Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.
La sedinta de guvern au participat doar jumatate dintre ministri, restul fiind reprezentati de catre secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat in sedinta vreo observatie fata de rectificarea bugetara.
Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 11:43
Veniturile bugetare estimate pentru 2012 vor ajunge la 32,3% din PIB anul acesta, urmand sa creasca la 32,8% din PIB in 2013 si la 33,3% din PIB in 2014, potrivit unui raport intocmit de Fondul Monetar International (FMI).
Cheltuielile Romaniei vor fi mai mari decat veniturile, pana la 34,5% din PIB in 2012 si respectiv pana la 34,6% anul viitor.
Raportul a fost publicat marti in Monitorul Fiscal.
Potrivit FMI, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 1,8% din PIB in 2013, iar datoriile ajunse la scadenta vor ajunge la 8,8% din PIB, fata de 8,7%, valoare estimata pentru anul 2012.
Anul acesta, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 2,2% din PIB, iar nevoia de finantare va ajunge la 10,9% din PIB, urmand ca anul viitor sa scada usor la 10,6% din PIB, potrivit specialistilor FMI.
Potrivit raportului, majoritatea tarilor, inclusiv Romania, au facut pasi semnificativi in reducerea deficitului fiscal. Imbunatatirea balantei fiscale este mai pronuntata in economiile avansate.
In ceea ce priveste stocurile de datorii, va dura mai mult timp pana se vor vedea rezultatele, acestea urmand sa se stabilizeze abia in 2014-2015, in cazul economiilor dezvoltate.
Potrivit documentului, Romania face parte, din punct de vedere economic, din grupul tarilor in curs de dezvoltare din Europa, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Turcia si Ucraina.
Anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:16
Plenul Parlamentului isi va exprima votul final asupra proiectului legii bugetului de stat si proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 joi, la ora 12,00.
Miercuri, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat cu 169 de voturi pentru, 94 impotriva si o abtinere, cele 48 de articole ale proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012, inclusiv cele zece anexe ce fac parte integranta din acesta.
Parlamentarii au acceptat doar doua amendamente asumate de Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat. Amendamentele vizeaza o redistribuire de fonduri in ce priveste sumele alocate din TVA pentru bugetele locale si majorarea sumei ce va fi utilizata de MAI pentru constituirea stocurilor de apa grea si uraniu.
De asemenea, cele doua Camere au adoptat cele 21 de articole din proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, inclusiv anexele. Proiectul de lege a fost adoptat in forma initiala, niciunul dintre cele 25 de amendamente respinse in comisiile de specialitate nefiind admis.
Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit in asa fel incat sa fie asigurata plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii, din care 159.000 reprezinta pensionarii ce se afla in evidenta caselor de pensii sectoriale, a declarat miercuri presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Doina Parcalabu.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:02
Bugetul Administratiei Prezidentiale si cel al Secretariatului General al Guvernului au fost aprobate joi seara in comisiile reunite de buget-finante.
Bugetul pe anul fiscal 2012 pentru Administratia Prezidentiala este de 27,2 milioane de lei, dintre care 8 milioane de lei reprezinta cheltuieli de personal, 15 milioane de lei sunt pentru bunuri si servicii, iar 2,1 milioane de lei sunt prevazuti pentru Muzeul Cotroceni.
Bugetul SGG a fost aprobat cu doua amendamente si este cu 26% mai mic decat in 2011.
"Aceasta reducere a cheltuielilor SGG in 2012 s-a facut ca urmare a reorganizarii SGG. Avem un buget de criza, per general", a afirmat secretarul de stat Eugen Georgescu. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 19:36
Primul ministru, Emil Boc a afirmat ca daca Romania nu va respecta indeplinirea tintelor pentru echilibrarea economiei, demisia sa va fi "pe masa".
Boc a fost intrebat, in cadrul unei emisiuni transmise de Pro TV, daca ia in calcul demisia in cazul in care tintele economice anuntate nu vor fi atinse, precum cresterea veniturilor la buget si finantarea deficitului.
"Evident ca demisia e intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se respecta," a spus Boc, consimtind la termenul propus de prezentatori, jumatatea anului 2012.
Premierul a promis ca nu va permite o evolutie populista si electorala a bugetului pe 2012 si ca tinta sa va fi mentinerea Romaniei pe linia stabilitatii si responsabilitatii.
"Deadline-ul este in fiecare zi pentru ca in fiecare zi iti masori politicile prin performanta si performanta asteapta politici care sa fie atragatoare. Eu cred ca aceste analize nu trebuie facute o data la sase luni; ele trebuie facute periodic pentru ca nu mai asa poti sa te asiguri ca ramai in graficul stabilit. Sase luni este elementul in care ne-am referit si noi in acordul cu CE, FMI de a face evaluarile, pentru a vedea cum merg lucrurile in Europa", a mai spus premierul.
Conform acestuia, un guvern trebuie sa fie responsabil mereu, nu doar odata la sase luni. "Vreau sa stiti ca imi asum inclusiv cu pretul demisiei mentinerea stabilitatii macroeconomice a tarii," a spus Boc.
Boc: Nu am un alt mandat in vedere
Intrebat in emisiunea Pro... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 18:00
Ministerul Muncii va avea cu 1,3 miliarde de lei mai putin in 2012, din cauza reducerii subventiei catre bugetul asigurarilor sociale.
In schimb, printre cele mai castigate ministere se afla cel al Educatiei, in crestere de la 8,4 miliarde in 2011 la 8,7 miliarde in 2012.
