Bugetul celor trei coloane reprezinta o alta modalitate de organizare a banilor pe care ii castigi lunar, in asa fel incat sa reusesti sa si pui ceva deoparte pentru zile negre. Asa ca, pentru ca la tine totul este "pe buget", foloseste o foaie de hartie pe care sa trasezi trei coloane: una cu veniturile, una cu cheltuielile si una pentru economii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, cum sa te organizezi mai bine cu banii.
Timp de o luna, tine un jurnal foarte detaliat al cheltuielilor, de la cele mai mari cheltuieli, precum cele cu facturile la utilitati, pana la cele mai mici.
La finalul lunii, fa o suma a tuturor veniturilor, daca ai mai multe, si scade toate cheltuielile care s-au adunat peste luna, dar absolut toate. Daca toate aceste cheltuieli sunt mai mici decat veniturile, atunci esti pe drumul cel bun. Daca nu, atunci vezi de unde mai poti taia pentru a reduce cheltuielile.
Dupa ce ti-ai analizat cheltuielile, separa-le pe "caprarii" si mai analizeaza inca o data.
Daca esti de parere ca ai cheltuit prea mult pe o anumita categorie, atunci impune-ti o tinta de buget, astfel incat sa cheltuiesti mai putin acolo. Pentru a putea sa economisesti pe viitor, atunci stabileste-ti ca toate cheltuielile tale lunare sa ajunga undeva la 70% din venituri.
Dar asta nu inseamna ca vei economisi 30% din venituri peste noapte, va trebui sa treaca ani pana vei ajunge la o astfel de performanta. Cu toate acestea, iti poti stabili o suma... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 09:30
De fiecare data cand te uiti, la final de luna, si vezi ca nu mai ai bani, te intrebi cum de se "topesc" acestia, desi tu "ai tinut" de fiecare leut pe care-l ai in portofel.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa iti tii bugetul sub control.
Explicatia este cat se poate de simpla. Lucrurile mici sunt cele care te fac sa cheltuiesti atat de mult in fiecare luna, fara sa iti dai seama. Astfel ca, daca te uiti atent, vei observa ca ai tabieturi de tipul: in fiecare zi cand mergi la serviciu iti cumperi cate o cafea care costa, sa spunem, un leu; iti mai iei un covrig sau doi, care mai costa si ei un leu sau doi. Asa ajungi sa dai, in fiecare dintre aceste zile, cate 2-3 lei doar pentru aceste doua lucruri, iar intr-un an sa ai un cost de cel putin 700 de lei.
Pe langa acestea, poate mai fumezi si trei pachete de tigari pe saptamana, adica mai cheltuiesti cel putin 60 de lei. Aceasta suma inmultita cu 52 de saptamani, iti da o cheltuiala de 3.120 de lei, cel putin.
Si pentru ca ai vicii de genul asta, poate ca iti mai cumperi si cate o sticla de suc la jumatate de litru, o data la doua-trei zile. Deci, inca un minimum de 120 de sticle, daca bei una la trei zile. 120 de sticle de suc ori 3 lei bucata, asta inseamna ca mai adaugi la bugetul tau de consum inca 360 de lei pe an.
Acum, daca aduni cele trei sume, vei descoperi ca, numai pe aceste cateva "placeri", ajungi sa platesti anual cel putin 4.200 de lei.
Rubrica "Profu' de... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 08:30
In aceste vremuri nesigure, pe cat de important este sa avem grija de sanatatea noastra, pe atat de necesar este sa stim cum sa ne gestionam resursele financiare. Deoarece aceasta situatie de criza a dus la modificarea multor aspecte ale vietii de zi cu zi, majoritatea oamenilor se ingrijoreaza de efectul pe care aceasta il poate avea asupra bugetului personal.
Chiar daca nu mai cheltuim multi bani pe iesiri in oras, viitorul este inca nesigur din punct de vedere economic, motiv pentru care este esential sa stii cum sa gestionezi veniturile pentru a avea siguranta financiara necesara. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens:
Tine evidenta cheltuielilor
Primul pas pe care il ai de facut este sa stii unde se duc banii tai si, eventual, sa incerci sa reduci sau sa elimini cheltuielile care nu sunt absolut necesare in acest moment. In acest fel vei simti ca ai un control mai mare asupra bugetului tau, dar si un anumit nivel de siguranta financiara.
De exemplu, te poti dezabona de la diferite servicii sau emailuri cu oferte si reduceri pentru a nu fi tentat sa cheltui bani. Incearca sa nu comanzi prea des mancare online si gateste acasa pe cat posibil. Daca esti abonat la mai multe servicii de streaming, ia in considerare sa renunti la cel putin unul dintre ele.
Pune bani deoparte
In mod evident, o solutie practica si eficienta este sa incepi sa economisesti bani pentru a fi pregatit in cazul situatiilor neprevazute. In cazul in care nu ai deja un... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 11:02
Candidatul PLUS la fotoliul de primar general al Capitalei, Vlad Voiculescu, sustine ca Gabriela Firea a intocmit bugetul Bucurestiului pentru 2020 asa cum si-ar planifica bugetul familiei o mama dependenta de pacanele.
Administratia Firea a publicat la finele saptamanii trecute, pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), in dezbatere publica, proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2020.
