Guvernul a decis in sedinta de marti seara sa majoreze bugetul Ministerului Transporturilor cu 130 milioane de lei, reiese dintr-o hotarare publicata miercuri in Monitorul Oficial.
Din document rezulta ca cea mai mare parte a sumei va fi utilizata "pentru plata unor arierate catre furnizorii de energie electrica".
"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe anul 2011 cu suma de 130.000 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului", se precizeaza in hotararea de guvern adoptata in data de 27 decembrie.
Din acelasi text reiese ca suma de 109.180 mii lei este destinata pentru plata arieratelor, "la capitolul 84.01 , titlul 72 , alineatul privind ".
Restul de 20.820 mii lei a fost aprobata pentru "plata contravalorii unor servicii de navigatie aeriana pentru zborurile scutite de la plata tarifelor pentru aceste servicii", se precizeaza in hotararea de guvern.
In data de 21 decembrie, Guvernul a acordat alte 450 milioane de lei Ministerului Transporturilor, banii fiind destinati tot pentru plata unor obligatii catre furnizorii de energie electrica.
"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe anul 2011 cu suma de 450.000 mii lei, pentru plata arieratelor, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului", se precizeaza in hotararea de guvern adoptata in data de 21 decembrie.
In document se precizeaza ca "suma se utilizeaza pentru plata unor... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 22:30
Bugetul pentru 2012 al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a fost aprobat marti de comisiile reunite de industrii si servicii ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu 21 voturi pentru si 6 impotriva
Bugetul MTI se ridica la 14,7 miliarde euro (3,4 miliarde euro), fata de 14,2 miliarde euro in 2011, din care 14,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, restul reprezentand credite si finantari externe.
Pentru investitii sunt alocate 2,5 miliarde euro, ceea ce reprezinta 73,6% din buget. Bugetul pentru rutier se ridica la 1,83 miliarde euro, pentru metrou, la 266 milioane euro, pentru naval-204 milioane euro, pentru aviatie vor fi 48 miliaone euro, iar pentru companiile feroviare-990 milioane euro.
Bugetul pe 2012 al MTI, axat pe dezvoltarea coridoarelor paneuropene
Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca bugetul pe 2012 al MTI se va axa pe dezvoltarea coridoarelor paneuropene
"In 2012 ne vom axa pe coridoarele paneuropene si pe transferul unor volume de trafic de pe rutier pe feroviar si pe dezvoltarea portului Constanta. Cel mai important lucru este sa cheltuim banii de la UE, sa construim autostrazi si sa folosim banii pentru CFR", a precizat Boagiu
Potrivit acesteia, in 2011 sunt in executie 212 km de autostrada, iar alti 421 km urmeaza sa fie licitati, astfel incat in 2013 sa existe peste 550 de km de autostrada finalizati.
Boagiu se va asigura ca CFR Marfa nu-si va schimba obiectul de activitate
Boagiu a mai... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 13:47
Ministerul Muncii va avea cu 1,3 miliarde de lei mai putin in 2012, din cauza reducerii subventiei catre bugetul asigurarilor sociale.
In schimb, printre cele mai castigate ministere se afla cel al Educatiei, in crestere de la 8,4 miliarde in 2011 la 8,7 miliarde in 2012.
"Au fost multe discutii in coalitie sa gasim resurse pentru ca Ministerul Educatiei sa primeasca o suma mai mare", a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Acesta a estimat ca educatia va beneficia de peste 4% din PIB, deoarece nu toti banii pentru invatamant sunt alocati din bugetul Ministerului Educatiei, ci si prin investitiile MDRT si din fonduri de la administratiile locale.
Ministerul Administratiei si Internelor va avea un buget redus de la 9,1 miliarde la 8 miliarde, in conditiile in care cadastrul a trecut la MDRT, iar numarul anagajatilor a scazut.
Cea mai mai severa reducere de buget o inregistreaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu o suma alocata de 31,9 miliarde de lei, fata de cele 33,2 miliarde pe care le-a avut anul acesta in admnistrare.
"Este vorba de reducerea unor ajutoare sociale prin contralele facute, s-a redus si subventia la bugetul de asigurari sociale", a spus Ialomitianu.
Bugetul Mediului ajunge 2,9 miliarde, in crestere cu 700.000.000 de lei. Ministerul Transporturilor are un buget 14,8 miliarde lei in 2012, fata de 14,2 in 2011. Cresteri se inregistreaza si la Sanatate-5,5 miliarde fata de 4,8.
In schimb, scade bugetul... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 22:03
Bugetul de stat si proiectul de buget privind asigurarile sociale pentru anul 2012 va fi analizat vineri de Guvern. Proiectul va ajunge in Parlament cel mai probabil luni, 28 noiembrie.
La inceputul acestei saptamani, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca nu este multumit de sumele alocate in cazul institutiei pe care o conduce, ca si-ar fi dorit mai mult, dar a precizat ca Guvernul trebuie sa manifeste prudenta in continuare. 'Nici eu nu sunt multumit cu sumele prinse in buget. As fi vrut mai mult, dar trebuie sa fim prudenti. Vedeti ce se intampla pe pietele internationale. Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri de ajustare. Vedeti, si Cipru a hotarat sa inghete salariile pe o perioada de doi ani. Trebuie sa fim prudenti pentru ca furtuna nu a trecut', a spus Ialomitianu.
La randul sau, premierul Emil Boc a precizat, luni, ca tinta de 3% din PIB a deficitului pentru anul urmator inseamna 2,5% pe cash, obiectiv regasit in tintele stabilite cu presedintele Traian Basescu, cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Primul ministru a adaugat ca veniturile in PIB se vor situa la nivelul de 33,7% in 2012, in timp ce bugetul de pensii va avea alocata suma de 47,9 miliarde lei. Totodata, investitiile vor avea alocate 37,8 miliarde de lei in 2012, iar garantiile de stat se vor cifra la 3,3 miliarde de euro.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 prevede sume mai mari alocate... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 21:50
Estimarile evolutiei economice a Romaniei pentru 2012 nu vor fi fixe, ci vor fluctua, a anuntat presedintele Traian Basescu in urma conversatiei avute cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si UE. Cresterea produsului intern brut (PIB) este estimata intre 1,7% si 2,7%, in timp ce deficitul de cont curent a fost estimat intre 1,9% si 2,5%. Bugetul pentru 2012 va fi construit pe un deficit de cont curent echivalent cu 1,9% din PIB.
"Nu veti mai gasi obiective dintr-o singura cifra. Evalurea de crestere pentru anul viitor e situata intre 1,7% si 2,7%. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predictii pe cifre fixe, si atunci, atat partea romana, cat si TROICA (FMI, BM, UE) am convenit pe o astfel de estimare. Cresterea nu va fi mai mica de 1,5%. Personal, cred ca vom avea o crestere peste 2%, dar depinde de semestrul 4," a precizat Presedintele.
Singura cifra fixa adoptata, in urma discutiilor de la Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, este cea a deficitului de cont curent pe care va fi construit bugetul.
"Toate targetele vor fi stabilite pe o marja, dar bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB. Roamnia are resurse interne de crestere si acestea sunt in mod deosebit in zona energiei, unde un management corect ar aduce venituri consistente. De asemenea, sectorul de transporturi si nu in ultimul rand o optimizare a sistemului de sanatate sunt importante. Reformele trebuie sa continue," a mai spus presedintele Basescu.
Conform Presedintelui,... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:38