Viitorul sef al companiei austriece OMV, Rainer Seele, are in plan o noua varianta de transport pentru gazele naturale din Rusia, care sa ocoleasca Ucraina.
Seele il va inlocui de la inceputul lunii viitoare pe actualul director executiv al OMV, Gerhard Roiss, in planurile de viitor ale companiei intrand si o colaborare cu gigantul rus Gazprom, arata agentia Novinite.
Traseu est-european
Presa austriaca, prin ziarul Die Presse, sustine ca viitorul sef al OMV planuieste relansarea proiectului Nabucco sub forma unui parteneriat cu Gazprom.
Traseul gazoductului ar urma sa strabata Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in final in Austria.
Diferenta fata de planurile initiale o reprezinta aprovizionarea cu gaze din Rusia si Iran, in locul celor livrate de tarile din jurul Marii Caspice.
Oficialii UE au anuntat stoparea proiectului Nabucco in 2013, ca urmare a aparitie unor costuri suplimantare si a disensiunilor politice.
Nabucco urma sa reprezinte o solutie de reducere a dependentei tarilor europene de gazul rusesc, livrarile de gaze urmand sa fie facute de Kazahstan, Turkmenistan si Azerbaidjan.
Acum insa, OMV ia in considerare refacerea traseului initial intr-o colaborare cu rusii de la Gazprom, sustin jurnalistii de la Die Presse.
Romania, stat partener
Trei surse au confirmat faptul ca noile planuri ale lui Rainer Seele vor fi promovate de Reinhard Mitschek, fost manager de proiect pentru Nabucco.
In cadrul vechiului... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 12:01
1Bulgaria si Azerbaidjanul vor sa propuna Comisiei Europene relansarea proiectului gazoductului Nabucco, care a esuat in 2013 in lipsa furnizorilor, a anuntat miercuri premierul bulgar Boiko Borisov, dupa discutii la Sofia cu presedintele azer Ilham Aliyev.
Borisov a declarat reporterilor, intr-o conferinta de presa, ca va prezenta Comisiei Europene, impreuna cu Aliyev, proiectul de relansare a Nabucco, transmite Novinite.
Presedintele bulgar a subliniat ca Bulgaria este un membru extrem de loial al Uniunii Europene. El a facut astfel referire la decizia autoritatilor de la Sofia de a bloca constructia gazoductului South Stream, la solicitarea Comisiei Europene, acesta fiind motivul pentru care Rusia a renuntat la proiect, optand in schimb pentru o conducta catre Turcia.
"Bulgaria nu poate doar sa serveasca interesele Comisiei Europene, in acest caz este un proiect care este orientat integral catre NATO si Europa. Ani de zile am investit bani in proiectul Nabucco", a adaugat ...citeste mai departe despre "Bulgaria vrea relansarea Nabucco: Nu putem doar sa servim interesele Comisiei Europene" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 21:22
Grupul industrial francez GDF Suez, unul dintre cele mai importante grupuri energetice europene, intra in proiectul gazoductului Nabucco Vest, care urmeaza sa lege Austria de frontiera turco-bulgara.
Fara sa precizeze valoarea tranzactiei, OMV a anuntat ca a vandut francezilor de la GDF Suez 9% din actiunile Nabucco Vest, proiect sprijinit de Uniunea Europeana, in timp ce grupul austriac a cumparat recent actiunile companiei germane RWE, care s-a retras din proiect.
"Atragerea companiei GDF Suez ca partener in cadrul Nabucco Vest constituie un progres important si demonstreaza ca Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona in viitor Europa in maniera sigura cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat CEO de la OMV, Gerhard Roiss, citat in comunicat.
In consecinta, Nabucco Vest cuprinde la ora actuala sase investitori, si anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) si GDF Suez (Franta).
Anuntul intrarii GDF Suez in proiectul Nabucco Vest intervine in contextul in care consortiul azer Shah Deniz trebuie sa anunte in curand o decizie in legatura cu livrarile de gaze naturale de la Marea Caspica spre Europa. Consortiul, care controleaza zacamintele de gaze naturale Shah Deniz II din Azerbaidjan, va anunta pana la sfarsitul lunii iunie alegerea facuta intre Nabucco si proiectul rival, TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Nabucco Vest, care va aproviziona 15-20 de tari, va lega Austria de frontiera... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 08:09
Soarta NABUCCO se va decide in iunie, iar coordonatorii proiectului cauta sa isi asigure sustinerea din partea statelor care vor beneficia cel mai mult de pe urma acestui proiect, printre care se numara si Romania.
Tara noastra, impreuna cu Bulgaria, Ungaria, Romania, Turcia si Austria au reconfirmat angajamentul de a asigura selectarea NABUCCO Vest ca prima ruta europeana de transport al gazelor naturale din regiunea caspica.
Ministrul Energiei Constantin Nita a subiliniat, in cadrul unei vizite oficiale in Turcia, importanta politica si economica a proiectului, atat pentru Europa de Est, cat si pentru Europa de Vest. NABUCCO reprezinta cea mai scurta ruta de acces catre pietele din Europa de Sud-Est. Doar Nabucco permite accesul direct catre toate pietele din Balcani, inclusiv catre cele din Italia si Grecia.
Conducta NABUCCO va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de gaze de la Baumgarten, Austria. Prin Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienti din toata Europa.
NABUCCO ar putea asigura 5% din necesarul de import de gaze al UE
Cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi/an, (5% din necesarul de importuri de gaze al UE) proiectul NABUCCO concureaza cu Trans Adriatic Pipeline (TAP), proiectul unei conducte care ar traversa, Grecia, Albania si Italia.
