Ministerul Finantelor se afla in procedura de consultare cu toate ministerele, iar tinta este ca la sfarsitul lunii sa fie definitivat bugetul de stat, a declarat joi, 14 ianuarie, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, intr-o conferinta de specialitate.
"Suntem in aceasta procedura de consultare cu toate ministerele, de analiza, si ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat. Evident ca o prima tinta o reprezinta investitiile. In privinta investitiilor, aceasta prioritate am avut-o si in cursul anului trecut. Vorbim de investitii in infrastructura, dar si in capital uman, vorbim de sanatate, de educatie si vom pune un accent deosebit in privinta fondurilor europene. Dupa cum stiti, Ministerul Finantelor are un rol important in privinta certificarii si a monitorizarii fondurilor europene. Imi propun sa consolidam acest mecanism, sa depasim un pic momentul sau situatia de certificare si sa ajungem sa facem asistenta si monitorizare", a afirmat Nazare, la conferinta "Bugetul de stat si bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".
Potrivit acestuia, exista un mecanism de monitorizare a executiei marilor proiecte.
"Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, intalnirile trebuie sa fie regulate si trebuie sa avem grija, cel putin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru Romania, ca executia sa decurga in cel mai bun mod posibil. Sunt intr-un dialog permanent cu Ministerul... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 18:21
Premierul Florin Citu a anuntat ca Guvernul propune ca bugetul pentru acest an sa intre in procedura in Parlament pe 4 februarie, pentru a fi aprobat.
Citu a adaugat ca a avut mai multe solicitari catre ministrii si anume sa prezinte toate actele normative in vigoare cu impact bugetar pentru a vedea care pot fi puse in aplicare.
Seful Executivului a mai cerut ministrilor sa prezinte proiectele de investitii pentru a vedea care sa fie finantate prioritar, preferabil in mare parte din fonduri europene, pentru a nu fi pusa presiune asupra bugetului pe 2021.
"Am inceput pregatirea pentru bugetul pentru anul 2021. Am facut o solicitare fiecarui minister, o nota prin care am cerut o analiza a actelor normative in vigoare, dar care au impact bugetar, dar nu pot fi instituite in 2021 si alte acte normative in vigoare care nu pot fi puse in aplicare, din cauza unor necorelari normative. Fiecare ministru va trebui sa vina cu o nota de prezentare si cu solutii.
Al doilea lucru pe care l-am cerut ministrilor este sa faca analiza pe baza de raportare financiara. Pe 4 februarie fiecare minsitru va trebuie sa prezinte un memorandum cu cauzele pentru care au inregistrat aceste companii pierderi si bineinteles solutii. Alocarea sumelor de la buget pentru acesti operatori economici va fi conditionata ferm de aceste conditii si memorandum.
Al treilea lucru cerut de la ministere este situatia proiectelor de investitii. Am vazut o practica prin 2016 ciudata - proiecte incluse in... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 16:36
Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, in incercarea de a depasi unele dezacorduri interne si pentru a face front comun in fata provocarilor externe, relateaza DPA.
''Sunt increzator ca putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapida atat a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cat si a fondului de redresare'', a mentionat presedintele Consiliului European, Charles Michel, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croatia va fi reprezentata la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.
Principalul subiect al summitului va fi pachetul in valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentand bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) si fondul de redresare post-COVID-19, caruia Polonia si Ungaria s-au opus pana acum din cauza conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varsovia si Budapesta, ceea ce sporeste sansele pentru o depasire a impasului actual. Daca toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia si Ungaria ar putea renunta la veto-ul exprimat pana acum. Daca propunerea va fi respinsa,... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:55
Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Negociatorii Parlamentului European (PE) si presedintia germana a Consiliului UE (care a negociat in numele statelor membre ale UE) au ajuns marti la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, incheind o etapa cruciala pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro pentru a face economia europeana mai 'verde' si mai digitalizata, transmit Reuters, DPA si AFP.
