozitionam efectele asupra Romaniei in contextul international pe care il cunoasteti cu totii", a spus seful... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 10:00