China a anuntat joi ca va reduce la jumatate tarifele suplimentare aplicate anul trecut pentru 1.717 bunuri americane, in urma semnarii primei faze a acordului comercial cu Statele Unite, care a adus un armistitiu in razboiul comercial dintre cele mai mari doua economii ale lumii.
In timp ce anuntul este similar cu angajamentul asumat de SUA in cadrul acordului, este considerat de catre analisti si ca o miscare a Beijingului pentru cresterea increderii, pe fondul epidemiei care a perturbat afacerile si perceptia investitorilor, transmite Reuters.
Perspectiva economica imediata este pusa insa sub semnul intrebarii de posibilitatea relatata de presa chineza ca Beijingul sa invoce o clauza pentru dezastru prevazuta in acord, care i-ar putea permite sa evite repercusiunile, in eventualitatea in care nu si-ar respecta tinta pentru achizitii de bunuri si servicii americane in 2020.
Ministerul de Finante chinez a anuntat ca, incepand din 14 februarie, tarifele suplimentare aplicate anumitor bunuri vor fi reduse de la 10% la 5%, iar altele de la 5% la 2,5%.
Ministerul nu a mentionat valoarea bunurilor afectate de decizie, dar produsele care beneficiaza de noua masura fac parte din bunurile de 75 de miliarde de dolari pentru care China a anuntat anul trecut ca va impune tarife de 5% si de 10%, care au intrat in vigoare pe 1 septembrie.
Intr-un comunicat separat, Ministerul de Finante a aratat ca reducerea tarifelor corespunde cu cea anuntata de Statele Unite pentru... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 09:58
Presedintele american Donald Trump a impus sanctiuni asupra bunurilor guvernului venezuelean de pe teritoriul SUA, potrivit unui ordin executiv dat publicitatii luni.
"Toate proprietatile si interesele guvernului Venezuelei din SUA sunt blocate si nu pot fi transferate, platite, exportate, retrase sau utilizate in alt mod", se mentioneaza in ordinul executiv, citat de Reuters si AFP.
"Am hotarat ca este necesar sa blocam proprietatile guvernului Venezuelei, din cauza continuarii uzurparii puterii de catre regimul ilegitim al lui Nicolas Marudo", a apreciat Donald Trump, intr-o scrisoare trimisa de Casa Alba sefei democrate a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.
Administratia Trump a intensificat presiunea asupra regimului de la Caracas, intr-o tentativa de a-l inlatura de la putere pe presedintele Nicolas Maduro.
SUA si cele mai multe state din America latina si democratii occidentale au cerut ca Maduro sa se retraga si l-au recunoscut pe liderul Opozitiei, Juan Guaido, drept presedintele interimar al tarii.
China si Rusia au continuat, insa, sa-l sustina pe Maduro, ceea ce l-a determinat pe consilierul pentru securitate nationala John Bolton sa avertizeze, luni, cele doua state impotriva unei eventuale cresteri a sprijinului financiar pentru el, noteaza dpa.
Vezi si: SUA anunta ca armata americana va interveni in Venezuela, daca va fi necesar ...citeste mai departe despre "Trump ingheata bunurile guvernului Venezuelei de pe teritoriul SUA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 10:03
Franta a luat in vizor amprenta de carbon a industriei modei cu un plan destinat sa opreasca firmele din acest sector sa distruga bunurile nevandute, a declarat un oficial guvernamental, transmite Bloomberg.
In timp ce marcile de masa prefera sa reduca preturile pentru a goli rafturile, marcile de lux prefera sa arda unele articole nevandute sau sa le arunce la gunoi in loc sa riste sa isi afecteze imaginea daca aceste articole ar fi regasite in zona articolelor vandute la reduceri.
"Prea multe companii cred ca este in regula sa arunci sau sa distrugi articole de incaltaminte sau imbracaminte care nu au fost vandute. Acest lucru nu mai poate fi permis. Este socant", a declarat secretarul de stat in Ministerul Ecologiei, Brune Poirson.
Aceasta a facut un apel catre marci sa abordeze problema la nivelul industriei, dar a subliniat ca Guvernul va introduce o interdictie.