"Au fost multe discutii in coalitie sa gasim resurse pentru ca Ministerul Educatiei sa primeasca o suma mai mare", a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Acesta a estimat ca educatia va beneficia de peste 4% din PIB, deoarece nu toti banii pentru invatamant sunt alocati din bugetul Ministerului Educatiei, ci si prin investitiile MDRT si din fonduri de la administratiile locale.
Ministerul Administratiei si Internelor va avea un buget redus de la 9,1 miliarde la 8 miliarde, in conditiile in care cadastrul a trecut la MDRT, iar numarul anagajatilor a scazut.
Cea mai mai severa reducere de buget o inregistreaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu o suma alocata de 31,9 miliarde de lei, fata de cele 33,2 miliarde pe care le-a avut anul acesta in admnistrare.
"Este vorba de reducerea unor ajutoare sociale prin contralele facute, s-a redus si subventia la bugetul de asigurari sociale", a spus Ialomitianu.
Bugetul Mediului ajunge 2,9 miliarde, in crestere cu 700.000.000 de lei. Ministerul Transporturilor are un buget 14,8 miliarde lei in 2012, fata de 14,2 in 2011. Cresteri se inregistreaza si la Sanatate-5,5 miliarde fata de 4,8.
In schimb, scade bugetul... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 22:03
Este oficial: economia Romaniei a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, date care confirma si declaratiile presedintelui Basescu.
In opinia economistului Mircea Cosea, cresterea economica din cel de-al treilea trimestru reprezinta un trend pozitiv, insa influentat de doua elemente: recolta agricola si o oarecare revigorare a pietelor din Vest, care a ajutat productia industriala si exportul.
"Cred ca si trimestrul IV va avea un trend pozitiv, dar trebuie atrasa atentia asupra nivelului foarte mic al cresterii, ceea ce inseamna ca noi inca nu am recuperat pierderea pe care am avut-o dupa 2007-2008. Potrivit calculelor mele, cresterea pe trimestrul patru va fi in jur de 1,2-1,4%", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.
In opinia acestuia, autoritatile romane ar fi putut alege o crestere economica zero pentru 2012, ceea ce ar fi fost o varianta favorabila pentru stabilizarea si consolidarea bugetara.
"Daca am fi mers pe crestere economica zero, ar fi fost un progres din punctul de vedere al stabilizarii si al consolidarii bugetare, insa riscam sa nu iesim din recesiune in mod statistic.
Pariul politic, cu iz electoral pe care Guvernul l-a facut, a fost ca anul 2011 sa fie anul iesirii din recesiune", a mai spus economistul.
Fostul secretar de stat in ministerul de Finante, actual vice-presedinte al PNL, Dan Radu Rusanu, este sceptic cu privire la asa-zisa veste... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:00
Suplimentarea bugetului pentru administratia Presidentiala cu 184.000 de euro in 2012 fata de anul precedent a fost justificata consilierul premierului Andreea Paul Vass, in fata jurnalistilor.
"Suplimentarea fondurilor (pentru Administratia Prezidentiala-n.red.) de la 28,8 milioane de lei la 29,6 milioane de lei este pentru medalii si pentru Muzeul Cotroceni", a explicat Andreea Paul (Vass).
In cazul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, reducerile de buget sunt legate de programele "Pietruirea, reabilitarea si/sau asfaltarea drumurilor" si Alimentarea cu apa a satelor", care au prevazute bugete mai restranse. Ministerul va primi 3,15 miliarde de lei in 2012 fata de 3,44 miliarde de lei cu cat a fost prevazut bugetul in 2011.
Bugetele ministerelor care au fost suplimentate in 2012 fie pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile, pentru angajari (de ex. Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei), iar altele pentru a putea organiza evenimente festive (Curtea Constitutionala) sau pentru achizitionarea unui sediu in provincie.
La polul opus, ministerele prevazute cu un buget redus fata de 2011, pierd fondurile din cauza disponibilizari de personal (Ministerul de Interne) sau ca urmare a reducerii sumelor necesare unor programe (Ministerul Dezvoltarii Regionale).
Secretariatul General al Guvernului va primi mai putini bani in 2012 din cauza scaderii sumelor necesare pentru reabilitarea Palatului Victoria, a mai spus Vass, citata de Mediafax. mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 09:55
Cheltuielile bugetare alocate investitiilor vor creste anul viitor cu 3,3 miliarde de lei, la 38,7 miliarde de lei, iar ponderea sumelor alocate pentru astfel de proiecte va trece de 6,4%- 6,5% din PIB, dar se va plasa sub procentajele din 2009 si 2010.
Pentru 2011, Guvernul estimeaza ca investitiile vor totaliza 35,4 miliarde de lei, echivalentul a 6,4% din PIB. In 2010, pentru proiectele de investitii au fost alocate sume reprezentand 6,6% din PIB, in timp ce in 2009 ponderea a fost de 7,1% din PIB, potrivit unui document guvernamental, citat de Mediafax.
Investitiile reprezinta 18,3% din totalul cheltuielilor bugetare in 2012 si sunt pe locul trei ca marime, dupa cheltuielile cu asistenta sociala si cele de personal.
Potrivit documentului, investitiile de anul viitor vor viza lucrari de infrastructura in domeniile transport, mediu, rurale, din educatie si sanatate, energie, prioritare avand cele finantate din fonduri externe nerambursabile.
Sunt prevazute modernizarea si asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local si realizarea de legaturi cu drumurile nationale si cu sistemul de autostrazi.
In programul de investitii mai sunt incluse constructiile de locuinte pentru tineri, locuintele sociale, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, precum si sprijinirea proiectelor realizate de microintreprinderi, cu o vechime mai mica de doi ani, prin programul "Start".
Cheltuielile cu investitiile ar urma sa creasca cu 0,74... mai mult
Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 12:05