Compania de stat Romgaz Medias (SNG) nu a primit luni nicio oferta pentru vanzarea de electricitate de pana la 66,6 milioane de lei pe bursa de energie OPCOM.
Producatorul de gaze si electricitate intentiona sa vanda intre 296.163 MWh si 361.977 MWh de electricitate pentru care cerea un pret de 184 lei pe MWh, fara TVA.
Valoarea totala a pachetului de energie scos la licitatie era cuprinsa intre 54,5 milioane de lei (12,4 milioane de euro) si 66,6 milioane de lei (15,1 milioane de euro).
Electricitatea urma sa fie livrata in perioada 1 octombrie 2014-31 decembrie 2015.
Romgaz produce electricitate in termocentrala pe gaze Iernut, judetul Mures. Anul trecut, compania a avut venituri de aproape 237,4 milioane de lei (53,7 milioane de euro) din vanzarea de electricitate.
Termocentrala Iernut are o capacitate instalata de 800 MW si a produs anul trecut aproape 1 TWh de electricitate, echivalentul a 1,3% din productia de energie electrica la nivel national.
Romgaz este controlat de stat, prin Departamentul pentru Energie. mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:59
Producatorul de energie de stat Nuclearelectrica scoate luni la vanzare pe bursa de energie OPCOM o cantitate totala de 1,539 TWh de energie electrica, cu o valoare totala de circa 234 milioane de lei, potrivit site-ului OPCOM.
Astfel, producatorul de energie nucleara a impartit cantitatea de energie in 12 oferte, din care cea mai mare este de 877.200 de MWh, la un pret minim de 178 de lei.
Acest pachet de energie valoreaza 157,92 milioane de lei, la pretul minim din oferta, iar electricitatea va fi livrata timp de doi ani, respectiv in perioada 1 iulie 2014 - 30 iunie 2015.
Pentru cel de-al doilea an de livrare, contractul publicat pe OPCOM prevede o formula de pret in functie de variatia din urmatoarele luni de pe bursa. Totusi, pretul poate fi mai mic cu cel mult 3 lei pe MWh si mai mare cu cel mult 10 MWh decat in primul an.
Celelalte pachete de energie sunt la pretul minim de 174 de lei pe MWh, iar perioada de livrare este 1 iulie - 31 decembrie 2014.
Licitatiile vor avea loc luni, pe Platforma Centralizata a Contractelor Bilaterale, incepand cu ora 11,40.
In urma cu doua saptamani, Nuclearelectrica (SNN) a anuntat ca a incheiat 16 contracte cu Electrica Furnizare, in valoare totala de 135,119 milioane lei, in urma licitatiilor organizate pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale - PCCB, administrata de OPCOM.
Conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti, contractele au fost incheiate in data de 13 mai, iar obiectul acestora este... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 12:02
Hidroelectrica a vandut pe bursa de energie OPCOM toata productia prognozata pentru acest an, respectiv 13,9 TWh, si estimeaza ca va fi mai putin activa in piata in urmatoarele luni, din cauza secetei previzionate pentru restul anului, se arata intr-un comunicat al companiei.
La licitatia de marti, 8 aprilie, Hidroelectrica a vandut pe bursa de energie noua pachete cu livrare in banda aferente perioadei 1 mai 2014 - 30 aprilie 2015, totalizand cantitatea de 919.800 MWh.
Suma totala obtinuta de Hidroelectrica prin cele noua contracte este de 153 milioane lei (aproximativ 35 milioane euro), iar pretul mediu pe MWh a fost de 166,58 lei.
"Reamintim ca in zilele de 3 si 4 aprilie 2014, Hidroelectrica a incheiat pe bursa de energie un numar de 29 de contracte, prin care a vandut 615.650 MWh in pachete de 5, 10 si 55 MW in banda pe perioade de livrare de o saptamana, o luna, 5 luni si 8 luni calendaristice. Valoarea cumulata a celor 29 de pachete este de 105 milioane lei, rezultand un pret mediu pe MWh de 163,3 lei", spun reprezentantii companiei.
