Guvernul Romaniei se intruneste vineri, dupa sedinta CSAT, pentru a aproba proiectele de lege ale bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2021.
Proiectul de lege privind bugetul de stat pe acest an poate fi accesat AICI.
Proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2021 poate fi accesat AICI.
Executivul va aproba si un proiect de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.
"Bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 174.128,3 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 326.381,4 milioane lei credite de angajament si in suma de 261.478,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei", conform proiectului de lege privind bugetul de stat pe acest an.
Guvernul a adoptat joi o ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Ulterior sedintei de la Palatul Victoria, premierul Florin Citu a spus ca adoptarea acestei OUG era necesara pentru a putea fi aprobat bugetul de stat pe 2021.
Proiect de ordonanta de urgenta adoptat de catre Executiv prevede ca, incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie este majorata cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 08:30
Presedintele Klaus Iohannis a convocat vineri, de la ora 13.00, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), iar pe ordinea de zi a reuniunii este inclusa tematica referitoare la propunerile de buget pe anul 2021 pentru institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale, informeaza Administratia Prezidentiala.
"Vineri, 19 februarie a.c., incepand cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis. Pe ordinea de zi a sedintei este inclusa tematica referitoare la propunerile de buget pe anul 2021 pentru institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale", arata anuntul Presedintiei.
Citu, despre bugetul pentru Sanatate
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru acest an este mai mare ca in ultimii doi ani si a afirmat ca sunt multi oameni in spatiul public care "nu stiu sa citeasca un buget" sau "vor sa faca doar scandal".
Citeste si:
Presupusele "dracoaice fara sutien" din Primaria Sectorului 1. Armand: "Asa e cand esti obisnuit sa te uiti doar la diamante"Tranzactionarea de criptomonede: la ce trebuie sa fiti atentiDescoperirea facuta de firma de asigurari in cazul unei masini arse la o nunta. Este suspectata o noua metoda de fraudareCe spun studentii despre profesoara de suedeza care ii umilea. "Plangeam inainte de curs"Razboi crunt in instanta intre doua membre PSD celebre: "Ai... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 07:14
Bugetul Ministerului Educatiei, condus de liberalul Sorin Cimpeanu, va creste anul aceste cu aproape 3%, urmand ca banii sa mearga, cu prioritate, catre gestionarea pandemiei in scoli si universitati.
Ministerul Educatiei va avea un buget de 31,1 miliarde de lei, in 2021, in crestere cu 2,8% fata de anul trecut. In urmatorii ani, bugetul este estimat sa aiba o valoare similara: de 30,1 miliarde de lei, in 2022, de 30,9 miliarde de lei, in 2023 si de 31,3 miliarde de lei, in 2024.
Cheltuielile de personal se ridica, anul acesta, la 20,7 miliarde de lei, mai putin decat anul trecut.
Proiectele pentru invatamantul preuniversitar
Recuperarea decalajelor de invatare inregistrate in timpul pandemiei prin organizarea si desfasurarea de activitati remedialeAsigurarea unei educatii incluzive si finantarea programelor de facilitare a integrarii copiilor cu cerinte educationale specialeContinuarea programelor nationale adresate copiilor/elevilor cu risc ridicat de abandon scolar (Programul Rechizite scolare, Programul Bani de Liceu, Bursa profesionala, Programul - pilot de acordare a unui suport alimentar - Masa Calda, Euro 200, Programul pentru scoli al Romaniei, alte programe finantate de la bugetul de stat)Extinderea programelor de tip "Scoala dupa scoala" si "A doua sansa" la nivelurile de invatamant primar, gimnazial si secundar inferior, inclusiv prin proiecte cu finantare externaAsigurarea costurilor cu transportul elevilorOrganizarea procesului de invatare/cazuri... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 13:52
Premierul Florin Citu a afirmat luni, 1 februarie, ca bugetul pentru 2021 nu va fi adoptat in sedinta de Guvern de marti si ca cel mai probabil va fi aprobat in aceasta saptamana sau saptamana viitoare.
"Bugetul pentru 2021 intarzie putin pentru ca eu am cerut un lucru foarte important si nu dau inapoi de la acest lucru, subventiile sau cheltuielile care se duc catre anumite sectoare in sectorul public anul acesta trebuie sa fie legate de reforma. Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban catre niciun sector daca nu vad aceste reforme.