Acordul urmeaza a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European.
Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar ca guvernele pot accesa finantare europeana doar cu respectarea statului de drept, o conditie careia i se opun Polonia si Ungaria, noteaza Agerpres.
Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agentia DPA, a spus ca acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finantarii pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea si sanatatea. Totusi, presedintia germana a Consiliului UE a mentionat ca numai 12,5 miliarde de euro din aceasta suma reprezinta fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru incalcarea regulilor europene privind concurenta, care pana in prezent erau varsate statelor membre.
Europarlamentarii au refuzat pana in prezent sa-si dea acordul asupra viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027, estimand ca suma de 1.074,3 miliarde de euro convenita in urma negocierilor intre liderii europeni pentru acesta este insuficienta. Eurodeputatii au cerut de asemenea... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:33
Premierul Ludovic Orban merge astazi in Camera Deputatilor, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborarii bugetului de stat pe anul viitor si a bugetului asigurarilor sociale.
Sedinta Camerei, care incepe la ora 16:00, are la primul punct al ordinii de zi "Dezbateri politice, cu participarea prim-ministrului, domnul Ludovic Orban, la solicitarea Grupului parlamentar PSD, cu tema "Stadiul elaborarii proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021".
Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea a anuntat in 29 octombrie ca social-democratii au decis sa il cheme la raport pe prim-ministrul Ludovic Orban privind proiectul de buget pe anul viitor.
"Daca nu este nimic de ascuns si daca Guvernul nu are intentia de a majora TVA, atunci de ce Executivul nu pune in transparenta decizionala proiectul de buget pe 2021", a argumentat Firea, dupa o perioada in care social-democratii au acuzat constant Guvernul ca evita sa prezinte bugetul pe anul viitor, pentru ca intentioneaza sa creasca taxele si nu vrea sa faca un astfel de anunt inaintea alegerilor parlamentare.
"Doamna ar trebui sa reflecteze la dezastrul pe care l-a provocat in administratia Bucurestiului" si la cheltuielile "nesabuite" facute cu clientele adunate din randul PSD-ului din toate localitatile din jurul Bucurestiului, a fost reactia premierului.
De altfel au avut loc mai multe schimburi de replici pe tema bugetului pe 2021... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 08:17
Premierul Ludovic Orban anunta ca si-a propus ca bugetul sa fie adoptat inainte de finalul anului, dupa investirea noului Guvern. El promite cresteri de pensie "bazate pe realitatea economica" aratand ca aceste majorari vor duce la cresterea puterii de cumparare in ceea ce priveste veniturile pensionarilor fara ca majorarile sa fie anulate de inflatie.
"Pregatim rectificarea bugetara. De asemenea, pregatim proiectul de buget pentru anul viitor. Obiectivul nostru este sa adoptam proiectul de buget pana in data de 31 decembrie, cel mai probabil dupa investirea Guvernului, intre Craciun si Anul nou", a declarat Ludovic Orban, sambata, la Slobozia.
Intrebat daca bugetul pentru anul 2021 va prevede majorarea veniturilor profesorilor si a pensiilor, primul ministru a explicat ca bugetul va avea la baza realitatile economice.
"Viitorul buget va fi construit pe baze realiste si va tine cont de realitatea economica din Romania. Se va urmari, in primul rand, sa asigure resursele necesare pentru investitiile in dezvoltarea Romaniei, investitii in dezvoltarea infrastructurii de transport, de sanatate publica. Pe de alta parte, evident, vom asigura toate resursele financiare necesare pentru a putea asigura plata pensiilor, plata salariilor. De asemenea, va trebui sa gandim foarte bine asigurarea partii de cofinantare care sa ne permita absorbtia fondurilor europene, pentru ca odata cu cresterea ratei de absorbtiei a fondurilor europene trebuie sa asiguram cofinantare... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 17:14