Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia ca proiectul de lege al bugetului de stat constituie o amenintare la adresa copiilor din sistemul de protectie si a copiilor cu dizabilitati si va adanci inechitatile din sistemul de protectie a acestora.
Organizatia cere astfel decidentilor sa regandeasca alocarea bugetara, fara a-i vulnerabiliza, o data in plus, pe acesti copii, se arata intr-un comunicat comunicat remis Business24.
Desi, aparent, prin proiectul Bugetului de Stat pentru 2019, se urmareste descentralizarea finantarii serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului si a drepturilor asistentilor persoanelor centrelor publice, aceasta va conduce inevitabil la adancirea inechitatilor in sistemul de protectie a copiilor cu dizabilitati sau la blocarea pe termen nelimitat a platilor aferente.
Cea mai saraca regiune a Romaniei - Sud-Vest Oltenia (33,4% rata saraciei relative vs. 23,6% la nivel national, 2017) are cea mai mare pondere de persoane cu dizabilitati (4,48% vs. 3,63% la nivel national, primul semestru 2018).
Iar regiunea cea mai putin saraca - Bucuresti/Ilfov (6,1%) are cea mai mica pondere a persoanelor cu dizabilitati (3,05%).
Analizand bugetele de stat pentru 2018 si 2019 si previziunile pentru urmatorii trei ani (2020-2022), constatam cu surprindere faptul ca anul 2019 este singurul an care are "0 lei" alocari de la nivel central pentru drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:19
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca proiectul bugetului de stat a fost finalizat, la nivelul ministerului de resort, urmand acum sa fie discutat in coalitia de guvernare.
"Cand vine Parlamentul din vacanta va gasi proiectul de buget realizat, propus. Am facut calcule, estimari. Stiti ca suntem o coalitie la guvernare, este normal ca acest proiect sa se discute. Noi, Finantele, am terminat partea de buget. Urmeaza aceasta discutie la nivelul Coalitiei. Atunci cand toate lucrurile sunt convenite, se afiseaza public. Nu este niciun fel de problema in a finanta ceea ce inseamna zi de zi - ministere, agentie, salarii, investitii. Am avut discutii cu ministerele - stiu cum au de procedat", a spus, Eugen Teodorovici, sambata dimineata, intr-o emisiune la Antena 3.
Bugetul este construit cu un PIB de 1.022,5 miliarde de lei (221,5 milioane de euro), o crestere economica de 5,5% si un deficit bugetar de 2,5%, potrivit ministrului Finantelor.
De asemenea, bugetul este construit pe o inflatie de 2,8%, in conditiile in care in noiembrie a fost de 3,43%, un curs de schimb leu/euro de 4,62 lei, in conditiile in care, in prezent, este de peste 4,67 lei, si o crestere a numarului mediu de angajati de 3,8%.
Parlamentul isi reia activitatea de la 1 februarie, fiind in vacanta de la finele anului trecut.
"Toate cheltuielile prevazute pentru intregul an, de la salarii si pensii si bani pentru investitii sunt asigurati nu inseamna ca luna ianuarie nu va... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 11:23
Guvernantii dau asigurari ca, de la 1 iulie, pensiile se vor majora cu 10% si ca nu vor fi probleme nici cu plata acestora, nici cu plata salariilor.
"Pentru fiecare masura pe care am avut-o pentru acest an, impactul bugetar a fost prevazut in acest an in buget. Tot ce s-a prevazut in acest an se va realiza. Se maresc pensiile cu 10% de la 1 iulie", a declarat zilele trecute ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, reiterand ca "nu sunt si nu vor fi probleme nici cu pensiile si nici cu salariile".
Insa, din executia bugetara publicata de Ministerul de Finante reiese ca bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele patru luni cu un deficit de 6,05 miliarde lei, adica 0,65% din Produsul Intern Brut (PIB).
In aceste conditii, chiar are bani Guvernul pentru cresterea cu 10% a pensiilor din luna iulie? Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca, daca ne raportam la alocarile bugetare prevazute in bugetul pe acest an, nu sunt bani suficienti pentru aceasta majorare.
Potrivit acestuia, cheltuielile de asistenta sociala, care includ in primul rand pensiile, cresc mult mai repede decat cresterea bugetata pe tot anul. Nici in ceea ce priveste cheltuielile cu personalul nu stam prea bine, pentru ca si aici cresterea este mult prea mare fata de ceea ce s-a bugetat.
Citeste mai departe despre "Bugetul, sub presiune: Pensiile cresc cu 10%, de la 1 iulie. Banii nu... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 07:42
Bugetul de stat va reprezenta riscul macroeconomic primar al Romaniei, in 2018, chiar daca datoria publica este inca scazuta.
"Avand in vedere nevoia de finantare crescuta a Guvernului si politica fiscala pro-ciclica desfasurata intr-o perioada de expansiune economica, creste riscul ca masurile de austeritate care vor aparea in viitor sa fie implementate, atunci cand apar socuri semnificative externe sau interne.
In plus, politicile gresite care alimenteaza consumul in loc de investitii, precum si esecul de imbunatatire al calitatii in cazul infrastructurii, al educatiei si al sanatatii, se vor transforma intr-un obstacol in calea potentialului de crestere al tarii", se arata intr-o analiza realizata de OTP Asset Management.
Analistii se asteapta ca economia sa creasca intr-un ritm incetinit in urmatorii ani.
"Combustibilul fiscal pare sa se termine. Acest lucru se reflecta si in mai multe actiuni ale Guvernului care vizeaza cresterea veniturilor", se mai arata in document.
