Ca toate celelalte burse de valori si Bursa de Valori Bucuresti calculeaza indicii sai proprii. BVB are un indice compozit - BET si distribuie in total in timp real pentru tranzactionare 8 indici: BET, BET-FI, BET-XT, BET Plus, BET-BK, BET-NG, BET-TR, BET-XT-TR si un alt indice care il dezvolta cu concursul Bursei de la Viena ROTX.
Indicii bursei de valori arata cum fluctueaza preturile actiunilor care sunt cel mai bine cotate pe bursa de la Bucuresti, din punctul de vedere al pretului si al volumului de tranzactionare. Dar sunt si indicatori precisi ai evolutiei economiei romanesti sau ale anumitor sectoare din economie.
Indicii bursieri in majoritatea lor prezinta doar evolutia preturilor din piata, iar unii dintre ei sunt ajustati si cu dividendele.
Indicii de pe bursa de valori romaneasca sunt calculati in lei, in moneda unica europeana si in dolari americani. Acestia pot fi utilizati ca activ suport pentru instrumente financiare derivate si produse structurate.
Indicele de referinta al bursei de valori BET
BET este indicele compozit al BVB si a fost primul indice dezvoltat. BET este prescurtarea Bucharest Exchange Trading si a fost lansat in anul 1997. BET este revizuit trimestrial si inglobeaza in general intre 10 si 20 cele mai importante companii listate pe BVB dupa capitalizarea bursiera.
Pentru ca o actiune a unei companii listate pe bursa de valori sa fie inclusa in indicele de referinta trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: lichiditate,... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 14:55
Paul B. Farrell, unul dintre editorialistii de succes din Statele Unite, prezice o noua "apocalipsa financiara" pentru anul viitor.
In opinia sa, datele bursiere ale prezentului sunt identice cu acelea inregistrate inainte de Marea Depresiunea Economica, precum si inainte de criza de la inceputul mileniului si recesiunea din 2009.
Este timpul sa ne pregatim cu totii pentru o prabusire cu 50% a pietelor, in 2016, anunta Farrell, intr-un editorial publicat in Market Watch.
Numaratoarea inversa
Americanul sustine ca, atata vreme cat toata lumea isi pune sperantele in cresterea indicelui Nasdaq si in noile vedete ale bursei - Uber, SpaceX si Snapchat -, evidentele apropierii unui dezastru financiar ar putea scapa multor observatori.
La fel de atragatoare par si stirile despre lansarile publice ale unor giganti asiatici precum Alibaba sau ale altor companii tehnologice.
"Prabusirea pietelor, in 2016, se apropie cu pasi repezi", crede Paul Farrell, care sustine ca totul se va intampla in preajma alegerilor prezidentiale din Statele Unite.
"Criza aceasta se completeaza cu ecourile celor din 2008, soldata cu o decapitalizare a pietei de 10.000 de miliarde de dolari, din 1999, generata de dezvoltarea Internetului si soldata cu pierderi de 8.000 de miliarde si doi ani si jumatate de recesiune sau cu cea din 1929, cu care se aseamana destul de bine", sustine analistul american.
Pana acum, teoria lui Farrell completeaza ideile avansate de teoreticienii... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 15:16
1Aprecierea leului in raport cu euro la final de ianuarie, cresterea pretului aurului, scaderea principalilor indici bursieri ai lumii si aniversarea a 10 ani de la infiintarea Facebook se numara printre cele mai interesante evolutii din luna ianuarie a anului in curs.
Dupa ce intre 1-27 ianuarie leul a scazut semnificativ pe pietele financiare (respectiv cu cca 1,6%) in raport cu euro, in ultimele 4 zile ale lunii trecute moneda nationala s-a intarit puternic, asa incat a incheiat prima luna a anului cu o scadere de cca 0,6%.
Pe final de luna, leul a facut nota discordanta fata de monedele din regiune
Aprecierea leului in raport cu euro la final de ianuarie a avut loc in pofida faptului ca, pe 29 ianuarie, Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat ca va reduce achizitiile lunare cu inca 10 miliarde dolari, fapt care de obicei conduce la scaderea monedelor emergente inclusiv in raport cu euro.
"De altfel, cu exceptia leului, monedele din regiune au si reactionat in aceasta directie, depreciindu-se in raport cu euro, in conditiile cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor, care au inceput sa isi retraga capitalurile de pe mai multe piete emergente, anticipand randamente in crestere in SUA. Leul a avut insa un comportament atipic si s-a intarit in raport cu euro in ultimele zile: avand in vedere imaginea de ansamblu, cred ca acest lucru s-ar putea explica printr-o posibila interventie a BNR pentru a limita eventualele pozitii speculative impotriva monedei... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 16:59
Actiunile retelei sociale Facebook vor face parte din indicele bursier american S&P 500, inlocuind titlurile furnizorului de tehnologie Teradyne Inc., a anuntat miercuri compania S&P Dow Jones Indices.
Aceasta modificare va avea loc dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din data de 20 decembrie, ceea ce inseamna ca actiunile Facebook vor fi integrate efectiv in S&P 500 incepand cu ziua de luni 23 decembrie.
