Ministrul Finantelor, Florin Citu, a afirmat, luni, ca trecerea Romaniei la statutul de piata emergenta echivaleaza cu momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a precizat ca de acum incolo companiile din tara noastra se pot finanta mult mai usor.
Florin Citu a fost prezent, luni, la evenimentul "Romania emergenta", organizat de Bursa de Valori Bucuresti.
"Cred ca am trecut foarte usor in societate peste ceea ce inseamna sa intri in indicele FTSE Russell. Echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana pentru ca atunci am avut dintr-odata acces la o piata foarte mare, faceam parte dintr-o piata comuna si toate companiile din Romania aveau acces la o piata mai mare. Asta inseamna si sa intri in acest indice FTSE Russell, inseamna ca dintr-o data, companiile din Romania, piata de capital din Romania este vazuta, este la un click distanta de miliarde de euro care vor sa fie investiti. Sunt oameni care se uita in fiecare zi la piete, unde sa investeasca bani, sunt miliarde si miliarde de euro in lumea asta si de acum pot sa investeasca printr-un click si in Romania. Companiile din Romania pot sa se finanteze mult mai usor", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca antreprenorii din tara noastra se schimba, se uita la forme diferite de finantare, iar diversificarea este ceea ce ajuta dezvoltarea.
"Nu ar trebui sa trecem foarte usor peste acest moment in societatea noastra, pentru ca mai mult ca oricand arata o schimbare de paradigma, arata... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:11
Indicele general al bursei de la Milano inregistra luni dimineata o scadere de 4%, cea mai mare depreciere inregistrata de bursele europene, dupa ce cresterea numarului cazurilor de infectie cu coronavirus in afara Chinei a dat nastere la ingrijorari ca epidemia va avea un impact mai mare asupra economiei mondiale decat se anticipa anterior, transmite Reuters.
Actiunile companiilor cotate la bursa de la Milano ar urma sa inregistreze cea mai mare scadere procentuala de dupa luna iunie 2016, in conditiile in care Italia a inregistrat cele mai multe cazuri de infectie cu coronavirus din Europa iar patru oameni au decedat in ultimele zile.
Indicele bursier pan-European STOXX 600 precum si toti indici bursieri importanti din regiune inregistrau scaderi de peste 3%. Printre actiunile din STOXX 600 cu cele mai slabe performante se numara titlurile companiilor aeriene, EasyJet, Ryanair, Air France si Lufthansa inregistrau scaderi cuprinse intre 7% si 9%. Indicele care regrupeaza actiunile companiilor europene din sectorul turismului si petrecerii timpului liber afisa si el o scadere de 4,5%.
Atentia investitorilor se indreapta acum spre publicarea datelor Ifo pentru luna februarie privind increderea companiilor germane in economie, analistii mizand pe o reducere de la 95,9 puncte in ianuarie pana la 95,3 puncte in februarie.
"Din cauza faptului ca numarul cazurilor de infectie cu coronavirus a crescut la finele lunii februarie, este posibil ca impactul asupra... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 12:50
Indicele bursier BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii listate, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 35% in 2019, cel mai mare ritm de crestere din ultimul deceniu obtinut de bursa romaneasca si al doilea cel mai important avans al anului trecut in randul burselor din Uniunea Europeana, potrivit Raportului Bursei de la Bucuresti.
"Indicele BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii listate, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 35% in 2019. Este cel mai mare ritm de crestere din ultimul deceniu obtinut de bursa romaneasca si reprezinta al doilea cel mai mare avans din 2019 din randul burselor din Uniunea Europeana. Luand in calcul si dividendele, avansul este de 47%", se precizeaza in documentul citat.
La nivelul Uniunii Europene, Romania a fost devansata doar de Grecia (+49%).
In context, Adrian Tanase, CEO BVB, a amintit ca 2019 a fost anul in care au fost indeplinite toate criteriile pentru promovarea la statutul de piata emergenta secundara.
