Traian Basescu, care a condus delegatia Romaniei la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, in contextul stabilirii bugetului UE pentru perioada 2014-2020, a declarat ca tara noastra s-a intors victorioasa.
Premierul l-a contrazis, sustinand ca se putea o obtine o suma mai mare de 39,88 de miliarde de euro.
Economistii contactati de Business24 au analizat partile bune, dar si dezavantajele bugetului pe care Uniunea Europeana l-a alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020.
Liderii europeni au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE, iar Romania va primi fonduri in crestere cu 18% fata de exercitiul financiar 2007-2013, de pana la 39,88 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune si fonduri destinate agriculturii.
Romania a reusit sa atraga doar 11% din actualul buget alocat de UE pe fonduri structurale
Intrebat daca Romania ar fi putut obtine mai mult, analistul Ilie Serbanescu a fost de parere ca Romania nu era in pozitia de a negocia, avand in vedere rata foarte mica de absorbtie pe care Romania a inregistrat-o in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
"Romania nu va reusi sa obtina o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene. Singurul lucru cu adevarat pozitiv este cresterea fondurilor pe plati directe in agricultura. Aia sunt bani siguri, pentru ca sunt plati directe, a declarat pentru Business24 economistul Ilie Serbanescu.
In ceea ce priveste platile directe, fermierii romani vor primi 10,3 miliarde... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 15:06
Presedintele Traian Basescu sustine ca niciunul dintre contributorii bugetului Uniunii Europene nu este fericit, intrucat bugetul aprobat vineri, de liderii europeni, prevede sume mai mici comparativ cu bugetul aprobat in perioada 2007-2013.
Totusi, Basescu s-a aratat multumit ca Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta si apreciaza ca bugetul UE pentru perioada urmatoare nu va fi respins in Parlamentul European.
Mai mult, seful statului roman a mentionat ca toti liderii europeni au fost de acord cu prevederea unei revizuiri, la mijlocul exercitiului bugetar.
"Bugetul este un act politic. Acesta nu este decat sinteza bugetului, din acest moment, se intra cu el in Consiliu si in Parlamentul European, care au codecizie si ei pot aproba sau respinge acest buget. Parerea mea este ca nu va fi respins. Eu inteleg dezamagirea presedintelui Barroso, cu care sunt solidar, dansul a vrut un buget care sa asigure tuturor tarilor crestere", a afirmat Basescu, la finalul Consiliului European.
El a precizat ca liderii europeni au luat in discutie si o eventuala revizuire a bugetului, la mijlocul exercitiului bugetar.
"Toti au sustinut aceasta prevedere, in ideea ca peste trei ani poate se va relua o crestere economica consistenta in interiorul UE, ceea ce va permite o relaxare a dificultatilor de a contribui la bugetul UE. Toti contributorii nu sunt fericiti ca avem un buget mai mic decat cel din 2007-2013, cum nu e... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 12:07
Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta, a declarat presedintele Traian Basescu, vineri, la Bruxelles, dupa ce negocierile privind bugetul Uniunii Europene (UE) s-au incheiat.
Statul roman este unul dintre putinele care au obtinut o crestere bugetara, a mai precizat Basescu, adaungand ca intre facilitati este si TVA eligibila.
Presedintele a precizat sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
"Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade. In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state", a declarat Basescu.
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anuntat ca s-a ajuns la consens pe bugetul UE.
"Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat asteptarea", a anuntat presedintele Van Rompuy pe contul sau de Twitter.
Romania, dar si Bulgaria si Cehia ar fi fost nemultumite de cadrul financiar avansat in aceasta dimineata de presedintele Consiliului, potrivit publicatiei EUobserver.com.
De asemenea, surse oficiale precizau pentru MEDIAFAX ca propunerea... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 20:20
Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca daca presedintele Traian Basescu va obtine alocari pentru Romania de 47 de miliarde de euro in urmatorul cadru financiar multianual european va fi laudat, iar daca obtine o suma mai mica va fi criticat, dar nu risca o noua suspendare.
"Daca presedintele tine sau nu cont de pozitia Guvernului, de pozitia Parlamentului, este propria sa raspundere politica. (...) Presedintele o sa faca ce crede domnia sa ca-i mai bine, insa era important ca Guvernul si Parlamentul sa aiba o pozitie oficiala. Dupa aceea, presedintele ar fi putut spune "nu mi-a spus nimeni ce parere are, nu ma criticati". Daca vine cu 47 de miliarde de euro, asa cum e propunerea Comisiei Europene, o sa-l laudam, daca vine cu mai putin, o sa-l criticam. E normal", a afirmat Victor Ponta, la postul Romania TV.
