Indiferent de culoarea guvernului care a venit la putere, in ultimii 30 de ani, nici unul dintre toate aceste Executive nu a avut vreo politica fiscala coerenta care sa elibereze de povara fiscala mediul privat de afaceri.
Ba mai mult, privatii au fost incarcati cu taxe pentru ca nici un guvern nu a dorit sa "deranjeze" bugetarii care reprezinta o masa de voturi foarte importanta, se arata intr-o analiza a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Astfel ca autoritatile nu au avut politici coerente de gestionare a economiei si, mai degraba, au mers pe masuri oportuniste.
"Un exemplu in care mijloacele sunt adaptate la cheltuieli, si nu invers, este acela practicat pana prin anul 2010, in care pentru a se adapta la o recesiune, guvernele au decis sa prezerve starea sectorului public (ocuparea si nivelul salariilor) si sa transfere povara ajustarilor aproape in totalitate asupra sectorului privat, in special asupra sectorului firmelor", spune Croitoru in analiza sa.
Potrivit lui, a fost intotdeauna convenabil pentru guverne sa prezerve ocuparea si sa evite reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, chiar si in perioade dificile, cand guvernele aveau nevoie sa reduca deficitul bugetar, avand in vedere numarul mare al votantilor din acest sector, indiferent ca sunt angajati in sectorul public, pensionari, someri, asistati social sau alte persoane care au un statut ce ii face dependenti de redistribuire.
"Desigur, in sectorul privat sunt... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 00:00
Consiliul General al Capitalei a adoptat in sedinta de marti, 8 decembrie, cu 44 de voturi favorabile si o abtinere, un proiect de rectificare bugetara introdus pe ordinea de zi suplimentara, care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente oferite de catre PMB, dar si diminuarea datoriei catre ELCEN a Termoenergetica, in baza mecanismului SWAP de compensare a datoriilor, transmite Agerpres.
"Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilitati - adulti si copii - si celelalte pe care le cunoasteti, pentru nou-nascuti, pentru femei insarcinate, pentru familii monoparentale si pentru limitarea abandonului scolar. Se acorda de catre PMB toate aceste stimulente, insa limita prevazuta in buget a fost deja atinsa si a fost nevoie ca noi sa extindem aceasta limita. De asemenea, limita a fost atinsa pentru subventia la caldura si pentru subventia pentru transportul public", a precizat edilul general, Nicusor Dan.
Pe de alta parte, consilierul municipal PSD Aurelian Badulescu a anuntat ca grupul social-democrat va ataca in instanta hotararea care vizeaza mecanismul SWAP de compensare a datoriilor, acuzand ca acesta nu respecta prioritatea arieratelor si ar putea prejudicia bugetul de stat.
"Ati inteles sa ascundeti prin acest raport de specialitate o manevra tehnica pe care dumneavoastra vreti sa o faceti, in complicitate cu cei care v-au ajutat sa ajungeti primar, respectiv cei de la Ministerul Finantelor, acel giumbusluc... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 20:45
Liderul senatorilor PNL, Florin Citu, critica anuntul premierului Viorica Dancila potrivit caruia Executivul va face o rectificare bugetara vineri, adica la o zi dupa motiunea de cenzura.
Florin Citu spune ca declaratia Vioricai Dancila este "mita pe fata".
"Nu trebuie sa ne mai ascundem aici. Este clar o mita, pe care Guvernul Viorica Dancila o promite. Deci cei care nu vor vota (motiunea) vor avea beneficiile vineri, la aceasta rectificare bugetara.
Este mita pe fata, pentru ca, daca ne uitam pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, vedem ca nu este nicio informatie despre o rectificare bugetara, nimic si ar trebui pus in dezbatere publica acest lucru, bine, 30 de zile inainte, nu mai conteaza, legea la cei de la PSD nu este ceva de care sa se impiedice, dar aici avem clar un caz de mita pe fata", a declarat Florin Citu la RFI Romania.
Senatorul PNL observa ca s-a trecut "la nivelul doi", adica se promit bani direct de la bugetul statului.
