Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia ca proiectul de lege al bugetului de stat constituie o amenintare la adresa copiilor din sistemul de protectie si a copiilor cu dizabilitati si va adanci inechitatile din sistemul de protectie a acestora.
Organizatia cere astfel decidentilor sa regandeasca alocarea bugetara, fara a-i vulnerabiliza, o data in plus, pe acesti copii, se arata intr-un comunicat comunicat remis Business24.
Desi, aparent, prin proiectul Bugetului de Stat pentru 2019, se urmareste descentralizarea finantarii serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului si a drepturilor asistentilor persoanelor centrelor publice, aceasta va conduce inevitabil la adancirea inechitatilor in sistemul de protectie a copiilor cu dizabilitati sau la blocarea pe termen nelimitat a platilor aferente.
Cea mai saraca regiune a Romaniei - Sud-Vest Oltenia (33,4% rata saraciei relative vs. 23,6% la nivel national, 2017) are cea mai mare pondere de persoane cu dizabilitati (4,48% vs. 3,63% la nivel national, primul semestru 2018).
Iar regiunea cea mai putin saraca - Bucuresti/Ilfov (6,1%) are cea mai mica pondere a persoanelor cu dizabilitati (3,05%).
Analizand bugetele de stat pentru 2018 si 2019 si previziunile pentru urmatorii trei ani (2020-2022), constatam cu surprindere faptul ca anul 2019 este singurul an care are "0 lei" alocari de la nivel central pentru drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:19
Anul 2019 va fi practic un an istoric, pentru ca nu va mai trebui sa completam plata pentru sistemul de pensii prin bugetul de stat, a declarat, joi seara, ministrul Muncii, Marius - Constantin Budai, la postul public de televiziune.
"Ca o noutate pentru acest an, vom avea chiar la bugetul de pensii un excedent bugetar. Va fi practic un an istoric cand nu va mai trebui sa completam pentru sistemul de pensii plata prin bugetul de stat. In anul 2018 deficitul a fost foarte mic, s-a micsorat, iar in acest an vom avea chiar excedent. Dupa transferul contributiilor si dupa faptul ca din decembrie 2016 pana acum numarul locurilor de munca a crescut cu peste 200.000. Spre bucuria noastra au inceput sa creasca locurile de munca si in industria prelucratoare, in constructii, in confectii. Cel mai important este ca au inceput sa creasca locurile de munca sau necesitatea pentru angajati in constructii si in industria prelucratoare", a explicat Budai.
Ministrul a reiterat ca vor exista bani pentru tot ce se va intampla in acest an, iar calendarul majorarilor promis in programul de guvernare va fi respectat.
"Cu siguranta vom avea bani pentru tot ce se va intampla in acest an. Stiti ca si in 2017- 2018 am avut, din pacate, parte de declaratii iresponsabile din partea unor colegi din opozitie, care nu au facut altceva decat sa aduca panica in randul pensionarilor mai ales si al salariatilor. Fac o mica remarca si le spun ca nu noi suntem cei cu taierile, ci ei. Noi am promis ca... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 10:27
Liviu Dragnea a precizat, miercuri seara, ca va exista o alocare de la buget in crestere cu 27% pentru administratia locala fata de anul trecut. Cat despre Bucuresti, Gabriela Firea va trebui sa se aseze la masa cu primarii de sectoare si sa decida cum impart banii Capitalei.
Acestea sunt concluziile intalnirii de azi dintre liderii coalitiei de guvernare si edilii din Asociatia Municipiilor, asa cum le-a prezentat la iesire liderul PSD.
Dragnea a dat asigurari ca nimeni nu va primi bani mai putini fata de anul trecut, iar acolo unde o localitate sau un judet nu va putea acoperi sarcinile sociale, Guvernul va suplimenta finantarea cu bani de la bugetul de stat.
"Eu i-am ascultat. Le-am spus ca in discutiile cu reprezentatii Guvernului si cu dl Tariceanu vor avea bugeturile de anul trecut si o parte din municipii vor avea veniturile mai mari.
E o crestere de 27% pe toata administratia locala din cotele defalcate. Vor fi niste modificari. Adica Guvernul va suplimenta de la bugetul de stat, acolo unde orice localitate care nu poate acoperi toata cresterea. Se mareste cota care ramane la localitate la 60%. Guvernul va aloca sumele necesare.
Daca cumva vreun sat si vreun judet nu le acopera. La consiliile judetene vor merge cu 450 lei pe locuitor, ca sa fie o limita minima", a declarat Liviu Dragnea.
Firea sa imparta banii cu primarii de sectoare
Cat despre situatia "falimentara" reclamata de Gabriela Firea pentru Bucuresti, Liviu Dragnea sustine ca atat... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 18:13
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca proiectul bugetului de stat a fost finalizat, la nivelul ministerului de resort, urmand acum sa fie discutat in coalitia de guvernare.
"Cand vine Parlamentul din vacanta va gasi proiectul de buget realizat, propus. Am facut calcule, estimari. Stiti ca suntem o coalitie la guvernare, este normal ca acest proiect sa se discute. Noi, Finantele, am terminat partea de buget. Urmeaza aceasta discutie la nivelul Coalitiei. Atunci cand toate lucrurile sunt convenite, se afiseaza public. Nu este niciun fel de problema in a finanta ceea ce inseamna zi de zi - ministere, agentie, salarii, investitii. Am avut discutii cu ministerele - stiu cum au de procedat", a spus, Eugen Teodorovici, sambata dimineata, intr-o emisiune la Antena 3.
