Bursele au scazut luni in cea mai mare parte, la nivel global, din cauza restrictiilor legate de COVID-19, in timp ce lira sterlina s-a depreciat in lipsa acordului negociat de Marea Britanie si Uniunea Europeana, transmite Reuters.
Pe Wall Street, indicele S&P 500 a scazut cu 0,2%, de la un maxim record atins recent, dat indicele Nasdaq a inchis la un nivel record, investitorii cumparand actiuni le companiilor cu capitalizari uriase.
Autoritatile din California, cel mai populat stat din SUA, au decis luni inchiderea magazinelor neesentiale si au cerut oamenilor sa stea in case, la o zi dupa raportarea unui numar record de cazuri noi zilnice de coronavirus, de peste 30.000.
Totodata, investitorii urmaresc negocierile dintre republicanii si democratii din Congresul SUA, pentru aprobarea noui program de ajutoare legate de coronavirus.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 0,49%, S&P 500 cu 0,19%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 0,45%.
Indicele global MSCI, care include actiuni din 49 de tari, a coborat cu 0,1%, in timp ce indicele pan-european STOXX 600 a scazut cu 0,3%.
In Europa, liderii din Marea Britanie si UE se vor intalni fata in fata pentru a incerca sa incheie un acord comercial post-Brexit, dupa ce luni au esuat din nou sa elimine diferentele de opinie.
Lira sterlina a scazut luni cu -,51%, la 1,34 dolari pe unitate.
Citeste si: ANALIZA Toate calculele pentru noul guvern. Ce alianta este considerata imposibila: "Sunt doua... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:59
Bursa japoneza a atins luni maximul a aproape 30 de ani, in prima zi de tranzactionare dupa ce Joe Biden a castigat alegerile prezidentiale din SUA, relateaza BBC.
Principalul indice al actiunilor din Japonia - Nikkei 225 - a crescut cu 2,5% luni, la un nivel nemaivazut din 1991. Castigurile din Japonia au fost, de asemenea, partial atribuite sectorului auto, cu castiguri puternice, informeaza Digi24, care citeaza BBC.
Si alte burse din Asia au inregistrat, de asemenea, castiguri sanatoase, in Australia, China si Hong Kong.
Cresterea din Japonia a venit in pofida scaderii pretului actiunilor Japan Airlines cu 15%.
Cresterile vin pe fondul sperantelor ca noua administratie va extinde stimulentele fiscale in SUA si va extinde masurile de reducere a raspandirii Covid-19.
Optimisti sunt si investitorii chinezi, care au vazut victoria lui Biden ca fiind pozitiva pentru politicile comerciale si tehnologice.
"Incertitudinea politica a disparut in mare masura pe masura ce alegerile s-au incheiat", a declarat Larry Hu, seful China Economics la banca Macquarie.
In China, principala referinta - indicele Shanghai Composite - a crescut aproape 2% luni.
"Piata priveste victorial lui Biden ca un rezultat pozitiv, este foarte probabil sa nu mai duca un nou razboi comercial cu China. Sansa unui nou razboi tehnologic este tot mai mica", a adaugat Hu.
Relatiile dintre Donald Trump si China s-au deteriorat in ultimii patru ani, un razboi al tarifelor izbucnind in... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 09:18
Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au inchis in scadere joi, 3 septembrie. Tendinta negativa se mentine si dupa deschiderea bursei de vineri dimineata.
Joi, Dow Jones a scazut cu 2,78% la 28,292.73 puncte, iar indicele S&P 500 a inregistrat o depreciere de 3,51%, la 3,344.06 puncte.
Totodata, indicele compozit Nasdaq s-a depreciat cu 4,96%, la 11,458.10 puncte.
In cele din urma, indicele compozit S&P/TSX din Toronto a scazut cu 1,49%, ajungand la valoarea de 16,448.90 puncte.
Scaderile au fost determinate, in principal, de eveolutia negativa a companiilor din tehnologie.
Vineri, dupa ora 11.00, ora New York-ului (ora 18.00 in Romania), indicii bursieri au inceput sa isi revina, dar se aflau in continuare pe "rosu". ...citeste mai departe despre "Scaderi pe bursele americane. Indicii de pe Wall Street au ajuns pe "rosu"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 18:07
Principalele burse europene au deschis sedinta de marti in crestere, pastrand o atitudine optimista pentru a doua zi consecutiva, pe fondul semnalelor ca epidemia de coronavirus a atins varful in Europa, transmite AFP.
