Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg, a adoptat marti, bugetul UE pentru perioada 2014-2020, transmit AFP si EFE.
Bugetul a fost adoptat cu o larga majoritate de 682 de voturi, cu sustinerea dreptei si a socialistilor.
El prevede 908 miliarde de euro credite de plati si 960 de miliarde de euro credite de angajament, respectiv 3,7% si 3,5% mai putin decat a fost prevazut pentru cadrul bugetar multianual 2007-2013.
Acest buget, redus fata de precedentul cadru financiar plurianual, a fost adoptat la capatul a peste trei ani de negocieri in Uniunea Europeana. mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:03
Guvernele statelor membre ale UE au cazut de acord pentru alocarea unei sume suplimentare de 3,9 miliarde de euro la bugetul european pentru a evita ca Uniunea Europeana sa se afle in situatia incetarii de plati.
Aceasta suplimentare a bugetului pentru 2013 a fost solicitata de Parlamentul European ca o conditie prealabila pentru aprobarea bugetului multianual al UE pentru 2014-2020, a precizat miercuri Consiliul Uniunii Europene intr-un comunicat citat de AFP.
Acordul include si o suplimentare cu 400,5 milioane de euro a Fondului de solidaritate, suma destinata Germaniei, Austriei si Cehiei pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatiile din mai si din iunie 2013, precum si Romaniei, pentru pagubele suferite in urma incendiilor de padure din vara lui 2012.
Contributia statelor membre la suplimentarea cu 3,9 miliarde de euro va varia in functie de nivelul de participare la bugetul european.
In schimb, suplimentarea cu 400,5 milioane de euro a Fondului de solidaritate va fi finantata de la bugetul pe 2013 "prin redistribuirea fondurilor neutilizate", au explicat surse europene pentru AFP.
Parlamentul European va supune la vot aceste doua finantari in cursul sesiunii sale plenare din noiembrie.
Acest acord al statelor membre ar urma sa puna capat divergentelor dintre statele membre si Parlamentul European pe tema bugetului UE pentru perioada de programare financiara multianuala 2014-2020. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 14:39
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sustine ca absenta unui acord pe tema bugetului UE ar fi daunator pentru toti membrii, el precizand ca el si Barroso se vor intalni separat, cu fiecare dintre liderii statelor UE si ca a luat in calcul prelungirea lucrarilor.
Van Rompuy a trimis membrilor Consiliului invitatia pentru summit-ul extraordinar prevazut pentru 22-23 noiembrie.
In document, el spune ca membrii Consiliului trebuie sa ajunga la o intelegere pe bugetul multianual 2014-2020, tema deja discutata in intalniri anterioare.
El subliniaza ca absenta unui acord ar dauna tuturor statelor UE.
Presedintele Consiliului precizeaza ca a decis ca impreuna cu presedintele CE, Jose Barroso, sa aiba intalniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles.
"Scopul intalnirii este clar: este de a ne asigura ca Uniunea are mijloacele necesare de a functiona in anii care vin, luand in calcul constrangeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastra de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criza. Sa fim bine intelesi: absenta unui acord ne-ar afecta pe toti. De aceea am aranjat ca intalnirea noastra sa poata fi prelungita, daca este nevoie", scrie presedintele Consiliului.
El mentioneaza ca saptamana trecuta a trimis un proiect al concluziilor lucrarilor Consiliului pe tema bugetului, iar toate delegatiile si-au exprimat ingrijorari.
Van Rompuy precizeaza ca reprezentantii... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:00
O parte a functionarilor din cadrul institutiilor europene se aflau in greva joi, cu o zi inainte de o sedinta a unui Consiliu de Ministri UE consacrata bugetului.
Greva a fost organizata pentru a denunta taieri de cheltuieli reclamate de unele state si unele atacuri la adresa statului lor, relateaza AFP.
Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la pranz, pe trotuar, in fata intrarii in sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta impotriva unor masuri care ameninta, in opinia lor, functionarea institutiilor si capacitatea acestora de recrutare.
"Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costa 0,67 de euro pe zi pe cetatean", au subliniat sindicatele intr-un comunicat comun.
"Noi cerem ca statele sa aiba curajul sa le spuna cetatenilor lor ca o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei in parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai putina Europa", au adaugat ele.
O alta greva este prevazuta la 16 noiembrie.
Ministrii Bugetului din cele 27 de tari sau reprezentati ai lor vor incerca vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord cu Parlamentul European (PE) asupra solicitarii unor noi contributii, pentru onorarea cheltuielilor prevazute in bugetul pentru 2012 si dotarea UE cu un buget in 2013.
Negocierile se anunta dificile, deoarece Guvernele si statele cele mai bogate refuza propunerile CE si reclama taieri ferme in toate compartimentele, in special la cheltuielile administrative.
In 2011, dintr-un buget... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:30
Romaniei i-ar putea fi alocate 47 de miliarde de euro de catre Uniunea Europeana in cadrul bugetului pe 2014-2020, care va fi discutat la finalul lunii noiembrie.
