In cazul in care cota standard de TVA s-ar reduce de la 19% la 16%, atunci am avea cel mai mic nivel al acestei taxe din intreaga Uniune Europeana.
Propunerea legislativa a primit, marti, aviz favorabil in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Practic, proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19 la 16%, si extinderea aplicarii cotei de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".
In 21 octombrie, Senatul a dat vot favorabil proiectului, iar in Camera Deputatilor - care este for decizional - va fi dezbatut miercuri, in ideea de a se aplica de la 1 ianuarie 2020.
El a fost initiat de deputatul Florin Roman si sustinut de alti liberali: Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu. Totusi, premierul Ludovic Orban a transmis ca proiectul nu e sustinut de intreg partidul, iar presedintele Klaus Iohannis a avertizat ca masura nu este oportuna acum pentru buget.
Cota generala de TVA in statele membre UE
La 1 ianuarie 2019, in tarile UE, cota generala de TVA era cuprinsa intre 27% (Ungaria) si 17% (Luxemburg).
Cu 19%, Romania se afla in plutonul statelor cu valoare mai redusa a taxei pe valoare adaugata, dupa cum se observa mai... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:26
Bulgaria ar putea reduce TVA la alimente, asa cum a facut Romania, a declarat joi ministrul bulgar al Economiei, Bozhidar Lukarski, la postul de televiziune Nova TV.
Bulgaria aplica o taxa pe valoarea adaugata de 20%, cu exceptia sectorului turismului, in care nivelul TVA este de 9%.
Intrebat despre reducerea de catre Romania a TVA la alimente de la 24% la 9%, Lukarski nu a exclus ca si Guvernul Bulgariei sa ia o astfel de masura.
"Romania a avut TVA de 24% o perioada lunga de timp. Asa cum am spus ieri in sedinta de Guvern, in tot acest timp Bulgaria nu a impus cetatenilor sai o TVA la fel de ridicata ca cea din Romania. In aceasta privinta putem spune ca am avut o situatie mai buna ca Romania. Avand in vedere beneficiile pe care aceasta masura le aduce economiei ...citeste mai departe despre "Bulgaria ar putea reduce TVA la alimente, dupa exemplul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:27
Premierul Ponta a anuntat, marti, reducerea TVA la toate produsele alimentare, incepand cu data de 1 iunie. Dar care e situatia in alte state ale Uniunii Europene?
Ratele cele mai mici sunt in Luxemburg 3%, Spania si Italia - 4% si Irlanda - 4.8%.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
In schimb, in Danemarca si Estonia taxa este la valoarea standard, de 25%, respectiv 19%. La fel este si in Bulgaria si Slovacia, unde nivelul TVA se ridica la 20%.
In Germania, cota standard a TVA este de 19%. Insa pentru produse alimentare, taxa pe valoare adaugata este de 7%. Nu acelasi lucru este valabil si in restaurante, unde se aplica valoarea standard.
TVA de 9% la alimente: Cati ...citeste mai departe despre "Cat este nivelul TVA la alimente in statele UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 07:27
Patronatele din agricultura cer reducerea cotei de TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5% si pornesc o campanie in acest sens, motivand ca ar scadea astfel evaziunea fiscala in domeniu, estimata acum la peste 450 de milioane de euro.
Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne, fiind depasita doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. In Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda - 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.
Patronatele din agricultura mentioneaza ca Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile in Uniunea Europeana, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
"Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arata in analiza facuta de cele sase patronate, printre care se numara Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania.
Conform sursei citate, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 15:47
Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
Reducerea TVA in Romania nu va fi aplicata in urmatoarea perioada, iar mentinerea cotei unice de impozitare de 16% pentru companii reprezinta un handicap fata de celelalte tari din regiune, a apreciat, joi, Cristian Radulescu, partener in compania de consultanta fiscala TaxHouse.
"Din perspectiva TVA, nu dau sanse foarte mari unei scaderi de Taxa pe Valoare Adaugata, sau taxare diferentiata, cum s-a intamplat in tari vecine, cum este in Bulgaria, de exemplu, care aplica o taxa redusa in turism. Cu o taxa de 24 la suta, Romania se afla intre primele patru tari europene, ca marime a TVA", a spus Radulescu, in conferinta "Realitatea in Afaceri - Drumul catre performanta", care a reunit, la Hotelul Intercontinental, executivi din mari grupuri financiar-bancare si companii.
Radulescu considera, de asemenea, ca actuala cota unica de 16 la suta cu care este impozitat profitul companiilor din Romania este un obstacol in ceea ce priveste competitivitatea acestora.
"Mentinerea in continuare a cotei unice de impozitare de 16 la suta la impozitul pe profit reprezinta un dezavantaj pentru firmele din Romania. De asemenea, o problema pentru economia romaneasca este procentul ridicat al contributiilor sociale la bugetul de stat, de 35 la suta, acest nivel fiind mai mare chiar si decat cel al taxarii directe, de 24 la suta", a aratat reprezentantul TaxHouse.
Intre subiectele conferintei au figurat optimizarea capitalului de lucru, accesarea fondurilor europene, solutii de... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:43
Nivelul TVA-ului la alimente in Romania este de cinci-sase ori mai mare decat in alte state europene. Beneficiile scaderii taxei sunt vizibile oricui, dar nu si ministerului Agriculturii. Romanii vor manca in curand doar produse importate, dupa cum avertizeaza reprezentantii din industrie.
Romania este pe locul doi in Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente.
Cu un TVA de 24%, suntem intrecuti doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.
"Noi suntem prostii Europei", este de parere Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului si i-am explicat situatia din Europa si efectele pe care le-ar avea in Romania scaderea TVA-ului".
Efectele unei taxe mari la mancare sunt binecunoscute oricui are cunostinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scaderea banilor care vin la buget, scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si scoaterea de pe piata a companiilor care lucreaza cu acte in regula.
Ministerul s-a razgandit... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:08