In jurul orei 10:30, bursa de la Paris inregistra o crestere de 3,79%, bura de la Londra un avans de 3,23%, iar cea de la Frankfurt o crestere de 4,46%. Bursele de la Milano si Madrid inregistrau si ele cresteri de 4,58%, respectiv 3,42%.
De asemenea, indicele bursier pan-european STOXX 600 a crescut cu 3,1% pana la cel mai ridicat nivel din ultima luna. In total, indicele STOXX 600 a crescut cu 22% dupa ce in luna martie a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani.
"Cresc sperantele ca tarile europene vor castiga lupta cu virsul", sustine Michael Hewson, analist la CMC Markets UK.
Cu toate acestea, chiar daca scaderea numarului de cazuri zilnice de decese in Italia si Spania, cele doua tari europene cele mai afectate, in cursul weeek-end-ului numarul a permis pietelor sa redevina optimiste, tendinta descrescatoare este departe de a fi confirmata marti. In plus, ingrijorarile sunt la un nivel ridicat si in Marea Britanie, dupa ce premierul Boris Johnson, infectat cu Covid-19, a fost internat luni seara la sectia de terapie intensiva.
De asemenea, cotatia petrolului pare sa isi revina pe fondul sperantelor ca reuniunea de saptamana aceasta a OPEC si aliatilor se va finaliza cu un acord de reducere a productiei de titei.
Pe pietele... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:28
WU Executive Academy, parte a Universitatii de Economie si Afaceri din Viena - cea mai mare universitate de business din Europa, deschide sesiunea de burse in valoare totala de pana la 100.000 de euro la programul Executive MBA Bucharest, care va incepe in luna noiembrie a acestui an. WU EMBA Bucharest se adreseaza managerilor si antreprenorilor cu o experienta de business de minim 5 ani. Programul contine 14 module, desfasurate pe parcursul a 16 luni, in regim part - time, oferind cursantilor posibilitatea de a-si continua activitatea profesionala pe perioada studiilor.
Viitorii studenti pot beneficia de o reducere de pana la 12.000 de euro din valoarea de 35.000 de euro a scolarizarii, prin depunerea aplicatiilor pana la data de 30 iunie 2020. Executive MBA Bucharest se afla in top trei al celor mai apreciate programe de educatie executiva din tara si este singurul care beneficiaza de tripla acreditare (EQUIS, AMBA si AACSB). La nivel mondial, programul de Executive MBA livrat de WU Executive Academy se plaseaza in top 50 programe EMBA.
"Obtinerea unei diplome de EMBA este o oportunitate unica in viata. Viitorii studenti ai WU Executive Academy se pot astepta la o experienta dinamica si solicitanta, dar care le va dezvolta abilitatile si maximiza potentialul de a deveni lideri in business. Programul nostru de Executive MBA este in permanenta adaptat la cele mai recente si importante tendinte si probleme economice, tehnologice si sociale, fiind conceput special... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 13:54
Principalele burse europene si-au revenit luni in contextul in care scaderea deceselor provocate de coronavirus in Franta si Italia a dat nastere la speranta ca masurile de carantina incep sa dea rezultate, transmite Reuters.
In jurul orei 07.07 GM, indicele pan-european STOXX 600 era in crestere cu 2,9%, dupa ce vineri a incheiat a sasea saptamana de declin din cauza crizei sanitare care a paralizat activitatea economica. Indicele FTSE al bursei de la Londra era in crestere cu 3,2% iar indicele DAX al bursei de la Frankfurt afisa o crestere de 4%.
Indicii principali ai bursele din Italia si Franta au inregistrat cresteri de 3,5% respectiv 3,4% dupa ce duminica Italia a raportat cel mai mic numar de decese din cauza coronavirusului din ultimele doua saptamani, iar numarul de decese din Franta a scazut si el iar internarile la terapie intensiva au incetinit.
"Stabilizarea pe care o vedem astazi pe piata este binevenita dar este ceva foarte fragil", a subliniat Frank Benzimra, analist la Societe Generale.
Cu toate acestea companiile ale caror actiuni sunt incluse in indicele STOXX 600 au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piata incepand din luna februarie, in conditiile in care paralizarea activitatii economice a adus multe sectoare in pragul colapsului, fortand companiile sa suspende plata dividendelor si programele de rascumparari de actiuni pentru a-si pastra lichiditatile.
