Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de modificare a Codului Muncii si a Codului Administrativ in care sunt prevazute mai multe drepturi suplimentare pentru salariati, printre care acela de a li se acorda un concediu in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie.
De asemenea, s-a stabilit ca si functionarii publici pot lucra in regim de telemunca.
S-au inregistrat voturi 253 voturi "pentru", unul "impotriva" si 23 de abtineri.
Propunerea legislativa modifica si completeaza Legea nr. 53/2003 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2019 in scopul transpunerii in legislatia nationala a mai multor directive europene.
Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator. Angajatorul are obligatia sa-i raspunda motivat, in scris, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.
Deputatii au introdus mai multe articole noi care prevad ca angajatorul are obligatia acordarii pe o perioada de cinci zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului, a concediului de ingrijitor in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 09:34
Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor. Ea a oferit exemplul Senatului, care a renunţat la 4 milioane lei, bani pe care nu i-a consumat forul legislativ şi care pot fi cheltuiţi de alte instituţii care au nevoie. Discuțiile pe rectificare vor continua marţea care vine, a adăugat ea.
„Da, e adevărat că vom continua discuţiile marţi pe rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară este o ecuaţie cu multe variabile şi cu multe necunoscute. Cred că trebuie să ţținem cont de responsabilitatea fiscal-bugetară, avem o sumă la dispoziție, de prioritățile de dezvoltare şi de angajamentele pe care coaliția le-a avut la asumarea acestui mandat.
Ca atare, ce pot să vă spun este că veniturile cresc la această rectificare, este clar una pozitivă, fără trucuri, fără invenții de venituri. Deci avem aproape 9 miliarde venituri suplimentare care înseamnă că economia a performat mai bine în această jumătate de an decât am prognozat.
Au fost solicitări din partea ministerelor de circa 40 miliarde lei. E clar că nu poţi acoperi din 9 miliarde, 40 de miliarde lei şi atunci se face o evaluarea în funcţie de performanţele fiecărui minister.
În premieră în România nu se taie bani de la Transporturi. De foarte multe ori rectificarea se făcea cu ajutorul banilor care se mutau... mai mult
Duminica, 08 August 2021, ora 21:56
Deficitul bugetar a ajuns la 2,96% din Produsul Intern Brut (P.I.B.), după primele șase luni ale anului, în urcare față de minusul de 2,29% din primele cinci luni, potrivit datelor publicate, marți, 27 iulie, de Ministerul Finanțelor. In aceeași perioadă a anului trecut, în plină pandemie, deficitul era de 4,28%, după prima jumătate a anului.
Raportul arată că execuția bugetului general consolidat, în primele șase luni ale anului 2021, s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, față de deficitul de 45,17 miliarde lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condițiile în care, în perioada ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia de coronavirus au fost de 8,11 miliarde lei (13,34 miliarde lei, respectiv 1,17% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada martie-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA).
Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 10:55
Chiar daca in 2021 bugetarii nu au primit carduri de vacanta sau tichete de vacanta, autoritatile centrale au luat decizia ca acestia sa le poata utiliza pe cele obtinute in anii precedenti, ramase nefolosite.
Concret, institutiile si autoritatile publice pot acorda o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere de vacanta pe hartie sau card, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.
In ceea ce priveste perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta, emise in perioada martie 2019 - noiembrie 2020, indiferent de suport, s-a prelungit pana la data de 31 decembrie 2021.
Motivul prelungirii a fost economia la bugetul de stat, dupa cum a explicat premierul Florin Citu, care a punctat ca a permis ca voucherele de vacanta - indiferent ca sunt sub forma de carduri sau de tichete - pot fi folosite anul acesta, noi carduri urmand a ajunge in posesia bugetarilor abia din 2022.
Diferenta dintre voucherele pe hartie si carduri
Cardurile de vacanta sunt o versiune moderna de acordare a primelor si indemnizatiilor de vacanta. Spre deosebire de tichete, cardurile pot fi alimentate periodic. In ceea ce priveste banii de pe card, ei pot fi folositi pentru plata transportului, cazarii, meselor, tratamentelor si a serviciilor de agrement dorite.