Bugetul este construit cu un PIB de 1.022,5 miliarde de lei (221,5 milioane de euro), o crestere economica de 5,5% si un deficit bugetar de 2,5%, potrivit ministrului Finantelor.
De asemenea, bugetul este construit pe o inflatie de 2,8%, in conditiile in care in noiembrie a fost de 3,43%, un curs de schimb leu/euro de 4,62 lei, in conditiile in care, in prezent, este de peste 4,67 lei, si o crestere a numarului mediu de angajati de 3,8%.
Parlamentul isi reia activitatea de la 1 februarie, fiind in vacanta de la finele anului trecut.
"Toate cheltuielile prevazute pentru intregul an, de la salarii si pensii si bani pentru investitii sunt asigurati nu inseamna ca luna ianuarie nu va... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 11:23
Romania intra cu datorii in 2019, anul in care tara va detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, in conditiile in care bugetul pentru anul viitor nu a fost deocamdata aprobat de Parlament.
Din 2008 si pana in prezent, astfel de situatii s-au mai intalnit de patru ori, in perioade de criza economica (2008) sau politica (anul 2009 cand Guvernul Boc a fost demis prin motiune de cenzura) si in an electoral (2016).
Ministrul Finantelor vorbeste, insa, despre un PIB care va creste, in 2019, cu 5,5% urmand sa depaseasca, pentru prima data, 1.000 de miliarde de lei.
De asemenea, seful de la Finante promite o scadere a deficitului bugetar anul viitor, in conditiile in care anul in curs se va incheia, probabil, cu un deficit care "forteaza" limita Tratatului de la Maastricht (de maximum 3% din PIB).
Comisia Europeana atentioneaza chiar ca soldul negativ va ajunge la 3,3% din PIB in acest an, urmand ca anul viitor sa urce la 3,4% din PIB, iar in 2020 sa atinga cel mai ridicat nivel din randul statelor UE: 4,7% din PIB. Pe primele zece luni din acest an, bugetul general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 2,2% din PIB (20,1 miliarde de lei), cel mai mare din ultimii sapte ani.
Cum se va potrivi socoteala de acasa cu cea de la targ ramane de vazut peste alte 12 luni. Pana atunci, o scurta radiografie a anului fiscal 2018.
* Declaratia unica si reducerea fiscalitatii in turism, principalele masuri
Transferul contributiilor sociale la angajat... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 12:29
Noi proiecte au fost au fost aprobate, miercuri, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Vouchere pentru statii de reincarcare a masinilor electrice, burse in strainatate pentru medici, feritilizare in vitro de 6 milioane de euro sau apartamente de peste 80.000 de euro in care sa fie relocati cei care locuiesc in cladiri cu risc seismic - sunt doar unele dintre lucrurile pe care se vor duce banii bucurestenilor. Dar sa le luam pe rand.
Apartamente unde sa fie mutati cei care stau in cladiri cu bulina rosie
A fost aprobat proiectul potrivit caruia 7 milioane de lei vor fi cheltuiti pe 19 apartamente unde vor fi relocate persoanele care locuiesc in cladiri cu risc seismic, astfel incat locuintele acestora sa poata fi consolidate. Proiectul i-a apartinut Gabrielei Firea.
Potrivit proiectului votat de consilierii generali, miercuri, vor fi achizitionate 9 apartamente situate in Str. Spineni, nr. 4, Sector 4 si 10 apartamente situate in Str. Gradinarilor, nr. 19-21, Sector 3.
Contractele de vanzare-cumparare pentru cele 19 apartamente vor fi incheiate de catre Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, care va plati, in total, pentru aceste locuinte suma de 7.209.271 lei fara TVA. Sumele necesare implementarii programului vor fi asigurate din bugetul local al Capitalei.
O ancheta Zire.com a scos insa la iveala de ce acest proiect ese sortit din start esecului, daca Primaria nu are grija sa se si onsolideze... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 21:57
Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o crestere economica de 5,5%, in scadere fata de previziunile care indica un avans de 6,1% in acest an, produsul intern brut urmand sa ajunga la 907,852 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica si proiectia acesteia pe anii 2019 - 2021 publicat miercuri seara de Ministerul Finantelor Publice.
Cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice iar cheltuielile cu consumul final al populatiei se vor majora cu 6,5%. Pe latura ofertei se estimeaza o imbunatatire a activitatii economice in toate sectoarele, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export si in sectorul constructiilor, care poate fructifica necesarul de infrastructura existent. Ritmul anual de crestere a formarii brute de capital fix va fi de 7,9%
Deficitul bugetar este preconizat la 2,97% din PIB, sau 26,96 miliarde de lei, pe fondul realizarii unor venituri de 287,522 miliarde de lei (31,7% din PIB) si efectuarii de cheltuieli in valoare de 314,481 miliarde de lei (34,6% din PIB).
Inflatia media anuala luata in calcul la constructia bugetului pe 2018 este 3,1% iar cursul mediu leu/euro 4,55.
Se asteapta o majorare a numarului de salariati de 4,2%, concomitent cu reducerea ratei somajului inregistrat la 3,9% la sfarsitul anului 2018.
Numarul total de someri este estimat la 351.000 de persoane, iar castigul salarial mediu net lunar la 2.614 lei. mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:19
1