Oficialii din banca centrala a Germaniei se declara profund nemultumiti de atitudinea guvernantilor de la Atena in procesul de negociere a deblocarii transelor din ajutorul financiar international.
Ultimul raport lunar al institutiei financiare de la Berlin arata ca Grecia se indreapta spre faliment, daca nu va face concesii care sa schimbe cursul negocierilor cu creditorii internationali, relateaza portalul Germany Today.
Ultimatum: reforme sau faliment
"Grecia trebuie sa isi schimbe radical atitudinea in negocierile curente cu creditorii", se arata in raportul lunar al Bundesbank.
Institutia a atras atentia ca programul de asistenta financiara care va lua sfarsit in luna iunie nu poate fi continuat in conditiile actuale, adaugand ca solvabilitatea statului elen este pusa in pericol.
Banca centrala a Germaniei crede ca o solutie sustenabila la criza financiara din Grecia o reprezinta aplicarea reformelor cerute de creditorii internationali ai tarii.
"Greciei i se solicita sa puna in practica reformele propuse, sa respecte masurile deja negociate si sa evite insolventa", spun reprezentantii Bundesbank.
Banca centrala atrage atentia ca statul si sistemul bancar elen au rezistat pana acum doar prin intermediul programului de asigurare a lichiditatilor de urgenta derulat de Banca Centrala Europeana.
Ultimele doua puncte asupra carora guvernantii greci si creditorii din zona euro nu reusesc sa cada de accord prevad reforme in sistemul de pensii de stat... mai mult
Luni, 18 Mai 2015, ora 17:30
Zona euro poate inregistra crestere economica durabila doar prin reforme pe piata muncii si cea financiara, pentru a debloca investitiile si a imbunatati productivitatea, a declarat luni presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite MarketWatch.
"Cea mai mare problema a zonei euro este perspectiva intunecata de crestere. Cererea scazuta joaca un rol, acesta este motivul pentru care politica monetara este atat de relaxata, dar trebuie sa confruntam deficientele structurale, pentru a debloca inovatiile si a sustine productivitatea", a afirmat Weidmann intr-o conferinta la Madrid.
Weidmann nu s-a referit si la perspectivele politicii monetare europene.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a alimentat vineri sperantele pentru o suplimentare a lichiditatilor mai agresiva, daca inflatia nu va accelera in curand spre tinta institutiei, de aproape 2%.
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie, iar unii analisti anticipeaza ca indicatorul a incetinit la 0,3% in noiembrie.
Multi analisti au interpretat remarcile lui Draghi drept pregatirea terenului pentru posibile achizitii de catre BCE de obligatiuni guvernamentale sau ale unor companii, in luniile urmatoare.
In prezent, BCE cumpara obligatiuni bancare garantate si obligatiuni garantate prin active, prin programe aprobate in septembrie, in pofida opozitiei lui Weidmann.
Seful... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:45
Banca Central Europeana (BCE) nu poate rezolva criza din zona euro, a declarat duminica presedintele Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank) Jens Weidmann, presand guvernele din zona euro sa-si puna economiile in ordine si sa-si inaspreasca politicile fiscale, transmite Reuters.
"Politica monetara a facut mult pentru a absorbi consecintele economice ale crizei dar u poate rezolva criza", a declarat Weidmann la o conferinta a economistilor organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Aceasta este opinia impartasita e majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE. Criza a fost provocata de deficiente structurale si in consecinta are nevoie de solutii structurale", a adaugat Weidmann.
Weidmann, recunoscut ca fiind unul dintre "durii" consiliului guvernatorilor BCE, nu vrea ca banca sa intervina prea puternic pentru solutionarea crizei economice din zona euro permitand astfel guvernelor sa relaxeze reformele. "Pentru a elibera potentialul monedei unice, sunt necesare eforturi pe doua fronturi: reforme structurale precum si eliminarea garantiilor implicite pentru banci si obligatiuni guvernamentale", a spus Weidmann.
Bancile ar trebui sa renunte la o parte din obligatiunile emise de guvernele lor
Seful Bundesbank a facut de asemenea in apel catre guvernele statelor din zona euro sa taie legaturile foarte stranse intre banci si obligatiuni guvernamentale, apreciind ca bancile detin mult prea multe obligatiuni emise de guvernele lor.
Pentru a contracara... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:15
Tarile europene nu trebuie sa incetineasca reformele si sa recurga la stimularea economiei pentru a combate somajul ridicat din randul tinerilor, intrucat rezultatul nu va fi crearea de locuri de munca sustenabile, a declarat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind esecul Frantei de a-si respecta tintele de deficit bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara din uniunea monetara.
"Somajul in randul tinerilor in unele tari este intr-adevar dramatic. Programele economice si de cheltuieli pe termen scurt, precum si o datorie mai mare pentru generatiile urmatoare nu creeaza locurile de munca sustenabile de care este nevoie urgent", a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scrie CNBC.
In contextul numarului ridicat de pesoane fara loc de munca din tari precum Spania si Italia, multi lideri politici europeni incep sa vada somajul drept o criza in sine si mai putin ca pe un aspect care se va rezolva odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Weidmann, care este si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, considera ca relaxarea eforturilor de reducere a indatorarii nu este o solutie, intrucat tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
"Doar companiile competitive si o structura economica sanatoasa pot oferi asa ceva. O pauza a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru ca avem reguli... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:25
Presedintele Bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, a atentionat Italia in legatura cu o eventuala oprire a reformelor economice dupa scrutinul legislativ care a aruncat tara intr-un impas politic, in lipsa unei majoritati parlamentare clare.
