Bursele europene au scazut, miercuri, in prima sedinta de tranzactionare din acest trimestru din cauza temerilor privind o recesiune globala profunda, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 inregistra un declin de 2,4%, dupa ce marti a incheiat cel mai prost trimestru din ultimii ani, in urma declinului activitatii economice, consecinta a masurilor de izolare adoptate la nivel global pentru a stopa extinderea pandemiei, care sporesc amenintarea unor falimente si a unor concedieri masive.
Datele publicate miercuri arata o contractare a activitatii economice in martie in cea mai mare parte a Asiei, deoarece epidemia a paralizat lanturile de aprovizionare si a afectat exporturile in Japonia si Coreea de Sud, inregistrandu-se doar o modesta imbunatatire in China.
Miercuri dimineata, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scazut cu 3,20%, ajungand la valoarea de 9.622,51 puncte, in timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris inregistra un declin de 3,78%, la 4.229,90 puncte.
Indicele principal FTSE 100 a scazut cu 3,2%, subindicele financiar inregistrand un declin de 7%, dupa ce o serie de banci britanice s-au alaturat rivalelor din Europa, suspendand plata dividendelor pentru 2019, pentru a-si majora rezervele de capital.
Indicele FTSE 100 a incheiat marti cel mai prost trimestru din 1987, pe fondul temerilor privind efectele raspandirii rapide a pandemiei asupra... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 12:00
Bursele din intreaga lume inregistrau luni scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat China cu impunerea unor noi taxe vamale, punand in pericol incheierea unui acord comercial intre primele economii mondiale, transmit BBC si Reuters.
Indicele principal Shanghai Composite al Bursei din Shanghai a inchis sedinta de luni in scadere cu 5,58%, ajungand la valoarea de 2.906,46 puncte. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong inregistra un declin de 3,7%, in timp ce indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un recul de 1,9%.
Bursele din Japonia si Coreea de Sud sunt inchise luni cu prilejul unei sarbatori nationale.
"Declaratia lui Trump pune sub semnul intrebarii negocierile dintre Washington si Beijing, iar impasul ar putea fi extins, posibil chiar pana la alegerile prezidentiale din SUA", a avertizat Michael Hirson, director in cadrul Eurasia Group.
Si bursele europene au fost afectate luni, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt, cel mai sensibil la evolutiile din China si la temerile privind un razboi comercial, a scazut cu 1,90%, in timp ce indicele CAC al Bursei de la Paris inregistra un declin de 1,95%. Si pietele bursiere din Italia si Spania inregistrau scaderi de peste 1% luni.
Indicele pan-european STOXX 600 a scazut luni dimineata cu 1,2%, cel mai semnificativ declin din ultimele sase saptamani.
Analistii se asteapta ca declinul de pe... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 12:10
Bursele europene inregistrau, vineri dimineata, o scadere moderata, dupa ce indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat intr-un teritoriu de corectie, inregistrand un declin de 10% fata de nivelul ridicat din ianuarie.
Asta a sporit temerile ca va urma o perioada indelungata de turbulente, asa cum s-a intamplat in urma crizei financiare din 2008.
Indicele bursier pan-european STOXX 600 a scazut cu 0,6%, iar analistul Kerry Craig de la JP Morgan Asset Management a apreciat ca actualele corectii de pe piete sunt legate de temerile privind cresterea inflatiei, in conditiile in care pietele inca nu s-au ajustat la probabilitatea ca Rezerva Federala a SUA sa majoreze dobanda de patru ori in 2018.
In deschiderea sedintei bursiere de vineri, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a inregistrat un declin de 0,36%, in timp ce indicele DAX al bursei de la Frankfurt a scazut cu 0,4%, iar indicele CAC 40 al Bursei de la Paris inregistra un recul de 0,31%.
"Nu este ieftin, dar este mai aproape de valoarea corecta. Pentru prima data in ultimele saptamani, piata este verticala, dupa ce, in ultimele luni, valoarea actiunilor era extrem de ridicata. Din acest punct de vedere, corectia pe care o vedem acum este de fapt extrem de folositoare", a apreciat analistul Pierre Bose, de la Credit Suisse.
