Dupa ce in martie 2020 toate bursele au cazut mai puternic decat in 2008, acum ne uitam la fiecare veste care vine dinspre companiile farmaceutice. Vestile ca se pregateste un vaccin nu mai impresioneaza bursele. In schimb, unul aparut anul acesta ar vindeca si economia mondiala care ar evita o criza severa ce va aparea odata cu prelungirea lockdown-urilor de pe mapamond, avertizeaza strategul consultant al XTB Romania, Claudiu Cazacu.
"Bursele sunt pe crestere de cateva saptamani, a crescut indicele S&P cu vreo 12 procente, in mai putin de o luna, ceea ce este foarte mult. Apoi a venit vestea aceasta cu vaccinul care a dus la un plus de aproape 5% pentru S&P, la un moment dat. A ajuns la noi maxime istorice si problema este ca nu au putut fi mentinute aceste maxime istorice si s-a intrat pe vanzare. De ce? Pentru ca primul val de euforie, generat de vestea vaccinului, s-a suprapus peste rezultatul alegerilor si a lasat locul unor intrebari precum "Este de ajuns aceasta veste pentru a iesi din criza actuala?", a declarat Claudiu Cazacu.
Daca ne uitam in teren, situatia nu este deloc imbucuratoare, nici in SUA si nici in Europa, din punct de vedere al numarului de noi cazuri care apar in fiecare zi. Anuntul venit din partea companiei farmacuetice Pfizer ca vaccinul sau experimental pentru tratarea Covid-19 a fost eficient cu peste 90%, inca nu a confirmat daca medicamentul este sigur si cat timp va proteja oamenii, doua piese esentiale care lipsesc din acest puzzle.... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 00:01
WU Executive Academy, parte a Universitatii de Economie si Afaceri din Viena - cea mai mare universitate de business din Europa, deschide sesiunea de burse in valoare totala de pana la 100.000 de euro la programul Executive MBA Bucharest, care va incepe in luna noiembrie a acestui an. WU EMBA Bucharest se adreseaza managerilor si antreprenorilor cu o experienta de business de minim 5 ani. Programul contine 14 module, desfasurate pe parcursul a 16 luni, in regim part - time, oferind cursantilor posibilitatea de a-si continua activitatea profesionala pe perioada studiilor.
Viitorii studenti pot beneficia de o reducere de pana la 12.000 de euro din valoarea de 35.000 de euro a scolarizarii, prin depunerea aplicatiilor pana la data de 30 iunie 2020. Executive MBA Bucharest se afla in top trei al celor mai apreciate programe de educatie executiva din tara si este singurul care beneficiaza de tripla acreditare (EQUIS, AMBA si AACSB). La nivel mondial, programul de Executive MBA livrat de WU Executive Academy se plaseaza in top 50 programe EMBA.
"Obtinerea unei diplome de EMBA este o oportunitate unica in viata. Viitorii studenti ai WU Executive Academy se pot astepta la o experienta dinamica si solicitanta, dar care le va dezvolta abilitatile si maximiza potentialul de a deveni lideri in business. Programul nostru de Executive MBA este in permanenta adaptat la cele mai recente si importante tendinte si probleme economice, tehnologice si sociale, fiind conceput special... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 13:54
Cotatia petrolului si-a continuat luni scaderea, atingand cel mai redus nivel din 2002, dupa ce masurile adoptate pentru stoparea raspandirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de titei pe plan global, iar Arabia Saudita si Rusia au intensificat batalia pentru cota de piata, transmite Reuters.
Si bursele europene erau in degringolada luni dimineata, indicele pan-European STOXX 600 a scazut cu 0,9%, iar indicele bancar cu 2,7%, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) le-a recomandat creditorilor din zona euro sa omita plata dividendelor si rascumpararile de actiuni cel putin pana in octombrie si sa-si foloseasca profiturile pentru a sprijini economia afectata de pandemie.
Indicele principal FTSE-100 al Bursei din Londra a inregistrat un declin de 0,77%, ajungand la valoarea de 5.467,98 puncte, in timp ce pe pietele bursiere de la Paris si Milano scaderile erau de 0,67% si, respectiv, 0,36%, pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei si a efectelor asupra economiei.
In jurul orei 08.15 GMT, barilul de titei Brent era cotat la doar 22 dolari, ceea ce a dus la deprecierea cu 2% a monedelor din statele exportatoare, cum ar fi Rusia, Mexic si Indonezia. Este cel mai scazut nivel al pretului titeiului din ultimii 18 ani.
