Bursele europene au deschis vineri in urcare, datorita rezultatelor peste asteptari ale companiilor, in frunte cu Google, dupa ce pietele asiatice au inchis vineri in scadere, iar bursa de la New York a finalizat joi pe pierdere, transmite Reuters.Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,3% pana la ora 7:10 GMT (10:10 ora Romaniei), dupa ce a inchis in scadere cu 1,1% joi, din cauza datelor sub asteptari privind balanta comerciala a Chinei.
Actiunile Syngenta, cel mai mare grup de agrochimie din lume, au urcat cu 3,9% datorita vanzarilor peste asteptari din trimestrul al treilea, sprijinite in principal de afacerile din America Latina.
De asemenea, rezultatele peste estimari ale Google au amortizat temerile investitorilor privind franarea cresterii economice globale.
Indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat vineri cu 0,4%, in frunte cu actiunile producatorilor de materii prime, afectati de temerile privind scaderea cererii din China.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 0,9%, tras in jos de actiunile bancare si de titlurile producatorului de camere foto Olympus.
Bancile au fost afectate de pesimismul generat de rezultatele slabe ale JPMorgan Chase, anuntate joi in SUA, iar Olympus si-a demis directorul general numit in aprilie.
Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a inchis joi in scadere cu 0,35%, iar Standard & Poor's 500 a pierdut 0,3%, in timp ce Nasdaq Composite a... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 10:32
Actiunile companii europene au incheiat tranzactiile de marti la cel mai redus nivel din mai mult de doi ani, in timp ce indicele bancar a atins un nou minim al ultimelor 29 de luni, din cauza temerilor privind agravarea crizei datoriilor din zona euro si intrarea in recesiune a economiilor mari, transmite Mediafax.
Bancile expuse la tarile periferice din zona euro au avut cele mai slabe performante.
Indicele bancar STOXX Europe 600 a scazut cu 2,1% si a atins un nou minim al ultimelor 29 de luni.
Actiunile bancilor franceze BNP Paribas si Societe Generale au pierdut 5,2%, respectiv 6,3%.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,7%, la cel mai redus nivel de dupa iulie 2009.
Bursa din Elvetia a urcat insa cu 4,4%, dupa ce banca centrala din aceasta tara a anuntat ca stabileste o tinta a cursului de schimb la minimum 1,2 franci pe euro, pe care o va impune prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate, interventia fiind prima de acest fel din ultimii 33 de ani.
"Ne aflam inca in centrul furtunii.
Investitorii sunt ingrijorati in privinta unor economii precum Italia si capacitatea acesteia de a trece bugetul prin Parlament si sa vina cu un plan de consolidare fiscala care sa faca datoriile sustenabile", a declarat Richard Batty, analist la Standard Life Investments.
Indicele londonez FTSE 100 a scazut cu 1,06%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1%, iar CAC 40 cu 1,13%.
Bursa din Milano a pierdut 1,98%, cea din Madrid cu... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 20:56
Bursele asiatice au pierdut avansul inregistrat in debutul sedintelor bursiere, in contextul in care investitorii se tem ca SUA va intra din nou in recesiune.Petrolul brent crude a inregistrat un pret de aproximativ 106 dolari pe baril, in timp ce rebelii libieni au cucerit cea mai mare parte din Tripoli, marind sperantele ca exporturile de petrol ale statului membru OPEC s-ar putea relua in curand. Dolarul a fost mai puternic, impotriva yenului si a euro.Indicele Hang Seng, de la Bursa din Hong Kong a pierdut 0,9%, pana la 19,219.65, in timp ce indicele Kospi, de la Bursa din Coreea de Sud a pierdut 0,5%, pana la 1,736.18. Indicele Nikkei 225 a pierdut 0,4%, pana la 8,686.11, in contextul in care yenul a continuat sa fie puternic. Un yen prea puternic dauneaza exporturilor, facandu-le mult prea scumpe.Japonia a intervenit in pietele valutare, mai devreme, luna aceasta. decizia de a vinde yeni si de a cumpara dolari a functionat, initial, dar dolarul a continuat sa fie tras in jos de perspectivele economice din SUA.Actiunile Toyota Motor Corp au pierdut 2,1 procente, in timp ce actiunile Nissan Motor Corp au pierdut 2,8 procente.Investitorii vor fi la limita, saptamana aceasta, in asteptarea datelor noi, referitoare la economia SUA. Teama ca bancile europene vor fi afectate de pierderi grave, din cauza obligatiunilor guvernamentale i-a determinat pe investitori sa renunte la obligatiunile din Europa si din alte zone. mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 09:56
Actiunile celor mai mari companii europene au incheiat tranzactiile de miercuri la cel mai ridicat nivel din peste o saptamana, ca urmare a rezultatelor trimestriale bune din mediul corporatist, chiar daca au inceput sedinta in scadere dupa summit-ul franco-german, transmite Reuters, citat de Mediafax.Increderea din piata a fost alimentata de evolutia pozitiva de pe Wall Street, dupa profitul in crestere anuntat de compania Target si imbunatatirea prognozei de profit de catre Staples.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a inchis in urcare cu 0,3%, la cel mai ridicat nivel dupa 5 august.
