Toate partile implicate trebuie sa stea la aceeasi masa pentru a crea o noua strategie nationala, in vederea dezvoltarii pietei de capital, a declarat, luni, intr-un eveniment de specialitate, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Mi-aduc aminte ca am trecut printr-o serie de modificari majore de legislatie pentru piata de capital, generata de acel proiect pentru eliminarea celor opt bariere in calea dezvoltarii unei piete de capital. Legea pietei de capital a fost schimbata major la acel moment ca urmare a faptului ca toti stakeholderii au fost la aceeasi masa. Cred ca si acum asta trebuie sa facem, sa aducem la aceeasi masa pe toti stakeholderii care sunt interesati de dezvoltarea pietei de capital si sa cream o noua strategie nationala. Acest lucru va avea parte de clarificari, imbunatatiri, simplificari", a spus Anghel.
Acesta a adaugat ca piata europeana de capital se confrunta cu un exces de reglementare, care trebuie implementat si in Romania, spre deosebire de piata de capital americana, unde legislatia este un pic mai laxa.
"Am auzit de la mai multi experti cu privire la excesul de reglementare europeana pe care, din pacate, si noi suntem obligati sa il implementam, ca parte din Uniunea Europeana. Spre deosebire de piata de capital americana, unde legislatia este un pic mai laxa, la nivel european nu scapam de acest exces de reglementare. Ramane de vazut de putem sa facem. De multe ori trebuie sa fim activi la Bruxelles pentru a... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 12:13
Viitorul unei piete de capital nu se poate intampla intr-o zona dereglementata, deoarece reglementarea creeaza incredere pentru investitori, a declarat, luni, intr-un eveniment de specialitate, Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Nu cred ca viitorul unei piete de capital se poate intampla intr-o zona dereglementata. Sunt un sustinator aprig al zonei reglementate, pentru ca are un rost bine definit, acela de a crea incredere pentru investitori. Increderea este cruciala pentru a dezvolta o piata de capital. Trebuie sa intelegem foarte bine rolul acestei reglementari si modul in care se aplica. Trebuie sa facem acest exercitiu de a intelege toate aceste articole din legile care sunt propuse si sa putem promova aceste mecanisme. Sa intelegem scopul acestor reglementari mai ales cand vorbim despre Legea emitentilor, care se adreseaza antreprenorilor care vor sa-si listeze companiile. Si in Codul Bursei trebuie sa existe o revizuire. Incercam sa-l revizuim, incat sa eliminam elementele redundante si sa ramanem cu substanta acestor elemente si cu un sistem cat mai putin birocratic", a mentionat Tanase.
Organizatia Profesionistilor din Piata de Capital (OPPC) a organizat, luni, la sediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conferinta cu tema "Situatii specifice din activitatea societatilor listate - relatia cu actionarii, informatii privilegiate si manipularea pietei".
Evenimentul sustinut de BVB a debutat cu deschiderea sedintei de... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 12:05
Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, la conferinta Romania Investor Day, la Londra.
"Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati", a afirmat Sobolewski.
Seful BVB a subliniat ca nu este vorba de eliminarea unor bariere pentru fluxurile de capital, ci de implementarea unor masuri care creeaza avantaj competitiv pietei romanesti fata de alte piete.
El a mentionat in acest sens doua masuri care, ...citeste mai departe despre "Directorul Bursei de Valori: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 17:30
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va reduce cu 25%, incepand din 16 septembrie, cota aplicata valorii tranzactiilor cu instrumente financiare suportata de catre cumparator, informeaza marti un comunicat al ASF si Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Aceasta cota perceputa de ASF va fi redusa de la 0,08% la 0,06%, masura fiind prevazuta in Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, publicat de ASF vineri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare la data de 16 septembrie 2014.
Regulamentul mai prevede mentinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, de catre intermediarii care au calitate de Market Maker, si exonerarea entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de ASF, de la plata in legatura cu emiterea unui aviz constituind raspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii si a reglementarilor, in prezent la nivelul de 10.000 lei.
"ASF a luat primele masuri pentru diminuarea barierelor de pe piata de capital. Acestea includ schimbari de legislatie si o reducere semnificativa a comisioanelor de tranzactionare. Acest lucru arata o decizie ireversibila pentru a face piata nu doar mai competitiva, ci foarte competitiva si speram ca si alte parti implicate vor actiona in consecinta. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, in scopul... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:03
Guvernul va adopta in cursul acestei luni o ordonanta de urgenta prin care vor fi eliminate barierele care impiedica dezvoltarea pietei de capital din Romania, identificate de un grup de lucru si prezentate de conducerea Bursei de Valori Bucuresti la inceputul acestui an, a anuntat, miercuri, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.