Beneficiarii pot achizitiona produse si servicii oferite de agentii de turism, hoteluri, pensiuni si unitati de tratament balnear din Romania, cu mentiunea ca acestea... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 03:19
Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a anuntat aseara la televiziunea publica faptul ca Guvernul Citu pregateste taieri de venituri pentru bugetari, de 25%. Cu toate acestea el este contrazis de economistii chestionati de Ziare.com.
"Raluca Turcan a facut aceste taieri si in 2010, cand era la PDL. Nu era ministrul Muncii. Era parlamentar si a votat taierile de 25%. Vor veni de maine calculele, in urma Memorandumului aprobat in Guvern, si veti vedea ca taierile se vor duce la 25%. Nu stiu sa faca altceva. Ei nu stiu cum sa echilibreze o economie, nu stiu cum sa creeze venituri, cum sa creeze consum si cum sa faca investitii", a afirmat Ciolacu la TVR 1.
Potrivit sefului social democratilor, in actualul context economic, solutia o reprezinta nu taierea salariilor, ci cresterea veniturilor la bugetul de stat.
"Unde sunt cei 100 de miliarde imprumutate de Citu? L-am intrebat de 100 de ori. Nu raspunde niciodata. Daca el nu isi creeaza venituri, de unde sa aiba bani? Daca el a inghetat totul, nu mai e nici consum, de unde sa vina venituri? Daca tu nu ai investitii... Ai venit cu bugetul in Parlament cu o intarziere de doua luni. Nu ai pornit nicio investitie noua", a adaugat Ciolacu.
Ciolacu baga panica in bugetari
Potrivit economistului Adrian Negrescu, Marcel Ciolacu ar trebui, in primul rand, sa vina cu date concrete, sa spuna pe ce se bazeaza cand vine cu astfel de afirmatii care nu fac decat sa induca panica in sistemul bugetar.
"Da, sunt probleme cu... mai mult
Joi, 25 Martie 2021, ora 05:00
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, estimeaza ca veniturile angajatilor din sistemul bugetar vor fi taiate cu 25% si ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata in cadrul unei sedinte de guvern programata a se desfasura miercuri.
"Doamna Turcan (n.r.- ministrul Muncii, Raluca Turcan) a facut aceste taieri si in 2010, cand era la PDL. Nu era ministrul Muncii. Era parlamentar si a votat taierile de 25%. Vor veni de maine calculele, in urma Memorandumului aprobat in Guvern, si veti vedea ca taierile se vor duce la 25%. Nu stiu sa faca altceva. Ei nu stiu cum sa echilibreze o economie, nu stiu cum sa creeze venituri, cum sa creeze consum si cum sa faca investitii", a afirmat Ciolacu, marti seara, intr-o emisiune la postul public de televiziune TVR 1.
Liderul PSD a subliniat ca, in actualul context economic, solutia o reprezinta nu taierea salariilor, ci cresterea veniturilor la bugetul de stat.
"Trebuie sa iti creezi venituri. Unde sunt cei 100 de miliarde imprumutate de Citu? L-am intrebat de 100 de ori. Nu raspunde niciodata. Daca el nu isi creeaza venituri, de unde sa aiba bani? Daca el a inghetat totul, nu mai e nici consum, de unde sa vina venituri? Daca tu nu ai investitii... Ai venit cu bugetul in Parlament cu o intarziere de doua luni. Nu ai pornit nicio investitie noua", a adaugat presedintele social-democrat.
In ultimele luni, Florin Citu, actual premier, declara ca nu va fi vorba de austeritate in sectorul bugetar, asa cum a fost ea definita in 2010 si... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 23:11
Vicepremierul Dan Barna a declarat ca anul acesta va exista in Parlament o lege care va reglementa salarizarea din sectorul public si ca, cel mai probabil, aceasta va fi aplicata de anul viitor. Barna este de parere ca sporurile ar trebui incluse in salarii.
