Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg, a adoptat marti, bugetul UE pentru perioada 2014-2020, transmit AFP si EFE.
Bugetul a fost adoptat cu o larga majoritate de 682 de voturi, cu sustinerea dreptei si a socialistilor.
El prevede 908 miliarde de euro credite de plati si 960 de miliarde de euro credite de angajament, respectiv 3,7% si 3,5% mai putin decat a fost prevazut pentru cadrul bugetar multianual 2007-2013.
Acest buget, redus fata de precedentul cadru financiar plurianual, a fost adoptat la capatul a peste trei ani de negocieri in Uniunea Europeana. mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:03
Parlamentul European a aprobat, miercuri, proiectul de buget plurianual al UE pentru perioada 2014-2020, punand capat unei luni de blocaj dupa ce a obtinut o flexibilitate mai mare in privinta folosirii creditelor.
Eurodeputatii au votat o rezolutie politica ce a obtinut 474 de voturi pentru, 193 impotriva si 42 de abtineri, in asteptarea votului juridic ce va avea loc in septembrie sau octombrie, relateaza AFP.
In luna martie a acestui an sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii European au ajuns la un acord asupra bugetului multianual pentru perioada 2014-2020.
Suma prevazuta pentru creditele de angajament, care corespunde plafonului autorizat, este de 960 miliarde de euro iar cea pentru creditele de plata, respectiv cheltuielile efective, a fost stabilita la 913 miliarde de euro. Pentru prima data in istoria UE, bugetul multianual va fi mai mic decat cel din perioada bugetara precedenta. mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 13:47
Presedintii principalelor trei institutii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul si Parlamentul) au anuntat joi ca au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul de 960 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
"Sunt incantat sa anunt ca astazi avem un acord politic cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit AFP.
Acest acord convenit cu cateva ore inaintea debutului summitului european va trebui aprobat cu o majoritate calificata de catre cei 754 de deputati din Parlamentul European, a avertizat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Nu este un compromis usor de acceptat. Pot sa traiesc cu acest acord si pot sa-l sustin insa va trebui sa ne batem pentru a obtine sprijinul majoritatii deputatilor", a declarat Martin Schulz intr-o conferinta de presa comuna cu premierul irlandez Enda Kenny si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
O reuniune a presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European a fost convocata joi pentru studierea acordului politic. Parlamentul European se va reuni luni in sesiune plenara.
Acordul de compromis trebuie ratificat de toate statele Uniunii
Acordul politic gasit de presedintii celor trei institutii este un "compromis", a subliniat Barroso. Potrivit acestuia, acordul prevede o mare flexibilitate in
utilizarea creditelor care vor putea fi mobilizate in perioada 2014-2020. In prezent, fondurile care nu au... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:45
Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezolutie votata in plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultata in urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputatii au stabilit prin aceeasi rezolutie si un mandat pentru negocierile cu celelalte institutii europene privind bugetul multianual (MFF), care in cele din urma trebuie validat prin votul forului legislativ european.
Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.
"Rezolutia da negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura ca MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile sa fie utilizate in mod optim. Parlamentul European cere de asemenea si o revizuire a cheltuielilor in cadrul MFF la jumatatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales in 2014 si Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenta bugetele pe care le vor mosteni", se arata in comunicatul PE.
Negocierile informale care vor fi purtate in perioada urmatoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie sa aduca reglementari de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie isi dea acordul pentru aceste reglementari si sa existe un acord... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 15:20
Presedintele Traian Basescu sustine ca niciunul dintre contributorii bugetului Uniunii Europene nu este fericit, intrucat bugetul aprobat vineri, de liderii europeni, prevede sume mai mici comparativ cu bugetul aprobat in perioada 2007-2013.
Totusi, Basescu s-a aratat multumit ca Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta si apreciaza ca bugetul UE pentru perioada urmatoare nu va fi respins in Parlamentul European.
Mai mult, seful statului roman a mentionat ca toti liderii europeni au fost de acord cu prevederea unei revizuiri, la mijlocul exercitiului bugetar.
"Bugetul este un act politic. Acesta nu este decat sinteza bugetului, din acest moment, se intra cu el in Consiliu si in Parlamentul European, care au codecizie si ei pot aproba sau respinge acest buget. Parerea mea este ca nu va fi respins. Eu inteleg dezamagirea presedintelui Barroso, cu care sunt solidar, dansul a vrut un buget care sa asigure tuturor tarilor crestere", a afirmat Basescu, la finalul Consiliului European.
El a precizat ca liderii europeni au luat in discutie si o eventuala revizuire a bugetului, la mijlocul exercitiului bugetar.
"Toti au sustinut aceasta prevedere, in ideea ca peste trei ani poate se va relua o crestere economica consistenta in interiorul UE, ceea ce va permite o relaxare a dificultatilor de a contribui la bugetul UE. Toti contributorii nu sunt fericiti ca avem un buget mai mic decat cel din 2007-2013, cum nu e... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 12:07
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sustine ca absenta unui acord pe tema bugetului UE ar fi daunator pentru toti membrii, el precizand ca el si Barroso se vor intalni separat, cu fiecare dintre liderii statelor UE si ca a luat in calcul prelungirea lucrarilor.
Van Rompuy a trimis membrilor Consiliului invitatia pentru summit-ul extraordinar prevazut pentru 22-23 noiembrie.
In document, el spune ca membrii Consiliului trebuie sa ajunga la o intelegere pe bugetul multianual 2014-2020, tema deja discutata in intalniri anterioare.
El subliniaza ca absenta unui acord ar dauna tuturor statelor UE.
Presedintele Consiliului precizeaza ca a decis ca impreuna cu presedintele CE, Jose Barroso, sa aiba intalniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles.
"Scopul intalnirii este clar: este de a ne asigura ca Uniunea are mijloacele necesare de a functiona in anii care vin, luand in calcul constrangeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastra de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criza. Sa fim bine intelesi: absenta unui acord ne-ar afecta pe toti. De aceea am aranjat ca intalnirea noastra sa poata fi prelungita, daca este nevoie", scrie presedintele Consiliului.
El mentioneaza ca saptamana trecuta a trimis un proiect al concluziilor lucrarilor Consiliului pe tema bugetului, iar toate delegatiile si-au exprimat ingrijorari.
Van Rompuy precizeaza ca reprezentantii... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:00
Cadrul financiar multianual din perioada 2014-2020 si contributia tarilor membre la acesta reprezinta principala miza a intalnirii Consiliului European, care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles.
Negocierile vor fi extrem de dificile, tinand cont de opiniile divergente transmise pana acum de guvernele tarilor membre.
Ce reprezinta cadrul financiar multianual
Cadrul financiar multianual (CFM) defineste principalele categorii de cheltuieli ale Uniunii Europene si cuantumurile anuale maxime (plafoanele) ale acestora, reflectand astfel prioritatile politice ale UE, se precizeaza pe site-ul oficial al uniunii.
Spre deosebire de CFM, bugetul anual al uniunii este mult mai detaliat.
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013.
Principalele directii de cheltuire ale acestei sume ar fi Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune.
Conform acestei propuneri, Politica Agricola Comuna ar primi 36,2% din totalul CFM, ditre care 281,8 miliarde euro pentru primul pilon al politicii agricole comune si 89,9 milioane euro pentru dezvoltarea rurala. Aceasta finantare va fi completata cu o suma suplimentara de 15,2 miliarde euro.
Comisia propune alocarea a 36,7 % din CFM pentru politica de coeziune, in comparatie cu 35 % pe parcursul exercitiului precedent, adica 376 de miliarde euro in favoarea instrumentelor... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 07:05