"Anul 2019 a fost anul in care am construit: am pus bazele Contrapartii Centrale, entitate fundamentala pentru dezvoltarea lichiditatii pietei, si am indeplinit toate criteriile pentru a fi promovati la statutul de piata emergenta secundara. Prioritatile pentru 2020 vizeaza continuarea logica a acestei constructii: procesul de autorizare si implementare a Contrapartii Centrale, ceea ce va permite relansarea pietei de instrumente derivate, eficientizarea operatiunilor bursiere pentru... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 13:28
Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, afirma Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Un nou statut inseamna noi posibilitati de investitii. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum si care gestioneaza sute de miliarde de euro vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Tocmai de aceea, investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa. Am dori sa le multumim tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in acest proces de reforma a pietei locale care a inceput acum aproape 7 ani," a declarat Lucian Anghel.
Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul BVB, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:33
Pe data de 10 iunie 2019, Romania ar fi trebuit sa transpuna Directiva Europeana 828/2017 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa, insa documentul este inca in dezbatere publica.
Directiva aduce prevederi noi privind implicarea actionarilor in legatura cu remuneratiile acordate conducatorilor societatilor in care investesc si cerinte noi privind punerea la dispozitia publicului a unui set detaliat de informatii privind sumele acordate acestor persoane.
Directiva isi propune, pe de o parte, sa creasca gradul de implicare al actionarilor privind remunerarea conducatorilor, prin votarea Politicii de Remunerare aplicabila acestora si a Raportului de Remunerare care atesta modul in care Politica a fost aplicata.
Pe de alta parte, Directiva isi propune sa creasca gradul de transparenta privind sumele primite de aceste persoane, prin furnizarea unui cadru legislativ care sa oblige companiile sa puna la dispozitia publicului sumele exacte primite de conducatorii societatilor listate la bursa.
In acest context, KPMG Romania a lansat analiza privind .
Acesta cuprinde o descriere detaliata a acestor noi cerinte legislative ce deriva din implementarea directivei in legislatia nationala a Romaniei, un sumar privind cadrul legislativ national si european, dar si o analiza a gradului actual de transparenta privind remuneratia persoanelor care intra in sfera de aplicare a Directivei (ce tip de informatii pun... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 10:02
Ca toate celelalte burse de valori si Bursa de Valori Bucuresti calculeaza indicii sai proprii. BVB are un indice compozit - BET si distribuie in total in timp real pentru tranzactionare 8 indici: BET, BET-FI, BET-XT, BET Plus, BET-BK, BET-NG, BET-TR, BET-XT-TR si un alt indice care il dezvolta cu concursul Bursei de la Viena ROTX.
Indicii bursei de valori arata cum fluctueaza preturile actiunilor care sunt cel mai bine cotate pe bursa de la Bucuresti, din punctul de vedere al pretului si al volumului de tranzactionare. Dar sunt si indicatori precisi ai evolutiei economiei romanesti sau ale anumitor sectoare din economie.
Indicii bursieri in majoritatea lor prezinta doar evolutia preturilor din piata, iar unii dintre ei sunt ajustati si cu dividendele.
Indicii de pe bursa de valori romaneasca sunt calculati in lei, in moneda unica europeana si in dolari americani. Acestia pot fi utilizati ca activ suport pentru instrumente financiare derivate si produse structurate.
Indicele de referinta al bursei de valori BET
BET este indicele compozit al BVB si a fost primul indice dezvoltat. BET este prescurtarea Bucharest Exchange Trading si a fost lansat in anul 1997. BET este revizuit trimestrial si inglobeaza in general intre 10 si 20 cele mai importante companii listate pe BVB dupa capitalizarea bursiera.
Pentru ca o actiune a unei companii listate pe bursa de valori sa fie inclusa in indicele de referinta trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: lichiditate,... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 14:55
La Bursa de pe Wall Street, actiunile Boeing au revenit miercuri pe crestere, dupa ce declinul inregistrat luni si marti a anulat aproximativ 29 de miliarde de dolari din capitalizarea bursiera a grupului aeronautic american, transmit site-ul rt.com si Reuters.
In predeschiderea sedintei bursiere de miercuri, actiunile Boeing au urcat cu 1,9%, primul avans din ultimele trei zile, dupa ce un avion Boeing 737 MAX s-a prabusit duminica in Etiopia.