"Sunt in aceasta afacere de aproape 30 de ani si aceasta este cea mai rapida corectie pe care am vazut-o", a declarat Stephane Monier, de la Lombard Odier, referindu-se la declinul pretului petrolului din acest an pe pietele... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:53
Principalele burse europene au coborat luni la cea mai redusa valoare din ultimii sapte ani, dupa ce mai multe tari au extins masurile destinate limitarii propagarii epidemiei de coronavirus, Italia interzicand chiar si calatoriile interne in conditiile in care numarul deceselor a trecut de 5.400, transmite Reuters.
In jurul orei 8:06 GMT, indicele bursier pan-european STOXX 600 inregistra o scadere de 4,6% in conditiile in care bursele din Londra, Frankfurt si Paris inregistrau caderi de peste 4%.
Actiunile Airbus s-au prabusit cu 12,7% dupa ce grupul aerospatial european a anuntat ca anuleaza plata dividendelor pe 2019 si acceseaza o noua linie de credit in valoare de 15 miliarde de euro in ideea consolidarii pozitiei sale financiare in contextul in care pandemiei de coronavirus.
Raspandirea fara oprire a virusului COVID-19 a obligat tari intregi sa se autoizoleze si a oprit practic activitatea economica, ceea ce a determinat cele mai mari vanzari inregistrate de pietele bursiere globale dupa criza financiara mondiala din 2008.
La nivel global, Senatul SUA nu a reusit duminica sa aprobe un plan gigantic de relansare a economiei. Republicanii, care detin majoritatea in Senat, nu au reusit sa-i convinga pe democrati sa voteze in favoarea deschiderii dezbaterilor cu privire la acest proiect de lege, care isi propune sa stranga pana la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la un vot final, luni, in camera superioara a Congresului SUA.
Avand in vedere... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:43
Pietele de actiuni din intreaga lume inregistreaza cea mai proasta saptamana de dupa criza financiara din 2008, pe masura ce investitorii renunta la actiunile considerate riscante ca urmare a ingrijorarilor ca epidemia de coronavirus va deveni o pandemie si va declansa o recesiune globala, transmite Reuters.
Sperantele ca epidemia care a inceput in China se va termina in cateva luni iar activitatea economica va reveni la normal au fost spulberate in conditiile in care numarul cazurilor de infectie raportate la nivel mondial l-a depasit pe cel din China.
"Nici macar nu mai este nevoie sa asteptam publicarea datelor statistice pentru a vedea cat de grav este afectata economia. Poti vedea cum vanzarile companiilor aeriene si hotelurilor au scazut la jumatate. Este corect sa spunem ca impactul coronavirusului va fi mult mai mare decat razboiul comercial dintre SUA si China", a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities.
Indicele global MSCI a coborat cu 0,5% dupa o cadere de 3,3% joi. De la inceputul acestei saptamani si pana in prezent a pierdut 9,3%, ceea ce inseamna ca este pe cale sa inregistreze cel mai grav declin saptamanal dupa prabusirea de 9,8% inregistrata in luna noiembrie 2008.
Bursele de pe Wall Street sunt in fruntea acestui declin, in conditiile in care indicele S&P 500 a inregistrat joi o contractie de 4,42%, cea mai mare scadere procentuala inregistrata dupa luna august 2011. Dupa ce, la data de 19 februarie 2020, a atins un... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 10:38
Bursele mondiale inregistrau luni scaderi importante, in urma degringoladei de vineri seara de pe Wall Street, afectate de ingrijorarile cu privire la incetinirea economiei mondiale.
"Ingrijorarile legate de economia mondiala au revenit", a comentat Alan Skrainka, analist la Cornerstone Wealth Management. Aceasta fraza pare sa exprime intr-un mod concis sentimentul care predomina pe pietele bursiere, care au inregistrat luni scaderi semnificative, informeaza AFP.
Aceasta evolutie este cu atat mai neasteptata cu cat, pana vineri, tendinta de crestere inregistrata de indicii bursieri de la inceputul anului nu parea sa fie pusa sub semnul intrebarii nici de dosarul Brexit si nici de tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing.
La Tokyo, indicele Nikkei a terminat sedinta cu o cadere de 3,01%, in timp ce bursa de la Hong Kong a pierdut 2,03% iar cea de la Shanghai a inregistrat o scadere de 1,97%.
