Pandemia COVID-19 influenteaza dezvoltarea companiilor romanesti, inclusiv evolutia firmelor tech cu potential de crestere accelerata.
Pentru a identifica problemele fondatorilor romani si cu scopul de a gasi solutii de sprijin la nivelul ecosistemului antreprenorial, am discutat cu 120 fondatori de firme de tip startup si scaleup.
Initiativa ScaleOut este comparabila cu studii similare realizate in prezent in ecosisteme de business mature: Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia.
Influenta COVID-19 asupra activitatii firmelor tech de tip startup si scaleup este evidenta: 36,7% dintre fondatorii intervievati au vazut deja evolutii negative si schimbari in business, iar 40,4% estimeaza ca vor fi efecte asupra dezvoltarii pe termen scurt si mediu, potrivit studiului realizat de ScaleOut, program de internationalizare a firmelor romanesti al Fundatiei Romanian Business Leaders.
Pe un ton optimist, studiul ScaleOut releva ca 38,5% dintre fondatorii romani de firme tech de tip startup si scaleup vor reduce costurile cu forta de munca din cauza Covid-19.
"Ca solutii pentru viitor, credem ca guvernul are parghiile necesare pentru a fi alaturi de firmele tech, dar suntem convinsi ca fondatorii companiilor digitale vor reusi sa isi revina si sa creasca accelerat prin colaborare si, bineinteles, cu sustinerea investitorilor (fonduri de venture capital, business angels, platforme de crowdfunding), plus cu sprijinul comunitatilor de... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 16:50
Un start-up din zece (10%) care activeaza in Romania are acces, simultan, la finantare si la mentoring la standarde internationale, iar accesul la finantare trebuie facilitat foarte mult in vederea cresterii accelerate a ecosistemului local, reiese dintr-un studiu realizat de o platforma de investitii din Marea Britanie.
In viziunea Angels Den Funding, un start-up cu sanse mari de succes este o companie cu un produs existent (MVP), bazat pe o idee cu o componenta puternic inovativa.
"Doar 10% dintre startup-urile din Romania analizate de echipa Angels Den Funding (aproximativ 500) au acces simultan la finantare si la mentoring la standarde internationale. Estimam ca sunt 150 de companii cu potential de scale-up, in Romania. In plus, un ingredient care contribuie la succesul business-ului consta in utilizarea unei tehnologii care ii poate conferi produsului o crestere accelerata", sunt de parere specialistii.
In opinia CEO-ului Angels Den Funding, Adrian Enache, accesul la capital in Romania trebuie facilitat foarte mult in vederea cresterii accelerate a ecosistemului local, iar accesul ar putea fi inlesnit si printr-o abordare diferita din partea fondurilor de venture capital, prin punerea accentului pe MVP, pe dovada cresterii si pe confirmarea conceptului sau a ideii de afacere.
'Chiar daca finantam momentan doar startup-uri fondate in Marea Britanie, ne dorim sa le descoperim pe cele cu potential mare de accelerare din Romania si Europa de Est. Obiectivul... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 15:06
Cel mai mare eveniment de business din Capitala, Business Days, aduce un line-up de speakeri de top si continut premium adaptat nevoilor oamenilor de business, dar si cu un program international dedicat antreprenorilor - 1NSPIRING Day.
Bucuresti Business Days 2018 reuneste cei mai importanti antreprenori, manageri si profesionisti cu peste 18 ani de expertiza acumulata in management, leadership, strategie, vanzari, resurse umane, online marketing, comunicare integrata si PR, finantarea afacerii, internationalizare, inteligenta emotionala, care vor sustine 60 de conferinte si seminarii cu continut relevant pentru toate industriile de business.
Participarea la aceste manifestari le vor aduce participantilor beneficii imediate: ei vor putea folosi informatiile, resursele, soft-urile de business, instrumentele noi si metodologiile oferite de speakeri (unele in valoare de peste 10.000 de euro), nu doar pentru a-si imbunatati performantele profesionale, ci si pentru dezvoltarea afacerii.