"Am auzit acele zvonuri ca se cumpara cu bani cash voturi, dar acum vad ca se trece la nivelul doi si se promit bani de la buget, direct de la buget, pentru a ramane la guvernare acest Guvern toxic", a subliniat Florin Citu.
Citeste mai multe despre Florin Citu: Anuntul premierului Dancila privind rectificarea dupa motiune, mita pe fata pe RFI Romania
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca rectificarea bugetara va fi aprobata vineri, cand Guvernul se va intruni in sedinta.
"Rectificarea bugetara va avea loc... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:35
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca rectificarea bugetara va fi aprobata vineri, cand Guvernul se va intruni in sedinta.
"Rectificarea bugetara va avea loc vineri. Vineri vom avea sedinta de Guvern, vom avea rectificarea bugetara si mai multe acte normative atat de asteptate in intreaga tara", a afirmat duminica prim-ministrul, la Husi.
Viorica Dancila s-a declarat convinsa ca motiunea de cenzura, care se va dezbate si vota joi in Parlament, nu va trece, sustinand ca se bazeaza pe responsabilitate parlamentarilor atat de la PSD, cat si de la alte partide politice, care isi dau seama ca este nevoie de stabilitate in tara.
Reamintim ca presedintele USR, Dan Barna, a declarat ca Viorica Dancila face "eforturi jenante" pentru a ascunde rezultatele dezastruoase la ale guvernarii si a avertizat Executivul ca trebuie sa vina cu o rectificare bugetara de 8 miliarde de lei pentru acest an.
Pe de alta parte, premierul Dancila a condamnat atitudinea presedintelui Klaus Iohannis, care a spus in repetate randuri ca Guvernul trebuie sa plece.
"Ceea ce este foarte periculos este faptul ca presedintele Romaniei, care trebuie sa fie presedintele tuturor, este cel care cere ca acest Guvern sa cada, este tocmai ceea ce nu trebuie sa faca un presedinte. Cred ca trebuie sa iesim din aceasta logica a campaniei electorale si sa ne indeplinim fiecare obligatiile constitutionale", a adaugat Dancila.
Sefa Executivului a participat, duminica, la Sarbatoarea Toamnei din comuna... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 19:15
Proiectul de hotarare privind rectificarea bugetara a fost aprobat, marti, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru", opt abtineri si 12 voturi "impotriva".
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat din nou ca banii nu sunt taiati de la anumite domenii, ci doar sunt redistribuiti, urmand de exemplu sa fie achizitionati 50 de senzori seismici.
"Nu se taie de la consolidari pentru a se da bani la alte capitole. Este vorba despre o redistribuire in cadrul creditelor din interiorul exercitiilor bugetare. Concret, pentru ca s-a spus fals ca se taie bani de la consolidari, este vorba despre o suma care nu poate fi cheltuita pana la sfarsitul anului. Si atunci ori tinem banii blocati, ori facem ceva util, sa achizitionam 50 de senzori seismici, cei mai performanti. Am primit deja aprobare de la Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP) ", a declarat Firea la inceputul sedintei CGMB.
La dezbaterea pe proiectul de hotarare privind rectificarea, grupurile USR, PMP si PNL au propus cate un amendament, amendamente care au fost, insa, respinse. Firea s-a declarat socata de propunerea amendamentelor, reprosandu-le consilierilor generali ca la sedinta trecuta nu au aprobat rectificarea, insa in sedinta de marti vin cu amendamente. Firea a spus ca nu i se pare "un mod profesionist" de a lucra.
"Am ascultat cu atentie si ingrijorare multitudinea de amendamente. Sunt socata.... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 14:26
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, OUG 91/2017 care majoreaza cu pana la 15% salariile mai multor categorii profesionale, stabileste plata orelor suplimentare pentru politisti la 75% din solda lor de baza si dubleaza salariile personalului Institutului Elie Wiesel.
OUG 91/2017 pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptata cu 175 de voturi "pentru", 83 "impotriva" si 14 abtineri, in Camera Deputatilor, for decizional, asa ca acum merge la promulgare.