Hidroelectrica a prognozat pentru anul 2014 o productie de energie de 13,9 TWh, pe care a contractat-o integral, se mai arata in comunicat.
"Avand in vedere prognozele aferente anului 2014, care estimeaza o hidraulicitate si pluviometrie scazuta, caracterizate prin debite si precipitatii sub media multianuala, este foarte posibil ca Hidroelectrica sa fie mai putin activa in piata in urmatoarele luni. In functie de... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:55
Bursa de energie OPCOM ar putea da in judecata Comisia Europeana (CE) si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru amenda de 1 milion de euro primita pentru discriminarea traderilor de energie, a declarat luni directorul general al bursei, Victor Ionescu.
"Decizia amendarii OPCOM si Transelectrica a fost injusta. Analizam, la nivel corporativ, sa dam in judecata CE la Curtea Europeana de Justitie si ANRE, care, in calitate de reglementator, reglementeaza toata activitatea OPCOM", a spus Ionescu intr-o intalnire cu presa.
CE a anuntat saptamana trecuta ca a amendat OPCOM si Transelectrica, proprietarul bursei de energie, cu 1 milion de euro pentru ca au abuzat de pozitia dominanta pe piata romaneasca a tranzaciilor spot cu energie, incalcand normele europene in materie de concurenta.
Ancheta CE a inceput in decembrie 2012.
CE a precizat ca intre 2008 si 2013 OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in alte state membre ale Uniunii Europene.
Ca urmare a cerintei OPCOM, comerciantii de energie din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din Romania decat prin infiintarea unui sediu permanent in Romania, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE in comparatie cu cei din Romania.
Pe langa OPCOM, CE arata ca responsabila pentru aceasta situatie este si... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 17:06
Comisia Europeana a aplicat o amenda de peste un milion de euro societatii SC OPCOM SA pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata romaneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, incalcand normele UE in materie de concurenta, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii miercuri la Bruxelles.
CE a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara Romaniei cu sediul in UE.
Bursele de energie sunt indispensabile pentru functionarea eficienta a pietelor de energie electrica in interesul consumatorilor.
Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa participe pe pietele spot din cadrul bursei de energie electrica din Romania, creand astfel o bariera artificiala la intrare, ceea ce constituie o incalcare a normelor UE in materie de concurenta.
"Barierele nationale de acest tip nu numai ca impiedica finalizarea unei piete unice a energiei, ci impiedica si dezvoltarea de piete eficiente, lichide", a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat in comunicat.
OPCOM administreaza singura bursa de energie electrica din Romania. Bursele de energie sunt piete organizate de tranzactionare a energiei electrice, iar tranzactionarea spot inseamna tranzactionarea pe termen scurt, de exemplu, in aceeasi zi sau pentru ziua urmatoare.
Intre 2008 si 2013, noteaza CE, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 15:46
Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producatori de electricitate detinuti de stat, intentioneaza sa vanda marti pe bursa de energie OPCOM electricitate in valoare de 273,3 milioane de lei (60,33 milioane euro).
Compania a programat pentru marti 11 licitatii in care pune la dispozitia cumparatorilor 1,48 milioane MWh de electricitate, echivalentul a 2,5% din productia totala a Romaniei in 2012.
Energia va fi livrata pe parcursul acestui an. Pretul pe MWh variaza intre 184 lei si 186 lei, in functie de dimensiunea pachetului de energie scos la vanzare.
Alta companie de stat, Nuclearelectrica, va incerca sa vanda joi, tot pe OPCOM, dar intr-o singura licitatie, un pachet de 1,67 milioane MWh de energie, in valoare 63 milioane de euro.
Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW.
Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din titlurile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 21,5%. mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 14:59
Hidroelectrica a incheiat contracte in valoare de 20 milioane euro, pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, administrata de OPCOM, in cadrul licitatiilor organizate miercuri, informeaza un comunicat al companiei.