Astept sa vad reforme care vin, vom forta aceste reforme daca nu prind limitele din buget, dar este anul reformelor 2021. Daca nu facem acest lucru, vom continua sa aruncam bani buni in companii de stat care doar fac pierderi si vor castiga doar smecherii. Acest lucru ajunge, nu se va mai intampla in perioada urmatoare, banii se vor duce doar in companii care vor arata programe de reforma si vor arata ca vor veni pe profit. Daca nu avem asa ceva, acele companii nu vor mai exista", a transmis Citu.
El a precizat ca nu o sa fie adoptat bugetul in sedinta de Guvern de marti, ci saptamana aceasta sau cea viitoare.
65 de miliarde de lei in sanatate
Premierul a mentionat ca trebuie vazuti cum au fost cheltuiti banii in sectorul public.
"Este momentul ca in sectorul public oamenii sa isi faca treaba pentru care au fost angajati, sa si-o faca bine. Nu trebuie sa ne uitam la o singura institutie, sa ne uitam la toate pentru a... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 11:41
In aceste vremuri nesigure, pe cat de important este sa avem grija de sanatatea noastra, pe atat de necesar este sa stim cum sa ne gestionam resursele financiare. Deoarece aceasta situatie de criza a dus la modificarea multor aspecte ale vietii de zi cu zi, majoritatea oamenilor se ingrijoreaza de efectul pe care aceasta il poate avea asupra bugetului personal.
Chiar daca nu mai cheltuim multi bani pe iesiri in oras, viitorul este inca nesigur din punct de vedere economic, motiv pentru care este esential sa stii cum sa gestionezi veniturile pentru a avea siguranta financiara necesara. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens:
Tine evidenta cheltuielilor
Primul pas pe care il ai de facut este sa stii unde se duc banii tai si, eventual, sa incerci sa reduci sau sa elimini cheltuielile care nu sunt absolut necesare in acest moment. In acest fel vei simti ca ai un control mai mare asupra bugetului tau, dar si un anumit nivel de siguranta financiara.
De exemplu, te poti dezabona de la diferite servicii sau emailuri cu oferte si reduceri pentru a nu fi tentat sa cheltui bani. Incearca sa nu comanzi prea des mancare online si gateste acasa pe cat posibil. Daca esti abonat la mai multe servicii de streaming, ia in considerare sa renunti la cel putin unul dintre ele.
Pune bani deoparte
In mod evident, o solutie practica si eficienta este sa incepi sa economisesti bani pentru a fi pregatit in cazul situatiilor neprevazute. In cazul in care nu ai deja un... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 11:02
Raspandirea coronavirusului are un efect de domino pe mai multe paliere, de la sanatate la economie si afaceri. Dar cum te protejezi din punct de vedere financiar de evenimentele neprevazute, ca acesta?
COVID-19 testeaza rezistenta si capacitatea de regenerare a mediului de business atat la nivel national, cat si global. In unele companii din tara noastra, in special din domeniile cele mai afectate (precum organizare de evenimente, turism etc.), se vorbeste despre masuri extraordinare de atenuare a impactului si se iau deja in calcul posibile pierderi, taieri salariale sau concedieri.
Prin urmare, cum ne putem proteja din punct de vedere financiar de evenimente neprevazute? Atat din prisma personala, cat si in ceea ce priveste business-ul?
Am stat de vorba cu Adrian Asoltanie, trainer in domeniul Educatiei Financiare, care crede ca ne asteapta o perioada foarte dificila din punct de vedere economic, din cauza consecintelor virusului asupra afacerilor.
El ne-a facut cateva recomandari pentru asigurarea sanatatii financiare in aceasta perioada de criza, idei care se aplica si la nivel de companii:
1. Analiza bugetului personal: "Individual sau in cuplu, faceti o lista cu veniturile pe care va bazati si cum ar putea fi ele influentate de situatia actuala. Recomand implicare si responsabilitate maxima la jobul actual, astfel incat sanatatea companiei sa fie afectata cat mai putin.
Ce alte surse de venit suplimentar puteti gasi? E ceva ce puteti inchiria sau... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 00:00
In incercarea de a scapa de datoriile acumulate in timpul facultatii, Rion Robinson a apelat la mai multe modalitati de a-si reduce cheltuielile, de la vechile foi de calcul, la programe pentru managementul banilor, cum este Mint. Nicio metoda nu a functionat.