Initial, piata a evoluat in scadere dupa ce intalnirea de marti dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel nu a reusit sa calmeze temerile investitorilor legate de criza datoriilor din zona euro.
"In prezent, volatilitatea ramane tema fundamentala a pietelor. Dar exista inca multe motive de optimism, avand in vedere nivelul valorii actiunilor si soliditatea financiara a companiilor, care dispun din plin de numerar", a declarat Henk Potts, analist la Barclays Wealth.
El a explicat ca valoarea actiunilor pe multe piete dezvoltate creeaza oportunitati bune pe termen lung.
Actiunile companiilor farmaceutice au inregistrat printre cele mai bune evolutii, iar indicele sectorului de profil, care in aceasta luna a pierdut 7%, a crescut miercuri cu 1,3%.
Titlurile Sanofi au urcat cu 3%, dupa ce Deutsche Bank a inclus compania intre alte 25 de companii europene... mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 09:40
Bursele europene isi continua trendul ascendent de la finele saptamanii trecute, influentate de performanta buna a pietelor asiatice, insa investitorii inca nu sunt pe deplini increzatori in ceea ce priveste situatia economica din UE si SUA, potrivit AFP.Bursa din Londra a deschis in crestere cu 0,66%, Bursa din Frankfurt se aprecia cu 1,23%, iar piata din Paris urca cu 1,26% dupa primele minute de tranzactionare. Indicele Ibex 35 al Bursei din Madrid castiga 0,87%.Pe piata asiatica, indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a crescut cu 1,37%, investitorii fiind incurajati de relativa stabilitate a yenului fata de dolar si a datelor peste asteptari cu privire la Produsul Intern Brut.Astfel, indicele Nikkei 225 a castigat 122,69 puncte comparativ cu valoarea de vineri, pana la 9.086,41 puncte, iar indicele Topix crescut cu 8,93 puncte, adica 1,16%, si a inchis la 777,12 puncte. mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 11:55
Una dintre cele mai chinuitoare perioade din istorie, pentru brokerii de pe Wall Street, a inceput cu retrogradarea Statelor Unite ale Americii de catre agentia de evaluare Standard&Poor si s-a terminat cu temerile privivind o noua recesiune mondiala. Intre timp, oscilatiile ametitoare inregistrate de pietele bursiere au captivat lumea.Chiar si profesionistii financiari cautau raspunsuri. Cei mai multi vindeau, in timp ce altii cumparau cat de repede puteau.Cu doar cateva saptamani mai devreme de decizia S&P, Western Asset, una dintre cele mai mari fonduri de investitii a cerut informatii despre ratingul SUA chiar agentiei de evaluare care urma sa o retrogradeze.
Analistii S&P au fost zgarciti in informatii, dar deja anuntasera public ca exista sanse ca ratingul SUA sa fie retrogradat.
In urma intalnirii dintre oficialii Western Asset si S&P, reprezentantii primei institutii declarau ca analistii nu facusera nicio declaratie, dar ca era suficient sa le studiezi limbajul corporal si sa urmaresti grija cu care evitau sa dea anumite detalii sau timpul prea mult de gandire inaintea raspunsurilor la intrebari cheie. Retrogradarea era evidenta.
Investitorii, fondurile de investitii si bancile asteaptau un raspuns si isi pregateau strategia.Multi se gandeau ca Trezoreria SUA este perfect capabila sa administreze un asemenea dezastru. Totusi, panica a cuprins pietele. Poate nu la fel de grava ca aceea din 2008, dar, oricum, asemanatoare, subliniaza... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 11:29
Principalele actiuni europene au inchis in crestere sedinta de tranzactionare de vineri dupa ce interzicearea tranzactiilor "short-selling" (vanzare in lipsa) pe bursele din Franta, Spania, Italia si Belgia a oferit un moment de calm cotatiilor bancare, lovite puternic in ultimele sedinte, anunta Mediafax.
