Singura solutie pentru rezolvarea problemei termoficarii in Bucuresti este ca Primaria sa porneasca un program intensiv de inlocuire a tuturor tevilor RADET, pentru care sa aloce sume uriase, si sa foloseasca mai putini bani pentru plantarea de panselute sau organizarea de concerte, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
El a fost intrebat care ar fi solutia optima pentru a rezolva problema termoficarii in Bucuresti, in opinia sa.
"E complicat sa va spun eu ce ar trebui sa faca o primarie sau o unitate administrativ-teritoriala. Investitii in reteaua de termoficare e clar ca trebuie facute, altfel degeaba dam noi, ministerul, sau vin alti investitori si fac unitati de producere in cogenerare, pentru ca agentul termic se va duce prin aceleasi tevi si se va pierde prin aceleasi gauri", a precizat Popescu.
Ministrul a precizat ca singura solutie este un program de reabilitare a retelei termice, cu bani cat mai multi, intr-un timp foarte scurt.
"Daca primaria nu intelege ca trebuie sa porneasca, la modul foarte serios, un program de reabilitare a retelelor termice, degeaba. Dar nu au alta solutie decat sa le reabiliteze, sa aloce cat mai multi bani intr-un timp cat mai scurt si nu carpeli in iarna, cand raman oamenii fara caldura. Trebuie inlocuite cu totul si trebuie inceput din primavara un program, astfel ca in toamna sa avem cat mai mult inlocuit. Si tot asa, pana finalizeaza. E vorba... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:44
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian. Deja avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste.
Potrivit unei analize Frames, fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave. Expertii companiei de consultanta au realizat o radiografie a masurilor urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia, dupa falimentul RADET.
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala, spun analistii Frames. Din punct de vedere juridic insa, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila.
Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca,, in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii''.
Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames,,,... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 15:54
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, iarna lui 2019 se anunta a fi una plina de provocari. Vor avea apa calda si mai ales caldura, asa cum promit autoritatile?
O intrebare la care raspunsul este greu de dat, avand in vedere starea critica in care se afla reteaua de termoficare si diferendul in justitie pe seama datoriilor neachitate, intre RADET si ELCEN.
Dincolo de asigurarile edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura sansa ca bucurestenii sa nu tremure de frig este ca noul guvern sa treaca problema RADET pe lista prioritatilor, afirma analistii de la Frames, intr-o radiografie a situatiei din sistemul de termoficare al Bucurestiului.
"Iarna nu-i ca vara". O expresie a unui personaj politic care a condus destinele Capitalei o buna perioada de timp si de care bucurestenii isi aduc aminte cu teama, in fiecare iarna.
Iarna lui 2019 se anunta a fi una extrem de dificila. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problema o reprezinta reteaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fara precedent in ultimii 30 de ani.
A doua cea mai extinsa retea de termoficare urbana din lume, dupa Moscova, cu peste 950 de kilometri de retea primara, 2.900 km de retea secundara si peste 1.000 de puncte si module termice, se afla in prezent intr-o situatie critica.
Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani si trebuiau, de acum 10 ani, sa fie inlocuite. Astfel s-a... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 11:11
Pe masura ce se apropie iarna, se reaprinde scandalul privind sistemul de incalzire centralizata al Capitalei, de care depind peste 1,2 milioane de bucuresteni.
Din cauza ca autoritatile nu l-au intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Dar si mai rau este ca - fara reparatii urgente ale conductelor - sistemul se va degrada si mai mult, riscand sa nu mai poata asigura incalzirea pentru cei 1,2 milioane de bucuresteni care depind de el.
In acest conditii, ne-am fi asteptat ca autoritatile sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Din pacate, in loc sa o faca, acestea s-au antrenat intr-o lupta surda, de pe urma careia bucurestenii de rand n-au decat de pierdut.
Cum a ajuns termoficarea Capitalei in pragul colapsului
Sistemul de termoficare din Capitala este administrat de doi mari agenti economici: ELCEN (care este detinut de Ministerul Energiei si care produce agentul termic, in CET-uri) si RADET (care distribuie agentul termic si il vinde populatiei si celorlalti consumatori din oras).
