Statutul de piata emergenta al BVB reprezinta un pas important pentru dezvoltarea economica a Romaniei, iar datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea.
"Este o veste extraordinara pentru economia Romaniei. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative si prin scaderea costurilor, Bursa de Valori si piata de capital din Romania. Sunt convins ca, datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru", a spus Leonardo Badea.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) saluta decizia FTSE-Russell, comunicata in cursul serii de 26 septembrie 2019, privind promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta.
Conform institutiei, decizia vine dupa o perioada de trei ani in care evolutia pietei de capital din Romania a fost atent monitorizata, iar concluzia reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate pe mai multe paliere calitative si cantitative. Au fost recunoscute astfel imbunatatirea mecanismelor de tranzactionare si post-tranzactionare, transparenta sporita in ceea ce priveste reglementarile aplicabile pietei de capital, cresterea guvernantei emitentilor si, nu in ultimul rand, evolutia pozitiva a lichiditati pietei.
ASF mentioneaza ca noul statut al BVB arata ca piata de capital din Romania... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:46
Statutul de Piata emergenta secundara acordat pietei de capital romanesti de agentia FTSE Russell inseamna mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti, considera ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan Radu Oprea.
"Agentia FTSE Russell a acordat pietei de capital romanesti statutul de Piata emergenta secundara. Ce inseamna acest lucru? Simplu, mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti. Acum accesul fondurilor de investitii este facil, increderea fiind mai mare in Bursa de la Bucuresti", scrie vineri ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, dezvoltarea pietei secundare AeRo inseamna posibilitatea finantarii, pe piata de capital, a IMM-urilor romanesti.
"Acesta alternativa am prezentat-o companiilor, in cadrul celor noua seminarii regionale, organizate in parteneriat de catre Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, anul acesta", a mai precizat Oprea.
Acum, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.
Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat joi Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, decizia fiind luata dupa ce tara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.
Romania a fost adaugata pe aceasta lista... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:42
Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, afirma Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Un nou statut inseamna noi posibilitati de investitii. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum si care gestioneaza sute de miliarde de euro vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Tocmai de aceea, investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa. Am dori sa le multumim tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in acest proces de reforma a pietei locale care a inceput acum aproape 7 ani," a declarat Lucian Anghel.
Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul BVB, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:33
Agentia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi ca piata de capital Romania va fi reclasificata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara, incepand din luna septembrie 2020, informeaza un comunicat de presa al agentiei.
FTSE Russell recunoaste ca Romania indeplineste cerintele necesare pentru a dobandi statutul de Piata Emergenta Secundara si precizeaza ca aceasta reclasificare vine dupa imbunatatire implementate de autoritatile romane.
"Felicitari autoritatilor din Romania care au lucrat din greu pentru aceasta promovare" a declarat Joti Rana director de guvernanta si politici la FTSE Russell.
Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, considera ca aceasta decizie reflecta cadrul macroeconomic favorabil al tarii noastre, increderea de care se bucura economia romaneasca in randul investitorilor si pasii extraordinari facuti de autoritati pentru cresterea atractivitatii pietei bursiere de la Bucuresti.
Piata locala de capital a atins in septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa. mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:30
Agentia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi ca piata de capital din Romania va fi reclasificata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara, incepand din luna septembrie 2020, informeaza un comunicat de presa al agentiei.
FTSE Russell recunoaste ca Romania indeplineste cerintele necesare pentru a dobandi statutul de Piata Emergenta Secundara si precizeaza ca aceasta reclasificare vine dupa imbunatatirile implementate de autoritatile romane.
"Felicitari autoritatilor din Romania care au lucrat din greu pentru aceasta promovare" a declarat Joti Rana director de guvernanta si politici la FTSE Russell.
Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, considera ca aceasta decizie reflecta cadrul macroeconomic favorabil al tarii noastre, increderea de care se bucura economia romaneasca in randul investitorilor si pasii extraordinari facuti de autoritati pentru cresterea atractivitatii pietei bursiere de la Bucuresti.
Piata locala de capital a atins in septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele.
Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa.
BVB: Echivalentul... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 08:31
Trei oferte publice initiale (IPO) de varf au avut anul acesta un impact semnificativ asupra pietei bursiere din Romania - Bursa de Valori Bucuresti (BVB), se arata intr-o analiza publicata pe site-ul emerging-europe.com.
Indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 13 actiuni, a inregistrat anul acesta o crestere de 20%, in timp ce lichiditatea in primele noua luni din 2017 s-a imbunatatit cu 33% comparativ cu perioada similara din 2016.
Ofertele publice initiale, pentru AAGES (care isi desfasoara activitatea in domeniul proiectarii si fabricarii instalatiilor de incalzire prin inductie pentru o gama larga de aplicatii), Sphera (care opereaza Pizza Hut, KFC, Taco Bell si este unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din Romania) si Transilvania Insurance Broker au avut o valoare totala de 300 de milioane de lei (64,8 milioane de euro). Si listarea din mai a Digi, important furnizor de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria, a sprijinit BVB.