Cei mai cunoscuti oameni de business si experti iti dau intalnire la Bucuresti Business Days
Participantii la Bucuresti Business Days vor avea ocazia de a interactiona cu oameni de business - antreprenori, top manageri, investitori si experti cu experienta precum Marius Ghenea, Radu Georgescu, Radu Atanasiu, Dragos Petrescu, Dragos Anastasiu, Felix Patrascanu, Bogdan Comanescu, Bogdan Putinica, Silviu Hotaran, Dan Mocanu, Petre Nicolae, Adrian Cioroianu, Mihaela Muresan, Sorin Faur,... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 11:11
Cei care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale, se arata intr-un act normativ aprobat, miercuri, de Camera Deputatilor.
Acest proiect de lege aduce in reglementarea actuala facilitati pentru persoanele fizice, cu experienta in afaceri, care investesc in mod direct parte din propriile fonduri in intreprinderi necotate la bursa, noi si in dezvoltare, ei fiind denumiti "business angels".
De asemenea, se stabilesc si conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de facilitatile acordate de lege.
"Noua reglementare creaza un cadru investitional stimulativ pentru activitatile economice din Romania, avand ca scop stimularea fiscala a investitorilor individuali, 'business angels',in vederea realizarii de investitii, in IMM-uri nou infiintate cu un impact macroeconomic semnificativ pe termen mediu si lung"
Citeste mai departe despre "Facilitati fiscale pentru cei care vor investi pana la 200.000 de euro in anumite firme din Romania" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 09:30
Senatul a adoptat recent un proiect legislativ initiat de Guvern si menit sa faciliteze finantarea unei idei de business.
Fie sub forma unui start-up, fie in interiorul unei intreprinderi mici, finantarea unei idei de business da cele mai mari batai de cap oricarui antreprenor.
Gradul mare de risc tine bancile la distanta, iar lipsa unei istorii precum si dimensiunea modesta o fac nefinantabila de catre fondurile de private equity.
Este o perioada in care singurele surse de finantare sunt investitorii neinstitutionali, iar, dintre acestia, singurii care nu sunt interesati de preluarea controlului asupra afacerii sunt investitorii individuali, "business angels" pe numele lor englezesc.
De aceea, initiativa Guvernului de a facilita, in teorie, accesul companiilor la acest tip de finantare este, tot in teorie, laudabila. In practica, insa, lucrurile stau altfel.
Citeste mai departe despre "Legea pentru toti: Proiectul Business Angels - ce presupune si unde a gresit Guvernul" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 13:12
Recentul act normativ adoptat de Guvern a desteptat multe reactii in mediul de afaceri romanesc. Este cunoscut ca legea investitiilor din Romania nu are gradul de sofisticare pe care il au legislatiile unor tari mai mature, iar legea investitorilor individuali - business angels genereaza asteptari si dezamagiri, deopotriva.
As dori sa subliniez inainte de a continua ca proiectul de lege nu se aplica momentan. Acesta mai trebuie sa fie adoptat in Parlament, promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, ulterior completat cu normele metodologice de implementare.
Acest proiect de lege aduce un plus in sistemul de sprijin al antreprenorilor, mai ales a celor la inceput de drum care cauta sa obtina finantare. Conform acestuia, unui investitor privat i se cesioneaza pana la 49% din capitalul social al unui SRL, iar acest investitor poate acorda imprumuturi SRL-ului beneficiind de anumite facilitati fiscale.
Asadar, investitorul privat devine asociat al SRL-ului si trebuie sa acorde imprumuturi banesti SRL-ului pentru a beneficia de facilitatile fiscale.
Din punctul meu de vedere, principalele probleme sunt legate de definirea notiunii de imprumut, apoi de modul in care se poate obtine facilitatea respectiva si despre definirea investitorului de tip business angel.
Mai exista, apoi, discutia despre viziune. Mentionez ca pana si cesionarea a pana la 49% din capitalul social al companiei mi se pare excesiv. Legea se adreseaza exclusiv... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:38
Am urmarit recent cateva cifre din statistici oficiale care vorbesc despre starea IMM-urilor in Romania. Era de asteptat ca acestea sa nu fie dintre cele mai bune. Doresc sa impartasesc cu voi cateva dintre concluziile acestor statistici.
