Desi se pare ca interesul alegatorilor romani este orientat spre vacanta, litoral, mondenitati, iar increderea acordata guvernantilor - cel putin asa arata sondajele recente - este inca la un nivel ridicat, datoria analistilor este sa vada in spatele vorbelor si sa priveasca cifrele.
Adevarul este ca cifrele sunt mixte: unele arata crestere economica ce pare solida, inflatia se afla la minime istorice, in general economia pare ca se simte bine... Insa cat de inselatoare pot fi aceste cifre? Uneori, ceea ce conteaza cand estimezi viitorul sunt nu cifrele trecute, cat potentialul unor decizii prezente ori trecute. Ministrul de Finante a incercat sa pedaleze tocmai pe acest concept in intalnirea de la Cotroceni cu Presedintele Basescu.
Doamna ministru a venit la intalnire ca la un cenaclu literar, cu o poveste spusa cu timiditatea debutantului in proza, dar fara sa contina si cifre. Din pacate, Finantele sunt un domeniu pragmatic, poate chiar plictisitor uneori, dar cu siguranta bazat pe cifre.
Deficitele bugetar, structural, pe diverse tipuri de bugete, promisiunile facute organismelor internationale, alocarile catre domeniile publice, toate se judeca in cifre si procente. Dupa discutia de la Cotroceni, daca va doreati o clarificare din partea reprezentantilor guvernului referitor la cum se va acoperi scaderea CAS pentru anul 2015, nu o aveti - ceea ce este neasteptat, daca nu dramatic.
Pur si simplu, vorbind despre viitor, exactitatea cifrelor nu este o... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 08:32
Alegerea Consiliului de Administratie al BNR era de obicei o "afacere inchisa"; nu spun neaparat ca a fost bine asa, nici ca "primenirea" punctelor de vedere din CA nu ar fi un factor de progres in deciziile Bancii Centrale.
Totusi, in trecut intrarea unor politicieni in acest grup select de profesionisti a fost mai degraba un eveniment sporadic - daca tin bine calculul, lui Florin Georgescu i s-a oferit postul de Prim Viceguvernator in urma cu 10 ani si mai recent, Bogdan Olteanu a trecut din Parlament pe o pozitie de Viceguvernator.
In cazul lui Florin Georgescu, experienta de Ministru de Finante, dar si anvergura profesionala si politica au fost mai presus de orice discutie, astfel ca includerea sa in conducerea Bancii Centrale nu a mirat pe nimeni si nu a putut fi pusa la indoiala, chiar daca domnia sa a ocupat si pozitii in Parlament din partea stangii.
Bogdan Olteanu nu avea, in opinia mea, experienta necesara la momentul respectiv, pentru pozitia de Viceguvernator. Atributiile sale in conducerea BNR au fost in consecinta, unele apropiate de studiile si calitatile pe care le detinea; cu bucurie putem observa ca dl. Olteanu a invatat mult intre timp, dar desigur drumul este inca lung... In rest, conducatorii BNR au venit din alte domenii decat cele politice: cercetatori, profesori, bancheri; un cerc restrans, cu apropiati sau fosti colegi ai guvernatorului, oameni cu experienta in banking.
Acum insa, Consiliul de Administratie s-a improspatat dintr-o... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 12:05
Ideile antreprenoriale noi sunt cele care duc la progresul economic. Micile companii antreprenoriale angajeaza tineri, sunt flexibile si asigura competitivitatea pietei respective.
Unele dintre ele ajung sa devina companii medii sau mari de succes, cu sute de angajati si profituri importante. Cu toate acestea, peste tot in lume si deci si in Romania, companiile nou lansate supravietuiesc cu greu, mai ales in primii ani.
In Romania, similar cu ceea ce se intampla si la nivel mondial, dupa 5 ani de la lansare, mai sunt operationale in medie intre 47 si 60% dintre companiile lansate, in functie si de ciclul economic, de competitie si de industrie. Mai mult, exista un procent destul de ridicat de firme 'zombie', ale caror situatii financiare oficiale (cele declarate la ANAF) sunt atat de proaste, incat firmele respective ar trebui sa nu supravietuiasca - acele firme care au o probabilitate de insolventa calculata conform metodologiei dezvoltate de RisCo de peste 85%.
Astfel, dintre cele peste 640.000 de companii care isi depun anual situatiile financiare la organismele statului, aproape 180.000 au o probabilitate de insolventa de peste 85%; cu toate acestea, doar in jur de 3.500 dintre ele intra efectiv in faliment. Pentru ca insolventa lor nu este 'oficiala', ele intra in randul supravietuitorilor si deci distorsioneaza in oarecare masura cifrele pe care le prezentam.
