Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, a dat asigurari ca, desi indicele bursier Dow Jones a inregistrat cea mai mare scadere din vara anului 2011 incoace, nu vine criza.
"Prima idee, cea mai importanta, este ca nu vine criza, in ciuda scaderilor de la bursa. Nu vine criza, desi o asemenea afirmatie este intotdeauna periculoasa, pentru ca si primul Razboi Mondial a inceput in zile senine", a spus Adrian Vasilescu intr-o interventie telefonica pentru Digi24.
Consilierul a explicat contextul in care are loc scaderea indicelui Dow Jones.
"In primul rand, pietele internationale nu se asteptau la asta. Ce se intampla acum e legat de evenimentele din aceste zile din SUA (schimbarea conducerii Rezervei Federale a SUA - n.red.). Doamna Yellen pleaca, iar asta a produs ceva emotie", a mai spus Vasilescu.
Astazi, Jerome Powell a preluat oficial conducerea Rezervei Federale a SUA, cea mai mare banca centrala a lumii. El ii succede in functie lui Janet Yellen, prima femeie numita in aceasta functie vreodata.
"Se vede ca au crescut salariile, a scazut somajul - acestea sunt semne ca va incepe un consum mai mare, care automat duce la o inflatie mai mare. Investitorii au inceput sa vanda ca sa isi conserve banii si iata ca ne trezim ca efectele se rasfrang asupra intregii planete, din America pana in Asia", a mai spus Vasilescu.
Bursa de la New York s-a prabusit si impactul se resimte in toata lumea. Cum s-a ajuns la cea mai infricosatoare zi de pe Wall Street... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 13:22
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au organizat luni la New York un forum de afaceri dedicat atragerii de investitii americane in Romania.
La reuniunea din capitala financiara a Statelor Unite au participat numeroase fonduri de investitii americane alaturi de companii romanesti, intre care Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, Rig Service, Oil Terminal, Grup Petrol Marin, Conpet.
Presedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat ca atragerea investitiilor straine este un aspect esential pentru dezvoltarea Romaniei, iar CCIR si-a propus sa contribuie in mod direct la relansarea pozitiei Romaniei pe piata internationala.
El a mai spus ca promovarea companiilor romanesti prin intermediul misiunilor economice poate duce la cresterea "accesului la noi piete globale sau la inceperea unor proiecte comune pe terte piete. Intensificarea legaturilor cu partenerii din SUA este o prioritate a CCIR pe linie de ...citeste mai departe despre "Misiune economica la New York si Washington organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 12:33
Bursa de la Bucuresti impreuna cu Raiffeisen Bank si Fondul Proprietatea (administrat de grupul american Franklin Templeton) au organizat in prima saptamana din februarie "Romanian Investor Days" la New York. Scopul este acela de "a pune Romania pe radarele "Wall Street-ului", spune spune Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti
In cadrul acestor intalniri au adus in fata unor fonduri americane de investitii reprezentanti ai Guvernului (Dragos Andrei - consilier economic al premierului), ai BNR (viceguvernator Bogdan Olteanu), ai Ministerului Energiei (Gabriel Dumitrascu - secretar de stat, seful directiei de privatizare), Ministerului Finantelor (Dan Manolescu - secretar de stat) plus sefii a 12 companii - Petrom, Romgaz, Nucleareletrica, Transelectrica, Transgaz, BRD, Fondul Proprietatea, SIF Oltenia, Bursa de Valori Bucuresti, Hidroelectrica, Electrica si Compania Energetica Oltenia.
"Aceasta intalnire la New York o pregatim de patru luni pentru ca daca nu esti in SUA, nu existi. 40% din banii disponibili din lume sunt in SUA. Si este foarte important sa fim prezenti ca marketing acolo", a mai spus presedintele BVB.
"Fara marketing nu existi si sunt sigur ca am avut o intalnire buna la New York cu fondurile americane de investitii, atat noi cei de la bursa, cat si companiile romanesti pe care le-am adus acolo.
"(...) acest lucru se va vedea in viitor, dar pentru ca americanii sa aloce bani pentru Romania trebuie sa eliminam barierele... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 08:49
Investitorii romani care vor cumpara actiuni la companii listate la bursa de la New York vor cere ca standardele de transparenta respectate de bursa americana sa fie aplicate si la BVB, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.
"Investind in aceste companii, romanii beneficiaza de cel mai riguros si reglementat regim din lume, prin standardele de listare ale bursei de la New York si ale comisiei de supraveghere a bursei. Romanii vor avea experienta de a vedea un adevarat regim de reglementare si adevarate castiguri ale investitiilor.
Odata ce aceastea se vor intampla, cred ca vor incepe sa ceara aceleasi lucruri si guvernului Romaniei si standardele romanesti de transparenta vor fi aplicate (...) Tine de romani sa protejeze aceste drepturi si odata ce au experienta unor castiguri intr-un sistem transparent vor cere aceleasi drepturi. Cu cat mai multi romani vor avea aceasta experienta cu atat mai multi vor fi cei care vor cere si va deveni o realitate", a spus Gitenstein la deschiderea sedintei bursiere de miercuri.
Actiunile gigantilor IT Apple si Intel, ale Coca-Cola, Visa si Bank of America au intrat miercuri la tranzactionare pe sistemul alternativ al Bursei de la Bucuresti.
Titlurile celor cinci companii au fost inregistrate la finalul lunii ianuarie in sistemul de compensare-decontare al Depozitarului Central, alaturi de titlurile JPMorgan Chase & Co, Microsoft, Google, McDonald's si Merck & Company.
"Vorbim de cele mai mari zece... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 15:15
Portofoliul Fondului Proprietatea ar putea sa-si gaseasca stabilitatea pe un alt contintent. Bursa din New York este mult mai atractiva din acest punct de vedere, motiv pentru care Franklin Templeton se gandeste serios la investitii pe NYSE, primind deja “binecuvantarea” de la CNVM. Un alt argument pentru incercare “visului american” este si traditia indelungata pe care o are administratorul FP pe piata din SUA, afirma Radu Hanga, director general BT Asset Management, intr-un interviu Bloombiz.ro. Potrivit acestuia, orice decizie care aduce randamente mai bune trebuie salutata de statul roman.Fondul Proprietatea vrea sa investeasca pe Bursa de la New York iar CNVM este de acord…
Administratorii Fondului Proprietatea doresc cresterea valorii Fondului, lucru care se poate realiza prin investitii in active cu potential ridicat, cum ar fi actiunile companiile listate, atat in piata locala, cat si in pietele internationale.
Plasamentele in alte tari decat Romania pot oferi randamente bune obtinute de multe ori in contextul unor piete mature care sunt mai previzibile si mai putin volatile, dar la fel de adevarat este ca o piata emergenta cum este Romania ofera randamente superioare investitorilor care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate.
Din aceasta perspectiva investitiile in piata din SUA ar putea fi efectuate pentru a asigura un plus de stabilitate portofoliului.
Un alt argument ar fi ca Franklin Templeton este un administrator... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 16:42