Aproape jumatate dintre companiile controlate de stat, in principal din subordinea Ministerului Economiei, si-au bugetat pentru acest an cheltuieli cumulate de peste 25 milioane lei pentru actiuni de sponsorizare, publicitate si protocol, rezulta dintr-o centralizare analizata, miercuri, de Guvern.
Cifrele rezulta din centralizarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru acest an la nivelul a 46 de companii de stat din totalul celor peste o suta de astfel de unitati.
Datele analizate releva ca aceste companii si-au bugetat peste 6 milioane lei pentru actiuni de sponsorizare, peste 14 milioane lei pentru publicitate si peste 5,2 milioane lei pentru cheltuieli de protocol.
"Trebuie sa existe o decizie, Guvernul a facut aceasta centralizare si, evident, urma sa faca o anumita ajustare a acestor cifre. Acum, probabil ca este in evaluarea viitorului Guvern aceasta situatie", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
El a aratat ca Guvernul a luat nota de aceste cifre si ar fi urmat sa opereze o "ajustare". mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:09
Bugetul pentru anul viitor al Administratiei Prezidentiale a fost modificat de Guvern in scadere la 27,2 milioane lei, cu 1,6 milioane lei mai putin comparativ cu alocarile din acest an si cu 2,3 milioane lei sub nivelul fondurilor prevazute in proiectul initial de buget pentru 2012, relateaza Mediafax.
In acest an, Presedintia a avut un buget de 28,8 milioane lei.
La momentul prezentarii proiectului de buget pentru anul viitor, alocarile rezervate Presedintiei se ridicau la 29,6 milioane lei, majorare explicata de catre reprezentantii Guvernului prin faptul ca ar fi necesare fonduri pentru renovarea Muzeului Cotroceni.
Pentru Serviciul Roman de Informatii au fost alocate fonduri chiar mai mari decat in proiectul initial de buget, in crestere de la 971,4 milioane lei in acest an la 989,3 milioane lei.
Initial, SRI urma sa beneficieze pentru anul viitor de 986,9 milioane lei.
Pentru Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza a fost mentinuta decizia de crestere a bugetelor din proiectul initial, de la 187,5 milioane lei la 193,9 milioane lei in cazul SIE si de la 129 milioane lei la 132,3 milioane lei in cazul SPP.
In schimb, bugetul Senatului a fost mentinut in scadere de la 90,7 milioane lei la 85,3 milioane lei, ca si cel al Camerei Deputatilor, de la 210 milioane lei la 209,7 milioane lei.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost aprobat, vineri, de Guvern si transmis Parlamentului. mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 12:13
Analistul economic Daniel Daianu a declarat ca problema Romaniei nu este legata de volumul banilor europeni, ci de modul in care sunt folositi, fiind de multe ori risipiti. "Buba Romaniei nu este legata de volumul banilor europeni, ci de ceea ce se face cu banii, iar ceea ce se face este prost. Buba este la noi acasa pentru ca bani sunt.
Nu stim sa folosim banii, ii rispim. Noi nu utilizam nu doar banii europeni, ci si bugetul public si risipim bani. Nustim sa ne stabilim prioritati", a precizat Daianu in cadrul unei conferinte privind cadrul financiar multianual (CFM), potrivit NewsIn.
Economistul a mai spus ca neutilizarea banilor europeni arata "slabiciunile administratiei romanesti".
"Cei care vor sa faca 10.000 de proiecte nu termina niciunul. Romania avea nevoie de opt-zece proiecte mari. Noi incercam sa facem peste tot, nu se vede si banii se duc", a subliniat Daianu.
In ceea ce priveste propunerea bugetului european 2014-2020, Daianu crede ca este unul "depasit de evenimente, ca si cum nu exista criza in Europa", un buget care, desi adaptat, "ilustreaza imobilismul".
"Banii europeni nu se adreseaza si nu privesc mecanismele de functionare ale crizei. Ar trebui sa avem la nivelul bugetului resurse care sa tina cont de socuri asimetrice si de obiective comune", a apreciat Daianu.
Analistul este de parere ca, in urma negocierilor care vor avea loc la nivelul Uniunii Europene asupra bugetului 2014-2020, vor exista decizii care se adreseaza statelor membre aflate... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 13:43
Una dintre cele mai grave greseli in macroeconomie - ca si in medicina - este aplicarea unor masuri/tratamente in mod automat, fara a tine cont de specificitatea fiecarei tari/pacient.Am participat recent la o dezbatere pe teme financiare si am auzit repetata o teza care a fost emisa deseori in ultimii doi ani, inclusiv de persoane bine informate si perfect onorabile din punctul de vedere al pregatirii economice.
Si anume aceea ca masurile de austeritate bugetara au antrenat o diminuare a consumului si, ca urmare, mai degraba au accentuat scaderea economica.
Si ca, fara o crestere a consumului, nu putem avea nici crestere economica. Teoretic - doar teoretic - sustinatorii unei asemenea teze au dreptate.
In momentul in care veniturile unor segmente semnificative ale publicului scad, cererea solvabila de bunuri si servicii scade si ea. Prin urmare, se diminueaza si cantitatea de bunuri si servicii produsa/comercializata pe piata.
Mai mult, pot sa scada, predictibil, si veniturile la bugetul public, pentru ca se platesc mai putin taxe (TVA, accize, impozit pe un profit mai mic, etc). Vorbim de fapt de una dintre corelatiile clasice ale keynesismului, aceea intre venituri, preturi si consum.
De ce am subliniat mai sus ca o asemenea teza - valabila, de pilda, in Germania, si voi explica de ce - este doar teoretica in cazul concret al Romaniei de astazi?
