Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.
Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.
"Grexit", sinonim cu febra aurului
Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".
In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.
Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.
Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.
O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.
Aurul nebunilor
Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.
"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
1Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.
Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.
Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.
Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.
Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.
"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
1Aurul incepe sa piarda din valoare in cadrul tranzactiilor efectuate pe pietele asiatice, din Statele Unite si din zona euro, pe fondul slabiciunii continue a petrolului si a unei aprecieri constante a dolarului american.
Uncia de aur a pierdut din valoare pentru a doua oara in cursul unei zile de tranzactionare, coborand sub pretul de 1200 de dolari, informeaza agentia Reuters.
Cadere repetata
Cele doua caderi succesive ale pretului aurului, de 1%, respectiv 0,2%, inregistrate astazi au dus valoarea unei uncii din metalul pretios la 1.196,6 dolari. Scaderea pretului aurului vine pe fondul unei noi reduceri a pretului petrolului, generat de livrarile suplimentare de petrol Irakian pe o piata deja supraalimentata, dar si pe cresterea constanta a dolarului, in raport cu celelalte valute.
Aurul prelucrat si petrolul isi continua trendul descendent in baza asteptarilor de reducere a presiunii inflationiste printr-un pret redus al petrolului. Aurul este vazut de catre cei mai multi analisti ca fiind elementul care poate contrabalansa tendinta inflationista din piata petrolului.
Scaderea pretului aurului pe pietele internationale a fost generata si de o apreciere rapida a dolarului american, dar si de previziunile optimiste privind cresterea economica din Statele Unite.
Scaderea pretului combustibililor si a energiei a avut un impact pozitiv asupra economiei americane, aceasta reflectandu-se printr-o apreciere a dolarului, au comentat reprezentantii Rezervei... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 12:56
Pretul aurului a coborat vineri sub pragul simbolic de 1.200 de dolari uncia, atingand cel mai scazut nivel inregistrat de la inceputul lunii august 2010, pe fondul absentei temerilor inflationiste dar si al dezinteresului investitorilor.
In jurul orei 01.00 GMT, uncia de aur a coborat pana la 1.180,50 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa data de 2 august 2010. Ulterior si-a revenit usor, astfel ca in jurul orei 08.15 GMT se tranzactiona la 1.204,60 dolari, transmite AFP.
De la inceputul anului, metalul galben a pierdut peste 30% din valoare, pierzand 200 de dolari in doar doua zile la mijlocul lunii aprilie si ulterior alte 200 de dolari la inceputul acestei luni.
"Aurul evolueaza la cel mai scazut nivel din ultimele 34 de luni si se indreapta spre cea mai mare cadere trimestriala din ultimi 90 de ani", a declarat Lee Mumford, analist la Spreadex.
Potrivit analistilor, semnele succesive de imbunatatire a economiei americane si absenta de temeri inflationiste ii determina pe investitori sa renunte la aur in favoarea unor active mai riscante dar care ofera profituri mai mari.
Aurul este considerat in mod traditional o valoare de refugiu in fata inflatiei. In prezent insa inflatia se mentine la un nivel relativ scazut, in special in SUA si in Europa. In luna mai, preturile de consum in prima economie mondiala au inregistrat o crestere anuala de doar 1%.
In plus, perspectiva unei inaspriri a politicii monetare ultra relaxate urmata de Rezerva... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 12:50
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Aurul a intrat pe un trend de cadere, inregistrand a patra scadere consecutiva din ultimele zile, dupa ce liderii din Grecia nu au reusit sa formeze un guvern, iar speculatiile ca tara ar putea parasi zona euro se inmultesc.
Aurul cu livrare imediata a pierdut 0,7% pana la 1,533 de dolari/uncie, inregistrand o valoare cu 20% mai mica decat maximul istoric inregistrat in septembrie 2011. Metalul pretios se tranzactiona la 1,535.75 dolari/uncie la ora 02:01 in Singapore, potrivit Yahoo Finance.
Un al doilea vot in statul elen va avea loc luna viitoare. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a comparat al doilea vot elen cu un referendum care va decide daca Grecia va ramane sau nu in zona euro.
"Este un mediu riscant. Investitorii sunt ingrijorati cu privire la lichiditatile lor si se refugiaza in dolarul american", spune Peter Hickson, director de cercetare la UBS AG.
Grecii au retras luni din banci peste 700 milioane de euro, potrivit presedintelui Karolos Papoulias, care a transmis un avertisment al bancii centrale, ca teama populatiei s-ar putea transforma in panica.