In context, Vlad Voiculescu a prezentat o analiza facut de colegii sai de la PLUS privind eficienta acestui buget, daca va fi prezentat asa cum a fost el proiectat. Concluziile sunt simple: din pacate - sustine candidatul formatiunii politice la functia de primar general - bugetul propus de Gabriela Firea este dezastruos.
"E un buget al absurdului si al minciunii.
Daca un manager prezenta un astfel de buget conducerii unei companii, era ultima sa prezentare in respectiva companie. Daca cineva responsabil de bunastarea unei familii si-ar planifica asa bgetul, familia respectiva ar fi pe marginea prapastiei.
Fara explicatii, Gabriela Firea planifica, in acest an, venituri pentru Bucuresti de 7,2 miliarde de lei, in conditiile in care, in anii trecuti, veniturile n-a trecut de 4,2 miliarde. De unde spune Gabriela Firea ca vor veni acesti bani? Haideti sa vedem.
In primul rand, ne spune (Gabriel Firea - n.red.) ca dintr-o data, PMB nu va mai fi dependenta de alocarile de la guvern. Asta, in conditiile, in care Gabriela Firea a facut PMB tot mai dependenta de mila... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 11:45
Veniturile bugetului general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale pe anul 2020 sunt estimate la 82,3 miliarde de lei, reprezentand 7,3% din produsul intern brut, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2020 si proiectia acesteia pe anii 2021-2023, publicat marti dimineata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Veniturile totale ale bugetelor locale se estimeaza la 62,874 miliarde de lei, reprezentand 5,6% din produsul intern brut, in timp ce veniturile celorlalte bugete de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale reprezinta 1,7% din PIB.
Veniturile proprii ale bugetelor locale (formate din impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri) sunt estimate la 13,13 miliarde de lei si reprezinta 20,9% din totalul veniturilor bugetelor locale, in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de nivelul estimatului anului 2019.
Nivelul impozitului pe venit estimat a fi incasat in anul 2020 este de 26,221 miliarde de ei, iar impozitul estimat a se incasa la nivelul fiecarei unitati administrativ - teritoriale va ramane integral in judetul pe raza caruia a fost incasat.
Sumele defalcate din TVA la nivelul judetelor sunt estimate la 1,6 miliarde de lei si vor fi destinate, printre altele, finantarii serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarii cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru scoli al Romaniei, in... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 10:29
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.
Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.
Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06
Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Catedrala Sagrada Familia, edificiu emblematic al orasului Barcelona, conceput de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudi, a obtinut vineri permisul de constructie, desi lucarile au inceput in urma cu 137 de ani.
Primarul celui de-al doilea oras ca marime din Spania a aprobat concesiunea licentei pentru compania responsabila de constructia catedralei, in schimbul a 4,6 milioane de euro, relateaza AFP.
Responsabilul pe probleme de urbanism al primariei din Barcelona, Janet Sanz, a declarat ca a putut sa "rezolve o anomalie istorica in acest oras: o lucrare emblematica precum Sagrada Familia (...) era construita ilegal".
Autorizatia este valabila pana in 2026, data programata pentru incheierea lucrarilor de constructie incepute in 1882.
Ea prevede o inaltime maxima de 172 de metri a cladirii, care va deveni astfel cea mai inalta constructie din oras, si un buget de 374 de milioane de euro.
Potrivit companiei care se ocupa de lucrari, Gaudi a depus in 1885 o cerere de autorizatie de constructie la primaria din Sant Marti, un sat devenit apoi cartier al orasului Barcelona, dar nu a primit niciodata un raspuns.
In timpul negocierilor cu compania, primarul Ada Colau a obtinut din partea acesteia o suma suplimentara de 36 de milioane de euro pentru lucrarile din jurul monumentului si pentru intretinerea acestuia.
Proiectata de arhitectul catalan Antoni Gaudi, catedrala Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Barcelona, cu 4,5 milioane de turisti in 2017,... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 20:37
Majoritatea romanilor (89%) intentioneaza sa cheltuie mai mult in decursul acestui an, in timp ce doar 14% dintre acestia planuiesc sa-si mareasca soldul economiilor, arata un studiu despre comportamentul consumatorilor la nivel european, comandat de Cetelem, preluat de Newsin. Studiul "Observatoire Cetelem 2011" arata ca exista "o diferenta notabila" intre Europa de Est si cea de Sud.
Astfel, daca cetatenii din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia aleg in acest an consumul, cei din Spania, Franta, Italia, Portugalia, Belgia sau Germania sunt ceva mai rezervati, acordand o atentie mai mare economiilor.
Britanicii sunt cei mai preocupa?i s?-?i majoreze nivelul economiilor, 58% dintre ace?tia declarand c? i?i doresc ca in 2011 s? pun? mai mul?i bani deoparte.
"Studiul Observatoire Cetelem 2011 demonstreaza ca nevoia de consum, proiectele consumatorilor nu au disparut, ci doar au fost amanate datorita crizei. Evenimentele economice din ultima perioada au determinat o reducere si chiar stopare a planurilor de achizitii in majoritatea tarilor europene, insa odata cu primele semne de revenire economica si comportamentul consumatorilor incepe sa se schimbe", a declarat marti directorul general al Cetelem IFN, Gilles Zeitoun.
Petrecerea timpului liber si calatoriile sunt principalele proiecte pentru europeni in 2011, urmate indeaproape de echiparea si/sau renovarea locuintei. Astfel, pentru 50% dintre cei chestionati, cheltuielile cu petrecerea timpului liber si calatoriile... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 12:00