Pe sectoare de activitate, rata de intrare in insolventa este mai ridicata pentru companiile... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:18
Problema multor firme romanesti este ca partenerii lor de afaceri nu isi tin promisiunile. De la calitatea produselor si serviciilor livrate pana la neplata la timp (sau vreodata) a facturilor, firmele sunt vulnerabile la erorile comise de parteneri.
Riscul este cu atat mai mare cu cat firma in cauza are mai putini furnizori sau clienti pentru un produs, ori dependenta sa financiara de partenerul de afaceri respectiv este mai mare. Astfel, o firma cu un singur client mare care ii asigura sa spunem 90% din cifra de afaceri este practic 'captiva' clientului respectiv. Daca acesta nu ii mai plateste facturile la timp, sau nu ii mai cumpara produsele, firma poate ajunge intr-o situatie financiara delicata.
Daca in acest caz, o companie de dimensiuni mari poate sa 'absoarba' pierderea, sa apeleze la justitie sau pur si simplu sa nu mai lucreze cu partenerul respectiv, firmele mici nu au acest lux: ele pot pierde la randul lor comenzi, clienti ori sunt nevoite sa isi reduca cifra de afaceri si profitul atunci cand partenerii nu isi onoreaza obligatiile. IMM-urile nu isi pot permite in majoritatea cazurilor, procese costisitoare si nici renuntarea la sumele cuvenite de la clientii rau platnici si uneori un astfel de eveniment le duce direct in insolventa...
O alta sursa de dezechilibru financiar si in ultima instanta de insolventa pentru firme este indatorarea excesiva, in conditiile in care structura de bilant, vanzari si costuri sunt nefavorabile. Companiile isi... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 08:25
A trecut o luna de la instalarea noului Presedinte al ASF si nu se intampla nimic, cel putin lucruri care sa 'iasa in exterior' nu au loc... Mai mult, website-ul insitutiei financiare a amutit de ceva vreme: desi figura lui Misu Negritoiu este una importanta in evolutia financiara a Romaniei, pozitia sa ca Presedinte al institutiei nu este afisata pe portalul respectiv.
Desigur, nu discut aici calitatea portalului financiar - ca proprietar si administrator al catorva website-uri as putea face niste comentarii pertinente in acest sens, dar acestea ar fi si foarte critice asa ca ma abtin - ci doar faptul ca pare lasat in paragina, ca intreaga imagine a institutiei. ASF a suferit si mai sufera inca de lipsa de transparenta, institutia si conducatorii ei au fost atacati de multi dintre cei care au interese obscure sau chiar dorinta de bine pentru piata de capital, a asigurarilor si a pensiilor private din Romania.
Autoritatea reglementeaza si supravegheaza piata de capital si in consecinta cere participantilor la piata o guvernanta corporativa cat mai buna si transparenta fata de investitori si publicul larg, in schimb de pe portalul ASF nu putem afla informatia oficiala ca exista un Presedinte si nici ce se intampla cu locul vacant lasat liber de Victor Ciorbea, dupa ce a renuntat la pozitia de membru neexecutiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru pozitia de Avocat al Poporului.
Desigur, Parlamentul a intrat intr-o "binemeritata" vacanta... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 08:25
Orice antreprenor a avut insomnii macar o data inainte de ziua de salarii. Sau atunci cand trebuia sa ramburseze o rata la banca, ori sa onoreze cecuri sau bilete la ordin scadente la plata si banii se incapatanau sa nu intre pe cont. Altfel spus, orice antreprenor a invatat 'pe propria piele' ce inseamna fluxurile de numerar sau in engleza, cash flow-ul. Este de altfel si motivul pentru care o situatie financiara cu exact aceasta denumire este intocmita, la fel cum exista bilantul sau contul de profit si pierdere.
Chiar daca antreprenorul nostru nu stie poate cum se calculeaza cu exactitate un cash flow, viata companiei lui - si somnul lui, de multe ori - este legata de felul cum banii intra si ies din conturi. Cu toate acestea, de multe ori contabilul firmei - fie el angajat sau o companie externa specializata - ii spune ca are de platit taxe catre bugetele statului, iar unele dintre aceste taxe sunt generate de 'profit'. Uneori, insomnia antreprenorului poate fi legata chiar de sumele care trebuie platite catre buget (TVA, impozite pe salarii, impozit pe profit, etc), dar pentru care nu exista resurse.