Metalele pretioase se devalorizeaza
Dupa punctul maxim de 1,921.15 de dolari/uncie, atins anul trecut, lingourile de aur au pierdut in doua randuri, peste 20% din valoare, atat in septembrie, cat si in decembrie, pretul fiind cu 1,8% mai mic in 2012, dupa ce a crescut constant in ultimii 11 ani.
Lingourile cu livrare in luna iunie au pierdut 1,56% pana la 1,532 de dolari/uncie... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:45
Pretul aurului a scazut in cursul zilei de luni, pe fondul temerilor legate de salvarea statului elen, dar si a ingrijorarilor legate de activele cu grad ridicat de risc.
Pretul aurului la vedere a scazut cu 0,5% pana la 1.716 dolari/uncie, in timp ce contractele futures din SUA cu livrare in luna februarie au fost stabilite la 21,10 dolari de la 1.719,20 dolari, potrivit Reuters.
Metalul pretios a inregistrat vineri cea mai slaba performanta a anului dupa ce datele pozitive privind locurile de munca in SUA au redus asteptarile unei noi runde de relaxare monetara.
Aurul s-a apreciat cu aproape 10% in acest an, insa daca apar mai multe semne care arata o revenire a economiei americane intr-un ritm mai alert decat in zona euro, ceea ce s-ar traduce printr-o intarire a dolarului, in perioada urmatoare aurul se va lupta sa ajunga la maximile inregistrate in trecut.
"Atat timp cat SUA isi mentin cresterea modesta si statele europene continua sa dezamageasca, ne asteptam ca dolarul sa se intareasca, un lucru nu foarte bun pentru aur", a declarat un analist.
Moneda euro s-a depreciat, dupa ce grecii s-au luptat sa ajunga la un acord in ceea ce priveste masurile de austeritate, necesare pentru a asigura un plan de salvare.
De altfel, Grecia a depasit deja termenul limita pentru discutiile despre un al doilea pachet de finantare acordat de FMI si trebuie sa ia o decizie urgent, spun reprezentantii Comisiei Europene.
Desi criza datoriilor a fost un factor... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:05
Pretul aurului a scazut pana la nivelul minim inregistat in ultimele cinci saptamani, ca urmare a miscarilor politice din Italia si Grecia. Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat, iar prim-ministrul elen, Georgios Papandreou a fost inlocuit cu Lucas Papademos.
Tranzactiile cu contracte futures pe aur au scazut, ca urmare a crizei politice din Grecia, inainte de numirea lui Lucas Papademos, noteaza Bloomberg.
Pretul aurului a fost influentat si de licitatia cu certificate de trezorerie a Italiei, care a vandut obligatiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
Pretul unciei de aur tranzactionat pe futures pentru decembrie a scazut cu 2.2%, pana la 1.751,4 dolari/uncie, pe piata din New York.
Rezervele de aur ale Germaniei sunt indisponibile pentru salvarea Europei si raman sub supravegherea Bundesbank, precizeaza Steffen Seibert, unul dintre reprezentantii guvernului. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:17
Aurul s-a ieftinit cu 100 de dolari, pana la 1.650 de dolari pe uncie, pe fondul vanzarilor masive ale investitorilor care au cautat sa-si acopere pierderile de pe alte segmente.Actiunile au scazut, saptamana aceasta, din cauza temerilor ca politicienii raman fara instumente pentru a evita o noua recesiune globala. Piata de capital a pierdut peste 3,4 trilioane de dolari, in cursul acestei saptamani, conform Bloomberg.
Pana azi, aurul scazuse cu 9,5% fata de nivelul record inregistrat pe 6 septembrie, de 1.923,7 dolari.
"Oamenii vand aur pentru a-si acoperi pierderile", a declarat Marshall Berol, manager in cadrul Encompass Fund. "Se poate sa asistam la o revenire a interesului pentru aur, metal al carui pret s-a prabusit comparativ cu nivelul din septembrie".
"Este dificil sa spunem pana la ce nivel poate cobori pretul aurului", a spus si Frank Lesh, trader la FuturePath Trading. "Scaderea cresterii a creat presiune pe aur si pe alte marfuri".
Indicii Standard& Poor's GSCI, care analizeaza preturile a 24 dintre cele mai importante marfuri, a scazut, azi, cu 2,2%, pana sub nivelul din ultimele noua luni.
"Asistam la o reorientare catre lichiditati deoarece anul 2008 este inca foarte proaspat in amintirea oamenilor", a mai spus Berol.
In octombrie 2008, preturile cu cazut cu 18%, pe fondul celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune incoace. Metalul a castigat 23% in urmatoarele noua luni.
"Consideram ca aceasta corectie a pretului aurului este... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 21:43