Uniunea Europeana urmareste sa... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 08:48
Bulgaria va incepe construirea gazoductului Nabucco in jurul datei de 10 ianuarie, a anuntat premierul acestei tari, Boiko Borisov.
Sofia propune ca interconexiunea ce va lega sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei si Turciei sa fie inclusa in proiectul Nabucco, menit sa aduca gaze din Azerbaidjan pana in Europa, conform Agerpres.
Proiectul prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1.300 kilometri. Conducta ar urma sa inceapa de la granita Bulgariei cu Turcia si sa urmeze terminalul central-european de gaz.
Dilema Romaniei: Nabucco sau South Stream?
Borisov a mantionat ca vineri a primit asigurari de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ca acest proiect va avea sprijinul executivului comunitar.
El a adaugat ca proiectul Nabucco este important pentru tara sa deoarece va diversifica sursele de gaze.
In doi-trei ani, Bulgaria va dispune de cantitati importante de gaze care vor fi extrase din Marea Neagra, pe care le-ar putea exporta.
Bulgaria ar putea castiga anual 410 milioane de dolari din exploatarea gazelor
Guvernul bulgar a aprobat recent emiterea unei autorizatii pentru un consortiu din care fac parte grupul petrolier francez Total SA, cel austriac OMV si cel spaniol Repsol, in vederea efectuarii prospectiunilor asupra blocului "Khan Asparuh", situat pe platoul continental si in partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagra.
Totodata, Borisov a confirmat ca... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 12:25
Comitetul Politic Nabucco, ce include reprezentantii guvernamentali Nabucco din tarile de tranzit, s-a reunit luni la Viena si a confirmat sprijinul politic deplin pentru Proiectul Conductei de Gaze Nabucco si pentru Acordul Interguvernamental existent, asigurand astfel increderea investitorilor si producatorilor.
Gazduit de Ministerul Energiei din Austria si cu participarea Comisarului European pentru Energie, Gunther Oettinger, a Primului Ministru al Bulgariei Boyko Borisov si a ministrilor responsabili de portofoliile energiei din Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia precum si a actionarilor Nabucco, Comitetul Politic si-a reiterat sprijinul deplin si incontestabil pentru proiectul Nabucco.
Comitetul a confirmat ca actualul cadru legal si de reglementare pentru proiectul Nabucco este aplicabil conform Acordului InterGuvernamental (InterGovernmental Agreement - IGA), Acordului de Sprijin al Proiectului (Project Support Agreement - PSA) existente precum si pentru proiectul cu punct de plecare la granita bulgara. La intalnire a participat Ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, care a facut o prezentare a evolutiei proiectului din perspectiva producatorului.
"Comitetul Politic reconfirma sprijinul politic, legal si de reglementare de care se bucura Nabucco. Acest angajament este un factor crucial care face ca Nabucco sa fie cel mai avansat proiect de conducta din Coridorul Sudic, foarte atractiv pentru participantii la piata... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:41
Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului intre Romania, Nabucco Gas Pipeline International GMBH si Nabucco Gas Pipeline Romania SRL, semnat la Kayseri, la 8 iunie 2011.
Acordurile de sprijin in proiectul gazoductului Nabucco au fost semnate de companiile subsidiare Nabucco si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit - Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, in cadrul unui eveniment oficial din Kayseri, Turcia, pe 8 iunie 2011.
"Acordurile de sprijin al proiectului reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat atunci directorul general al Nabucco Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.
Principalele elemente ale acordurilor de sprijin al proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia, protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii si sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului.
Aceste acorduri reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.
Totodata, acordurile de sprijin al proiectului se bazeaza pe legislatia actuala si protejeaza proiectul Nabucco de legi noi,... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:59
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, ca proiectul Nabucco este prioritar pentru Romania.
In acelasi timp, presedintele a precizat ca Romania nu se va opune proiectului "South Stream", sustinand ca tara noatra isi mentine optiunea de a fi un partener al companiei Gazprom.
Intrebat care este pozitia Romaniei in proiectul South Stream, Basescu a raspuns: "Noi sustinem fara rezerve varianta coridorului sudic, care este o varianta sustinuta de Uniunea Europeana si noi suntem parte a Uniunii Europene".
Gazprom ar putea plati pentru constructia sectiunii din Bulgaria a conductei South Stream
"Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem si parte a acestui proiect, Romania are 16% din proiect. Dar niciodata n-o sa auziti ca ne impotrivim South Stream-ului. Va pot spune ca atunci cand am primit de la autoritatile rusesti solicitarea sa se faca primele prospectiuni in zona economica a Romaniei, raspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decat parte a politicii energetice europene, atata timp cat Federatia Rusa si acum ne vinde gaze prin intermediari si nu in mod direct.
In conditiile in care avem o conducta a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru. Fireste, o deschidere a Federatiei Ruse catre parteneriatul cu noi si noi am oferit Gazpromului posibilitatea sa faca depozite de gaze pe teritoriul Romaniei in foste saline. Si intrebarea a venit destul de acut atunci cand au fost... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 10:05
Proiectul Nabucco ar putea fi abandonat pana in iunie, sustine agentia rusa Itar Tass, care citeaza surse din Marea Britanie. Esecul gazoductului a fost determinat de schimbarile cruciale de pe piata globala a gazelor, sustin sursele.
Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, fiind organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.
NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie de tipul one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama.
Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco, care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.
Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.
Constructia conductei de 4.000 de kilometri urma sa fie demarata in 2013 si sa fie data in functiune in 2017.
Intre timp a aparut insa "Nabucco Vest", un concept revizuit al proiectului Nabucco, care prevede... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 15:45