"S-au marit grilele pe anumite domenii, astfel incat sa nu mai iasa in urma maririi cu 25% de la 1 ianuarie din grila si sa piarda la salariu. (..) Au fost mariri intre 10 si 15%", a declarat presedintele Comisiei de Munca, deputatul PSD Adrian Solomon, marti, dupa adoptarea raportului comisiei.
Adrian Solomon a precizat ca jandarmii vor primi o indemnizatie de 10% pentru interventii "pentru ca stau de dimineata in ploaie si asculta cum sufla unii in vuvuzela".
Prin OUG 91/2017, deputatii au stabilit ca orele suplimentare pe care le fac politistii sa fie platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza in limita de 3%.
"Am votat astazi ca orele suplimentare sa fie platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza intr-o limita de 3%, sa nu fie un festival de ore suplimentare, ai nu ai treaba, te duci la serviciu (...) Pana acum orele suplimentare se compensau cu timp liber. In momentul... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 15:23
Plenul Senatului a votat luni acordarea unui spor de risc si solicitare neuropsihica de 50% din salariul de baza pentru functionarii publici, dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a respins partial prevederea legislativa, mentionand ca sporul poate fi acordat, dar ca el nu poate face parte din salariul de baza asa cum prevazuse initial Parlamentul.
Acordarea sporului de risc si solicitare neuropsihica de 50% din salariul de baza lunar a fost adoptata cu 88 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si o abtinere. Prevederea a fost inclusa in legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici.
"Pentru compensarea activitatii specifice, functionarii publici din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar", este modificarea adoptata luni de plenul Senatului la legea 188/1999.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, asa ca legea trebuie votata si de Camera Deputatilor pentru a fi adoptata.
In noiembrie 2016, dupa o sesizare a Guvernului Ciolos, CCR a decis ca sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat functionarilor publici, dar fara a fi inclus in salariul de baza.
Textul initial al modificarii legii 188/1999 prevedea ca "pentru compensarea activitatii specifice, personalul ANFP beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 20:56
Sindicatul "Cartel Alfa" i-a trimis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care sunt enumerate motivele pentru care ar trebui promulgata cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari. In acelasi timp, deputatul Remus Cernea a transmis obiectiile sale fata de aceasta prevedere.
Masura a fost adoptata pe 11 noiembrie de Camera Deputatilor, for decizional, cu 311 voturi "pentru", 7 abtineri si un singur vot "impotriva", astfel ca mingea e in terenul sefului statului.
Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor
Sindicalistii nu vor retrimiterea proiectului in Parlament, pentru ca in acest fel s-ar face "jocul politicianist" al unora, se arata in epistola "Cartel Alfa" remisa Ziare.com, care insa nu mentioneaza niciun nume.
Unul dintre motivele pentru care ar trebui promulgata cresterea salariilor se bazeaza pe ideea ca avansul economic trebuie sa se resimta si in buzunarele oamenilor de rand.
"Acest lucru nu se reflecta in ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 15:38
Cresterea salariilor bugetarilor cu 10% incepand din acest an a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor, for decizional.
Masura este inclusa intr-un amendament adus la ordonanta de urgenta ce prevede o marire de 25% a lefurilor persoanelor care lucreaza in sistemul sanitar de stat, fiind introdus de un parlamentar PSD.
Proiectul urmeaza sa fie trimis la promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Daca seful statului isi da acordul, atunci majorarea lefurilor va intra in vigoare la 1 decembrie 2015.
Salarii mai mari cu 10% pentru bugetari: Amendamentul a fost adoptat
Masura a fost adoptata aproape in unanimitate de deputati. Mai exact, au fost 311 voturi "pentru", 7 abtine si un singur vot "impotriva".
Potrivit Digi 24, votul electronic nu a functionat, asa ca s-a facut prin ridicare de maini.
PNL isi schimba strategia
Amendamentul legate de majorarea salariala cu 10% a bugetarilor a fost depus la ordonanta de urgenta a Guvernului 35/2015 privind cresterile ...citeste mai departe despre "Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 13:57