Pandemia de coronavirus a provocat peste 68.000 de decese... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 13:25
Bursele europene au crescut joi dimineata, sprijinite de redresarea actiunilor companiilor energetice, pe fondul sperantelor unui armistitiu in razboiul preturilor intre Arabia Saudita si Rusia, desi se mentin temerile privind potentialele pagube suferite de companii din cauza crizei provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 inregistra un avans de 0,6%, iar indicele care include companiile din energie a urcat cu 3,7%.
Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a urcat cu 0,5%, in timp ce titlurile Royal Dutch Shell si BP inregistrau cresteri de peste 4%, dupa ce presedintele american Donald Trump a declarat ca se asteapta curand la un acord intre Arabia Saudita si Rusia pentru a incheia razboiul preturilor.
Actiunile IAG (proprietarul British Airways) au urcat cu 1,7% dupa ce surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca oficialii companiei aeriene discuta cu sindicatele un plan ce vizeaza suspendarea a 32.000 de angajati, ca raspuns la efectele pandemiei.
Indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano a inregistrat un avans de 0,51%, la 16.628,82 puncte, in timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a urcat cu 0,15%, la 4.213,42 puncte.
Joi dimineata, cotatia futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 11,36%, la 27,55 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol 'light sweet crude' (WTI) a urcat cu 10%, la 22,34 dolari.
In primul... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 12:54
Bursele europene au scazut, miercuri, in prima sedinta de tranzactionare din acest trimestru din cauza temerilor privind o recesiune globala profunda, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 inregistra un declin de 2,4%, dupa ce marti a incheiat cel mai prost trimestru din ultimii ani, in urma declinului activitatii economice, consecinta a masurilor de izolare adoptate la nivel global pentru a stopa extinderea pandemiei, care sporesc amenintarea unor falimente si a unor concedieri masive.
Datele publicate miercuri arata o contractare a activitatii economice in martie in cea mai mare parte a Asiei, deoarece epidemia a paralizat lanturile de aprovizionare si a afectat exporturile in Japonia si Coreea de Sud, inregistrandu-se doar o modesta imbunatatire in China.
Miercuri dimineata, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scazut cu 3,20%, ajungand la valoarea de 9.622,51 puncte, in timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris inregistra un declin de 3,78%, la 4.229,90 puncte.
Indicele principal FTSE 100 a scazut cu 3,2%, subindicele financiar inregistrand un declin de 7%, dupa ce o serie de banci britanice s-au alaturat rivalelor din Europa, suspendand plata dividendelor pentru 2019, pentru a-si majora rezervele de capital.
Indicele FTSE 100 a incheiat marti cel mai prost trimestru din 1987, pe fondul temerilor privind efectele raspandirii rapide a pandemiei asupra... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 12:00
Principalele burse din Asia au inregistrat marti relansari puternice, in frunte cu bursa de la Tokyo care a inregistrat un avans de peste 7% ca urmare a deprecierii yenului, a interventiilor Bancii Japoniei si a noilor masuri adoptate de Rezerva Federala americana privind limitarea consecintelor economice ale Covid-19, transmite AFP.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a incheiat sedinta in crestere cu 7,13%, adica un avans de 1.204,57 puncte. Este cea mai mare crestere inregistrata de bursa japoneza intr-o singura sedinta dupa luna februarie 2016 in termeni procentuali si dupa luna septembrie 2015 ca puncte.
Indicele Kospi al bursei sud-coreene a inregistrat un salt de 8,6%, alimentat de optimismul provocat de pachetul guvernamental de sprijinire precum si de masurile de stimulare adoptate peste hotare.
In China, indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a crescut cu 4,49%, in timp ce bursa de la Shanghai a incheiat sedinta in crestere cu 2,34%, iar cea de la Shenzhen un salt de 2,37%.
Shinichi Yamamoto, trader la Okasan Securities subliniaza insa ca, pe termen scurt, pietele financiare vor continua sa reactioneze exagerat, fie in crestere, fie in scadere, dat fiind faptul ca nu se intrevede inca sfarsitul pandemiei de coronavirus.
Analistii sunt de parere ca bancile centrale si guvernele trebuie sa implementeze masuri de politica monetara si fiscala curajoase pentru a evita riscul unei crize a creditului care sa afecteze sistemul financiar global.... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:34