Piata imobiliara din Londra prezinta acum aproape aceleasi caracteristici ca si cea din Romania in plina perioada de criza financiara.
Cumperi o locuinta scumpa si te poti trezi cu o masina noua oferita de agentie, cu o scutire de taxa de timbru sau cu diverse gadgeturi venite la pachet cu cheile casei, relateaza The Guardian.
Lipsa cumparatorilor de apartamente scumpe in centrul metropolei britanice ii forteaza pe dezvoltatori sa puna in joc stimulente claie peste gramada pentru a atrage clienti.
Astfel, ofertele de pe segmentul muribund al proprietatilor de lux din Londra includ automobile cadou, cu o valoare de maxim 18.000 lire sterline, scutiri de la plata taxei de timbru de pana la 150.000 lire si sisteme audio performante sau alte gadgeturi atractive, dupa cum recunosc agentii de la Garrington Property Finders.
Sigur, sacrificiul financiar nu este facut de agentiile imobiliare, ci chiar de dezvoltatori, asa cum demonstreaza cazul unui nou complex rezidential dezvoltat de compania Jamm in Muswell Hill, in nordul Londrei.
Pe langa o masina electrica Renault Zoe si scutirea de taxa de timbru, in valoare de 153.000 lire sterline pentru proprietatile cu o valoare de peste 2 milioane lire, oferta destinata celor care achita integral pretul locuintelor in cauza, agentii de vanzari dau cadou si cate un iPad de ultima generatie clientilor care depun garantie 2.500 lire pentru rezervarea casei mult visate.
"Exista o ingrijorare tot mai mare in randul... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 17:18
A facut o avere de invidiat din tranzactii imobiliare in China, dar acum se arata speriat de modul in care lucrurile par sa fi scapat de sub control. Cel mai bogat chinez, miliardarul Wang Jianlin, avertizeaza asupra riscului fara precedent rezultat in urma aparitie bulei imobiliare din tara sa.
"Este cea mai mare bula imobiliara din istorie", a explicat miliardarul chinez, intr-un interviu acordat CNN Money, mentionand si diferentele flagrante care exista in sectorul imobiliar din China.
O criza imobiliara in China ar veni ca o a doua lovitura crancena pentru investitori, dupa ce, anul trecut, fluctuatiile puternice de pe bursa au facut sa dispara miliarde de dolari plasati de micii investitori in actiuni.
Wang a atras atentia asupra fenomenelor contrastante inregistrate pe piata imobiliara chineza, in functie de regiuni. Spre exemplu, daca in Shanghai, metropola aflata in plina expansiune, preturile imobilelor se ridica pana la cer, in alte orase mici din China case in perfecta stare zac parasite, in ciuda preturilor mai mult simbolice ale acestora.
"Nu vad o solutie la aceasta problema. Guvernul a venit cu tot felul de masuri, care au inclus si limitarea numarului de proprietati sau plafonarea creditelor imobiliare, dar nu s-a ezolvat nimic", afirma cel mai bogat om din China.
Situatia este ingrijoratoare si pentru oficialii de la Beijing, care privesc speriati la dezechilibrul dintre ritmul scazut de crestere economica si nivelul urias al creditelor... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:57
Explozia bulei imobiliare chineze abia a inceput, iar statul asiatic a inceput sa simta "durerile" cu care s-au confruntat americanii in ultimii 5 ani, a precizat Jim Chanos, presedintele fondului de hedging Kynikos Associates.
Economia Chinei a cunoscut o scadere, in timp ce politicienii incearca sa previna un eventual colaps al economiei asiatice. Chanos nu crede intr-o prabusire iminenta, de aceea spune ca investitorii nu trebuie sa tina cont de ceea ce se intampla, potrivit CNBC.
"China va supravietui tuturor acestor intemperii. Nu este nicidecum sfarsitul Regatului Mijlociu. Ei au o bula imobiliara si sunt nevoiti sa treaca prin asta", a mai adaugat specialistul.
"Nu spun ca statul chinez se va "topi" ca societate, insa vor avea o problema reala in privinta creditelor. China se va confrunta cu o problema in sectorul care are cel mai mare impact asupra economiei", spune Chanos.
Saptamana trecuta, China a anuntat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile sale, o masura stimulativa pentru a se asigura ca fluxurile de capital vor continua.
In opinia lui Chanos, problema cea mai mare cu care se confrunta statul asiatic este legata de industria de constructii, acesta oferind exemplul unui dezvoltator imobiliar care a pierdut recent 2 miliarde de yuani, echivalentul a 314 milioane de dolari.
Potrivit acestuia, trendul va continua, avand in vedere faptul ca industria imobiliara a scazut cu 40% in luna septemebrie.
"Piata s-a oprit, de aceea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 11:10
Dupa cum dovedeste experienta, crizele financiare si economice au ca preludiu sau chiar ca factor declansator perturbatii majore in sectorul imobiliar. Si actuala criza financiara si economica la nivel international probeaza experienta.Faptul nu trebuie deloc sa mire. Sectorul imobiliar este practic terenul tuturor promisiunilor populiste de sorginte politica si electorala si se afla printre primele care cedeaza la confruntarile cu realitatea.
Dar, mai ales, imobiliarul este segmentul economic in care se manifesta cel mai acut lacomia, inclinatia speculativa si apetitul pentru profit lejer al celei mai agresive componente a capitalului actual, respectiv cea financiar-bancara.
Ravagiile facute de capitalul financiar-bancar in sectorul imobiliar sunt imense si ies la suprafata primele. Pentru a evidentia dimensiunea acestor ravagii este de ajuns a arata ca, in sistemul imobiliar, exista un singur platitor (beneficiarul) si vreo sapte-opt intermediari care pretind profituri colosale (agentul imobiliar, asa-numitul dezvoltator, proprietarul terenului, constructorul, banca finantatoare, asiguratorul si, in multe tari, brokerul de ipoteci, speculatorul de titluri ipotecare, speculatorul de contracte la termen pe ipoteci etc.).
Bietul beneficiar platitor nici nu mai stie cine il vlaguieste, pe cine achita si pe cine poate sa traga la raspundere.
Cert este doar ca, daca o cat de mica divergenta se produce de la scenariul programat (o crestere a dobanzilor, o schimbare in... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 00:02
Economia Chinei risca supraincalzirea si aparitia unor bule speculative, a avertizat, miercuri, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit Mediafax. Strauss-Kahn a aratat, la un colocviu in Paris privind Europa si China, ca supraincalzirea poate aparea pe piata creditelor si cea imobiliara, existand in special pericolul formarii unor bule speculative.
Un studiu FMI comandat de China, privind riscul aparitiei bulelor speculative, a aratat ca sistemul financiar chinez va fi supus unor tensiuni puternice in lunile si anii viitori. Seful FMI a precizat ca studiul va fi disponibil la sfarsitul acestui an.
China a reusit sa treaca de criza datorita unui plan de relansare anuntat la sfarsitul anului 2008, care a inclus in special investitii de ordinul a 400 de miliarde de euro, pe parcursul a doi ani.
Ulterior, temerile legate de speculatiile imobiliare si supraincalzirea economiei, precum si de o eventuala crestere a imprumuturilor neperformante acordate de banci au determinat guvernul sa limiteze creditarea. mai mult
Joi, 17 Iunie 2010, ora 00:01