Date solide privind vanzarile de retail in SUA au sustinut increderea investitorilor, potrivit Reuters.
Intr-o tranzactie "short-selling", un trader vinde actiuni luate cu imprumut sperand ca valoarea acestora va scadea inainte sa fie nevoit sa cumpere pentru a le returna. Diferenta de pret reprezinta profitul sau pierderea acestuia.
Actiunile europene au inregistrat, insa, a treia saptamana consecutiva de scaderi, in contextul volatilitatii extreme din ultimele zile, determinata de speculatiile referitoare la stabilitatea sectorului financiar si de temerile privind extinderea crizei din zona euro.
Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a avansat cu 3,4% vineri, insa a terminat saptamana in declin cu 0,8%.
Cotatiile din sectorul bancar s-au numarat printre actiunile cu cea mai buna evolutie, indicele STOXX Europe 600 Banks urcand cu 4%. In acesta saptamana, indicele a scazut cu 2,8%.
Societe Generale a avansat pentru a doua zi consecutiv, cu 5,7%, dupa ce miercuri a pierdut 15% din cauza zvonurilor privind stabilitatea financiara a bancii, negate insa ulterior.
"Bursele s-au stabilizat un pic dupa interzicerea tranzactiilor... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 22:43
Oamenii de afaceri romani nu sunt prea speriati de caderea burselor, chiar daca evolutiile acestora din ultimele zile le-a redus semnificativ valoarea actiunilor detinute. In general, este vorba despre investitori pe termen lung si, in ciuda caderii burselor, multi dintre ei se gandesc sa-si majoreze portofoliile, profitand de pretul mic al actiunilor. Valoarea actiunilor detinute de oamenii de afaceri pe bursa a scazut cu pana la 30% in ultimele trei sedinte. Ei spun, insa, ca pierderile vor fi recuperate pe termen mediu. Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel mai bogat roman potrivit "Forbes Romania", spune ca majoritatea investitiilor sale sunt in societati nelistate sau pe care le-a delistat pentru a le restructura. "Incerc sa cresc atunci cand ceilalti se tem. Fac parte dintre cei care, in general, mizeaza impotriva pietei, asa ca, intr-o situatie ca cea de astazi, ma astept sa castig", a declarat Patriciu, pentru Adevarul.
El considera ca cea mai proasta decizie pe care o poate lua un investitor este aceea de a vinde sub imperiul panicii. "Fiecare investitor isi stabileste un prag de limitare a pierderii la care vinde orice s-ar intampla (2-4%). In functie de cat de rational si-a diversificat portofoliul, pierderea este minimizata si uneori castigi", a mai spus Patriciu. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica, cotate la Bursa de Valori Bucuresti, au pierdut in ultimele trei sedinte de tranzactionare 20,83%. Astfel, omul de afaceri Ilie Carabulea, care detine peste... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 12:17
Actiunile europene s-au apreciat in sedinta de vineri, cresterea fiind condusa de titlurile din sectorul minier si din cel bancar, dupa ce statisticile din piata americana a muncii au sustinut optimismul investitorilor, relateaza Reuters, precizeaza NewsIn. Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a inchis sedinta in urcare cu 0,7%, la 872,79 puncte, marcand in aceasta saptamana un castig de 1,2%.
La bursa din Paris, indicele CAC 40 a avansat cu 0,82%, la 3.339,05 puncte, in timp ce indicele Dax, al bursei din Frankfurt, a inchis sedinta de vineri in urcare cu 0,24%, la 5.077,03 puncte.Bursa din Londra a inchis pe verde, indicele Footsie-100 avansand cu 1,18%, la 4.438,56 puncte.Companiile miniere au inregistrat unele dintre cele mai mari castiguri, sustinute de aprecierea titlurilor Rio Tinto, cu 10,3%.Actiunile BPH s-au apreciat cu 6,8%, titlurile Anglo American cu 6%, iar titlurile Xstrata cu 2,8%.Economia americana a pierdut in luna mai 345.000 locuri de munca, cel mai mic numar inregistrat din septembrie, semnaland o atenuare a gravei recesiuni. mai mult
Sambata, 06 Iunie 2009, ora 15:25