Volatilitatea s-a extins si pe pietele din Asia, toate pietele bursiere inregistrau scaderi masive vineri dimineata, stergand majoritatea castigurilor inregistrate in... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 11:29
Restrictiile de intrare in SUA impuse de administratia Trump musulmanilor au avut un efect aproape imediat pe piata de capital, bursele din lumea intreaga reactionand la haosul starnit de noul presedinte american.
Indicele Dow a coborat sub plafonul record de 20.000 de puncte atins imediat dupa investirea republicanului la Casa Alba, Nikkei a pirerdut 0,5% din valoare, dar Europa pare sa fi iesit cea mai sifonata din aceasta experienta, relateaza The Guardian.
Bursa din Londra s-a intors inapoi in 2016. Tot avansul inregistrat de indicele FTSE in luna ianuarie s-a topit brusc si a readus situatia la nivelul din 28 decembrie.
Situatia ar fi fost si mai rea, daca Vodafone nu ar fi salvat ziua cu un anunt privind posibila fuziune a subsidiarei din India cu Idea Cellular, cred analistii.
"In ultimele 3 luni, varianta Trump-presedinte a fost catalogata drept una favorabila pietei de capital. Acum, dupa ce am vazut indicele Dow urcand pana la 20.000, putem spune ca guvernul american poate fi invinuit de intretinerea unei tendinte de activitate febrila in tranzactionarea actiunilor.
Adevarul poate ca este undeva pe la mijloc, dar agitatia geopolitica incepe sa isi spuna din ce in ce mai mult cuvantul in stabilirea pretului actiunilor in acest moment", a explicat Chris Beauchamp, seful departamentului de analiza a pietelor de la IG.
Cele mai importante burse din Europa au dat semne grave de slabiciune in fata valului de neincredere starnit printre investitori de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 09:07
Deutche Boerse si London Stock Exchange Group, cele doua firme care controleaza bursele din Frankfurt si din capitala Angliei, au confirmat ca au deschis discutiile in vederea fuziunii.
Anuntul a starnit rumoare in randul analistilor si investitorilor, o fuziune de acest tip urmand sa duca la aparitia uneia dintre cele mai mari companii bursiere din lume, apta sa faca fata provocarii reprezentate de rivalele de pe continentul nord-american sau din Asia, comenteaza Bloomberg.
Stadiu de tatonare
Executivii din fruntea celor doua companii sunt amandoi adepti ai afacerilor facute in stil mare.
Xavier Rolet, seful LSE Group, s-a facut remarcat prin extinderea afacerilor companiei in sectorul cliring si prin achizitionarea unui furnizor de indici de referinta in piata.
La randul sau, Carsten Kengeter, directorul executiv al Deutsche Boerse, si-a inceputul mandatul investind in doar doua luni peste 1,5 miliarde de euro in tranzactii cu produse derivate pe cea mai pmare piata de profil din Europa.
Cele doua companii au emis un comunicat in care admit ca au deschis discutiile privind crearea unui gigant bursier in care participantii sa detina parti relativ egale: 54,4% pentru actionarii Deutsche Boerse si 45,6% pentru cei ai LSE Group, dupa cum relateaza postul american CNBC.
Aceasta nu inseamna neaparat ca o fuziune va si avea loc. Oricum, semnalul a starnit rumoare in piata, preturile actiunilor celor doua companii inregistrand salturi spectaculoase: 16% in... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 17:13
Institutiile de credit din Europa au reusit sa genereze venituri mai consistente in economia din zona, cresterea profitului raportat in Europa fiind mai mare decat cea din Statele Unite pentru prima oara de la declansarea crizei economice din 2008.
Pentru anul in curs, analistii prezic o crestere de 6,7% a veniturilor date de actiunile cuprinse in indicele Stoxx Europe 600, cu bancile europene intretinand acest trend de crestere a profitului la un nivel de 18 procente, arata Bloomberg.
Sector performant
In prima jumtate a anului, sectorul bancar s-a dovedit cea mai performanta industrie din Europa, profitabilitatea actiunilor emise de institutiile de credit fiind de 17%, Barclays, UBS si Credit Suisse fiind vedetele tranzactiilor de pe piata europeana de capital.
"Pentru prima data, dupa atata vreme, este mai rentabil sa investesti in companiile din Europa in loc de cele americane", a comentat Louis de Fels, managerul fondului Raymond James Asset Management International, cu un portofoliu de 60 de miliarde.