Titlurile Facebook, care sunt deja cotate la bursa Nasdaq, fac de acum parte din ceea ce analistii financiari numesc vedetele de pe Wall Street. Miercuri, la inchiderea sedintei, actiunile Facebook erau cotate la 49,38 dolari, in crestere cu aproape 30% comparativ cu pretul de 38 de dolari inregistrat cu prilejul cotarii initiale la bursa.
Indicele bursier S&P 500, a carui denumire provine de la agentia de rating Standard & Poor's, regrupeaza 500 de companii americane pe baza capitalizarii lor bursiere si este considerat mai reprezentativ de investitori decat Dow Jones, care regrupeaza 30 de actiuni si care nu este ponderat de capitalizarea companiilor cotate.
Facebook este cea mai mare retea de socializare din lume, cu peste un miliard de utilizatori. mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 09:00
Raportat la principalele piete internationale, indicii bursieri din Romania isi continua deprecierea.
Conform analistilor de la SSIF Broker, evolutia depreciativa a indicilor bursieri interni poate exprima reducerea expunerii investitorilor pe pietele de frontiera, in contextul deteriorarii recente a indicatorilor macroeconomici pe mapamond.
- Indicele BET a scazut cu 0,96%, pana la 5 308,28 p.
- Indicele BET-C a pierdut 0,89%, pana la 2 908,64 p.
- Indicele BET-FI a consemnat un declin de 0,7%, pana la 25 713,55 p. Rulajul s-a situat la 4,4 mil. EUR, deal-ul cu SNP avand o contributie benigna.
- Titlurile FP s-au depreciat cu 0,23%, pana la 0,6585 RON, in timp ce
actiunile SNP au scazut cu 2,39%, pana la 0,4402 RON.
-Bancile interne s-au depreciat si ele: TLV (-1,18%, pana la 1,26 RON), BRD (-0,75%, pana la 7,9 RON), BCC (-0,39%, la 0,0505 RON). Deprecieri importante au consemnat si actiunile TEL (-2,25%, la 12,61 RON).
Pe de alta parte, cotatiile TGN au crescut cu 1,25%, la 190,5 RON. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 12:27
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis in scadere sedinta de tranzactionare de marti, iar indicele general al pietei BET-C a inregistrat o depreciere de 0,17%, in primele 15 minute de la debutul tranzactiilor.
Indicele BET-FI al SIF-urilor a consemnat o scadere de 0,19%, indicele principal BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, era in coborare cu 0,12%, iar ROTX in scadere cu 0,14%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,15%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, s-a diminuat cu 0,13%.
Lichiditatea BVB se cifra la 46.213 euro. Cele mai lichide titluri erau actiunile Petrom si Fondul Proprietatea. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:02
Evolutia pietei de capital din ultimul an ne-a aratat ca investitorii nu mai pariaza pe companii in crestere, ci pe trenduri. Care sunt domeniile cele mai promitatoare in urmatoarea perioada?
Anul trecut a fost unul greu pentru multe dintre companiile cu istoric de pe Wall Street, relateaza mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 18:16
Bursele europene au crescut anul acesta in speranta ca o contagiune a datoriilor din zona poate fi evitata, insa perspectivele economice din ce in ce mai rele anunta apropierea unei mari caderi.
Indicele Euronext 100, care urmareste actiunile europene "blue chip", a crescut cu 6,5% anul acesta. Indicele benchmark al Germaniei a avansat cu 15%, piata de capital din Marea Britanie cu 6%, iar CAC40 din Franta cu aproximativ 7%, relateaza mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:02
Indicicii bursieri pot fi un util instrument de masurare a situatiei economice. Graficele principalilor indici bursieri dau din nou semnale privind intrarea pietelor pe un trend pozitiv chiar daca situatia Greciei continua sa tina in sah investitorii.
Bursa de la Bucuresti are deja o crestere de 9% pe indicele BET si de 14% pe indicele BET-FI de la inceputul anului.
Graficul indicelui BET-FI a depasit graficul mediei sale mobile din ultimele 200 de sedinte, acesta fiind in mod traditional un semnal de schimbare a tendintei intr-una de crestere pe termen mediu si lung, insa analistii sustin ca investitorii ar trebui sa mai astepte o perioada ca semnalul sa se confirme.
Media mobila la 200 de zile este unul dintre cei mai simpli, dar si cei mai puternici indicatori tehnici pe care investitorii pe termen mediu si lung ii au la indemana.
Acestea ofera indicii cu privire la momentele in care acestia ar trebui sa vanda sau sa cumpere actiuni fara sa sufere pierderi prea mari in portofoliu, dar nici sa riste sa ramana prea mult timp pe margine.
Cine urmarea indicatorul in toamna anului 2007 spre exemplu si ar fi vandut cand acesta a semnalat inceperea unui trend descedent de durata, cand indicele si-a intersectat in jos media, ar fi evitat cele mai mari pierderi din istoria bursei, de 70% intr-un singur an pe indicele BET si de 84% pe indicele BET-FI. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 10:59