Euro a inregistrat la finalul saptamanii cea mai puternica apreciere din ultimele 14 luni, iar bursele europene au prins din nou avant, pe fondul celor mai recente date economice, care indica o posibila revenire in regiune.
Pietele au fost insa temperate de asteptarea ultimului raport privind nivelul de ocupare al fortei de munca din SUA, care urmeaza sa fie publicat vineri, transmite Reuters.
Productia din zona euro a perfomat la cel mai bun nivel din, aproape, ultimul an, desi se estimeaza ca regiunea va ramane in recesiune pentru cateva luni, conform indicelui PMI de la Markit (Purchasing Managers' Index).
"In cazul in care nu apar alte probleme cu privire la criza datoriilor suverane, aceste date intaresc asteptarile privind revenirea cresterii (n.r. Economice) din zona euro la jumatatea lui 2013", a declarat economistul-sef al Markit.
Cursul dolar/euro a fost de 1,3657 dolari/euro, cel mai ridicat din noiembrie 2011. Euro a atins si un record pentru ultimele 33 luni in comparatie cu yenul japonez, crescand cu peste 1%, pana la nivelul de 125,96 yeni/ euro.
Indicii bursieri europeni au avut o evolutie similara. Indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,4% pana la 1169.14 puncte, foarte aproape de cel mai inalt nivel atins pentru ultimele 23 de luni.
Si bursele de la Londra, Paris si Frankfurt au avut o crestere intre 0,5 si 0,8%.
Aprecierea euro vine si in contextul relaxarii cantitative din SUA si Japonia si nu este neaparat... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:05
Bursele europene au pierdut cresterile din debutul sedintei de luni si au trecut in scadere, dupa ce randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la zece ani a depasit 7%, stabilind un nou nivel record de la introducerea monedei euro, transmite Bloomberg.
Bursele asiatice si europene, dar si moneda euro, au fost sprijinite luni de optimismul ca rezultatul alegerilor din Grecia va calma criza datoriilor de stat, insa sentimentul pozitiv s-a risipit rapid, lasand loc temerilor legate de situatia din Spania.
Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene este in scadere cu 0,2%, dupa ce a urcat cu pana la 1,1% in deschiderea sedintei.
Indicele a pierdut 11% de la ultimul maxim, inregistrat la jumatatea lunii martie, in principal din cauza temerilor legate de impactul crizei din Europa asupra cresterii economice mondiale.
Partidele Noua Democratie si PASOK au obtinut in Grecia suficiente locuri in Parlament pentru a forma o majoritate, potrivit rezultatelor partiale anuntate luni dimineata, care au calmat temerile ca statul ar putea parasi zoan euro.
Intre timp, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a crescut cu 22 puncte de baza (0,22 puncte procentuale), atingand 7,08%, un nou maxim de la introducerea euro, peste pragul psihologic de 7% la care Grecia, Portugalia si Irlanda au solicitat imprumuturi de la zona euro si FMI. Randamentul de referinta al Spaniei a depasit joi pentru prima data pragul de 7%,... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 14:22
Moneda euro s-a depreciat vineri cu 0,3% fata de dolar, la 1,2327 dolari/euro, aproape de minimul ultimilor doi ani, in urma cresterii somajului in zona euro la un nou maxim istoric si datelor dezamagitoare privind industria manufacturiera din China.
Somajul din zona euro a crescut in martie si aprilie la 11%, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, a anuntat vineri Eurostat.
Totodata, datele lunare privind evolutia industriei manufacturiere chineze a indicat, pentru luna mai, o noua deteriorare a perspectivelor de crestere, a saptea consecutiv, marcand cea mai indelungata perioada de pesimism in industria Chinei dupa criza financiara mondiala de acum trei ani.
Principalele actiuni europene sunt in scadere, in medie cu 1,3%, afectate atat de datele dezamagitoare privind industria chineza, cat si de temerile legate de Grecia, Spania si zona euro.
Totodata, rapoartele privind increderea companiilor din zona euro in economie au indicat adancirea impasului economic din Europa si contractia sectorului manufacturier pentru cea de-a 10-a luna consecutiv.
In Germania, increderea mediului de afaceri in economie s-a deteriorat in mai peste estimarile analistilor, inregistrand cea mai proasta evolutie din august 2011, cand Spania si Italia dadeau primele semne ca ar putea fi "inghitite" de criza din zona euro.
Moneda unica europeana s-a depreciat fata de dolar pentru cea de-a patra sedinta consecutiv si se tranzactiona la Londra in jurul nivelului de 1,232... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 14:46
Bursele europene au deschis luni in scadere, la minimul ultimelor cinci luni, dupa ce au pierdut saptamana trecuta peste 5% din cauza temerilor privind crizele din Grecia si Spania si situatia din sectorul bancar al zonei euro.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,5% in debutul sedintei de tranzactionare si a atins cel mai redus nivel din decembrie 2011.
Saptamana trecuta, indicele pietelor europene a pierdut peste 5% din valoare.
Incertitudinile din piete sunt centrate pe capacitatea Greciei de a ramane in zona euro si pe situatia din sistemul bancar spaniol, care continua sa se lupte cu pierderile masive declansate in 2008 de spargerea balonului speculativ de pe piata imobiliara.
Increderea investitorilor este clatinata si de temerile privind incetinirea cresterii economic a Chinei.
Pietele par sa ignore comunicatul transmis sambata de G8 la incheierea summit-ului de la Camp David. Liderii G8 au aratat ca principala prioritate economica este sustinerea cresterii si crearea de noi locuri de munca. In privinta crizei din zona euro, sefii de stat sau de guvern prezenti la summit-ul G8 au sprijinit verbal mentinerea Greciei in uniunea monetara si au vorbit despre problemele bancilor europene.