PMB plateste de la bugetul local, sub forma de subventii acordate RADET, circa 65% din pretul energiei termice necesare pentru incalzirea Capitalei. In teorie, aceasta ar trebui sa fie o garantie ca... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:38
Autoritatile locale din Capitala ar putea, in teorie, sa schimbe, in 2019, aproape 10% din conductele magistrale invechite ale RADET, care iarna trecuta au crapat pe toate partile si au lasat in frig zeci de mii de bucuresteni. In realitate, insa, nu exista nicio garantie ca aceste lucrari vor fi duse integral la capat, in acest an.
Iarna trecuta, RADET le transmitea bucurestenior ca i-a lasat in frig din cauza unor avarii, pe care nu avea cum sa le preintampine. Era vorba despre sparturi aparute pe conductele magistrale invechite ale Regiei. De fapt - sustinea atunci conducerea RADET - nu mai putin de 80% din totalul de 954 de kilometri de magistrala ar trebui inlocuiti, astfel incat sa nu mai apara avarii masive.
In aceste conditii, inca din luna ianuarie, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, declara pentru Ziare.com ca, incepand chiar din aceasta primavara, va incepe inlocuirea a 64 de kilometri de magistrala uzata. In locul ei, urma sa se monteze conducta noua, de calitate, preizolata. In plus, alti zeci de kilometri de magistrala urmau sa fie inlocuiti - tot din primavara - cu teava pe care constructorii o numesc 'cruda' (nu are strat izolator aplicat din fabrica, dar care oricum este mai buna decat cea veche).
Practic, potrivit lui Burghiu, in aceasta primavara urma sa inceapa, in sfarsit, modernizarea masiva a retelei de distributie a agentului termic din Capitala, pe care ar fi trebuit sa o demareze administratia locala inca de la inceputul... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:30
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, sustine ca bugetul Capitalei va fi redus cu 25%, doar pentru ca liderul PSD, Liviu Dragnea, e suparat pe edilul Gabriela Firea.
Acesta face un apel la "oamenii responsabili" din Guvern si din Coalitia de guvernare, la toti parlamentarii, in special cei de Bucuresti, sa ia masurile care se impun astfel incat Capitala sa nu fie lasata fara 25% din buget.
"Vremelnicul presedinte al Partidului Social Democrat crede, poate, ca este normal ca Primaria Capitalei Romaniei sa ramana fara 25% din buget, doar pentru ca dansul este suparat pe primarul general. Si atunci, ce ar trebui sa faca Primaria Capitalei? Sa asfalteze cu 25% mai putine strazi, sa dea cu 25% mai putin la spitale, sa plateasca cu 25% mai putin la RADET si STB? Sa declare anul 2019 cu 25% mai scurt?", afirma Badulescu intr-un comunicat de presa transmis, duminica.:
El apreciaza ca modul in care a fost alcatuit bugetul de stat pe anul 2019 va crea nu doar probleme grave in Capitala, din cauza subfinantarii, ci si haos in relatia dintre municipalitate si sectoare, prin "redefinirea samavolnica a obligatiilor si atributiunilor acestor entitati".
Legea administratiei publice locale si cea a finantelor publice locale nu permit acest gen de "revolutii fiscale", ceea ce va conduce la grave disfunctionalitati, din care cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi bucurestenii, adauga viceprimarul.
Daca fondurile alocate, arata Badulescu, sunt distribuite la... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 20:45
In timp ce tot mai multi bucuresteni sunt afectati de avariile in lant ale conductelor care ar trebui sa le aduca in case apa calda si caldura, directorul RADET insista cu promisiunile ca in primavara se vor face lucrarile restante de peste 27 de ani.
Joi 188 de blocuri din sectoarele 2 si 3 au ramas fara apa calda si caldura dupa ce conducta principala a crapat din nou. In timp ce le promiteau acestor cetateni ca vor rezolva avaria pana vineri seara, in cursul zilei alte aproape de 100 blocuri au cazut la randul lor victime ale tevilor vechi de peste 50 de ani.
