Principalele burse europene au deschis sedinta de marti in crestere, pastrand o atitudine optimista pentru a doua zi consecutiva, pe fondul semnalelor ca epidemia de coronavirus a atins varful in Europa, transmite AFP.
In jurul orei 10:30, bursa de la Paris inregistra o crestere de 3,79%, bura de la Londra un avans de 3,23%, iar cea de la Frankfurt o crestere de 4,46%. Bursele de la Milano si Madrid inregistrau si ele cresteri de 4,58%, respectiv 3,42%.
De asemenea, indicele bursier pan-european STOXX 600 a crescut cu 3,1% pana la cel mai ridicat nivel din ultima luna. In total, indicele STOXX 600 a crescut cu 22% dupa ce in luna martie a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani.
"Cresc sperantele ca tarile europene vor castiga lupta cu virsul", sustine Michael Hewson, analist la CMC Markets UK.
Cu toate acestea, chiar daca scaderea numarului de cazuri zilnice de decese in Italia si Spania, cele doua tari europene cele mai afectate, in cursul weeek-end-ului numarul a permis pietelor sa redevina optimiste, tendinta descrescatoare este departe de a fi confirmata marti. In plus, ingrijorarile sunt la un nivel ridicat si in Marea Britanie, dupa ce premierul Boris Johnson, infectat cu Covid-19, a fost internat luni seara la sectia de terapie intensiva.
De asemenea, cotatia petrolului pare sa isi revina pe fondul sperantelor ca reuniunea de saptamana aceasta a OPEC si aliatilor se va finaliza cu un acord de reducere a productiei de titei.
Pe pietele... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:28
Principalele burse europene si-au revenit luni in contextul in care scaderea deceselor provocate de coronavirus in Franta si Italia a dat nastere la speranta ca masurile de carantina incep sa dea rezultate, transmite Reuters.
In jurul orei 07.07 GM, indicele pan-european STOXX 600 era in crestere cu 2,9%, dupa ce vineri a incheiat a sasea saptamana de declin din cauza crizei sanitare care a paralizat activitatea economica. Indicele FTSE al bursei de la Londra era in crestere cu 3,2% iar indicele DAX al bursei de la Frankfurt afisa o crestere de 4%.
Indicii principali ai bursele din Italia si Franta au inregistrat cresteri de 3,5% respectiv 3,4% dupa ce duminica Italia a raportat cel mai mic numar de decese din cauza coronavirusului din ultimele doua saptamani, iar numarul de decese din Franta a scazut si el iar internarile la terapie intensiva au incetinit.
"Stabilizarea pe care o vedem astazi pe piata este binevenita dar este ceva foarte fragil", a subliniat Frank Benzimra, analist la Societe Generale.
Cu toate acestea companiile ale caror actiuni sunt incluse in indicele STOXX 600 au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piata incepand din luna februarie, in conditiile in care paralizarea activitatii economice a adus multe sectoare in pragul colapsului, fortand companiile sa suspende plata dividendelor si programele de rascumparari de actiuni pentru a-si pastra lichiditatile.
Pandemia de coronavirus a provocat peste 68.000 de decese... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 13:25
Bursele europene au scazut vineri dimineata, in urma declinului actiunilor companiilor energetice, dupa cresterile solide de joi, in timp ce companiile de asigurari inregistrau pierderi semnificative, dupa ce autoritatile au cerut suspendarea temporara a platii dividendelor si asigurarea continuitatii serviciilor in timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 inregistra un declin de 0,2%, pe fondul scaderii companiilor energetice, investitorii avand dubii ca se va ajunge curand la un acord intre Arabia Saudita si Rusia pentru a incheia razboiul preturilor.
Actiunile Zurich Insurance Group AG, AXA SA, Munich Re si Prudential inregistrau scaderi intre 1,9% si 4,2%, dupa ce Autoritatea Europeana de Supervizare a Asigurarilor si Pensiilor Ocupationale (EIOPA) a informat companiile de asigurare si de reasigurare din Uniunea Europeana ca ar trebui sa suspende temporar plata dividendelor si rascumpararile de actiuni, sa ia in considerare amanarea bonusurilor si sa asigure continuitatea serviciilor.
In conditiile extinderii rapide a epidemiei in Europa si a opririi activitatii economice, analistii au redus estimarile privind castigurile companiilor in trimestrele doi si trei, in timp ce dividendele din acest an ar urma sa scada cu 40%.
Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a scazut cu 1,2%, in timp ce titlurile Legal & General, Aviva si Prudential inregistrau scaderi intre 2,6% si 6% iar actiunile BP si... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 11:42
Bursele europene au crescut joi dimineata, sprijinite de redresarea actiunilor companiilor energetice, pe fondul sperantelor unui armistitiu in razboiul preturilor intre Arabia Saudita si Rusia, desi se mentin temerile privind potentialele pagube suferite de companii din cauza crizei provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 inregistra un avans de 0,6%, iar indicele care include companiile din energie a urcat cu 3,7%.
Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a urcat cu 0,5%, in timp ce titlurile Royal Dutch Shell si BP inregistrau cresteri de peste 4%, dupa ce presedintele american Donald Trump a declarat ca se asteapta curand la un acord intre Arabia Saudita si Rusia pentru a incheia razboiul preturilor.
Actiunile IAG (proprietarul British Airways) au urcat cu 1,7% dupa ce surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca oficialii companiei aeriene discuta cu sindicatele un plan ce vizeaza suspendarea a 32.000 de angajati, ca raspuns la efectele pandemiei.
Indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano a inregistrat un avans de 0,51%, la 16.628,82 puncte, in timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a urcat cu 0,15%, la 4.213,42 puncte.
Joi dimineata, cotatia futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 11,36%, la 27,55 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol 'light sweet crude' (WTI) a urcat cu 10%, la 22,34 dolari.
In primul... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 12:54
Cotatia petrolului si-a continuat luni scaderea, atingand cel mai redus nivel din 2002, dupa ce masurile adoptate pentru stoparea raspandirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de titei pe plan global, iar Arabia Saudita si Rusia au intensificat batalia pentru cota de piata, transmite Reuters.
Si bursele europene erau in degringolada luni dimineata, indicele pan-European STOXX 600 a scazut cu 0,9%, iar indicele bancar cu 2,7%, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) le-a recomandat creditorilor din zona euro sa omita plata dividendelor si rascumpararile de actiuni cel putin pana in octombrie si sa-si foloseasca profiturile pentru a sprijini economia afectata de pandemie.
Indicele principal FTSE-100 al Bursei din Londra a inregistrat un declin de 0,77%, ajungand la valoarea de 5.467,98 puncte, in timp ce pe pietele bursiere de la Paris si Milano scaderile erau de 0,67% si, respectiv, 0,36%, pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei si a efectelor asupra economiei.
In jurul orei 08.15 GMT, barilul de titei Brent era cotat la doar 22 dolari, ceea ce a dus la deprecierea cu 2% a monedelor din statele exportatoare, cum ar fi Rusia, Mexic si Indonezia. Este cel mai scazut nivel al pretului titeiului din ultimii 18 ani.
"Sunt in aceasta afacere de aproape 30 de ani si aceasta este cea mai rapida corectie pe care am vazut-o", a declarat Stephane Monier, de la Lombard Odier, referindu-se la declinul pretului petrolului din acest an pe pietele... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:53
Principalele burse europene au coborat luni la cea mai redusa valoare din ultimii sapte ani, dupa ce mai multe tari au extins masurile destinate limitarii propagarii epidemiei de coronavirus, Italia interzicand chiar si calatoriile interne in conditiile in care numarul deceselor a trecut de 5.400, transmite Reuters.
In jurul orei 8:06 GMT, indicele bursier pan-european STOXX 600 inregistra o scadere de 4,6% in conditiile in care bursele din Londra, Frankfurt si Paris inregistrau caderi de peste 4%.
Actiunile Airbus s-au prabusit cu 12,7% dupa ce grupul aerospatial european a anuntat ca anuleaza plata dividendelor pe 2019 si acceseaza o noua linie de credit in valoare de 15 miliarde de euro in ideea consolidarii pozitiei sale financiare in contextul in care pandemiei de coronavirus.
Raspandirea fara oprire a virusului COVID-19 a obligat tari intregi sa se autoizoleze si a oprit practic activitatea economica, ceea ce a determinat cele mai mari vanzari inregistrate de pietele bursiere globale dupa criza financiara mondiala din 2008.
La nivel global, Senatul SUA nu a reusit duminica sa aprobe un plan gigantic de relansare a economiei. Republicanii, care detin majoritatea in Senat, nu au reusit sa-i convinga pe democrati sa voteze in favoarea deschiderii dezbaterilor cu privire la acest proiect de lege, care isi propune sa stranga pana la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la un vot final, luni, in camera superioara a Congresului SUA.
Avand in vedere... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:43
Actiunile tranzactionate pe bursele europene au scazut luni dimineata cu peste 8%, pe fondul extinderii pe continent a pandemiei de coronavirus (COVID - 19), iar masurile dramatice de politica monetara adoptate de bancile centrale globale nu au ajutat la calmarea ingrijorarilor cu privire la un soc economic, transmit Reuters si DPA.
