Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Bugetul Uniunii Europene va creste pentru cel putin doi ani, aceasta fiind o sansa extraordinara pentru tarile care sunt net beneficiare ale fondurilor, arata Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, mentionand ca Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate.
Presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca Romania ar putea beneficia de aceste fonduri "pentru dezvoltarea agrobusiness-ului, pentru construirea unui sistem de irigatii, pentru lucrarile de infrastructura, un domeniu unde se pot usor respecta normele de distantare fizica, sociala".
"Bugetul Uniunii Europene va fi revizuit, va tine cont de ceea ce inseamna criza provocata de virusul corona si sunt fonduri importante care vor sprijini toate statele, frontul acesta de lupta. Si Romania va beneficia de fonduri importante. Stirea pe care eu o subliniam ca va fi marit bugetul Uniunii Europene pentru cel putin doi ani, eu zic ca este o sansa extraordinara mai ales pentru tarile care sunt net beneficiare ale fondurilor.
Se vorbeste chiar despre un nivel al bugetului Uniunii Europene care sa ajunga la 2% din produsul intern brut, deci aproape o dublare a bugetului Uniunii Europene. Exista si posibilitatea imediata de a avea o activitate economica mai aproape de ceea ce inseamna normal, iar in viitor, avand in vedere si unele stiri bune privind posibilitatea unui tratament contra acestui virus, sanse mari ca sa avem un vaccin la inceputul anului 2021, sa putem sa folosim cat mai bine fondurile... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:26
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anuntat, sambata, ca Austria si alte tari se vor opune prin veto bugetului post-Brexit al Uniunii Europene, in cazul in care contributiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse.
In timp ce Comisia Europeana vrea contributii de 1,11% din Venitul National Brut (VNB), tari mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria si Olanda vor un procent de maximum 1%.
"Daca va fi introdusa aceasta propunere, nu o vom sustine, si cred ca nici alti contributori neti din UE", a afirmt Kurz la postul austriac de radio Oe1, facand referire la grupul de tari care platesc la bugetul blocului comunitar mai mult decat primesc din finantarile UE.
Totusi, liderul conservator austriac a adaugat ca negocierile sunt inca in desfasurare. "Sper ca ni se va prezenta o noua propunere pe care sa o putem accepta", a spus el.
Plecarea din UE a Marii Britanii, care era un contributor net, va duce la diminuarea bugetului comun, intr-un moment in care au aparut noi prioritati, asa cum sunt migratia si schimbarile climatice.
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat un summit special al liderilor din UE pentru 20 februarie pentru a discuta despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027.
Michel are programate pentru saptamana viitoare intalniri cu 16 sefi de stat si de guvern, inclusiv cu Kurz, pentru discutii separate despre buget. ...citeste mai departe despre "Austria se va opune prin veto... mai mult
Sambata, 01 Februarie 2020, ora 16:16
Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeana, vrea sa limiteze viitorul buget al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027 la 1% din Venitul National Brut al UE, sub nivelul de 1,11% propus de Comisia Europeana, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Statele membre UE sunt angrenate intr-o batalie privind bugetul, care ar urma sa fie votat anul viitor, iar ministrii pentru Afaceri Europene se intalnesc luni la Bruxelles pentru discuta problema.
Surse diplomatice au anuntat ca Germania - cel mai mare contributor net la bugetul UE - va prezenta propunerea la reuniunea de luni.
De asemenea, ministrii pentru Afaceri Europene vor discuta la Bruxelles cum pot conditiona finantarea europeana de respectarea valorilor blocului comunitar, inclusiv statul de drept, un plan care ar putea duce la o confruntare intre tarile liberale din Europa Occidentala si fostele state comuniste Polonia si Ungaria din Est.
Varsovia si Budapesta - unii dintre cei mai importanti beneficiari de fonduri europene - sunt acuzate de tarile UE mai bogate ca submineaza democratia.
Presedintia finlandeza a Consiliului UE spera ca liderii statelor din UE vor putea ajunge la reuniunea din octombrie la un proiect de buget pentru perioada 2021 - 2027.
Dar alte tari cred ca va dura mai mult, pe fondul problemelor legate de Brexit si al modului in care statele vor trebui sa-si majoreze contributia la bugetul UE pentru a compensa pierderea finantarii... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:09
Fondul European de Investitii (FEI) si UniCredit Bank au semnat un contract de extindere a garantiei InnovFin pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), cu scopul de a dinamiza accesul la finantare pentru firmele mici, mijlocii si cu capitalizare medie inovatoare din opt tari: Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Acest nou acord va permite UniCredit sa ofere, atat prin bancile cat si prin entitatile sale de leasing, o finantare suplimentara de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din cele opt tari din Europa Centrala si de Est (CEE). Finantarea suplimentara vine in completarea portofoliului agreat initial de 160 de milioane de euro. Astfel, IMM-urile si firmele cu capitalizare medie din statele mentionate vor avea acces la fonduri de jumatate de miliard de euro.
Tranzactia beneficiaza de sprijinul Horizon 2020, programul-cadru pentru cercetare si inovare al UE, precum si al Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut ca "Planul Juncker".
Bancile din Serbia, Bosnia si Hertegovina vor fi sprijinite de garantia FEI si Orizont 2020, in timp ce contractele de garantie cu bancile grupului UniCredit din Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia si Ungaria se vor baza pe sprijinul FEIS.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea fortei de... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:49
Comisia Europeana a dat, miercuri, publicitatii o serie de propuneri cu privire la urmatorul buget al Uniunii Europene, care includ taieri de fonduri in anumite domenii si noi surse de venituri care sa acopere golul aparut in urma Brexit-ului, adaugand ca fondurile de la UE ar trebui conditionate de respectarea statului de drept de catre statele membre.
Optiunile prezentate de Comisia Europeana vor fi dezbatute de sefii de stat si de guverne la reuniunea din 23 februarie.
Executivul comunitar va prezenta la inceputul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la urmatorul buget pe termen lung, 2021 - 2027, informeaza Reuters.
"Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si a ambitiilor, care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca, in discutiile care ne asteapta, nu vom mai putea continua ca pana acum", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
CE subliniaza ca atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie a actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE este important ca liderii sa aiba o idee clara asupra a ceea ce ar insemna... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 17:11
Parlamentul European a aprobat, joi, bugetul Uniunii Europene pentru 2017, iar cel mai mult au avut de castigat programele destinatele tinerilor, pentru sprijinirea afacerilor si refugiatii.
Pentru anul viitor, UE are mai multi bani la buget pentru tinerii someri si fonduri suplimentare pentru initiativele care sprijina IMM-urile, proiectele de infrastructura de transporturi, cercetare, precum si programul de mobilitate pentru studenti - Erasmus+.
Bugetul UE pe 2017 a fost aprobat cu 438 de voturi "pentru", 194 "impotriva" si 7 abtineri, iar presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a semnat documentul dupa vot, informeaza un comunicat de presa.
"Ne-am atins obiectivele. Bugetul 2017 se concentreaza pe prioritatile noastre de sustinere a cresterii economice, de creare de locuri de munca - mai ales pentru tineri - si de combatere a crizei migratiei. Cele 500 milioane euro suplimentare pe care le-am obtinut pentru Initiativa pentru Tineri sunt un semnal clar pentru UE ...citeste mai departe despre "Bugetul UE pentru 2017 a fost aprobat: Milioane de euro in plus pentru tineri, IMM-uri si refugiati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 16:32