Apoi, Robinson, un tanar in varsta de 27 de ani care lucreaza la un furnizor de echipamente medicale, a incercat aplicatia Level Money. Dupa sase luni, a scapat de datorii, relateaza cei de la Reuters..
Level, care a fost lansata toamna trecuta, incearca sa reduca bugetul la o singura necunoscuta: cati bani raman de cheltuit. Pentru Robinson, suma era de 17,57 dolari pe zi.
"Am verificat in fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi", a spus el. Robinson nu singurul care nu mai simte, fizic, banii.
"Ne-am pierdut obisnuinta de a ne uita in portofel sa vedem cat a mai ramas", a spus directorul executiv si fondatorul Level, Jake Fuentes. Compania nu a precizat cati clienti are, insa a anuntat ca aplicatia a fost descarcata de peste 500.000 de ori.
Folosind Level, Robinson a renuntat la cafeaua de trei dolari, deoarece a vazut cum se restrange bugetul alimentar. De asemenea, a renuntat la cumpararea de muzica de pe iTunes si a inceput sa foloseasca un serviciu online gratuit. Si a mai renuntat si la mai multe programe TV.
Calcularea sumei zilnice pentru cheltuieli nu este o matematica usoara, motiv pentru care cele mai multe programe de buget analizeaza doar cheltuielile anterioare. Dar companii precum... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:18
2012 se anunta un an al cumpatarii financiare, spun analistii. Nu doar statele sunt nevoite sa-si echilibreze bugetele, ci si multe companii. Pentru a nu fi prins pe picior gresit, ia-ti din timp masurile de siguranta.
Teoretic este simplu sa-ti organizezi bugetul, insa mai greu e sa pui in aplicare asta. Cei mai multi oameni din zilele noastre cheltuiesc mai mult decat le permite bugetul, iar din aceasta cauza intampina multe probleme financiare, potrivit Huffington Post.
Cu toate ca ai avut o perioada grea cu cheltuielile in ultimii 3 ani, exista motive ca 2012 sa fie diferit. Iata cum e sfatuiesc expertii sa-ti gestionezi bugetul in anul care urmeaza.
Renunta la a mai face datorii
Pentru noul an, prima promisiune pe care ar trebui sa ti-o faci ar fi sa-ti platesti micile datorii pe care le-ai facut in ultima perioada si sa stai departe de altele noi.
Avand in vedere faptul ca bancile nu mai sunt atat de "darnice" in materie de credite precum erau in 2007, din acest punct de vedere poti sta linistit. Stai departe de credite si incearca sa te descurci cu ceea ce ai.
Analistii spun ca vor veni si vremuri mai rele, iar contextul international nu este deloc favorabil. Asadar, nu-ti face datorii inutile si nu cheltui bani pe lucruri care nu-ti sunt neaparat necesare, deoarece risti sa ramai fara rezerve in caz de nevoie.
Incearca sa pui pe primul plan necesitatile si apoi dorintele indiferent de ce metoda de distribuire a banilor alegi.
Lectia crizei:... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 09:09
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni ca nu este de acord cu reducerea fondurilor invatamantului cu 811 milioane de lei la rectificarea bugetara si a reamintit ca doreste, in continuare, sa aplice legea majorarii salariale de 50% pentru cadrele didactice.
"Nu suntem de acord cu rectificarea bugetului Educatiei si, in acest context, nu putem vorbi despre alte masuri, respectiv de inghetarea salariilor sau de reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati. Oricum, aceste variante, cat si rectificarea cu 811 milioane, nu sunt decat o propunere a Ministerului de Finante. Practic, nu s-a decis nimic", a subliniat Andronescu.
La intrebarea daca rectificarea bugetara si propunerea de inghetare a salariilor nu inseamna, implicit, si faptul ca nu se mai aplica legea 221/2008 privind majorarea salariala de 50% pentru cadrele didactice, Andronescu a raspuns ca spera, inca, la acordarea majorarilor promise. "Ministerul de Finante a facut doar o propunere, asta nu inseamna ca nu vor mai creste salariile", explica ministrul.
Reprezentantii Finantelor i-au informat, luni, pe sindicalistii din invatamant ca au de ales intre inghetarea salariilor si reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati, in contextul diminuarii bugetului alocat educatiei cu 811 milioane lei.
"Guvernul a stabilit sa se faca reducerea personalului cu 5%, ceea ce inseamna, de fapt, 20.000 de persoane. In caz contrar, se trece la inghetarea salariilor in invatamant. Ne-a fost... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 09:00