Sa ne oprim asupra Germaniei, tara pe care am ocazia sa o vizitez destul de des. Daca intrati intr-un magazin din... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:31
Economistul Daniel Daianu, fost mininstru de finante, a declarat luni ca este important sa existe o reforma a bugetului public, a cheltuielilor publice, o rationalizare a cheltuielilor care sa dea mai mult spatiu pentru investitii, astfel incat Romania sa fie pregatita sa intre in zona euro, informeaza NewsIn."Important este ca noi in viitor sa avem o reforma a bugetului public, a cheltuielilor publice, o rationalizare a cheltuielilor care sa dea mai mult spatiu pentru investitii, astfel incat sa ne primenim, sa ne pregatim. Daca nu esti pregatit sa intri in zona euro, nu poti sa intri acolo. Nici nu vei fi admis", a declarat Daianu, cu ocazia lansarii unui raport privind cresterea economica in tarile Europei Centrale si de Est.
Potrivit acestuia, daca Romania va reusi sa absoarba fonduri europene reprezentand 3-4% din produsul intern brut, s-ar putea evita consecintele prociclicitatii consolidarii fiscale.
"Daca am reusi sa absorbim fonduri de 3-4% din produsul intern brut, am putea evita o consecinta a prociclicitatii consolidarii fiscale (...) Daca noi am elimina masiv din risipa si deturnarea de fonduri, noi am putea, cu acelasi volum de cheltuieli publice, sa avem un alt efect real in economie", a mentionat Daianu.
Raportul "Incotro se indreapta cresterea economica in Europa Centrala si de Est? Lectii pentru o Europa integrata", care fost realizat de Bruegel think-tank si care il are coautor pe Daniel Daianu, arata ca, in ultimele doua decade, tarile din Europa... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 14:29
Trei companii si-au anuntat ofertele de participare la licitatia pentru desemnarea firmei care va gestiona bugetul de publicitate al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in valoare de 4,5 milioane lei, se arata intr-un comunicat remis miercuri de institutie, informeaza NewsIn. Comisia de licitatie a inregistrat si deschis ofertele, aproximativ 1.000 de file fiecare, in prezenta celor trei companii, urmand ca in perioada urmatoare sa analizeze continutul acestora.Activitatea de publicare a anunturilor de privatizare si valorificare, precum si cea de promovare a societatilor comerciale din portofoliul propriu in vederea atragerii de investitori pentru privatizarile desfasurate de AVAS este obligatorie pentru Autoritate, fiind impusa de prevederile O.U.G. nr. 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 7 alin (1) din cadrul Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii si ale prevederilor art. 77 si ale art. 78 din cadrul H.G. nr. 577/2002 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 88/1997 si a Legii nr. 137/2002. mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 11:55
Bugetul de publicitate poate, intr-adevar, sa fie o economie considerabila in buzunarul unei companii. Insa pagubele facute de absenta brandului de pe piata si faptul ca acesta este uitat de catre potentialii clienti este inimaginabil, considera Alexandru Muresanu, Consultant Media RWI.Vezi interviul integral pe 3idei.ro mai mult
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 11:15
Bugetul asigurarilor sociale de stat va primi un transfer de inca 5,54 miliarde lei de la bugetul de stat la a doua rectificare de buget din acest an, pentru a acoperi deficitul, care a depasit deja la jumatatea anului nivelul programat pentru 2009, arata proiectul de rectificare obtinut de NewsIn.La prima rectificare bugetara din acest an, operata in aprilie, Guvernul a prevazut pentru 2009 un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale. Intre timp, situatia bugetului public de pensii s-a inrautatit semnificativ, in conditiile in care deficitul a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an. Inainte de prima rectificare, bugetul asigurarilor sociale era prevazut cu un excedent de 221,4 milioane lei. In aceste conditii, Nota de fundamentare a "Ordonantei Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2009" prevede "majorarea subventiei acordata de la bugetul de stat cu suma de 5.540,9 milioane lei, pentru mentinerea echilibrului bugetului asigurarilor sociale de stat".
Adancirea puternica a deficitului bugetului public de pensii are drept cauza, in principal, "diminuarea veniturilor sistemului public de pensii pe anul 2009 cu suma de 5.053,5 milioane lei aferente contributiilor de asigurari sociale de stat datorate de angajator si asigurati", se arata in Nota de fundamentare. In urma transferului de la bugetul de... mai mult
Miercuri, 26 August 2009, ora 16:50
Romania poate economisi resurse pentru imbunatatirea infrastructurii printr-o eficienta sporita in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor UE, in contextul in care contractia economiei pune presiune pe veniturile bugetare, a declarat pentru NewsIn reprezentantul FMI Tonny Lybek. "Multe state, ca si Romania, se confrunta cu o incetinire abrupta a economiei, care le afecteaza colectarea de venituri si pune astfel presiune pe bugetul de stat sa-si reprioritizeze si sa foloseasca mai eficient resursele disponibile.
De exemplu, in cazul Romaniei, o eficienta mai mare in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor de la UE deja disponibile ar putea elibera resurse pentru a imbunatati infrastructura", considera reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.El a subliniat ca Romania "ramane pe calea buna, facand eforturi pentru a respecta programul economic agreat cu FMI", care presupune un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009.In primul trimestru din 2009, economia a scazut cu 6,2%, peste estimarile FMI, care presupun o comprimare a PIB cu 4% in acest an."Contractia economica in Romania in primul trimestru, la fel ca in alte state, a fost mai ampla decat estimam.
Consumul a fost afectat de incertitudinile provocate, pe de-o parte, de criza financiara globala - pietele de export au intrat in recesiune, iar fluxurile de capital, care alimentau cresterea, au scazut dramatic - iar pe de alta parte de incertitudinile... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 16:03