Declaratia apartine secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Europene, Razvan Cotovelea, care crede ca Romania nu va fi dezavantajata in urmatoarea perioada. Astfel, suma alocata ar putea fi cuprinsa intre 40 si 47 miliarde de euro, relateaza Mediafax.
Cotovelea a declarat ca, la finalul saptamanii trecute, a participat la o reuniune privind alocarile de fonduri nerambursabile pentru urmatoarea perioada, in cadrul careia cele 15 state participante au ajuns la un punct de vedere comun privind alocarea bugetara.
Summitul extraordinar al liderilor europeni, privind ajungerea la un acord asupra viitorului cadru financiar pentru 2014-2020, va avea loc pe 22 si 23 noiembrie, la Bruxelles.
"Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat un summit pentru 22 si 23 noiembrie, asupra bugetului european", a declarat Dirk De Backer, purtator de cuvant al Consiliului European.
In iunie 2011, Comisia Europeana a propus un buget de peste 1.083 miliarde de euro pentru perioada mentionata, adica 1,1% din produsul intern brut al Uniunii Europene. Suma este cu 5% peste cea alocata pentru 2007-2013. Propunerea a fost intampinata, atunci, de nemultumirea mai multor state, printre care si Marea Britanie, care se opune cresterii bugetului UE.
Marile contributoare ale bugetului UE -... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:43
Proiectul de buget al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 a fost respins de catre stratele UE. Statele cotributoare au solicitat plafonarea cheltuielilor pentru perioada 2013-2020 la 1% din PNB.
Cei mai mari contributori au cerut economii masive pentru a se tine cont de contextul austeritatii din Europa. Contributorii la bugetul UE, respectiv Germania, Marea Britanie, Franta, Finlanda, Suedia, Olanda, Austria, au denuntat suma propusa ca excesiva si au cerut reducerea acesteia cu 100 de miliarde de euro.
Propunerea bugetara revizuita include si impactul bugetar pe care l-ar putea avea aderarea Croatiei in iulie 2013.
Proiectul prevede un buget de 988 miliarde de euro, respectiv 1,03% din Produsul National Brut, pentru angajamente de 1.033 miliarde de euro, reprezentand 1,08% din PNB.
"O crestere a platilor in functie de inflatie o putem accepta, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca aceasta limita", a declarat ministrul britanic David Lidington.
In plus, atat reprezentantii Germaniei cat si cei ai Frantei sustin reducerea propunereilor Comisiei Europene prin gasirea altor solutii care sa inlocuiasca contributiile nationale. mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 19:35
Discutiile despre bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 intra luni intr-o faza finala, ministrii de externe ai statelor membre urmand sa isi defineasca pozitiile fata de forma finala a acestuia. Analistii nu se asteapta insa la schimbari radicale.
Proiectul Comisiei Europene cu privire la buget a fost lansat in dezbatere, iar precizarile vor fi facute plecand de la acesta. In acest moment, bugetul Uniunii este compus din contributia statelor membre ca procent din Venitul National Brut, TVA, taxe vamale is alte venituri. Pentru a spori bugetul, mai multe voci europene au sugerat introducerea unor noi taxe, precum impozitul pe tranzactii financiare sau chiar emiterea de obligatiuni europene comune.
In discutie va fi adus si nivelul fondurilor europene alocate fiecarui stat membru. Romania are o rata scazuta de absorbtie a acestor fonduri, motiv pentru care se estimeaza o posibila scadere a nivelului distribuit statului nostru.
Intr-un interviu acordat Business 24, economistul Ionel Blanculescu se arata optimist. "Nu ar trebui sa vorbim despre sansa Romaniei, ci ar trebui sa ne indreptam spre certitudini. Romania e obligata sa isi absoarba resursele financiare care i-au fost alocate. Romania nu mai poate sa continue sa fie contributor net la bugetul UE, asa ca acum, ci trebuie, imperativ, sa gaseasca mecanismele necesare prin care sa absoarba fondurile repartizate si pentru perioada pana in 2013 si dupa 2014", declara acesta.
Conform analistului,... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 17:57
"Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.
Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate", a declarat pentru Business 24 consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu.
Dupa doi ani complicati, in care economia Romaniei a fost tinuta in "viata" cu mari sacrificii, vor urma ani la fel de grei, ssub atenta observare a Uniunii Europene. Constitutia va trebui modificata pana la sfarsitul anului viitor, act in care va trebui introdusa legea legea fundamentala a prevederilor "acordului de uniune fiscala" convenit la Bruxelles saptamana trecuta, care limiteaza deficitul structural la 0,5% din PIB.
In urma discutiilor de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a angajat Romania intr-un tratat care prevede c onstrangeri bugetare si norme fiscale mult mai dure.
Insa, aceasta rigoare bugetara ne-ar fi fost impusa oricum, nu prin institutii europene ci prin piata insasi, fiindca actuala criza ne arata limpede ca banii sunt mult mai scumpi si mai putini, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, tarile cu deficite mari, care au... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00