"Deprecierea suferita de euro, efectele programului de relaxare cantitativa, dobanzile scazute si un pret scazut al petrolului au ajutat companiile europene sa performeze in acest an", spune de Fels.
Din perspectiva sa, analistii ar trebui sa isi refaca prognoza pentru anul in curs, pe masura ca trendul descendent inregistrat de moneda unica europeana se mentine, iar reprezentantii Rezervei Federale dau ca sigura o crestere a dobanzii de referinta pe... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 11:47
1Bursele de la Varsovia si Viena discuta o fuziune care ar crea un centru regional atractiv pentru tranzactii financiare si listari de companii.
Discutiile intre managementul si actionarii burselor de la Viena si Varsovia se afla la inceput, au afirmat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei, transmite Bloomberg.
Operatorul austriac Wiener Boerse a preluat in 2008 participatii majoritare la bursele din Ljubljana si Praga, iar in 2004 a achizitionat bursa de la Budapesta.
Bursa de la Varsovia este lider regional in privinta listarilor de companii.
Michael Buhl, directorul general al CEE Stock Exchange Group, compania-mama a Wiener Boerse, se va intalni in urmatoarele zile cu CEO-ul bursei de la Varsovia, Adam Maciejewski, a declarat marti purtatorul de cuvant al bursei e la Viena.
Guvernul polonez detine 51% din actiunile operatorului bursei din Varsovia
CEE Stock Exchange Group este interesata de cooperarea cu bursa poloneza. Contactat de Bloomberg, un oficial al bursei de la Varsovia a refuzat sa comenteze informatiile.
CEE Stock Exchange Group preciza in luna martie a anului trecut ca este dispusa sa poarte discutii cu bursa de la Varsovia in vederea unei "fuziuni intre egali".
Bursa de la Varsovia este evaluata in prezent la 1,62 miliarde zloti (aproape 400 milioane euro). Piata principala a bursei poloneze are listate 438 de companii cu o valoare de piata totala de peste 168 miliarde euro.
Operatorul bursei poloneze, Warsaw Stock Exchange,... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:57
Bursele europene au inchis vineri in crestere, iar indicele de referinta al celor mai importante actiuni de pe continent a bifat cea mai buna saptamana din ultimele 12 luni, datorita optimismului generat in jurul evenimentului Black Friday si evolutiei pozitive a increderii in economia germana.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,6% si a inregistrat un avans de 4% pe ansamblul acestei saptamani, cel mai puternic din 2 decembrie 2011, datorita datelor economice pozitive din SUA, China, Germania si Franta, dar si optimismului ca politicienii de la Washington vor ajunge la un acord privind deficitul bugetar inainte de finalul anului, transmite Bloomberg.
Institutul de cercetare economica Ifo, de la Munchen, a publicat joi indicele privind increderea mediului de afaceri in economie, care se bazeaza pe un sondaj in randul a 7.000 de directori executivi. Indicele a inregistrat in octombrie prima crestere din ultimele opt luni, contrar asteptarilor economistilor.
In Franta, increderea din mediul de afaceri a revenit in urcare in noiembrie, dupa ce a atins luna trecuta cel mai redus nivel din ultimii trei ani, potrivit unui alt sondaj.
In SUA s-a dat startul sezonului cumparaturilor de iarna, milioane de consumatori luand cu asalt magazinele pentru a profita de promotiile oferite de retaileri cu ocazia evenimentului Black Friday.
Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a avansat vineri cu 0,5%, in timp ce CAC 40 - Paris si DAX -... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 17:01
Bursele europene au deschis miercuri in urcare, investitorii reactionand la datele pozitive privind industria manufacturiera din SUA, insa cresterile ar putea fi limitate in functie de datele economice care vor fi publicate in continuare in Europa, transmite Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,9% in debutul sedintei de tranzactionare, iar bursele de la Frankfurt si Paris sunt in urcare cu 1,5%.
La bursa de la Londra, singura piata europeana deschisa marti, indicele FTSE 100 a urcat cu numai 0,1% in deschiderea sesiunii de miercuri, dupa ce a crescut in sedinta anterioara cu 1,3% datorita datelor peste estimari privind industria prelucratoare din SUA, publicate luni seara.
In Europa sunt programate, pentru miercuri dimineata, date privind somajul din Italia si increderea companiilor din zona euro. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 10:55