Investitorii sunt ingrijorati de o posibila iesire a Greciei din zona euro, cu efecte devastatoare asupra sistemului bancar european si, probabil, asupra economiei globale. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:16
Bursele europene au deschis luni in crestere, datorita optimismului generat de rezultatele financiare ale companiilor si calmarii temerilor privind situatia financiara a Spaniei, dupa o scadere economica mai usoara decat se estima in primul trimestru.
Produsul Intern Brut al Spaniei a scazut cu 0,3% in primul trimestru fata de ultimele trei luni ale anului trecut, contractie mai putin dura decat se asteptau analistii. Fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, economia spaniola s-a contractat cu 0,4%.
Spania a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o scadere economica de 0,3%, astfel ca statul a intrat intr-o noua runda de recesiune.
Declinul economic accentueaza criza din sectorul finantelor publice si perpetueaza situatia din ultimii ani, cu somaj ridicat, in special in randul tinerilor.
Somajul din Spania a crescut in martie la 24,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, iar somajul in randul tinerilor este apropiat de cota 50%.
Indicele FTSEurofirsst 300 al celor mai importante actiuni europene a avansat cu 0,2% in debutul sedintei de tranzactionare, in timp ce indicele IBEX al bursei spaniole a urcat cu 0,4%.
Astfel, pietele europene cresc pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv, sustinute si de optimismul generat de cresterile de vineri de pe Wall Street, datorate optimismului generat de rapoartele financiare in general pozitive ale companiilor pentru primul trimestru. mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 15:27
Bursele europene sunt in scadere puternica la jumatatea tranzactiilor de luni, trase in jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, criza guvernamentala din Olanda si indicatori macroeconomici dezamagitori.
Pietele europene au inceput tranzactiile in scadere, dar declinul s-a accentuat pe parcurs odata cu acumularea stirilor negative.
La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era in scadere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%.
Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este in declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.
"Instabilitatea politica din Europa apasa piata, cu incertitudini legate de rezultatul scrutinului din Franta si criza guvernamentala din Olanda, care a luat bursele prin surprindere si a creat un element suplimentar de nesiguranta", a declarat Yves Marcais, broker la Global Securities.
Pe piata obligatiunilor, randamentele sunt in crestere.
La ora 12:00 GMT, randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani era in crestere de la 5,937% la inchiderea de vineri la 5,958%, cel al obligatiunilor Italiei la 5,708% (de la 5,651%), iar cel al obligatiunilor olandeze la 2,385% (de la 2,314%).
In schimb, randamentul obligatiunilor Frantei a coborat usor, de la 3,09% la deschidere la 3,057%.
Intr-un context deja fragilizat de temerile legate de capacitatea tarilor europene de reducere a deficitelor publice, victoria socialistului... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 17:59
Bursele europene au scazut marti, inainte de anuntul care ar putea confirma contractia economica a zonei euro, in timp ce investitorii cantaresc sansele Greciei de a evita falimentul prin determinarea creditorilor sa accepte stergerea datoriilor, potrivit Bloomberg.
Indexul Stoxx Europe 600 (SXXP) a inregistrat 1,3% in Londra.
De asemenea, indicii futures ai burselor asiatice si din SUA au scazut. mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 14:17
Bursele europene au deschis in scadere, marti, dupa ce ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a distrus optimismul investitorilor, avertizand ca nu exista o solutie rapida pentru criza datoriilor din zona euro.
Indicele FTSE din Londra a inregistrat o scadere de 1,1%, pana la 5.377 puncte, indicele DAX din Frankfurt a scazut cu 1,1% pana la 5.798, iar indicele CAC-40 din Paris a deschis in scadere cu 1,3% pana la 3125,12 puncte.
Sperantele de rezolvare a crizei datoriilor au fost spulberate, luni, dupa ce Germania a temperat asteptarile ca liderii Uniunii Europene vor oferi un plan cuprinzator pentru a rezolva problema regiunii, in cadrul evenimentului planificat pentru data de 23 octombrie.
Euro a inregistrat o cotatie de 1,3759 dolari, comparativ cu 1,3737 dolari, la sfarsitul zilei de luni, in New York.
Pretul aurului era de 1,668 de dolari/uncia, in coborare cu 3,50 de dolari fata de ziua de luni.
Cotatia livrarilor de petrol pentru luna noiembrie erau in scadere cu 25 de centi, pana la 86,13 de dolari/baril.
Livrarile de petrol Brent pentru luna decembrie au urcat cu 16 centi, pana la 112,39 dolari/baril. mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 11:30
Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de vineri indecis, pe fondul nervozitatii investitorilor ingrijorati de soarta monedei unice europene, dupa ce aceasta a inceput sa se deprecieze rapid, informeaza Marketwatch, citat de Newsin.Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o scadere usoara de 0,13%, pana la 5.188,43 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a castigat la incheierea sedintei de tranzactionare 0,15%, pana la 5.946,18 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a inregistrat o scadere usoara de 0,29%, la 3.515,06 puncte.
Moneda europeana a pierdut vineri avantajul castigat de-a lungul saptamanii inainte de intalnirea G20 a ministrilor europeni de finante, in cadrul careia se va discuta problema stabilitatii Zonei euro, cu accent pe impactul crizei datoriilor de stat asupra monedei unice si a reglementarilor financiare.
Euro a pierdut teren in luna mai in fata dolarului american pentru a sasea luna consecutiv, aceasta fiind cea mai lunga perioada de depreciere a monedei unice din primavara anului 2000, in conditiile in care a fost infiintata in 1999.
Cotatia de vineri, de 1,2357 dolari /euro situeaza moneda unica si pe axa celui mai mare declin din ianuarie 2009, fata de 1,33 dolari/euro pe 30 aprilie. mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 23:45