Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Bulgaria a anuntat luni ca a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom, care furnizeaza cea mai mare parte a gazului natural consumat in aceasta tara, ca din ianuarie acesta sa fie livrat prin noua conducta TurkStream, care trece prin Marea Neagra si iese in Turcia, ocolind astfel Ucraina si Romania.
"Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrarilor (...) convenabila pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2", situat la granita bulgaro-turca, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova.
Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva ( 35 milioane de euro) pe an cheltuiti ca taxe de tranzit via Romania, invecinata cu Ucraina, de unde vine in prezent gazul rus. Pretul gazului in Bulgaria ar putea scadea astfel cu 5%, a mentionat Petkova.
Conducta TurkStream leaga Rusia de partea europeana a Turciei. Prima linie a conductei, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
(Foto: Gazprom)
Rusia intentioneaza ca luna viitoare sa inaugureze prima linie, insa darea in exploatare a celei de-a doua depinde de realizarea infrastructurii necesare in Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Guvernul de la Sofia a promis in octombrie ca va finaliza sectiunea gazoductului TurkStream de pe teritoriul bulgar pana in 2020, dupa... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 22:10
Romania si Ungaria au inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind in Suedia (11,8 euro/100 kWh), Olanda (9,2 euro/100 kWh) si Danemarca (8,6 euro/100 kWh), conform datelor publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, s-au inregistrat in Danemarca (minus 1,7%), Ungaria (minus 1,6%) si Austria (minus 1,3%), iar cel mai semnificativ avans in Bulgaria (18,3%), Letonia (15,8%) si Estonia (14,2%).
In primul semestru din acest an, in UE pretul mediu la energia electrica destinata populatiei a crescut la 21 euro pentru 100 de kWh, comparativ cu perioada similara din 2018 (cand se situa la 20 euro pentru 100 de kWh). Pretul mediu in UE la gazele naturale s-a mentinut stabil si s-a situat la sase euro per 100 kWh, in primul semestru din 2019.
La nivelul UE, in primul semestru din 2019 taxele si cotizatiile erau responsabile pentru mai mult de o treime (37%) din pretul energiei electrice pentru gospodarii, la pretul gazelor naturale procentul fiind de 27%.
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului energiei electrice pentru gospodarii, exprimat in moneda... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:59
Pretul gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, a crescut in 20 de state membre UE, intre a doua jumatate a anului 2017 si a doua jumatate a anului 2018, iar cele mai semnificative majorari au fost observate in Irlanda (17,3%), Bulgaria (16,5%), Suedia (16,4%) si Romania (16,3%), in conditiile in care la nivelul UE s-a inregistrat o crestere de 5,7%, arata datele publicate marti de Eurostat.
Exprimat in euro, pretul mediu al gazelor naturale pentru gospodarii in a doua jumatate a lui 2018 varia intre mai putin de cinci euro pentru 100 kWh in Ungaria si Romania (ambele cu 3,5 euro per 100 kWh) si pana la 12,2 euro per 100 kWh in Suedia. La nivelul UE, pretul mediu al gazelor naturale pentru gospodarii era de 6,7 euro per 100 kWh.
Exprimate in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), care elimina diferentele dintre nivelurile preturilor intre tari, cele mai mici preturi la gazele naturale pentru gospodarii se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh) si Marea Britanie (4,7 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari in Suedia (10,1 PPS per 100 kWh) si Spania (9,7 PPS per 100 kWh).
De asemenea, in a doua jumatate a lui 2018, taxele aveau cea mai mare pondere in pretul gazelor naturale pentru gospodarii in Danemarca (54% din pretul gazelor naturale pentru gospodarii) si Olanda (52%) . La polul opus, cele mai mici contributii erau inregistrate in Luxemburg si Marea Britanie (ambele cu 10%), urmate de Grecia (14%) si Romania (16%) . La nivelul... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 14:54
De la 1 iulie, gazele s-ar putea scumpi cu 6-7% in Romania, in timp ce in Bulgaria se vor ieftini incepand cu luna aprilie.
Cresterea preturilor din tara noastra este determinata de calendarul de liberalizare.
"Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor - n.red.).
Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare - n.red.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc in Romania - In Bulgaria se ieftinesc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 15:42
Romania plateste cel mai mic pret la gaze naturale din Balcani, si anume 0,28 euro per metru cub, in conditiile in care tarifele in aceasta regiune se situeaza, oricum, sub media europeana.