El a precizat ca memorandumul transmis presedintelui este un document de lucru, care reflecta pozitia oficiala a Guvernului si cuprinde date confidentiale vizand elemente din negocierile cu Grupul "Prietenii coeziunii" sau cu alte state, precum si eventuale efecte asupra economiei, calculate in functie de diverse variante de alocari.
"Pana la urma presedintele isi asuma responsabilitatea si isi spune pozitia in cadrul Consiliului, insa, din cei 27 de participanti la Consiliu, 25 fiind prim-ministri, cam toti prezinta in fata Parlamentului elementele principale si isi iau un mandat de principiu. (...) Pana la urma presedintele raspunde politic... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:51
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sustine ca absenta unui acord pe tema bugetului UE ar fi daunator pentru toti membrii, el precizand ca el si Barroso se vor intalni separat, cu fiecare dintre liderii statelor UE si ca a luat in calcul prelungirea lucrarilor.
Van Rompuy a trimis membrilor Consiliului invitatia pentru summit-ul extraordinar prevazut pentru 22-23 noiembrie.
In document, el spune ca membrii Consiliului trebuie sa ajunga la o intelegere pe bugetul multianual 2014-2020, tema deja discutata in intalniri anterioare.
El subliniaza ca absenta unui acord ar dauna tuturor statelor UE.
Presedintele Consiliului precizeaza ca a decis ca impreuna cu presedintele CE, Jose Barroso, sa aiba intalniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles.
"Scopul intalnirii este clar: este de a ne asigura ca Uniunea are mijloacele necesare de a functiona in anii care vin, luand in calcul constrangeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastra de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criza. Sa fim bine intelesi: absenta unui acord ne-ar afecta pe toti. De aceea am aranjat ca intalnirea noastra sa poata fi prelungita, daca este nevoie", scrie presedintele Consiliului.
El mentioneaza ca saptamana trecuta a trimis un proiect al concluziilor lucrarilor Consiliului pe tema bugetului, iar toate delegatiile si-au exprimat ingrijorari.
Van Rompuy precizeaza ca reprezentantii... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:00
"Interesul national nu poate fi supus niciunui compromis. Trebuie sa ne aparam interesele nationale", a spus Victor Ponta, in cadrul unui discurs sustinut in cadrul Parlamentului, pe tema pozitiei Romaniei in negocierile pentru bugetul UE.
Declaratia vine ca replica la ideea sustinuta de presedinte, pentru "gasirea unui compromis la Bruxelles".
Romania ar fi avantajata de o propunere initiala de buget a Comisiei Europene, dar cei doi oficiali romani au pozitii diferite privind utilizarea dreptului de veto al Romaniei in cadrul negocierilor care vor fi purtate in cadrul Consiliului European de joi si vineri.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat marti pozitia sa privind "negocierile complexe" pe Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.
Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles LIVE
Business24 va prezinta cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:
- In functie de deciziile din perioada urmatoare, fiecare agricultor din Romania va stii care este sprijinul care il primeste prin plati directe, fiecare autoritate va stii ce fonduri poate accesa prin fondurile coeziune. Fiecare Universitate si ONG poate stii pe ce fonduri poate functiona in 2014-2020.
- Este de datoria guvernului sa informeze Parlamentul. Aceasta e acea unica institutie in care sunt reflectate toate interesele electoratului. Este dreptul si datoria... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:27
"Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca acolo trebuie sa gasim un compromis", a declarat Traian Basescu, pe tema strategiei de negociere a Romaniei pentru bugetul UE.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor.
Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national
Presedintelui Comisiei Europene Herman Van Rompuy a facut o propunere de a reduce bugetul cu 75 de miliarde de euro. Romania ar pierde opt miliarde de euro din fondurile europene. Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca dreptul de veto nu se poate folosi in acest caz, ci doar in situatia in care nu se respecta Tratatul. Potrivit presedintelui, astfel de negocieri se fac in spatele usilor inchise si ca el a evitat sa prezinte public pozitia Romaniei inaintea unor negocieri cu o miza atat de mare.
Business24 v-a prezentat cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
- Se impun unele clarificari si este obligatia mea sa le fac. Discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata pentru momentul prezentei la Bruxelles. Ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state. Spre exemplu, pentru Politica Agricola Comuna (PAC), in dezbaterea publica, se discuta despre... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:31