Indicele pan-European STOXX 600 a coborat cu 8,2%, la cel mai redus nivel din noiembrie 2012, in timp ce bursele din Italia, Franta si Spania - unde se inregistreaza primele trei focare de COVID - 19 din Europa - inregistrau scaderi semnificative. Si bancile europene erau afectate, actiunile grupurilor franceze Natixis si SocGen consemnand un declin intre 12% si 14,1%, iar titlurile Credit Suisse o scadere cu 12%.
Si indicele principal DAX 30 al Bursei din Frankfurt a scazut luni cu 5,6%, la 8.715 puncte, situandu-se sub pragul de 9.000 de puncte.
Actiunile companiilor aeriene si ale operatorilor de turism, inclusiv TUI, EasyJet, ING (proprietarul British-Airways) si Air France - KLM, se confruntau luni cu cele mai semnificative scaderi la bursa, in urma opririi calatoriilor globale.
Bursa japoneza a inchis sedinta de luni in scadere cu 2,46%, in timp ce bursa sud-coreeana a inregistrat un declin de 3,19%.
"Problema investitorilor este ca nu se cunoaste inca impactul economic al epidemiei - o luna, un an - si cat de mult vor scadea cheltuielile consumatorilor", a apreciat analistul Rick Meckler, de la Cherry Lane Investments in... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 12:03
Principalele burse europene inregistrau vineri dimineata cresteri consistente, dupa ce joi au cunoscut cea mai proasta sedinta de dupa crach-ul din 1987, pe fondul semnalelor ca masurile de stimulare anuntate de autoritatile americane au ajutat la calmarea ingrijorarilor cu privire la un soc economic in urma pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.
In jurul orei 8:05 GMT, indicele bursier pan-european STOXX 600 inregistra o crestere de 4%, dupa ce joi a cazut cu 12%.
Indicele FTSE-100 al bursei de la Londra era in crestere cu 4,05%, dupa ce la debutul tranzactiilor a cunoscut un salt de peste 6%. Aproape toate actiunile regrupate in indicele FTSE-100 erau in crestere vineri, in frunte cu actiunile companiilor miniere precum Anglo American (+12,65%) si BHP (+10,34%).
Bursa de la Frankfurt a deschis si ea sedinta de vineri in crestere, indicele principal Dax inregistrand un salt de 251,61 puncte (2,75%) pana la 9.412,74 puncte. Joi, bursa de la Frankfurt a suferit cea mai mare cadere de dupa 1989, pe fondul sentimentului de panica provocat de pandemia de coronavirus.
Bursa de la Paris si-a revenit si ea, indicele CAC 40 afisand un salt de 4,70%, dupa ce joi a suferit cea mai puternica prabusire din istorie, minus 12,28%.
"Este o perioada complexa in care pietele pot traversa o volatilitate extrema, motiv pentru care reamintim in mod constant ca trebuie pastrata prudenta", a subliniat Christopher Dembik, director de cercetare economica la Saxo Banque.... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 11:26
Actiunile companiilor din sectorul auto au fost responsabile pentru cresterile inregistrate miercuri dimineata de bursele europene, dupa ce un cotidian italian a sugerat ca discutiile privind o eventuala fuziune intre Fiat Chrysler si Renault au facut progrese in ultimele saptamani, transmite Reuters.
Actiunile Renault SA au crescut cu aproape 3%, iar titlurile Fiat Chrysler Automobiles au inregistrat un avans de 2% dupa ce cotidianul Il Sole 24 Ore a sugerat ca precedentul acord de fuziune care a fost abandonat ar putea fi din nou pe masa discutiilor.
In aceste conditii, principalul indice al bursei de la Paris, CAC 40, a inregistrat un avans de 1,06%, indicele Dax al bursei de la Frankfurt a crescut cu 0,67%, indicele FTSE al bursei de la Londra a inregistrat un avans de 0,72%, iar bursa de la Milano a afisat o crestere de 1,4%, in pofida crizei politice provocate de criza politica de la Roma.
Premierul italian Giuseppe Conte a demisionat marti, ceea ce deschide calea pentru formarea unui nou guvern de coalitie.
"Ce s-a intamplat in Italia nu a fost ceva neasteptat si acum vedem un fenomen de corectie dupa situatia negativa de ieri", a declarat analistul Rabobank, Bas Van Geffen.
De asemenea, presedintele SUA, Donald Trump a spus ca administratia sa analizeaza posibile reduceri de taxe si totodata a incercat sa calmeze ingrijorarile pietelor referitoare la posibilitatea ca prima economie a lumii sa intre in recesiune.
"Efectul principal al reducerii... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 12:46