Guvernul va efectua o analiza la sfarsitul anului si, daca va constata ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) "tot nu functioneaza", vor fi luate masuri, a declarat premierul Victor Ponta, intrebat daca il va schimba din functie pe seful ANAF daca nu au fost stransi toti banii la buget.
"O sa facem o analiza la sfarsitul anului si, daca ANAF tot nu functioneaza, sigur ca vom lua si masuri", a spus Ponta.
ANAF este condusa de Gelu Stefan Diaconu, de la sfarsitul lunii aprilie.
Vineri, Mirel Palada, consilier guvernamental, a declarat ca, in sedinta de vineri a Guvernului, premierul Ponta s-a aratat ingrijorat de activitatea ANAF care se reflecta in colectarea sub tinte a veniturilor la buget si a solicitat imbunatatirea performantei institutiei, astfel incat pana la finalul anului sa fie atins nivelul de colectare prevazut la inceputul anului.
Incasarile ANAF vor fi cu 3,8 miliarde de lei mai mici la sfarsitul anului
A doua rectificare bugetara din acest an va fi negativa deoarece incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel ca resursele tuturor ministerelor vor fi mai putine pana la sfarsitul anului, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimari "mai realiste" ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 06:41
Bugetele de venituri si cheltuieli pe anul 2013 ale societatilor comerciale CupruMin Abrud S.A. si Complexul Energetic Hunedoara (CEH), precum si al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au fost aprobate, miercuri, de catre Guvern in sedinta saptamanala.
Potrivit unui comunicat de presa al Executivului, veniturile totale estimate a se realiza in 2013 de CupruMin Abrud, aflata in subordinea Ministerului Economiei, se ridica la 134.200.000, iar cheltuielile totale la 126.800.000 lei.
Totodata, in cazul aceleiasi societati, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune majorarea numarului de personal cu 11 persoane in vederea sustinerii activitatii de productie.
Executivul a adoptat, de asemenea, prin Hotarare, bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an pentru SC Complexul Energetic Hunedoara S.A. In acest sens, sunt estimate venituri totale de 1.045.513.000 lei, in timp ce cheltuielile totale se ridica la 1.045.115.000 lei.
Nu in ultimul rand, miercuri a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli valabil in anul 2013 pentru ANL, institutie publica aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Astfel, dupa rectificarea bugetara din acest an, bugetul de venituri si cheltuieli al ANL arata ca veniturile totale estimate a se realiza in 2013 se ridica la 127.395.000 lei, iar cheltuielile totale la 154.508.000 lei. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 08:43
Executia bugetului general consolidat primul semestru al anului s-a incheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), fata de 6,79 miliarde lei, respectiv 1,16% din PIB, la aceeasi data a anului precedent.
Potrivit MFP, aceste date confirma continuarea procesului de consolidare fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu partenerii externi.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 97,5 miliarde lei, reprezentand 15,6 % din PIB, au fost cu 4,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu 9,3% si respectiv 4,3%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reantregirii salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,8%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 14,8% mai mari. Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorarii accizei la motorina incepand cu ianuarie 2013 si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului 2012, in principal ca urmare a regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale. Cresteri semnificative s-au inregistrat... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:48
Termenul pentru judecarea, de catre Curtea Constitutionala, a legalitatii procedurii de adoptare a Legii bugetului a fost schimbat din 20 februarie pentru miercuri, 13 februarie.
Miercuri, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate contestatia PDL referitoare la neconstitutionalitatea procedurii dezbaterii si votarii bugetului, formatiunea democrat-liberale reclamand abuzuri ale majoritatii parlamentare privind adoptarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2013.
"Aceste abuzuri constau in prelungirea programului de dezbatere si vot al bugetului in mod neregulamentar peste timpul votat initial, lipsa cvorului la votarea bugetelor Educatiei, Sanatatii, Economiei, lipsa de cvorum contestata de noi la miezul noptii cand ne-am retras din sala.
De asemenea, contestam pentru ca a fost o situatie fara precedent inregistrata in functinarea Camerei Deputatilor, generata de netrimiterea amendamentelor opozitiei, care fusesera respinse de Comisiile buget-finante, la dezbaterea din plen", a explicat Raluca Turcan, vicepresedinte al formatiunii democrat-liberale.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, in favoarea adoptarii proiectului de act normativ propus de Guvern pronuntandu-se, oficial, 309 senatori si deputati si fiind inregistrate 108 voturi "impotriva". mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 12:12
Deputatii si senatorii au votat Legea bugetului de stat cu 309 de voturi si 108 de voturi impotriva. Legea bugetului asigurarilor sociale a fost adoptata cu 310 voturi pentru si 109 impotriva.
Dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013 prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Veniturile fiscale sunt estimate la 83,41 miliarde lei, in crestere cu 8,42% fata de 2012, incasarile din impozitul pe venit si pe profit - 20,8 miliarde lei, in urcare cu 11,18%, iar incasarile din accize - 20,87 miliarde lei, cu un plus de 8,62% fata de anul precedent, potrivit proiectului publicat pe site-ul ministerului de Finante.
Premierul Victor Ponta a declarat ca bugetul pe anul acesta va fi unul al investitiilor si ca "accentul va fi pus pe proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile". Ponta a atras atentia ca, pentru acum, finantarile de la bugetul de stat au fost clientelare si a insistat ca acest lucru se va schimba.
Buget 2013 - Ponta in fata parlamentarilor: Sustin cota unica, vom gasi alte resurse bugetare
Principalele prevederi la bugetul de stat
Bugetul Romaniei pe 2013 prevede venituri de 98,182 miliarde de lei si cheltuieli de 116,359 miliarde de lei, ceea ce rezulta intr-un deficit pentru bugetul de stat de 18,176 de miliarde de lei.
El se bazeaza pe o crestere economica de 1,6%, adica un PIB de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:09
Dezbaterile in plenul Parlamentului pe tema bugetului de stat si bugetului pentru asigurari sociale pe anul 2013 vor incepe pe 5 februarie, dupa ce saptamana viitoare vor avea loc audierile in comisiile de specialitate, urmate de discutiile din comisiile de buget-finante.
"In sedinta de azi (n.r. - miercuri) a Birourilor permanente am primit bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2013, le-am distribuit pe procedura catre parlamentari in aceasta saptamana, pentru a depune amendamente.
Saptamana viitoare luni, marti si miercuri vor fi facute audierile in comisiile de specialitate pentru fiecare minister in parte, incepand de joi pana luni inclusiv va fi dezbatut bugetul in comisiile comune de buget-finante, urmand ca marti, 5 februarie, la ora 9,00, sa inceapa dezbaterea pentru bugetul de stat", a declarat presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, dupa sedinta Birourilor permanente reunite.
Guvernul Romaniei a adoptat si transmis, miercuri, Parlamentului, bugetul consolidat pentru 2013, aprobat de catre partenerii externi, care prevede venituri consolidate de 209.285 de milioane de lei, adica 33,6% din PIB.
Veniturile consolidate ale bugetului Romaniei pentru anul 2013 vor fi in crestere cu 0,5% fata de veniturile bugetului din 2012, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.
Cheltuielile totale ale bugetului pentru 2013 vor fi 229.679 de milioane de lei, adica 35,7% din PIB. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:42
Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.
Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.
Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.
Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.
Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.
Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:17
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.
La ce trebuie sa se astepte mediul de afaceri?
Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, spre deosebire de anul trecut, cand PIB-ul a fost indicat la 132,6 miliarde euro.
Din datele prezentate de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Investitii
In primul rand, suma alocata sectorului investitional va fi mai mica. La sfarsitul anului 2011, proiectul bugetului de stat pentru 2012 aloca pentru investitii suma de 38,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului pentru 2013, asa cum a fost prezentat joi de premierul Victor Ponta, spune ca alocarile rezervate pentru investitii sunt in valoare de 7,8 miliarde de lei (35,1 miliarde de lei), din care 2,5 miliarde de euro (11,25 miliarde de lei) vor fi din fonduri europene.
Premierul nu a mentionat daca primirea fondurilor europene depinde de indeplinirea anumitor criterii, in cadrul programelor operationale.
Promisiune: stoparea contractelor preferentiale
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:52
Victor Ponta a declarat vineri seara ca bugetul de stat pe 2013 este construit pe un deficit pe cash de 1,7-1,8%, proiectul de lege urmand sa fie aprobat de noul guvern in data de 22 decembrie, urmand ca Parlamentul sa dezbata si sa voteze bugetul pana la 1 februarie 2013.
In ceea ce priveste proiectul de buget, seful Executivului spune ca proiectul este in lucru, iar "printre parametrii esentiali se afla o scadere a deficitului bugetar de la 2,2% pe cash la 1,7 - 1,8%", fapt ce presupune scaderi de cheltuieli sau venituri suplimentare.
"Calendarul pe care il vad eu posibil este ca pe 20 sa fie prima zi a noului Parlament, (...) iar eu sunt pregatit ca a doua zi sa vin in Parlament cu lista guvernului si programul de guvernare.
Pe 22 evident avem prima sedinta de guvern in care trebuie sa aprobam proiectul legii bugetului de stat pe 2013", a explicat Victor Ponta. El a adaugat ca "la modul realist", nu crede ca trebuie sa chemam Parlamentul pe 26-27 decembrie sa voteze bugetul. "In jur de 15 ianuarie, noul Parlament vine in sesiune extraordinara astfel incat bugetul sa fie votat pana la 1 februarie", a mai spus Ponta. mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 12:32