"Ordonanta de urgenta a fost elaborata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Am lucrat la ea impreuna cu Ministerul Finantelor si Ministerul de Justitie, iar primul ministru a declarat foarte clar in cadrul intalnirii cu Coalitia (Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - n. r.) de acum doua saptamani ca aceasta ordonanta va fi adoptata in iunie", a explicat Sobolewski.
Actul normativ urmeaza sa elimine o mare parte din cele opt bariere mentionate, cu exceptia celor legate de fiscalitate, legea societatilor comerciale si legislatia secundara pentru piata de capital. Potrivit directorului general al BVB, aceste aspecte vor fi tratate separat, cu institutiile competente.
In privinta modificarilor fiscale, Sobolewski a precizat ca se colaboreaza cu Ministerul Finantelor, iar legislatia secundara a fost definitivata si inaintata spre aprobare ASF.
"95% din propunerile noastre au fost acceptate de ASF si sper ca aceste masuri sa fie adoptate in viitorul apropiat", a adaugat oficialul BVB.
"Ne aflam la jumatatea drumului"
El a precizat ca procesul de eliminare a barierelor care impiedica... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 16:52
Consiliul Bursei (BVB) a avizat in sedinta de vineri, 21 decembrie 2012, adoptarea unei noi politici de tarife si comisoane, pe care o va supune deciziei actionarilor societatii.
"Consiliul Bursei va propune actionarilor BVB o noua politica de tarife si comisioane, care are in vedere stimularea cresterii volumelor de tranzactionare si apropierea BVB de bursele din regiune din punct de vedere al politicii de preturi, asigurand astfel aderarea la cele mai bune practici internationale", afirma Lucian Anghel, Presedinte al BVB.
In vederea stabilirii noilor tarife, BVB a realizat un studiu cu participantii la piata cu scopul de a evalua, pe termen mediu si lung, efectele ajustarii tarifelor si comisioanelor, astfel incat beneficiile colective sa contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implica aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj.
In cadrul acestei analize au fost studiate si politicile de preturi aplicate de bursele relevante din regiune cu care BVB se afla in competitie si cu care este comparata in deciziile investitorilor de portofoliu interesati de Europa Centrala si de Est.
"Propunerea de reasezare a tarifelor si comisioanelor BVB este in interesul general al pietei de capital romanesti, urmarind atat o crestere a lichiditatii acesteia pe termen mediu si lung, cat si a bonificarii participantilor care au o activitate ridicata pe piata. In plus, noua politica de tarife si comisioane va putea imbunatati predictibilitatea veniturilor... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 14:22
Odata cu lansarea indicelui BET-BK, BVB va fi completa din punct de vedere tehnic. Problema ramane in continuare lipsa emitentilor, dupa cum spun investitorii din Romania.
Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, luni, ca va lansa in perioada urmatoare inca un indice care va urmari cele mai mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, conform Zf.ro. Indicele BET-BK se va adauga celor sase deja existenti si va fi de tip benchmark, adica de referinta.
"Din punct de vedere tehnic, toti indicii de acum au un dezechilibru intre primii 2-3 emitenti si restul, in sensul ca primii detin ponderi foarte mari.
Administratorii de fonduri mutuale sunt limitati de lege sa investeasca peste anumite ponderi, asa ca acest nou indice vine sa elimine aceste restrictii", a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, pentru Business24.
Indicele BET-BK va fi conceput in colaborare cu administratorii de fonduri mutuale, dupa ce acestia au sesizat Bursei faptul ca actualii indici sunt greu de replicat in fondurile de index.
"Acest indice este inspirat din nevoia fondurilor mutuale deschise de a nu mai avea acele limite impuse de lege, usurand procesul investitional al fondurilor. Efectul concret este realocarea de pozitii pentru unele fonduri pe structura noului indice", a explicat Razvan Rusu, director de investitii Certinvest.
Indicele BET-BK va contine cele mai lichide actiuni ale BVB, fiind din acest punct
de vedere similar cu indicele... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 18:05
Listarea companiilor romanesti de stat reprezinta un mare pas inainte in ceea ce priveste maniera in care vor functiona, pentru ca vor trebui sa dea socoteala, a afirmat, joi, intr-o conferinta pe teme economice, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cine sunt aceste companii (de stat, n.r.), ce potential de profit au, cine asigura managementul acestora? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase. Aceste companii vor trebui sa dea seama. Este un mare pas inainte in maniera in care vor functiona intreprinderile de stat. Problema este ca ele sa aiba si responsabilitate publica, asa cum unele au deja', a mentionat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa, in timp ce, la ora actuala, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a tarii o reprezinta piata de capital, fara sa fie neglijata absorbtia de fonduri europene.
In 2012 vor fi listate pachete de 15% prin oferta publica secundara pentru companiile Transelectrica, Transgaz, Romgaz, un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, precum si pachete de 10% din actiuni ale companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, prin oferta publica initiala. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:52