Cel mai mare pret la gaze din Balcani este plati de catre consumatorii din Bosnia-Hertegovina (0,54 euro per metru cub), potrivit datelor Eurostat consultate de Anatolia News Agency.
Pretul mediu din UE este de 0,64 euro per metru cub.
Pretul gazelor naturale vandute in zonele industriale din Turcia este de 0,36 euro pentru un metru cub. In schimb, Istanbul Gas Distribution Industry and Trade (IGDAS) vinde un metru cub de gaze naturale cu aproximativ 0,44 euro daca se includ si taxele.
Consumul total de gaze naturale estimat al Romaniei s-a diminuat cu 51% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ, cu primele trei luni din 2012, anunta Grupul OMV Petrom.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, reducerea consumului a fost de 4%.
Consumul de gaze naturale a scazut cu 51% in T2
Retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei vor fi interconectate printr-o conducta de 25 de kilometri. Proiectul va fi finalizat pana la finele lunii mai 2013.
Cand va fi gata conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:41
Rusia a fost de acord sa ofere o reducere cu 11% a pretului gazului pentru Bulgaria, in schimbul construirii mai rapide a tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, a anuntat ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.
Dobrev a fost vineri la Moscova, unde a discutat cu inalti oficiali rusi in legatura cu decizia Sofiei de a renuntat la constructia centralei nucleare Belene.
Dobrev a admis ca discountul de 11% oferit de Gazprom este valabil numai pentru o perioada de noua luni - din 1 aprilie pana la sfarsitul lui 2012 - si ca nu a fost negociat nimic pentru anul 2013.
In schimb, Bulgaria si-a luat angajamentul sa accelereze constructia South Stream, in conditiile in care, din 1 ianuarie 2013, UE introduce norme noi privind accesul la retelele energetice.
Consumatorii bulgari nu vor resimti scaderea pretului.
Anterior, autoritatile ruse au anuntat ca o decizie finala privind ruta si investitiile in South Stream va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie, iar constructia ar urma sa inceapa in decembrie.
Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.
Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar intampina unele dificultati si unii observatori sunt de parere ca... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 16:41
Pretul final al gazelor platit de populatia si firmele din Bulgaria va creste cu 12,73% de la 1 aprilie, a anuntat Comisia de Reglementare in domeniul Energiei si Apelor de la Sofia.
Potrivit sefului institutiei mentionate, Angel Semerdzhiev, compania bulgara de gaze, Bulgargaz, risca sa intre in faliment daca scumpirea era mai mica, transmite agentia de stiri Novinite.
De altfel, Bulgargaz solicitase o majorare a tarifelor finale cu 25% de la 1 aprilie, pentru a-si acoperi costurile de achizitie a gazelor.
Cresterea pretului gazelor va duce la o scumpire a energiei termice cu ponderi cuprinse intre 4% si 13%, in functie de regiune. In Sofia, spre exemplu, factura la caldura si apa calda va creste cu 9%.
Bulgaria importa din Rusia peste 90% din consumul intern de gaze. mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 14:33
Gazul in Europa s-a scumpit brusc, ca urmare a cresterii cererii din cauza frigului si a informatiilor ca Rusia si-a redus livrarile.
Pretul gazului pe piata britanica a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii trei ani, la aproape 420 de dolari pe mia de metri cubi, reflectand preturile din UE, relateaza BBC.
Comisia Europeana a anuntat ca fluxul de gaz este sub capacitatea normala in Polonia, Slovenia, Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, Romania, Grecia si Italia. Aceasta informatie a determinat o noua controversa intre Gazprom si Ucraina.
Joi, Gazprom a declarat ca se achita de contractele pe care le are fata de Europa si ca Ucraina, prin ale carei conducte trece gazul rusesc catre UE, probabil ca ia cantitati mai mari decat cele prevazute in contract. Guvernul ucrainean a dezmintit imediat aceasta acuzatie.
Vremea rece din Est, care face ravagii de o saptamana si deja a luat viata a peste 200 de oameni in Europa, a determinat o crestere semnificativa a cererii de gaz. Tarile europene, inclusiv Marea Britanie, folosesc in prezent surse alternative de gaz, inclusiv rezerve inmagazinate.
Analistii spun ca este prea devreme pentru a estima impactul asupra facturilor casnice la energie, care vor depinde de cat gaz va fi luat din depozite, gaz ce va trebui inlocuit mai tarziu.
Comisia Europeana a promis ca monitorizeaza situatia, dar da asigurari ca statele membre ar trebui sa aiba provizii pentru 30 de zile, in eventualitatea unei intreruperi a... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 22:15