Au fost 11 oferte de vanzare a energiei, totalizand o cantitate de 470.520 MWh, la pretul mediu de 174,56 lei/MWh.
Directoratul Hidroelectrica si Consiliul de Supraveghere au votat pentru participarea constanta a companiei, cu oferte de vanzare, pe toate pietele de tranzactionare a energiei - PCCB, PZU, Piata de Echilibrare, PCCB-NC - deoarece rezultatele obtinute prin aplicarea acestei politici de vanzari au contribuit la consolidarea indicatorilor economico-financiari, astfel incat sa fie asigurate conditiile si resursele financiare necesare pentru atingerea principalelor obiective ale perioadei urmatoare.
Acestea sunt: plata datoriilor de 2,8 miliarde lei inregistrate la iesirea din insolventa, acoperirea tuturor obligatiilor contractuale, precum si a rezervei de putere si energie necesare pentru functionarea in siguranta a Sistemului Energetic National si finantarea programului de dezvoltare si retehnologizare.
"Hidroelectrica este in acest moment producatorul care plaseaza cu succes pachete mari de oferte de vanzare a energiei electrice pe piata concurentiala si va urmari, cu consecventa, sa contracteze in mod transparent si competitiv intreaga cantitate de energie disponibila din productia anului 2014, la preturi care se formeaza pe... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 11:47
Hidroelectrica a iesit pe bursa de energie (OPCOM) cu o cantitate de 320 mii de MWh, impartita in patru pachete a cate 80 mii de MWh, la un pret de 220 de lei/Mwh.
Astfel, pretul minim pe care il va obtine in urma licitatiei este de 17 milioane de euro, insa este foarte posibil ca suma sa creasca, avand in vedere ca tranzactiile pe bursa s-au incheiat la 230 de lei/MWh, in ultima perioada, informeaza Economica.net. Livrarea de curent se va face pe toata perioada februarie-decembrie 2013.
Hidroelectrica a devenit un jucator activ pe OPCOM, odata cu intrarea in procedura de insolventa, care i-a permis companiei de stat sa denunte mai multe contracte cu "baietii destepti", putand astfel sa vanda energie la pretul pietei.
Hidroelectrica a vandut in 2012 energie de 100 milioane de euro, iar administratorul judiciar, Remus Borza a declarat ca in 2013 compania intentioneaza sa vanda de doua ori mai mult, adica un sfert din productia totala de energie. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:10
Autoritatile romane si-au luat angajamentul de a pune in functiune platforma de tranzactionare a gazelor din cadrul OPCOM din martie 2013, dupa ce vor demara teste de functionare incepand cu 1 decembrie 2012, se arata in Raportul Boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, publicat miercuri.
"OPCOM face progrese in sectorul gazelor pentru infiintarea unei platforme de tranzactionare. OPCOM intentioneaza sa lanseze platforma de tranzactionare a gazelor la 1 decembrie 2012 pentru teste si sa inceapa operarea comerciala din martie 2013", se mentioneaza in raportul citat de Agerpres.
Tot pe platforma de tranzactionare a gazelor vor fi incheiate contractele bilaterale ce nu sunt destinate pietei reglementate, conform sursei citate.
"De indata ce platforma de tranzactionare a gazelor va fi operationala, aici vor fi incheiate toate contractele bilaterale care nu sunt destinate pietei reglementate", arata raportul.
De asemenea, documentul mentioneaza ca OPCOM si marii consumatori de energie au format un grup pentru a definitiva o forma de contract-cadru care va permite tranzactii cu cantitati mari de energie. Toate contractele bilaterale ale companiilor de stat vor fi realizate transparent si nediscriminatoriu pe OPCOM, iar toate prevederile contractelor vor fi publicate.
Fondul Monetar considera ca reformarea sectoarelor de transporturi si energie este vitala pentru programul implementat de Romania.
Board-ul FMI a aprobat,... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:20