Avertismentul oficialului francez vine dupa ce, la finele anului trecut, Casa de moda Burberry Group Plc a anuntat ca va pune capat practicii de a arde bunurile nevandute, in conditiile in care, in 2017, a distrus bunuri nevandute in valoare de aproximativ 29 de milioane de lire sterline (37 milioane dolari).
Analistii apreciaza ca gasirea altor modalitati de a scapa de jachete care costa 2.500 de dolari sau de o pereche de pantofi care costa 1.000 de dolari va fi dificila pentru marcile de lux care nu vor sa doneze produsele nevandute, in conditiile in care materialele diverse ce se regasesc... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:32
Bunurile confiscate de Fisc vor fi vandute online si piata va fi cea care aplica pretul corect, a declarat duminica, la Antena 3, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Daca va uitati prin punctele vamale sunt masini care tin blocate toate punctele vamale. Sunt sute, mii de masini care zac, de ani de zile, rotile sunt deja dezumflate. Pe de alta parte, sunt bunuri confiscate de tot felul, confectii... bunuri care sunt in depozite, care sunt sparte, care sunt furate, casele care se confisca.
Ce face MFP sau ANAF? Cheltuie bani ca sa faca evaluari. Evaluari care nu sunt cele care justifica pretul, pentru ca ele nu se vor vinde la acel pret si din ce in ce ele se depreciaza.
Ce vrem sa facem? Toate aceste bunuri, masini, pot fi vandute online, se liciteaza, fara sa fac o evaluare ca stat, nu, piata e cea care aplica pretul corect.
Aceste site-uri care sunt foarte bine cunoscute, se face un protocol, marfa confiscata se vinde prin acest mecanism si fiecare isi obtine partea de profit.
Mai mult, casele, de ce sa stau eu sa fac o evaluare ca si stat, cand este valoarea pe care notarul o foloseste si atunci de la acea valoare plec si cine da mai mult ala obtine si casa. Nu trebuie sa mai cheltui bani ca stat", a explicat ministrul de Finante. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 10:27
Guvernul de la Ankara a ajuns la un acord cu sectorul privat privind reducerea cu 10% a preturilor la bunuri, pana la sfarsitul anului, pentru a tine sub control inflatia, a anuntat marti ministrul turc de Finante, Berat Albayrak, transmite Reuters.
Reducerea va fi reflectata la toate bunurile incluse in cosul de consum folosit in calculul IPC (indicele preturilor de consum), iar pana la sfarsitul anului nu vor mai fi majorate preturile la electricitate si la gaze naturale, a explicat Albayrak.
Acesta a anuntat un program de combatere a inflatiei, dupa ce rata anuala a inflatiei in Turcia a urcat la aproape 25% in septembrie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu si jumatate.
Guvernul de la Ankara ia masuri pentru reducerea preturilor fructelor si legumelor, a afirmat Albayrak, adaugand ca Executivul vrea ca turcii sa cumpere de la firmele care iau parte la programul de reducere a preturilor la bunuri cu 10%.
"Lupta impotriva inflatiei si pentru stabilitatea preturilor nu poate fi condusa numai de stat si de institutii si toti actorii economici trebuie sa o sprijine", a declarat ministrul turc de Finante.
Acesta a anuntat ca sectorul bancar va oferi un discount de 10% la imprumuturile cu rate ridicate ale dobanzilor.
Lira turceasca a pierdut aproximativ 40% din valoare in raport cu dolarul de la inceputul acestui an, pe fondul ingrijorarilor cu privire la efectele influentei presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 17:08
Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care debitorii carora le-a fost confiscat un bun vor putea sa-l redobandeasca de la firma de recuperare platind acesteia cel mult dublul sumei cu care aceasta a achizitionat creanta de la banca.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010, prin care se limiteaza suma pretinsa de cesionar de la debitorul avand calitatea de consumator, pana la cel mult dublul sumai platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent.
La nivelul acestei sume, debitorul-cedat se elibereaza de datorie, fara costuri suplimentare. Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, initiativa prevede ca aceasta masura se aplica si contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii.
"Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era in Codul civil pana in anul 2011. In retractul litigios se prevederea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun sa poata rascumpara de la firma de recuperare, platind dublul sumei cu care recuperatorul a achizitionat respectivul bun de la banca. Ori noi nu facem altceva decat sa reintroducem retractul litigios, dreptul debitorului sa isi rascumpere bunul respectiv. Am avut in vedere limitarea profitului firmei de recuperare", a declarat senatorul, PNL Daniel Zamfir.
Proiectul legislativ a fost fost adoptat cu 69 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si 5 abtineri, Senatul fiind prima Camera sesizata.
Citeste si... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 21:02
Senatorii din comisiile de buget, economica si juridica au aprobat un proiect de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum.
"Am stabilit si s-a votat ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca cu de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi dobanda BNR fiind de 2,25, asta inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. In ceea ce priveste dobanda maxima care poate fi perceputa la creditele de consum, aceasta nu poate depasi mai mult de 18%. Am luat aici referinta dobanda maxima pe care statul roman o percepe debitorului atunci cand sunt deposedati de bunuri.
Ca sa eliminam orice fel de discutie care a existat si care va mai exista in spatiul public ca ar exista o limitare a dreptului agentilor economici intr-o piata libera, este o practica europeana. Sunt foarte multe tari din Europa care practica o limitare a dobanzilor. Am decis ca si noi, in Romania, sa intram in randul tarilor europene in ceea ce priveste creditarea", a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului de lege.
El a precizat ca prevederile se vor aplica atat bancilor, cat si institutiilor financiare non-bancare si se vor aplica noilor contracte, nu si celor in derulare.
"Am stabilit foarte clar ca DAE sa nu depaseasca respectivele plafoane. Am decis sa introducem acest amendament si sa plafonam DAE pentru ca, de cele mai multe ori, chiar daca... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:35
Ministerul Finantelor propune introducerea posibilitatii organelor fiscale de a organiza licitatii prin mijloace electronice pentru eficientizarea valorificarii bunurilor sechestrate, conform unui comunicat de presa al institutiei.
Ideea a venit in urma dialogului cu reprezentantii mediului de afaceri, iar Finantele propun acum modificarea Codului de Procedura Fiscala cu "masuri benefice si echitabile, pentru a reduce birocratia, a imbunatati claritatea textului de lege si a elimina interpretarile".
Printre masurile propuse se numara reglementarea expresa a faptului ca un control fiscal efectuat de structurile ANAF sau structurile autoritatilor administratiei publice locale poate consta si in actiuni de prevenire si conformare, introducerea posibilitatii suspendarii sau neinceperii executarii silite, pe o perioada limitata (45 de zile), cand debitorul notifica organul fiscal despre intentia depunerii unei scrisori de garantie/polite de asigurare de garantie.
De asemenea, documentul mai vorbeste despre:
introducerea posibilitatii de a efectua plata creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, intr-un singur cont unic, printr-un ordin de plata pentru Trezoreria Statului, fata de doua conturi unice in prezent,extinderea Spatiului Privat Virtual, serviciul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta, dezvoltat la nivelul MFP/ANAF si pentru alte institutii/autoritati publice,reducerea duratei inspectiei fiscale prin crearea... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 22:40
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a valorificat deja bunuri in valoare de 130 de milioane de lei de la persoanele condamnate definitiv, a aratat seful Fiscului, Dragos Doros.
Presedintele ANAF a declarat, intr-un interviu acordat Europa FM, ca institutia pe care o conduce a obstinut bani din vanzarea de terenuri, vile, apartamente si firme.
Fiscul isi deschide magazin online cu marfuri confiscate
"De la inceputul anului, avem un departament care e botezat de noi Executari Silite, cazuri speciale, care se ocupa numai cu valorificarea bunurilor care au fost confiscate de instanta. A inceput sa lucreze din martie si cumva ne-am facut un plan, pe care il respectam si suntem chiar inaintea lui.
Am executat deja bunuri de 130 de milioane de lei si inca vreo 8 milioane de lei din plati ...citeste mai departe despre "Fiscul a vandut bunuri de 130 de milioane de lei confiscate de la persoane condamnate definitiv" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 15:05