Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, in incercarea de a depasi unele dezacorduri interne si pentru a face front comun in fata provocarilor externe, relateaza DPA.
''Sunt increzator ca putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapida atat a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cat si a fondului de redresare'', a mentionat presedintele Consiliului European, Charles Michel, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croatia va fi reprezentata la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.
Principalul subiect al summitului va fi pachetul in valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentand bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) si fondul de redresare post-COVID-19, caruia Polonia si Ungaria s-au opus pana acum din cauza conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varsovia si Budapesta, ceea ce sporeste sansele pentru o depasire a impasului actual. Daca toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia si Ungaria ar putea renunta la veto-ul exprimat pana acum. Daca propunerea va fi respinsa,... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:55
Romania se afla printre cele 15 state reunite la Beja, in Portugalia, la Summitul Grupului "Prietenii Coeziunii", care afirma nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european dupa Brexit.
Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc in acest oras situat la 180 de kilometri sud de Lisabona, scrie AFP.
"Este urgent sa se ajunga la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astazi si-au afisat dorinta ferma de a incheia un acord definitiv la 20 februarie", a anuntat premierul portughez Antonio Costa intr-o conferinta de presa la sfarsitul discutiilor.
Summitul Grupului "Prietenii Coeziunii" are loc cu trei saptamani inainte de un summit exceptional convocat de presedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a incerca sa se decida bugetul UE pentru perioada 2021-2027.
"Mai mult ca oricand trebuie afirmata coeziunea Uniunii Europene, in contextul in care ea este acum mai fragila odata cu iesirea Marii Britanii", a adaugat Costa.
Cele 17 tari care s-au reunit in Portugalia se tem ca viitorul acord sa nu duca la importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contributii Marii Britanii, care a parasit oficial Uniunea Europeana vineri.
De asemenea prezenta, Croatia a preferat sa isi pastreze neutralitatea in calitate de tara care detine presedintia... mai mult
Sambata, 01 Februarie 2020, ora 21:19
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anuntat, sambata, ca Austria si alte tari se vor opune prin veto bugetului post-Brexit al Uniunii Europene, in cazul in care contributiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse.
In timp ce Comisia Europeana vrea contributii de 1,11% din Venitul National Brut (VNB), tari mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria si Olanda vor un procent de maximum 1%.
"Daca va fi introdusa aceasta propunere, nu o vom sustine, si cred ca nici alti contributori neti din UE", a afirmt Kurz la postul austriac de radio Oe1, facand referire la grupul de tari care platesc la bugetul blocului comunitar mai mult decat primesc din finantarile UE.
Totusi, liderul conservator austriac a adaugat ca negocierile sunt inca in desfasurare. "Sper ca ni se va prezenta o noua propunere pe care sa o putem accepta", a spus el.
Plecarea din UE a Marii Britanii, care era un contributor net, va duce la diminuarea bugetului comun, intr-un moment in care au aparut noi prioritati, asa cum sunt migratia si schimbarile climatice.
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat un summit special al liderilor din UE pentru 20 februarie pentru a discuta despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027.
Michel are programate pentru saptamana viitoare intalniri cu 16 sefi de stat si de guvern, inclusiv cu Kurz, pentru discutii separate despre buget. ...citeste mai departe despre "Austria se va opune prin veto... mai mult
Sambata, 01 Februarie 2020, ora 16:16
Romania are alocate, in proiectul de buget european 2021-2027, fonduri in valoare de 27,203 miliarde euro de la politica de coeziune, conform propunerilor publicate marti de Comisia Europeana.
La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a prezentat, pentru prima data in istorie, propunerea sa pentru noul buget pe termen lung al UE, atat in preturile curente, cat si in preturile constante din 2018. Marti, Comisia a publicat toate cifrele relevante pentru diversele programe de cheltuieli, atat in preturile curente, cat si in preturile constante din 2018.
In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune modernizarea politicii de coeziune, principala politica de investitii a UE. Conform acestor propuneri, vor fi majorate fondurile de coeziune pentru Italia si alte state membre din sudul continentului afectate de criza economica si valul de emigranti, urmand ca in paralel sa fie redusa finantarea pentru regiunile mai sarace din statele estice ale blocului comunitar.
Potrivit unor surse comunitare, Polonia se poate astepta la o reducere cu 23% a fondurilor de coeziune in timp ce o scadere de 24% este avuta in vedere pentru Ungaria. In schimb, Italia se poate astepta la o crestere de 6%.
Bugetul pentru perioada 2021-2027, primul dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, ar urma sa creasca pana la 1.100 miliarde euro, de la 1.000 miliarde euro in actuala perioada de sapte ani. Propunerile Comisiei vizeaza alocarea unor resurse mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 20:13
Opt tari est-europene, inclusiv Romania, vor suplimenta sumele alocate bugetului comunitar in viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui astfel la acoperirea golului creat de Brexit in acest buget.
Anuntul a fost facut, vineri, de seful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, dupa o reuniune ministeriala desfasurata la Budapesta.
Ministrii din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Romania s-au intalnit in capitala ungara cu comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, potrivit Reuters.
"Cele opt tari au convenit o crestere a contributiilor proportional cu PIB-ul, ceea ce este un mare succes al acestei zile", a spus la o conferinta de presa Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Orban, mentionand ca aceste tari sunt deschise propunerii de suplimentare a contributiilor chiar si pana la 1,1% din PIB.
Principala sursa de venituri a bugetului comunitar este furnizata de plata de catre statele membre a unui procent uniform din PIB-ul lor. Desi va iesi din UE in martie 2019, Marea Britanie - contributor net la bugetul UE - a promis ca isi va onora obligatiile fata de bugetul comunitar pana in anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual.
Golul lasat de Brexit in bugetul comunitar va fi de 12-13 miliarde de euro pe an.
Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a propus ca in viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre sa-si... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 17:14
Iesirea Marii Britanii din UE (Brexit) poate pune in pericol fonduri europene de ordinul miliardelor de euro care contribuie in prezent la constructia de autostrazi si a altor infrastructuri din Polonia pana in Romania, potrivit Citigroup.
In eventualitatea in care Brexitul s-ar putea produce totusi, economiile post-comuniste ar fi printre cele mai lovite, din cauza dependentei lor de finantare venita din tarile mai bogate.
Zlotul polonez ar putea fi cel mai expus la un vot de iesire a Marii Britanii din UE, la referendumul din 23 iunie, considera Citigroup.
"Economiile din Europa Centrala ar putea fi cele mai mari perdante in cazul renegocierii regulilor bugetare ale UE si a plafoanelor", in urma unui posibil Brexit, sustin intr-un raport analisti ai Citigroup, intre care Piotr Kalisz in Varsovia si Luis Costa in Londra.
Brexit: Ce gaura ar putea sa cauzeze in economia Marii Britanii (Video)
Situatia monedelor din regiune
Leul pare ca s-ar tine bine in eventualitatea ...citeste mai departe despre "Brexitul, o amenintare pentru fondurile UE destinate infrastructurii, din Polonia pana in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 16:11