O buna parte dintre IMM-urile romanesti active inainte de perioada programatica 2007-2013 nu mai sunt. Numarul de startup-uri inregistrate pana in luna iulie, anul curent, este de 63.331, cu aproapte 20.000 mai putin decat anul trecut. Sectoarele de informatia tehnologiei si comunicare si industrie cunosc o crestere pozitiva in numarul de firme active in ultimii, insa, cu toate acestea, IMM-urile nu sunt performante in ceea ce priveste productivitatea si valoarea adaugata.
Toate acestea pot fi puse, bunaoara, pe seama crizei economice. Au existat, insa, si oportunitati, precum piata unica europeana, programele de finantare europeana si programe de stimulare a spiritului antreprenorial care ar fi trebuit sa vina in contrapondere. Concluziile ferme le las in mana analistilor. Ce as dori, in schimb, sa punctez este o slabiciune unde un mediu investitional mai sanatos ar putea ameliora starea ingrijoratoare a segmentului IMM: business angels.
Acestia sunt genul de investitori care vin sa echilibreze variabilele finantare si know-how. Un business angel bine pregatit vede un startup ca startup, e competent in a-i evalua potentialul si stie cum sa il directioneze inspre crestere, accentuand capitolele inovare si competitivitate.... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:15
Ce avem la dispozitie in afara de investitii straine directe si credite bancare? Nu prea multe din nefericire. Am ales pentru articolul acesta sa va vorbesc despre microcreditare, fondurile nerambursabile de la bugetul de stat si fondurile structurale.
In momentul de fata, economia romaneasca merge din inertie. In lipsa unei directii strategice clare la nivel national, preponderente sunt sectoarele de comert si servicii, in detrimentul celor axate pe productie sau cu valoare adaugata ridicata la bugetul de stat. Industriile creative, in care intra si software-ul, sau inovatia sunt infim stimulate - desi partea de IT are o serie de facilitati, ce exista nu este nici pe departe suficient; iar daca incepem sa vorbim de forme alternative de capitalism, precum antreprenoriatul social, atunci ne-ar invalui viforul.
Pe langa lipsa unei strategii, imaginea sumbra a mediului economic romanesc se datoreaza numarului limitat de instrumente de finantare pentru antreprenori, indiferent de stadiul in care se afla afacerea acestora. De asemenea, conditiile in care se acorda acele instrumente care exista ridica semne de intrebare.
In articolele anterioare am mentionat scaderea drastica a capitalului de investitii strain, cat si despre neincrederea bancilor in a acorda credite IMM-urilor datorita gradului ridicat de risc pe care il implica. Ca alternative, am vorbit despre business angels si despre principii demne de luat in considerare in abordarea unei finantari. De data... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:42
In articolul trecut am identificat cateva dintre problemele cu care se confrunta IMM-urile din Romania privind finantarea. Am sugerat ca, pe fondul consecintelor directe in piata, cum ar fi reducerea investitiilor straine directe si al reticentei bancilor in acordarea creditelor, problema principala este educatia antreprenoriala insuficienta.
Mai departe, voi vorbi despre notiunea de business angel si rolul pe care aceasta il joaca in ciclul de viata al unei companii, prin prisma propriei experiente, pentru a deslusi conceptul asa cum se prezinta in mediul de afaceri romanesc.
Multi romani nu stiu exact ce face un business angel, desi termenul le este cunoscut, cu exceptia celor care au incercat deja alte surse de finantare sau care au experienta antreprenoriala in strainatate.
Un business angel este un investitor privat care investeste capital in startup-uri. Spre deosebire de o companie de capital de risc, un business angel se implica in stagiile initiale ale unei afaceri, asumandu-si riscuri financiare mai mari. Raza de sume pentru care se implica un business angel variaza intre 25.000 si 250.000 de euro.
In ciclul de viata al unei afaceri, investitia cu ajutorul unui business angel este premergatoare investitiilor financiar mai mari, precum cele oferite de companiile de capital de risc. Insa, pe langa aportul financiar, beneficiile asociate unui business angel, care nu pot fi masurate, includ cunostintele de industrie, valoarea data de reteaua de contacte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 14:32