''Majorarea lichiditatii, in special in semestrul doi din 2017, si intensificarea prin cele trei IPO au determinat investitorii sa evalueze atractivitatea pietei bursiere din Romania, care este acum foarte aproape de a obtine statutul de piata emergenta conform standardelor MSCI'', a afirmat Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acesta a adaugat: ''ASF se concentreaza pe realizarea consolidarii infrastructurii pietei bursiere, cauta... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:49
Guvernul roman va continua sa vanda active de stat in acest an, ceea ce va ajuta la cresterea volumelor tranzactiilor pe bursa si ii va permite Romaniei sa-si atinga obiectivul de a obtine statutul de piata emergenta, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, pentru Bloomberg.
Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de Morgan Stanely Capital International (MSCI).
Dobandirea statutului de piata emergenta ar permite pietei romanesti sa atraga mai multi investitori deoarece unii manageri de fonduri cumpara actiuni pe baza indicilor MSCI.
In plus, acesti indici sunt urmariti de investitori care gestioneaza active globale in valoare de 9.500 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Potrivit lui Ludwik Sobolewski, BVB este pregatita sa gazduiasca pana la patru oferte publice initiale in acest an, in conditiile in care incearca sa includa Romania pe lista pietelor sub supraveghere pentru obtinerea statutului de piata emergenta.
"Indeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre sunt destinate includerii pe lista pietelor sub supraveghere, daca nu anul acesta atunci anul urmator. Intre timp, vrem sa avem o piata mai mare pentru actiuni, care va fi alimentata de programul de privatizare", a declarat Sobolewski.
Dupa ce a strans 800 milioane de dolari prin cele doua oferte publice initiale derulate anul trecut, Guvernul de la Bucuresti a luat o pauza cu programul de privatizare, in conditiile in care trebuie sa rezolve... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:38
Romania si-a intensificat eforturile pentru a obtine statutul de piata emergenta in urmatorii trei ani din partea Morgan Stanely Capital International (MSCI), a declarat directorul Bursei de Valori de la Bucuresti, Ludwik Sobolewski, transmite Bloomberg. Romania este in prezent clasificata ca piata de frontiera de MSCI.
Sobolewski a apreciat ca indeplinirea criteriile cantitative, de genul lichiditate si numarul actiunilor in circulatie este 'o provocare', adaugand ca autoritatile de la Bucuresti avanseaza acte legislative destinate sa faciliteze accesul investitorilor pe piata. Potrivit directorului BVB, obiectivul Romaniei este ca in 2015 sa intre pe lista pietelor urmarite de MSCI. 'Daca nu reusim acest lucru, urmatoarea fereastra de oportunitate este mijlocul lui 2016. In concluzie, potrivit unui scenariu mai pesimist, care ar reprezenta totusi o realizare, Romania ar urma sa obtina statutul de piata emergenta undeva in 2017', a spus Ludwik Sobolewski, citat de Agerpres.
Bursa de Valori de la Bucuresti considera ca obtinerea statutului de piata emergenta din partea MSCI ar ajuta la cresterea volumului tranzactiilor, in conditiile in care BVB vrea sa ajunga din urma bursele din regiune. 'Va fi un semn ca piata este suficient de bine organizata, ca este sigura pentru investitori si ca este o piata capabila sa genereze suficient rulaj si lichiditate' a spus Sobolewski.
Potrivit datelor Bloomberg, in ultimele 12 luni indicele BTE al bursei de la Bucuresti a... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 12:45
Valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu va inregistra o crestere majora pana cand BVB nu va trece de la statutul actual de piata de frontiera la cel de piata emergenta, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Depozitarului Central (DC), Cristian Agalopol.
In primul semestru din 2013, Depozitarul Central a decontat 464.397 de tranzactii pe piata de capital, in valoare de 5,472 miliarde lei. Numarul tranzactiilor decontate a fost aproximativ la fel cu cel din primele sase luni ale anului 2012, iar valoarea lor a crescut cu 6%.
"In a doua jumatate a anului nu vor fi schimbari majore la tranzactiile pe BVB fata de primul semestru. Ofertele publice vor aduce un suflu nou, dar nu vor fi schimbari radicale. Este critic pentru noi ca piata sa indeplinim criteriile de piata emergenta. Nu putem accede la investitori cu expunere mai mare daca nu accedem de la piata de frontiera la piata emergenta.
Daca dorim volume de tranzactionare de 2-3 ori mai mari trebuie sa schimbam infrastructura, trebuie sa avem Contraparte Centrala, trebuie crescuta lichiditatea", a afirmat Cristian Agalopol.
Prioritati pentru urmatoarea perioada
El a precizat ca strategia pe termen mediu si lung a DC vizeaza dezvoltarea infrastructurii pietei locale, pentru a ajunge la indeplinirea obiectivelor majore de piata regionala.
"Prioritatea este redesenarea arhitecturii infrastructurii pietei de capital din Romania. Credem ca infrastructura, pana la... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 16:10