"Cetatenii si guvernul decid orientarea politicii nationale si trebuie sa-si asume consecintele", a declarat Weidmann intr-un interviu pentru saptamanalul Focus, din care AFP a publicat sambata unele extrase.
Jens Weidmann a subliniat totodata ca Roma nu trebuie sa astepte o interventie a bancilor centrale pentru sustinerea economiei sale. "Cand actori politici majori din Italia discuta de o inversare a reformelor sau chiar de o iesire a Italiei din zona euro, aceasta nu trebuie si nu poate fi un motiv pentru interventii ale bancilor centrale", a apreciat seful Bundesbank.
Italia se afla in plina criza politica de la alegerile legislative din 24-25 februarie, la care nicio coalitie nu a obtinut majoritatea la Senat. In acest climat de incertitudine, noul parlament de la Roma s-a reunit vineri pentru prima data. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 14:17
Guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat ca UE nu trebuie sa depinda de BCE in gestionarea crizei datoriilor din zona euro, apreciind ca programul de achizitionare a obligatiunilor este riscant pentru politica monetara.
Intr-un interviu acordat publicatiei finlandeze "Helsingin Sanomat", Weidmann, care este si membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat:
"Programul poate fi extrem de riscant pentru politica monetara. Riscurile au fost pana acum limitate si prevenite", a afirmat Weidmann. Acesta a adaugat ca cel mai mare risc este ca creditele ieftine oferite de BCE sa intarzie reformele fiscale.
"In ultimii ani, bancile centrale au avut rolul de a gestiona crizele. Unii cred ca doar bancile centrale pot face asta. Consider ca aceasta idee este gresita si periculoasa", transmite Reuters.
De asemenea, seful Bundesbank a mai precizat ca actuala politica monetara doar cumpara timp. "Este ca un calmant care nu elimina motivele, dar poate cauza probleme si efecte secundare", a afirmat oficialul BCE, avertizand impotriva dependentei Europei de BCE in supervizarea bancilor europene. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 09:53
Cancelarul german, Angela Merkel, il sprijina pe presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, in dezbaterea cu privire la rolul Bancii Centrale Europene (BCE), sustin surse citate de Reuters.
Weidmann se opune programului de rascumparare de catre BCE a datoriei suverane a tarilor din zona euro aflate in dificultate, considerand ca acest demers nu se poate substitui reformelor economice. Publicatia Bild a informat saptamana trecuta ca presedintele Bundesbank a amenintat ca demisioneaza din acest motiv, insa guvernul german a reusit sa-l convinga sa renunte la idee.
Norbert Barthle, expert pe probleme bugetare al Uniunii Crestin-democrate (CDU, formatiunea condusa de cancelar), a afirmat ca Angela Merkel a subliniat ca, pastrandu-si independenta si respectand mandatul sau, BCE poate juca un rol in stabilizarea monedei unice.
"Atat timp cat masurile sunt in concordanta cu mandatul, totul merge bine, insa ele nu pot dura pe termen lung. Altfel, ar fi politica de orientare bugetara si nu acesta este rolul BCE", a tinut sa precizeze Barthle. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:12
Guvernul german trebuie sa-si pastreze eforturile de consolidare bugetara, pentru a continua sa dea un exemplu bun partenerilor europeni, a declarat presedintele Bancii centrale germane, Bundesbank, Jens Weidmann, citat de AFP.
"Germania are o responsabilitate deosebita in calitate de pilon de stabilitate al uniunii monetare", a afirmat Weidmann pentru cotidianul mentionat. Drept urmare, tara "nu trebuie sa-si relaxeze eforturile" pentru a ajunge la un buget echilibrat.
"Pauza in consolidarea (bugetara) planificata pentru acest an nu este convingatoare, avand in vedere perspectivele de crestere", a precizat el, in contextul in care Germania ar trebui, dimpotriva, "sa dea un exemplu bun".
Deficitul bugetar german, cu alte cuvinte al singurului stat federal, este de asteptat sa fie pentru 2011 de aproximativ 20 de miliarde de euro, cu mult dincolo de previziunile initiale, datorita unei cresteri economice sustinute in ultimii doi ani. Dar va urca din nou in acest an, la aproximativ 26 miliarde de euro.
"Una din lectiile crizei este ca nu ar trebui sa intarzie consolidarea", a apreciat Weidmann.
Presedintele Bundesbank considera ca deciziile luate in decembrie de sefii de stat si de guvern din Europa, vizand ancorarea in si mai mare masura a stabilitatii bugetare in tratate, poate aduce o contributie utila la "rezolvarea crizei datoriilor in zona euro, dar ar trebui "sa se concretizeze" in fiecare tara membra pentru a restabili "pas cu pas" increderea... mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 12:54
Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, trebuie sa aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor intre performantele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru in conducerea BCE, potrivit Mediafax. Weber a afirmat intr-un discurs la Strasbourg ca majoritatea reformelor trebuie sa aiba loc in Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, unde persista deficitele de cont curent.
Majorarea salariilor si stimularea cererii interne in tarile cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scazut pentru echilibrarea situatiei, considera Weber, care detine si functia de presedinte al Bundesbank, banca centrala din Germania.
"Avand in vedere structura actuala a comertului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar imbunatati balanta contului curent in Spania, Portugalia si Grecia cu numai 0,25%", a aratat Weber.
El a explicat ca motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din tarile care inregistreaza deficite, astfel incat acestea trebuie sa actioneze.
Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat in acest an cu o criza a datoriilor suverane si sunt nevoite sa se imprumute cu dobanzi mari.
Banca Centrala Europeana le-a cerut sa adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor si imbunatatirea competitivitatii, care s-a erodat in ultimii ani. mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 23:53