Conductele Bucurestiului cedeaza in lant. RADET n-a rezolvat problema pentru sute de blocuri, ca alte 60 au ramas fara apa calda si caldura
Apoi, dupa-amiaza, avaria s-a extins si catre sectorul 4, fiind afectate si de acolo 10 blocuri de pe str. Avalansei, str. Cuza Voda si str. Gheorghe Sincai.
In fata tuturor acestor probleme ce s-au acutizat deja de peste 2 saptamani, administratorul special RADET, Alexandru Burghiu, continua sa explice cat de vechi sunt tevile si cum in primavara se vor face in premiera reparatii.
"Cauza este aceeasi, o conducta de 52 de ani, durata de viata era de 25, insa de la montare, din anul 1966, ea nu a fost niciodata schimbata. Probabil o sa vreti sa ma intrebati si motivul care este, ca sa anticipez intrebarile dvs. Pentru ca niciodata Primaria pana acum nu a acordat atentie destula acestui sistem complex de termoficare. Mereu am fost limitati din punct de vedere al... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 18:21
USR sustine ca reteaua RADET se strica des pentru ca de doi ani si jumatate se taie banii de investitii destinati modernizarii retelei.
Partidul sustine ca in acest an doar 2,6 milioane de lei au fost efectiv cheltuiti pentru investitii RADET, in timp ce Catedrala Neamului a primit 45 de milioane lei, iar bugetul CREART (institutia care se ocupa de festivaluri, targuri si concerte) a fost de 79 de milioane lei.
USR Sector 3 mai mentioneaza, intr-un comunicat, ca, in septembrie 2016, Gabriela Firea spunea ca "bucurestenii vor avea la timp si in conditii deosebite de confort, apa calda si caldura in timpul sezonului rece".
"Intre timp, au trecut mai bine de doi ani. RADET a ramas in insolventa, iar administratorul judiciar (un apropiat al Gabrielei Firea) a incasat aproape un milion de euro pentru a gestiona esecul. Gabriela Firea a luat banii de investitii destinati modernizarii retelei si a punctelor termice si i-a dat pe targuri, festivaluri si statui.
Rezultatul este cel pe care il vedem astazi: sute de blocuri din Bucuresti raman in fiecare zi fara apa calda si caldura. Numarul si gravitatea avariilor sunt mai mari decat oricand in ultimii 20 de ani. Iar responsabilii evita sa dea ochii cu presa si cu cetatenii", precizeaza sursa citata.
In opinia USR, "Gabriela Firea este tot ce se putea intampla mai rau pentru RADET si pentru Bucuresti".
Amintim ca de cateva zile locuitorii din mai multe zone din Capitala nu au apa calda si caldura din cauza unor... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 09:31
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a primit, la rectificarea bugetului Capitalei pe anul in curs, 15 milioane in plus fata de cei 37,1 milioane lei de la guvern, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a beneficiat de o crestere cu 25 de milioane.
Rectificarea aprobata luni cu aceste amendamente a fost dezaprobata de primarul general Sorin Oprescu. "Voi ataca in instanta acest buget facut in bataie de joc, pe picior, in baie. In aceste conditii, nu avem bani pentru investitii in curs", a spus edilul-sef al Capitalei.
Banii dati in plus RADET sunt necesari, potrivit viceprimarului Mircea Raicu, pentru a nu creste costul gigacaloriei.
In privinta fondurilor suplimentare alocate RATB, Raicu spune ca acestea acopera subventiile la costul biletelor, nefiiind astfel necesara o majorare de tarife.
"Cu acesti bani, serviciile publice din Bucuresti nu vor avea probleme pana la sfarsitul anului", a conchis Raicu.
Banii dati in plus celor doua regii s-au luat de la unele investitii si spitale aflate in subordinea municipalitatii.
Rectificarea aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) este una negativa, cu 207,5 milioane de lei in minus. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 19:59