In mod curios, caci firma este profitabila, iar managerul nostru stie perfect ca produsele pe care le vinde costa mai putin decat pretul de vanzare si ii asigura o marja decenta (care depinde de industria respectiva, de activitatea firmei si priceperea antreprenorului) de castig... si totusi conturile firmei sunt goale mai mereu! Evident, nu vorbim aici despre... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:30
Atunci cand dorim sa intelegem locul economiei Romaniei la nivel mondial sau european, de obicei comparam indicatori de venit precum produsul intern brut (PIB), numarul de companii existente in fiecare tara, capitalizarea pietei bursiere, sau chiar numarul de locuitori ori suprafata tarii.
Fiecare dintre aceste masuri are limitarile ei si ne arata doar o parte din imaginea privind activitatea economica reala sau macar potentialul economic din tara respectiva. Astfel, stim ca Romania a avut un PIB de aproximativ 140 miliarde euro in 2013, avem peste 620.000 companii active si peste 1.400.000 entitati juridice (inclusiv de genul PFA, Intreprinderi individuale, etc) in functiune, mai putin de 20 milioane locuitori si peste 237.000 km patrati. In sine, aceste cifre spun putin; chiar si prin comparatie, rezultatele nu sunt tocmai clarificatoare: suntem penultima tara din UE din punct de vedere al PIB/ locuitor (inaintea Bulgariei si dupa Croatia) si pe locul 98 in lume, avem aproximativ o companie la 13 locuitori (ceea ce ar sugera - daca ar fi real si nu doar o valoare statistica - o mare dorinta antreprenoriala la romani) si beneficiem cu siguranta de resurse importante, atat naturale cat si umane - chiar daca raportul de 1 salariat la 1 pensionar nu este deloc in favoarea noastra...
Totusi, daca vrem sa intelegem mai bine unde ne aflam si mai ales incotro ne indreptam ca potential economic, ar fi bine sa stim si cat de puternice sunt cele 1,4 milioane (sau macar cele... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 08:25
De la un an la altul, numarul firmelor si intreprinderilor individuale care intra in insolventa este tot mai ridicat. Astfel, in anul 2013, conform datelor furnizate de Registrul Comertului, 29.587 de astfel de entitati au intrat in insolventa, fata de 26.807 in 2012 si 19.651 in 2011. Totusi, trebuie precizat ca doar aproximativ 8.150 dintre entitatile mentionate care si-au declarat insolventa in 2013 sunt companii de tip SRL sau SA, ceea ce reprezinta 1,25% din totalul celor peste 640.000 de companii active in Romania.
In functie de cum privim cifrele de mai sus, putem argumenta fie ca rata de insolvente in Romania este mare si in continua crestere, fie ca este mai scazuta decat in tarile cu economie stabila, ceea ce ne plaseaza in randul tarilor emergente - unde rata insolventelor este mai mica, datorita oportunitatilor mari de afaceri si concurentei mai 'relaxate'.
Cu toate acestea, pentru orice companie din Romania, in special pentru firmele mici si mijlocii, este un cosmar sa constate ca un client caruia i-au dat marfa sau caruia i-au prestat servicii a intrat in insolventa. In general, sansele pentru o companie de a recupera sumele de la un partener aflat in insolventa sunt deosebit de reduse: procedurile juridice dureaza intre 6 luni si cativa ani, au costuri importante atat materiale cat si ca timp consumat si in plus, in cazul in care firma respectiva avea si datorii la stat si credite bancare - asa cum se intampla in majoritatea cazurilor - sumele care... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 08:21
Criza din zona euro pare sa fi atins un punct critic. Situatia Greciei a fost rezolvata temporar, dar Spania, Portugalia si Italia trec prin momente critice. Economistul care a prezis criza din 2008, Nouriel Roubini, este acum sigur ca zona euro se va destrama in curand.
Daca prezicerile lui Roubini indica un final pentru uniunea monetara pana la finalul anului, analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca situatia isi va gasi deznodamantul abia in 2013. Motivul? "Anul 2012 este an electoral", a declarat acesta pentru Business24.
Despre situatia din Europa, destramarea zonei euro si ce are Romania de facut cand uniunea monetara, la care nazuie sa adere, e din ce in ce mai aproape de ultima cortina, a vorbit pentru Business24 Dragos Cabat, analist financiar.
Business24: Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis criza financiara, a facut public recent un material in care vorbeste despre inevitabilitatea destramarii zonei euro. Sunteti de acord cu afirmatiile lui Dr. Doom?
Dragos Cabat: Bineinteles. Absolut, e posibila si destul de probabila, inca. E clara posibilitatea ca nici acum, dupa masurile luate cu Grecia, sa nu functioneze constructia euro.
Daca se ajunge la falimentul Greciei si al altor tari, e foarte clar ca vom ajunge la destramarea zonei euro.
Roubini numeste Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania ca primele tari care vor parasi zona euro. Care considerati ca ar fi prima tara care va iesi din zona si de ce?
Grecia e... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:08