Bursele europene au urmat aceeasi tendinta, chiar daca pierderile lor au fost mai modeste, in jurul orei 9:15 GMT bursa de la Paris inregistra o scadere de 0,66%, in timp ce bursa de la Londra afisa o scadere de 0,47% iar cea de la Frankfurt un declin de 0,43%.
Vineri seara, toti cei trei indici principali de pe Wall Street au cunoscut cea mai proasta sedinta din acest an, indicele Nasdaq inregistrand o pierdere de 2,50%, in timp ce indicele Dow Jones a pierdut 1,77% iar S&P 500 a pierdut 1,90%.
Motivul pare sa fi fost publicarea unor date statistice europene... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 16:17
Bursa japoneza a inchis joi in crestere usoara cu 0,01%, investitorii asteptand reuniunea de politica monetara de la Banca Centrala Europeana.
Indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 8.680,57 puncte, in crestere cu 0,75 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite AFP.
Bursa sud-coreeana a incheiat sedinta de joi in crestere, cu 0,38%, indicele principal Kospi ajungand la valoarea de 1.881,24 puncte, in crestere cu 7,21 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite AP.
Bursa din New York a inchis miercuri cu rezultate mixte, inaintea reuniunii de politica monetara de la Banca Centrala Europeana.
Indicele Dow Jones s-a apreciat usor cu 0,09%, ajungand la valoarea de 13.047,48 puncte, in crestere cu 11,54 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite Reuters.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 0,11%, ajungand la valoarea de 1.403,44 puncte, in scadere cu 1,50 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,19%, ajungand la valoarea de 3.069,27 puncte, in scadere cu 5,79 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna octombrie a crescut cu 0,06 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 95,36 dolari.
Miercuri seara,... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:42
Topul de recomandari pentru investii comerciale, pentru anul viitor a fost facut public de catre Goldman Sachs. Institutia recomanda mutarea afacerilor de pe pietele americane si europene din cauza economiei stagnante si a dezintegrarii sectorului privat.
Analistii estimeaza ca PIB-ul global va creste cu doar 3,2% in 2012, fata de previziunile anterioare care aratau un avans de 3,4%. Cu toate acestea, ingrijorarile privind situatia din Europa s-au indreptat catre evolutia cursului valutar, transmite Business Insider.
1. Obligatiuni corporative
Una dintre recomandari este cumpararea de obligatiuni corporative de mare randament pe termen scurt.
Specialistii Goldman Sachs au spus ca se asteptam ca acest tip de comert sa beneficieze de urmatoarele considerente:
- Societatile non-comerciale nu s-au reabilitat in fata investitorilor la nivelul la care se aflau inaintea crizei financiare;
- Inasprirea conditiilor de creditare in Europa;
- Presiuni enorme asupra bugetelor fiscale
2. Obligatiuni germane la un randament pe 10 ani
Pe termen lung, presiunile de finantare si de deteriorare a perspectivelor economice vor actiona ca un "mecanism de impingere", ceea ce duce la un acord privind o integrare fiscala "mai profunda" in zona euro, eventual in etape. Acesta implica reguli bugetare sustinute de sanctiuni eficiente.
3. Francul ramane atractiv
Cu fluctuatiile activelor riscante care afecteaza piata Forex este dificil sa gasesti o moneda care sa iti... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 08:12
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat miercuri ca a doua listare a Fondului pe una dintre bursele internationale reprezinta un punct foarte important pe agenda, listarea fiind propusa pentru prima jumatate a anului viitor.
"In ceea ce priveste progresele viitoare, a doua listare este un punct foarte important pe agenda nostra. Am vorbit despre acest lucru in urma cu un an, iar la jumatatea acestui an am facut recomandarea ca Fondul Proprietatea trebuie sa fie pe una dintre bursele de valori internationale", a mentionat Konieczny.
Managerul de fond al FP a mentionat ca se doreste pastrarea acestui punct pe agenda. "Am facut cativa pasi pentru a putea sa realizam aceasta listare, insa mai avem nevoie ca autoritatea de reglementare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa ne dea acordul", a mentionat Konieczny.
Acesta sustine ca tinta ramane prima jumatate a anului viitor "daca se poate". "Aici avem enumerate cateva restrictii pe care CNVM le impune. Am studiat foarte bine piata si posibilitatile inainte sa facem aceasta recomandare. Faptele arata ca pietele locale beneficiaza cel mai adesea in urma listarii secundare. Lichiditatile pe piata locala cresc, iar principala idee a celei de-a doua listari este de a atrage investitorii, si nu de a retrage lichiditatile de pe piata", a mai spus managerul de fond al FP.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 19:10