Produsul intern brut al Romaniei a inregistrat in trimestrul al treilea din 2017 o crestere de 8,8% pe seria bruta si 8,6% pe seria ajustata sezonier, raportat la perioada similara din 2016, iar la noua luni avansul economic a fost de 7%, pe seria bruta si 6,9% pe seria ajustata sezonier, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica.
Comparativ cu trimestrul II din 2017, PIB a fost, in termeni reali, mai mare cu 2,6%, in trimestrul III 2017.
Potrivit unui... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 16:18
Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o crestere economica de 5,5%, in scadere fata de previziunile care indica un avans de 6,1% in acest an, produsul intern brut urmand sa ajunga la 907,852 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica si proiectia acesteia pe anii 2019 - 2021 publicat miercuri seara de Ministerul Finantelor Publice.
Cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice iar cheltuielile cu consumul final al populatiei se vor majora cu 6,5%. Pe latura ofertei se estimeaza o imbunatatire a activitatii economice in toate sectoarele, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export si in sectorul constructiilor, care poate fructifica necesarul de infrastructura existent. Ritmul anual de crestere a formarii brute de capital fix va fi de 7,9%
Deficitul bugetar este preconizat la 2,97% din PIB, sau 26,96 miliarde de lei, pe fondul realizarii unor venituri de 287,522 miliarde de lei (31,7% din PIB) si efectuarii de cheltuieli in valoare de 314,481 miliarde de lei (34,6% din PIB).
Inflatia media anuala luata in calcul la constructia bugetului pe 2018 este 3,1% iar cursul mediu leu/euro 4,55.
Se asteapta o majorare a numarului de salariati de 4,2%, concomitent cu reducerea ratei somajului inregistrat la 3,9% la sfarsitul anului 2018.
Numarul total de someri este estimat la 351.000 de persoane, iar castigul salarial mediu net lunar la 2.614 lei. mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:19
1Varujan Vosganian, deputat ALDE, este de parere ca "autoconsumul", adica faptul ca mancam oul luat direct din cotetul propriu, "vaduveste" bugetul statului. Fiecare ou mancat direct din cotet, pe care nu l-am platit, nu aduce bugetului 50 de bani, sustine el.
Intr-o postare pe Facebook intitulata simbolic "Punguta cu doi bani", fostul parlamentar liberal explica plastic cum toate aceste produse din gospodarie dauneaza bugetului de stat.
"Fiecare ou mancat de la gaina din curte 'vaduveste' bugetul de cincizeci de bani!: ). Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.
Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.
In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban", scrie economistul Varujan Vosganian.
La fel se intampla cu tot ce obtinem din gospodaria proprie: rosiile, magiunul, sapunul de casa, lana de la oi, tricotata in pulovere. "Toate acestea,... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 11:39
Compania romaneasca Zitec a lansat un program cu ajutorul caruia poti obtine aceste informatii si poti vedea mai bine ce face statul cu bugetul alcatuit din banii luati de la noi toti.
Potrivit companiei, undesuntbanii.ro este o initiativa de educatie civica si implicare sociala, realizata de angajatii firmei in cadrul unui eveniment de programare intern, informeaza start-up.ro.
Intri pe http://undesuntbaniitai.ro/ si introduci salariul net pe care-l primesti, in lei.
Site-ul calculeaza, cu cat contribui la bugetul de stat. Tot cu ajutorul acestei platforme, poti vedea cati bani se duc la pensii, sanatate, impozit pe venit, alte taxe pe salariu si TVA.
Site-ul te mai informeaza si ca, pe langa aceste taxe, mai platesti si accize, impozit pentru casa, masina si altele. Poti observa si cat la suta din pretul benzinei sau din factura de energie electrica reprezinta taxe sau cate procente din pretul unui pachet de tigari se duc tot la stat. mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 12:08
Finantarea de stat pentru televiziunea publica si Societatea Romana de Radiodifuziune ar urma sa creasca semnificativ in 2017, conform proiectului de buget publicat de Guvern, pana la aproape 300 de milioane de euro.
O suma aproape atat cat iau din economia privata, impreuna, toate sutele de siteuri, radiouri, ziare si televiziuni private la un loc, dupa cum remarca, intr-o postare pe Facebook Catalin Tolontan.
Astfel, Societatea Romana de Televiziune va primi de la bugetul de stat 950 de milioane de lei (peste 211 milioane euro), de circa 7,6 ori mai mult fata de suma alocata in 2016, de 124,685 de milioane de lei.
De asemenea, conform proiectului de buget pentru 2017 postat vineri pe site-ul Ministerului Finantelor, Societatea Romana de Radiodifuziune (SSR) primeste 383 de milioane de lei (peste 85 milioane de euro), cu 98,61% mai mult decat anul trecut, cand suma alocata a fost de 192,842 de milioane de lei.
Conducerea Radioului Public: Nu am primit cele 420 de milioane anuntate Dragnea
Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al SRR sustine ca, desi suma alocata de la bugetul de stat a crescut, bugetul SSR este mai mic, de fapt, in acest an, din cauza eliminarii taxei radio-TV.
"Se afirma pe nedrept ca bugetul SRR a crescut cu 98%. Bugetul a scazut de la 415 milioane de lei la 383 de milioane. Suma alocata de la bugetul de stat a crescut, pentru ca a disparut taxa, dar nu am primit cele 420 de milioane anuntate si asumate de Liviu Dragnea atunci... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 17:00