"Anul acesta va fi o lege in Parlament privind salarizarea in sectorul public. Vom vedea de la ce moment se va intra in vigoare. Probabil de la anul, adoptand-o anul acesta si trebuind sa existe o anumita predictibilitate. Asta este o decizie parlamentara. Dar subiectul va fi abordat fara doar si poate, in Parlament, anul acesta", a declarat Dan Barna la Digi24, luni seara.
Intrebat daca sporurile vor fi incluse in salarii, Dan Barna a declarat ca aceasta este "varianta logica".
"Spre asta merg si asta este varianta logica, in care leg salariul de complexitatea si incarcatura locului de munca respectiv si se iese din aceasta logica de sporuri prin care multe institutii, de fapt toata lumea ia spor si atunci daca toata lumea ia spor pentru o anumita caracteristica a job-ului respectiv ar fi mult mai logic ca sporul respectiv sa se regaseasca in structura salariala a institutiei si atunci lucrurile ar fi foarte clare", a declarat Barna.
CITESTE SI:
Ce se intampla cand apar cheaguri de sange in sistemul circulator. Primele semne clare ca poti suferi de trombofilieRadacinile vrajbei dintre Dinescu si Blandiana - Liiceanu: o nota a Securitatii, scrisorile intelectualilor si puciul USLCati romani vaccinati... mai mult
Marti, 16 Martie 2021, ora 08:14
Anul 2021 nu are deloc perspective bune pentru privati, in conditiile in care multe companii iau in calcul scaderi de salarii pentru angajati, evitarea insolventei si restructurari serioase.
Pe de alta parte, sporurile bugetarilor, oricat de mari ar fi fost, au ramas neatinse. Ca o chestiune de perspectiva: in timp ce bugetarii vad inghetarea salariilor ca fiind ceva negativ, privatii o vad ca pe o mana cereasca daca anul acesta vor avea salariul inghetat si nu taiat. Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, lucrurile nu stau deloc bine pentru privati.
"2021 va fi al doilea an de criza, un an in care factura efectelor economice ale COVID este platita exclusiv de mediul privat. Din pacate, Guvernul s-a grabit sa le asigure bugetarilor salariile, sa le garanteze faptul ca nu vor pierde nici un ban din salarii in conditiile in care peste un milion de romani din mediul privat sufera si platesc pentru fiecare moment al crizei", ne-a declarat acesta.
Mai mult de atat, potrivit lui, statul roman, din banii contribuabililor, continua sa le ofere bugetarilor vacante de lux, sa le asigure cadouri si prime, alaturi de sporuri, fara sa existe o minima justificare economica pentru aceste facilitati.
"Din pacate, politicienii au impartit Romania in doua: Romania celor protejati de criza - vezi cazul masurilor de protectie, a inghetarii salariilor si altele - si Romania celor care suporta factura crizei, a celor care sunt vinovatii de serviciu si cei care trebuie sa... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 23:10
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat la B1TV ca intentioneaza sa modifice legea salarizarii astfel incat sporurile acordate bugetarilor sa nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de baza si sa fie acordate pentru cei care muncesc la distante foarte mari sau in conditii extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri sa fie motivationale.
"Avem sporuri create ca artificii ca sa creasca salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse in suma fixa, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie sa creasca, pentru ca au fost lasati in urma, sa creasca pe grila de salarizare, sa creasca salariul de baza. Nu trebuie sa inventezi sporuri care mai de care mai nastrusnice, ci mai degraba ajuti omul sa aiba un salariu de baza mai mare", a spus Raluca Turcan, citata de Digi24.
Aceasta a mai explicat ca sunt categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare.
"Am primit de la autoritatile publice locale solicitarea sa fie si ei introdusi pe grila, pentru ca salarizarea din primarii, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii in care salarii dintr-o primarie micuta sunt mai mari decat intr-o primarie, resedinta de judet, uneori chiar mai mari decat in administratia centrala, ceea ce este nefiresc".
"Intentionam ca in aceste principii de baza sa vina fiecare minister de linie si sa ne spuna cum trebuie facuta politica in domeniile pe care le coordoneaza. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot sa intru in detaliu cu viziunea in... mai mult
Marti, 09 Martie 2021, ora 23:28