Luni, actiunile Boeing au scazut cu 5% iar marti cu inca 6,1%, astfel incat grupul aeronautic a pierdut aproximativ 29 de miliarde de dolari din capitalizarea sa bursiera.
Declinul actiunilor Boeing a provocat marti si scaderea cu 0,38% a indicelui Dow Jones Industrial, chiar daca ceilalti doi indici, S&P 500 si Nasdaq au inchis in crestere cu 0,30% si, respectiv, 0,44%.
Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei (EASA) a decis, marti, suspendarea tuturor zborurilor in Europa cu avioane Boeing 737 MAX, in urma tragediei aviatice produse duminica in Etiopia.
Intr-un comunicat emis de EASA se mentioneaza ca aceasta ''masura de precautie'' se aplica de marti incepand cu ora 19:00 GMT si vizeaza ambele modele de Boeing 737 MAX date pana in prezent in exploatare, respectiv MAX 8 si MAX 9.
Un aparat Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prabusit duminica la sud-est de Addis Abeba la scurt timp dupa decolare, la patru luni dupa un accident similar al unui avion de acelasi tip... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:07
Dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere economica globala, bursele europene au deschis joi in scadere, la minimul ultimelor sapte saptamani, pe piata circuland si zvonuri ca bancile centrale ar putea reduce programele de stimulare monetara a economiei.
Aprecierea yenului a determinat prabusirea din nou joi a Bursei de la Tokyo, care a pierdut o cincime din capitalizarea din ultimele 3 saptamani.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 1,6% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg. Indicatorul a pierdut 7,9% din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat ca institutia pe care o conduce ar putea reduce programul de relaxare cantitativa daca situatia economiei americane se va imbunatati in mod sustenabil.
In acelasi timp si pietele asiatice au scazut joi cu 2,5%, pe fondul unui declin abrupt al bursei de la Tokyo.
Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo s-a prabusit joi cu 6,4%, inregistrand cea de-a treia scadere de peste 5% intr-o singura sedinta din ultimele 4 saptamani.
Declinul a fost cauzat de aprecierea yenului fata de dolar, care a afectat actiunile exportatorilor.
Tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica scaderi de 0,5%. Banca Mondiala a revizuit prognoza de crestere economica globala pentru acest an de la 2,4% la 2,2%, fata de o expansiune de 2,3% anul trecut. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:44
Bursele europene au urcat in deschidere pentru a noua sedinta consecutiv, dupa ce interesul investitorilor pentru actiunile companiilor financiare a fost sporit de rezultatele trimestriale pentru asteptari ale bancii Credit Suisse, relateaza Newsin. Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,1%, la 891,25 puncte, avand o performanta pozitiva pentru a noua zi consecutiv si cea mai lunga perioada in care a inregistrat cresteri continue de la finalul lui 2006. Bursa din Londra a deschis cu indicele Footsie-100 in urcare cu 0,18%, la 4.501,96 puncte, in timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a crescut cu 0,31%, la 3.315,54 puncte. La randul sau, indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 0,15%, la 5.129,22 puncte, dupa ce constructorul german de automobile sport Porsche a anuntat joi ca va efectua o majorare de capital de cel putin cinci miliarde euro, decizie de precede crearea unui grup integrat impreuna cu grupul Volkswagen. Astfel, actiunile bancilor Standard Chartered Bank, HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland si Credit Suisse s-au apreciat intre 0,4 si 2,7%. Credit Suisse Group AG, cea mai mare banca elvetiana dupa valoarea de piata, a anuntat joi o crestere cu 29%, la 1,57 miliarde franci elvetieni (1,47 miliarde dolari), a profitului net din al doilea trimestru, in contextul in care veniturile din tranzactiile cu actiuni si obligatiuni s-au dublat. Bursa din Tokyo a inchis sedinta de joi cu indicele Nikkei 225 in urcare cu 0,72%, la 9.792,94 puncte, in timp... mai mult
Joi, 23 Iulie 2009, ora 11:56